EKONOMİ - 07 Eylül 2022 Çarşamba 11:12

Zanaatkarlar Çarşısı ile şehrin bilinen ilk AVM’si yeniden ticaretin merkezi oldu

A
A
A
Zanaatkarlar Çarşısı ile şehrin bilinen ilk AVM’si yeniden ticaretin merkezi oldu

KIRŞEHİR (İHA) – Kırşehir’de 2010 yılında projelendirilen ve yapımına etap etap devam edilen Ahi Evran Külliyesi alanında yer alan ve şehrin AVM mantığındaki ilk alışveriş merkezi yeniden ticaretin merkezi oldu.

KIRŞEHİR (İHA) – Kırşehir’de 2010 yılında projelendirilen ve yapımına etap etap devam edilen Ahi Evran Külliyesi alanında yer alan ve şehrin AVM mantığındaki ilk alışveriş merkezi yeniden ticaretin merkezi oldu.


Asırlardır esnaf tarafından kullanılan ve yeni iş merkezlerinin faaliyete geçmesiyle önemini yitirmeye başlayan tarihi Uzun Çarşı ve Ahi Çarşısı Cumhuriyet Tarihinin ilk külliye projesinin yapılmasının ardından yenilenen görünümüyle yeniden eski cazibesine kavuştu. Çarşı içerisinde ayakkabıcı, perdeci, çantacı, muhasebeci, terzi, konfeksiyoncu, gazete matbaaları gibi birçok meslek gurubundan yaklaşık 500 esnafı bünyesinde barındırıyor. Çarşının en büyük özelliği ise güneş enerji panellerinin aydınlatmada kullanılıyor olması. Külliye alanına yapılan Zanaatkarlar Çarşısı ile çarşının yeniden eski ihtişamına kavuşacağını belirten çarşı esnafından Murat Sürmeli, Kırşehir’e yapılan Ahi Çarşısının yıllara meydan okuduğunu söyledi. Esnaf Fatma Kaplan ise, büyük AVM’lerin açılmasıyla çarşının ivme kaybetmesine rağmen yeniden eski ihtişamlı günlerine dönmeye başladığını belirterek, "Külliye ve Zanaatkarlar Çarşısının yapılması ve işin ehli insanların getirilmesiyle Ahi Çarşısını büyük ihtimalle eski günlerine kavuşturacak" dedi.



