YEREL HABERLER - 25 Mart 2017 Cumartesi 13:15

Kocaeli’ye yön vermiş Osmanlı yöneticilerinin bilinmeyenleri anlatıldı

A
A
A
Kocaeli’ye yön vermiş Osmanlı yöneticilerinin bilinmeyenleri anlatıldı

Kocaeli’ye önemli katkılar sağlamış Osmanlı yöneticilerinin bilinmeyenleri, Uluslararası Çoban Mustafa Paşa ve Kocaeli Tarihi-Kültürü Sempozyumu’nda anlatıldı.

Kocaeli’ye önemli katkılar sağlamış Osmanlı yöneticilerinin bilinmeyenleri, Uluslararası Çoban Mustafa Paşa ve Kocaeli Tarihi-Kültürü Sempozyumu’nda anlatıldı.


Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye’nin en büyük yerel tarih sempozyumu özelliği taşıyan ve bu sene Çoban Mustafa Paşa ana teması üzerine düzenlenen Uluslararası Kocaeli Tarihi-Kültürü Sempozyumunda Kocaeli’de yaşamış alim, din adamları ve yöneticileri hakkında bilinmeyenler anlatıldı. Darıca’da bir otelde gerçekleştirilen sempozyumun Karamürsel Alp Salonu’nda gerçekleşen oturumunda, Kocaelili Ak Ali, Agah Efendi, Koca Hüsrev Paşa, Ahmet Vefik Paşa gibi tarihte az bilinen şahsiyetlerin Kocaeli’deki yaşadığı dönemle ilgili bilgiler verildi.


Oturum Başkanlığı’nı Prof. Dr. Ali Akyıldız’ın yaptığı Karamürsel Alp Salonu’nun Cumratesi günündeki ilk oturumunda, Kırıkkale Üniversitesi’nden Prof. Dr. Muhittin Eliaçık, Sakarya Üniversitesi’nden Doç. Dr. Serkan Yazıcı, Karabük Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Serdar Ösen, Ankara Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Tülay Ercoşkun, İstanbul Aydın Üniversitesi’nden Arş. Gör. Hüsnü Abdülkadir Özel sunumlarını yaptı. Doç. Dr. Serkan Yazıcı, Tercüme odası çevresinde yetişmiş Tanzimat dönemi Osmanlı entelektüelleri arasında Namık Kemal, Ziya Paşa ve Ali Suavi ile birlikte en fazla ilgi çeken isimlerden biri Agah Efendi hakkında bilgiler verdi.


Agah Efendi’nin Osmanlı Devleti’nin modern anlamda ilk siyasi muhalefet kuşağının mensubu olduğunu ifade eden Yazıcı, Avrupa sürgününden döndükten sonra aldığı ilk devlet görevi İzmit Mutasarrıflığı olduğunu kaydetti. Türk edebiyatında dini-tasavvufi konularda öğüt vermek amacıyla birçok eser yazıldığını ifade eden Prof. Dr. Muhittin Eliaçık, Kocaelili Ak Ali ve Camiü’l-Ahbar adlı eseri ile ilgili bilgiler verdi. Ak Ali’nin didaktik bir mahiyette yazılan Camiü’l Ahbar eserinin namaz, oruç, aile hayatı gibi konuların içerdiği ifade eden Eliaçık, bu eserin halka öğüt vermek amacıyla kaleme alındığını kaydetti.


Yrd. Doç. Dr. Serdar Ösen de Sultan II. Mahmud ve Sultan Abdülmecid döneminin önemli devlet adamlarından olan Koca Hüsrev Paşa’nın Kocaeli mutasarraflığı hakkında açıklamalar yaptı. Ösen, Abdülmecid’in saltanat yıllarında 2 Temmuz 1839-29 Mayıs 1840 tarihleri arasında sadrazamlık görevinde bulunan Koca Hüsrev Paşa’nın bu görevinin yanı sıra birçok eyalet valiliği görevinde de bulunduğuna dikkat çekti. Fransızlar tarafından işgal edilen Mısır’ın tekrar Osmanlı idaresi altına alınması için gönderilen Kaptan-ı Derya Küçük Hüseyin Paşa’nın yanında yer alan Koca Hüsrev Paşa’nın Reşit’de Fransızlara karşı başarılı olduğunu söyleyen Ösen, Hüsrev Paşa’ya bu başarısı üzerine vezirlik rütbesi Kocaeli sancakbeyliği verildiğini, 19. yüzyılın hemen başlarında kısa bir süreliğine olsa da Kocaeli mutasarrıflığı görevinde bulunduğunu aktardı.


