ÇEVRE - 18 Aralık 2024 Çarşamba 11:37

İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan barajlar aylardır alarm veriyor

A
A
A

İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan 10 barajın doluluk oranı düştü. Kırklareli’nin Vize ilçesinde bulunan Kazandere Barajı’ndaki doluluk oranı mart ayında yüzde 70 seviyelerine yükselirken son verilere göre yüzde 10,49’a geriledi. Aynı dönemde Papuçdere’deki su seviyesi ise yüzde 77,04’ten yüzde 7,34’e düştü.

İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan 10 barajda kuraklığa bağlı düşüş yaşanıyor. Mart ayında 10 barajın ortalama su oranı yüzde 81 olarak ölçülürken, son verilere göre bu oran yüzde 30,87’e geriledi. Kırklareli’nin Vize ilçesinde bulunan ve İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan Kazandere ve Papuçdere barajlarının doluluk oranlarında da ciddi düşüş yaşanıyor. Mart ayında Kazandere Barajı yüzde 70 seviyesinde iken, son verilere göre su seviyesi yüzde 10,49’a, Papuçdere’de ise yüzde 77,04’ten yüzde 7,34’e geriledi.

İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan barajlar aylardır alarm veriyor

İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan 10 barajın doluluk oranları; Ömerli Barajı’nda 91,05’den 35,07’ye, Papuçdere Barajı’nda 77,04’ten yüzde 7,34’e, Sazlıdere Barajı’nda yüzde 60,37’den yüzde 35,18’e, Büyükçekmece Barajı’nda yüzde 76,97’den yüzde 30,61’e, Alibey Barajı’nda yüzde 70,01’den yüzde 17,29’a, Terkos Barajı’nda yüzde 84,88’den yüzde 34,08’e, Kazandere Barajı’nda yüzde 77,67’den yüzde 10,49’a, Elmalı Barajı’nda yüzde 91,79’dan yüzde 71,67’ye, Darlık Barajı’nda yüzde 88,96’dan yüzde 30,74’e, Istranca Barajı’nda yüzde 51,81’den yüzde 25,76’ya geriledi.

İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan barajlar aylardır alarm veriyor

Hüseyin Çanlı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya Fedakar annelerin hayatlarına dokunan kurs: Hem öğreniyorlar hem sosyalleşiyorlar Sakarya’nın Hendek ilçesinde, özel eğitim alan engelli çocukların anneleri için Halk Eğitim Merkezi tarafından başlatılan biçki-dikiş kursu büyük ilgi görüyor. Çocuklarını özel eğitim merkezine getiren anneler hem sosyalleşiyor hem de dikiş yapmayı öğrenerek aile ekonomilerine katkı sağlıyor. Hendek ilçesinde, özel eğitim merkezine gelen engelli çocukların anneleri için Hendek Halk Eğitim Merkezi harekete geçti. Çocuklarının ihtiyaçlarını karşılarken okulda bekleyen anneler, açılan kursta hem sosyalleşiyor hem de dikiş eğitimi alarak aile ekonomisine katkıda bulunuyor. Hendek Halk Eğitim Merkezi usta öğreticisi Vildan Ataç, kurs hakkında yaptığı açıklamada, "Aktif öğrenci sayımız 18, anneler engelli çocuklarını okula getiriyor ve yalnız bırakamadıkları için kendileri okulda bekliyor. Beklerken de boş durmamaları için kurs açtık. Anneler burada hem çocuklarına hem kendilerine bir şeyler dikiyor, sosyalleşiyor ve ev ekonomisine katkı sağlıyor. Kurs sonunda verilen sertifikalar da e-Devlet üzerinden alınıyor" dedi. "Bu kurslar bizim için çok büyük bir nimet" Kursiyer Sehernaz Uzun, "Engelli bir çocuk annesiyim. Çocuklarımızı okulda yalnız bırakamadığımız için burada bize bir kurs açtılar. Bu kursta, dikiş dikiyoruz, öğreniyoruz. Aile ekonomisinde katkı sağlıyor. Çocuklarımıza pijama, önlük dikiyoruz. Benim çocuğum 10 yaşında ve kas hastası. Sürekli salyası akıyor ve önlük değiştirmek zorunda kalıyoruz bu sebeple bende ayda bir defa önlüklerini dikiyorum. Ben engelli bir çocuk annesi olarak bu kurs iyi geliyor çünkü bizim başka sosyal bir hayatımız yok. Bizim çocuklarımız, ev ve okul bunların arasında gidip geliyoruz ve bu kurslar bizim için çok büyük bir nimet. Hem sosyalleşiyoruz hem burada arkadaş ediniyoruz hem de bir şeyler öğreniyoruz" diye konuştu. "Engelli bireylerin anneleri için bu kursların açılması çok çok iyi oldu" Kursiyer Özlem Cevherli, "8 buçuk yaşına down sendromlu bir oğlum var, 8 senedir de eğitim hayatında bulunuyor. Engelli bireylerin anneleri için bu kursların açılması çok çok iyi oldu. Bizim evde geçirdiğimiz, çocuklarımızla geçirdiğimiz zamanlar ev işleriyle ilgili yoğunluklarımız buraya geldiğimizde birkaç saatte olsa çocuklarımız dersteyken kendimize vakit ayırmak çok daha iyi. Birde bunun geri dönüşümleri çok güzel oluyor, yapılan, dikilen kıyafetler evdeki bütün bireyler tarafından çok rahatlıkla kullanılabiliyor" şeklinde konuştu.