ÇEVRE - 13 Ekim 2017 Cuma 14:19

Doğal Yaşam Parkı’nın nüfusu artıyor

A
A
A
Doğal Yaşam Parkı’nın nüfusu artıyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Kartepe Uzuntarla’da oluşturduğu Doğal Yaşam Parkı’nda canlı sayısı giderek çoğalıyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Kartepe Uzuntarla’da oluşturduğu Doğal Yaşam Parkı’nda canlı sayısı giderek çoğalıyor.


Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Dairesi Başkanlığı Kartepe Uzuntarla’da yaptığı Doğal Yaşam Parkı’nın hayvan sayısını arttırıyor. Kurulum çalışmaları devam eden parkın içindeki yaşam alanları oluşturularak hayvanlar yerleştiriliyor. Son olarak


Şanlıurfa’da Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğüne ait Kızılkuyu üretim çiftliğinde yetiştirilen ceylanlardan 2 adet erkek, 8 adet dişi olmak üzere 10 adet ceylan Doğal Yaşam Parkı’na getirildi.


Özel taşıma kafeslerinde getirilen ceylanlar başarılı bir şekilde Kocaeli Doğal Yaşam Parkı’nda bulunan özel karantina alanına yerleştirildi. Burada 21 gün karantina altında tutulacak olan ceylanlar daha sonra kendileri için ayrılan “Özel Ceylan Yaşam Alanlarına” aktarılacak.


Avrupa’nın En Büyüğü


Kartepe ilçesi Uzuntarla Mahallesi’nde yer alan Doğal Yaşam Parkı 189 hektar büyüklüğe sahip. Parkın daha sonra 400 hektara kadar büyütülmesi planlanıyor. Dünyanın en büyük ilk üç parkı arasında yer alan Doğal yaşam parkı Avrupa’nın ise en büyük parkı olma özelliğini taşıyor. Doğal yaşam parkları, nesli tükenen hayvanların çoğalmasını sağlamak ve nesillerini devam ettirmeleri için kuruluyorlar. Bu maksatla dünyanın birçok ülkesinde doğal yaşam parkları mevcut. Kocaeli Doğal Yaşam Parkı da bu parkların arasında yerini alıyor.


Kocaeli Doğal Yaşam Parkının yapımına devam ediliyor. Hayvanlar için belirlenen alanlarda kendi türleriyle bir arada, stresten uzak ve güvenle çoğalıp yaşayabilecekleri ortamlar planlanıyor. Doğal Yaşam Parkı’nda bulunan çiftlik hayvanları çocuklar için planlanan Çocuk Hayvanat Bahçesinde yer alacak. Şu an 16 yabani, 7 çiftlik hayvanı olmak üzere 21 tür hayvan varlığı bulunuyor. Toplamda 100 yabani 37 de çiftlik hayvanı parkta yaşıyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul’da düzenlenen “Mahzen-34” operasyonunda elebaşılığını Sezai Gülmez’in yaptığı organize suç örgütü çökertildi İstanbul’da düzenlenen “Mahzen-34” operasyonunda elebaşılığını Sezai Gülmez’in yaptığı organize suç örgütü çökertildi. Operasyonda elebaşının da içerisinde bulunduğu organize suç örgütü üyesi 9 şüpheli yakalandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İstanbul’da düzenlenen “Mahzen-34” operasyonunda elebaşılığını Sezai Gülmez’in yaptığı organize suç örgütünün çökertildiğini belirterek operasyonda elebaşının da içerisinde bulunduğu organize suç örgütü üyesi 9 şüphelinin yakalandığını kaydetti. "Aziz milletimizin bilmesini isterim ki; hangi büyüklükte olursa olsun organize suç örgütlerini çökertip, adalete teslim edeceğiz. Şafak sökerken de gün batarken de operasyonlarımız devam edecek" diyen Bakan Yerlikaya şunları kaydetti: "Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı koordinesinde; İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucu elebaşılığını Sezai Gülmez’in yaptığı organize suç örgütü üyesi şüphelilerin; suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, kasten adam öldürmeye teşebbüs, iş yerlerine yönelik çok sayıda molotofkokteyli ve silahlı saldırı, genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması, 6136 sayılı kanuna muhalefet, tehdit ve mala zarar verme suçlarını işledikleri tespit edildi. Operasyon sonucu 3 adet ruhsatsız tabanca, çok sayıda şarjör ve fişeğe el konuldu. Operasyonları gerçekleştiren kahraman polislerimizi tebrik ediyorum. Allah ayağınıza taş değdirmesin. Milletimizin duası sizinle."
Adana Dede Korkut hikayeleri Türklerde kadının konumunu ortaya koyuyor Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Türk Kültüründe Dede Korkut Kitabı” adlı konferansında Dede Korkut hikayelerindeki kadının konum ve önemine değindi. Prof. Dr. Şenesen, Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi’nde (ÇÜTAM) verdiği konferansta, Dede Korkut Hikayelerinde genel olarak Oğuzların birtakım mücadelelerinin yer aldığını ifade ederek, “Bu mücadelelerin ikisi Oğuzların kendi aralarında yaptıkları mücadelelerdir. Bunlardan birinde Dirse Han ve oğlu Boğaç Han arasında geçer. Bir başka mücadele ise İç Oğuz ve Taş Oğuz karşılaşır” dedi. Prof. Dr. Şenesen, şunları kaydetti: “Dede Korkut Hikayelerinde sağlam temellere oturtulmuş bir sosyal yapıyla karşılaşırız. Eski kültür hayatımızı ile ilgili zengin bilgiye bu hikayelerde rastlıyoruz. Hikayelerde toplumun başında hanlar hanı diye gösterilen Begil oğlu Emren Hikayesinde padişah olarak ifade edilen Bayındır Han vardır. Bayındır Han’ın hikayelerindeki rolü beylere akın izin vermek, divanı toplamak, yılda bir defa büyük bir ziyafet vermektir. Hikayelerde kahraman olarak görünmez.” Dede Korkut Hikayelerinde hemen hemen tüm hikayelerde kadının önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Ç.Ü. Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Kadın bir güzellik sembolü olmanın yanında sosyal hayat içinde erkeğin yanında onun eşi ve ortağı olarak yer alır. Kadın sosyal hayat içinde düşüncesi alınan, eş seçiminde özgür, vefa duygusu gelişmiş, anne, iffet sahibi, saygı duyulan biridir. Bu özelliklerinin yanı sıra ata biner, kılıç kullanır, ok atar ve erkeklerle yarışır” şeklinde konuştu. Konferans sonunda Prof. Dr. Refiye Şenesen’e teşekkür belgesi verilirken hatıra fotoğrafı çekimi de gerçekleştirildi.