Yrd. Doç. Dr. Tülay Ercoşkun’nun sunumunda ise Ahmet Vefik Paşa’nın Anadolu Sağ Kolu Müfettişliği ve İzmit’te eski eserlerin korunmasıyla ilgili Roma döneminden kalan önemli bazı eserlerin, büstlerin korunmasına öncülük etmesi ile ilgili bilgiler sunuldu. Ercoşkun, Ahmet Vefik Paşa’nın Osmanlı Devleti’nde çevirmen, oyun yazarı, diplomat ve devlet adamı olarak üretkenliğiyle ünlenmiş çok yönlü kişilerden olduğu ve ileri görüşlü aydın bir düşünür olmasının yanı sıra Tanzimat döneminin önemli meclislerinde görev almış, elçiliklerde bulunmuş, bakanlık, sadrazamlık ve ilk Osmanlı Meclisinin başkanlığıyla, valiliklerde bulunduğunu kaydetti. Ercoşkun ayrıca, Ahmet Paşa’nın eski eserlerin korunması için öncülük yapmış korunmasında ve günümüze ulaşmalarında katkısı olduğunu belirtti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa BUÜ Veteriner Fakültesi’nde 46. yıl coşkusu Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Veteriner Fakültesi, kuruluşunun 46. yılını akademik ve idari personel ile öğrencilerin katıldığı büyük bir organizasyonla kutladı. Çok sayıda yarışmanın yapıldığı ve ödüllerin dağıtıldığı etkinlik, özellikle öğrenciler için unutulmaz anlara dönüştü. Görükle Kampüsü içerisinde başlatılan kutlama törenlerinde ilk olarak “Geleneksel Süt Koşusu” düzenlendi. Veteriner Fakültesi çiftliğinden start alan ve Hayvan Hastanesi önünde son bulan koşunun ardından Programın sonunda emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Selahattin Ceylan’ın yazdığı ve okuduğu Veteriner Fakültesi Marşı izleyenleri duygulandırdı. Gün boyu devam eden etkenliklerde daha önce elemeleri yapılan satranç turnuvası, futbol turnuvası, oryantiring ve bilgi yarışmasının finalleri gerçekleştirilerek dereceye girenlere madalyaları takdim edildi. Öğrenciler, öğle yemeğinin ardından düzenledikleri halat çekme, okçuluk ve Veteriner Fakültesine özgü ‘’yoğurt yeme yarışması’’ gibi çeşitli oyunlarla eğlenceli vakit geçirdi. Organizasyon, akşamüzeri gerçekleştirilen açık hava sinemasında film gösterimiyle son buldu. Etkinlikler hakkında açıklamada bulunan Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Şenlik, 1978-1979 Eğitim-Öğretim yılında 46 öğrenci ile eğitim-öğretime başlayan Fakültenin bugün Türkiye genelinde en ileri seviyede mesleki eğitim veren yükseköğretim kurumuna dönüştüğünü vurguladı. Düzenledikleri kutlama töreniyle birlikte öğrencilere BUÜ Veteriner Fakültesi mensubu olmalarının ayrıcalığını hissettirdiklerini aktaran Dekan Şenlik, “Gün boyunca düzenlediğimiz organizasyonlara yoğun bir katılım oldu. Akademisyenlerimiz, idari personelimiz ve emekli hocalarımız ile çok sayıda öğrencimizi ağırladık. Hepsi de mutlu oldu ve gururlandı. Bu vesileyle kuruluşundan günümüze kadar fakültemizde görev yapmış olan tüm Dekanlarımıza, Öğretim Üyelerimize, Araştırma Görevlilerimize, Doktora Öğrencilerimize ve İdari Personelimize hizmetlerinden dolayı teşekkürlerimi sunuyorum. İnşallah bundan sonra hep birlikte daha çok çalışarak fakültemizi daha ileriye taşıyacağız” dedi.
Kocaeli Evsizlerin sokakta kalmasına müsaade edilmiyor Gebze ilçesinde gidecek yeri bulunmayan evsiz vatandaş, barınma ve konaklama merkezine yerleştirilerek sıcak yuvaya kavuştu. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin en önemli sosyal sorumluluk projelerinden biri olan Barınma ve Konaklama Merkezi, sokakta kalan evsizlere sahip çıkıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın, “Kocaeli’de kimse aç ve açıkta kalmayacak” talimatını büyük bir hassasiyetle yerine getiren Zabıta Dairesi Başkanlığı ekipleri, devriye sırasında rastlanılan veya gelen ihbarlar üzerine yerleri tespit edilen evsiz vatandaşları Barınma ve Konaklama Merkezi’ne götürüyor. Sıcak bir yuvaya hasret kalan vatandaşların ihtiyacını Barınma ve Konaklama Merkezleri ile sağlayan büyükşehir belediyesi, bu bağlamda Gebze’de evsiz bir vatandaşa sahip çıktı. Gebze Bölgesi Zabıta Amirliği ekipleri, gidecek yeri bulunmadığını tespit ettiği vatandaşı ekip aracıyla Gebze Mevlana Mahallesi’nde bulunan Barınma ve Konaklama Merkezi’ne götürdü. Sıcak yuvaya kavuşturulan evsiz vatandaş, kendisine sahip çıkan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti. İzmit ve Gebze’de faaliyet gösteren Barınma ve Konaklama Merkezleri yılın 12 ayında kapılarını evsiz vatandaşlara açıyor. Yatak, masa, dolap, battaniye gibi temel ihtiyaç malzemelerinin bulunduğu odalarda, banyo için 24 saat sıcak su imkânı sağlanıyor. Evsiz vatandaşlara 3 öğün sıcak yemeğin yanında temizlik ve sağlık hizmetleriyle ihtiyaç halinde psikolojik destek de sağlanıyor.