Çarşı eski dönemlerin AVM mantığında yapılmış


Ahi Çarşısı Başkanı Ömer Gürler de, çarşının eski dönemlerde AVM mantığı güdülerek yapılmış olduğunu ve Kırşehir’in de önemli bir ticaret merkezi olduğunu söyleyerek, "Resmi belgeler olmasa da o günkü şartlara göre alışveriş mantığı ile yapılmış bir çarşı Ahi Çarşısı. Günümüz şartlarında da modernize edilerek halka hizmet vermeye devam ediyor. Zanaatkarlar Çarşısı ile Ahi Çarşısı da yeni bir ivme kazandı. Geçmiş dönemlerde belediye söylemlerinden dolayı bir süre durgunluk yaşamış olsak da yeniden şehir ekonomisine katkı vermeye devam ediyoruz" şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Konya Trendyol Süper Lig: Konyaspor: 1 - Gençlerbirliği: 0 (Maç sonucu) Trendyol Süper Lig’in 27. haftasında Konyaspor, sahasında karşılaştığı Gençlerbirliği’ni 1-0 mağlup etti. Maçtan dakikalar (İkinci yarı) 65. dakikada Deniz Türüç’ün sol kanattan kullandığı serbest vuruşta ceza sahası içerisinde topla buluşan Berkan Kutlu’nun kafa vuruşunda kaleci Velho topu kornere çeldi. 67. dakikada sol kanatta topla buluşan Berkan Kutlu topu ceza sahası dışındaki Enis Bardhi’ye gönderdi. Enis Bardhi’nin şutunda meşin yuvarlak yandan auta gitti. 73. dakikada sol kanatta topla buluşan Enis Bardhi topu Berkan Kutlu’ya gönderdi. Berkan’ın pasında topu tekrar alan Enis Bardhi topla birlikte ceza sahasına girdi. Bardhi’nin şutunda kaleci Velho meşin yuvarlağı kornere çeldi. 86. dakikada Enis Bardhi’nin sol kanattan kullandığı köşe vuruşunda ceza sahası içinde Muleka kafayla topu ağlara gönderdi. 1-0 Hakemler: Ali Yılmaz, Mehmet Kısal, Mustafa Savranlar Konyaspor: Bahadır Güngördü, Andzouana, Nagalo, Adil Demirbağ, Berkan Kutlu, Jevtovic (Tunahan Taşçı dk. 84), Melih İbrahimoğlu, Deniz Türüç (Morten Bjorlo dk. 67), Enis Bardhi (Bazoer dk. 90+1), Muleka, Kramer (Olaigbe dk.67) Yedekler: Deniz Ertaş, Yasir Subaşı, Diogo Gonçalves, Jo Jin-Ho, Svendsen, Arif Boşluk, Teknik Direktör: İlhan Palut Gençlerbirliği: Ricardo Velho, Pedro Pereira, Dimitrios Goutas, Zan Zuzek, Thalisson, Tom Dele-Bashiru, Traore (Oğulcan Ülgün dk. 70), Franco Tongya (Verasonovic dk. 87), Göktan Gürpüz (Samed Onur dk. 57), Metehan Mimaroğlu (Cihan Çanak dk. 57), Mbaye Niang (Onyekuru dk. 87) Yedekler: Erhan Erentürk, Furkan Özcan, Matej Hanousek, Ensar Kemaloğlu, Fıratcan Üzüm Teknik Direktör: Volkan Demirel Gol: Muleka (dk. 86) (Konyaspor) Sarı kartlar: Jevtovic, Deniz Türüç (Konyaspor), Mbaye Niang (Gençlerbirliği)
Kayseri Alkolmetreyi üflemeyi reddeden sürücüye 150 bin TL para cezası Kayseri’de polis ekipleri tarafından 12-18 Mart tarihleri arasından trafik denetimi yapıldı. Alkolmetreyi üflemeyi reddeden bir sürücüye 150 bin TL idari para cezası uygulanarak, sürücü belgesine 5 yıl süreyle el konuldu. Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından kent genelinde abartı egzoz, drift, makas atma, yüksek ses müzik gibi kamu huzurunu bozan araçlara yönelik 12-18 Mart tarihleri arasında denetim yapıldı. Ekipler tarafından yapılan denetimlerde, 9 ‘modifiyeli araca’ toplamda 45 bin TL para cezası yazılırken, araçlar uygun hale getirilinceye kadar trafikten men edildi. 4 araca ‘abartı egzoz araç kullanmak’ suçundan 64 bin TL para cezası yazılırken, araçlar 30 gün süreyle trafikten men edildi. 55 ehliyetsiz sürücüye ‘sürücü belgesiz araç kullanmak’ suçundan toplamda 2 milyon 200 bin TL idari para cezası uygulanırken, 27 sürücüye ‘sürücü belgesi geri alındığı halde araç kullanmak’ suçundan toplamda 5 milyon 400 bin TL idari para cezası uygulandı. 2 sürücüye ‘makas atma’ suçundan toplamda 180 bin TL, 1 sürücüye ise ‘drif atma’ suçundan 140 bin TL para cezası yazıldı. Öte yandan, kırmızı ışık ihlali yapan 383 sürücüye 1 milyon 915 bin TL idari para cezası uygulandı. 8 sürücüye ‘alkollü araç kullanmak’ suçundan toplamda 200 bin TL, alkolmetreyi üflemeyi reddeden bir sürücüye ise 150 bin TL idari para cezası uygulanarak, ehliyetine 5 yıl süreyle el konuldu.
İstanbul Orkun Kökçü gollerine devam ediyor Beşiktaş’ın milli futbolcusu Orkun Kökçü, geçtiğimiz hafta deplasmanda oynanan Gençlerbirliği maçının ardından Kasımpaşa mücadelesinde de ağları sarsmayı başardı. Orkun, ayrıca Süper Lig ve Türkiye Kupası’nda son 11 karşılaşmanın 9’unda gol katkısı sağladı. Trendyol Süper Lig’in 27. haftasında Beşiktaş, sahasında Kasımpaşa’yı 2-1 mağlup etti. Siyah-beyazlıların golleri 11. dakikada Oh ve 45+2. dakikada Orkun Kökçü’den geldi. Geçtiğimiz hafta deplasmanda 2-0 kazanılan Gençlerbirliği müsabakasında güzel bir frikik golü kaydeden Orkun, Kasımpaşa karşısında da yine takımının ikinci golünü kaydetti. Ligde 23 karşılaşmada 6 gol ve 8 asiste ulaşan milli futbolcunun Türkiye Kupası’nda da 4 maçta 1 golü bulunuyor. Son 11 maçın 9’unda gol katkısı Orkun Kökçü, ayrıca lig ve kupada son 11 karşılaşmanın 9’unda gol katkısı sağladı. 25 yaşındaki futbolcu, sırasıyla Kayserispor maçında 1 asist, Eyüpspor mücadelesinde 1 gol, Konyaspor müsabakasında 1 gol, 1 asist, Ziraat Türkiye Kupası’nda Kocaelispor maçında 1 gol, Alanyaspor ve Başakşehir karşılaşmalarında 1’er gol, Göztepe maçında 2 asist, Gençlerbirliği mücadelesinde 1 gol ve son olarak da Kasımpaşa karşısında 1 gol ve 1 asiste imza attı. Orkun, bu süreçte ligdeki Kocaelispor maçında sarı kart cezalısıyken, 1-0 kaybedilen Galatasaray karşılaşmasını da boş geçmişti.