GENEL - 30 Kasım 2017 Perşembe 12:34

Kut’ül Amare Zaferi anma programı

A
A
A
Kut’ül Amare Zaferi anma programı

Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulu Halkla İlişkiler ve Tanıtım Programı öğrencileri tarafından Kut’ül Amare anma programı düzenlendi.

Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulu Halkla İlişkiler ve Tanıtım Programı öğrencileri tarafından Kut’ül Amare anma programı düzenlendi.


Pınarhisar Halk Eğitim Merkezi’nde gerçekleşen programa, Kaymakam Murat Eren, İlçe Emniyet Müdürü Hüsnü Ulus, İlçe Müftüsü Abdullah Kara, Pınarhisar Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Abdulkerim Aslan, Pınarhisar Meslek Yüksekokulu hocaları, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı. Kut’ül Amare Zaferi anma programı Pınarhisar Merkez Camisi İmam Hatibi İsmail Yazıcı tarafından okunan Kuran-ı Kerim ile başladı.


Anma programında konuşan Araştırmacı-Yazar Alparslan Kotan coğrafya bilinmeden, tarih bilinemeyeceğini ifade etti. Kotan, çarpışmaların gerçekleştiği cephelerden, karşılıklı olarak alınan esirlerin hikayelerinden bahsetti. Kuşatma altında kalan İngilizlere yardım ulaştırma çabalarının Osmanlı Ordusu tarafından nasıl engellendiklerini özellikle “Kendi Gelen” gemisinde ele geçirilen erzakların kıtlık çeken Osmanlı Ordusunda oluşturduğu sevinci ifade etti.


Kuşatma esnasında İngilizlerin Osmanlı Ordu Komutanı Halil Paşa’ya olan rüşvet tekliflerinden bahseden Kotan, Halil Paşanın bu görüşmelerde tarihe damga vuran bir tavır ortaya koyduğunu anlattı. Kotan, “Türk namusu para ile satılamaz. Bu iş bir vatan meselesidir. Efendilerinize söyleyin biz paraya tapanlardan değiliz” dediğini aktardı.


Tarihe Kut’ül Amare Zaferi olarak geçen savaşlar sırasında İngilizler 40 bin kayıp ve esir verirken, Türk birliklerinin ise 25 bin kayıp verdiğini anlatan Kotan sözlerini Halil Paşa’nın ordusuna yazdığı ordu emiri yazısıyla sonlandırdı.


Sunumundan dolayı, Araştırmacı-Yazar Alparslan Kotan’a plaketini Pınarhisar Kaymakamı Murat Eren takdim etti. Program İlçe Vaizi Nihat İlhan’ın duasıyla son buldu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak TTK’ya ait maden ocağındaki göçükte Tevfik Soy isimli işçi hayatını kaybetti Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu; Türkiye Taşkömüü Kurumu’na ait maden ocağında meydana gelen göçükte ağır yaralanan Tevfik Soy isimli işçinin hayatını kaybettiğini açıkladı. TTK’ya ait Gelik işletmesinde saat 12.15 sıralarında meydana gelen göçükte kalan ve ağır yaralanan Tevfik Soy; hayatını kaybetti. Acı haberi alan Soy’un ailesi Atatürk Devlet Hastanesi’ne geldi. Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu da hastaneye gelerek taziyelerini bildirdi. Gazetecilere açıklamada bulunan Vali Hacıbektaşoğlu, göçüğün ilk anından itibaren Tevfik Soy’un bilincinin kapalı olduğunu ve olay yerindeki arkadaşları ile diğer ekiplerin anında müdahalede bulunduğunu belirtti. Hacıbektaşoğlu, "Saat 12.15 sıralarında Türkiye Taşkömürü Kurumu işletmesinde Bir göçük meydana geldi. Göçüğe3 işçi kardeşimiz maruz kaldı. İkisi kaçarak kurtuldu. Tevfik soy isimli işçimiz göçük altında kaldı. Bel bölgesinden aşağısı...Yalnız ilk göçük anından itibaren bilinci kapalıydı. Olay yerindeki arkadaşları ve diğer ekipler anında müdahale ettiler. Saat 13.50 sıralarında göçükten çıkardılar. Kurtarma çalışması devam ederken sağlık ekipleri de ocağı indiler. Onlar da müdahalelerine devam ettiler. Göçükten çıkartıldıktan sonra ambulansta ve hastanede müdahaleler devam etti. Maalesef kurtaramadık. Tevfik Soy isimli kardeşimiz vefat etti. Şehit oldu. Allah’tan rahmet diliyoruz, ailesine, arkadaşlarının ve madencilerimizebaşsağlığı diliyoruz. Diğer arkadaşlarımızın durumu iyi. Büyük geçmiş olsun" ifadelerine yer verdi. Öte yandan evli ve iki çocuk babası olan Soy’un kuruma 2019 yılında madenci olarak başladığı öğrenildi.