SAĞLIK - 08 Eylül 2019 Pazar 10:21

(Özel) Gurbetçi aileler özel çocukları için aradıkları umudu Türkiye’de buldu

A
A
A
(Özel) Gurbetçi aileler özel çocukları için aradıkları umudu Türkiye’de buldu

Yabancı ülkelerde yaşayan Türk aileler, otizm teşhisi ve belirli gelişim bozukluğu yaşayan çocukları için umudu Türkiye’de buldu.

Yabancı ülkelerde yaşayan Türk aileler, otizm teşhisi ve belirli gelişim bozukluğu yaşayan çocukları için umudu Türkiye’de buldu. Zorlu bir sürecin ardından çocuklarının gelişim gösterdiğini gören aileler, büyük sevinç yaşadı.


Yaşadıkları ülkelerde çocuklarına otizm ve gelişim bozukluğu teşhisi konulan aileler, çare bulamayınca Türkiye’deki rehabilitasyon merkezlerine yöneliyor. Almanya, Fransa, İngiltere ve Belçika gibi gelişmiş ülkelerde yaşayan aileler, sağlık politikaları nedeniyle çocuklarının iyi bir şekilde eğitim almasını sağlayamıyor. Bu nedenle Avrupa’nın farklı ülkelerinde yaşayan birçok aile, binlerce kilometre uzaklıktaki Kocaeli’nin Başiskele ilçesinde bulunan Atlantis Özel Rehabilitasyon ve Eğitim Merkezi’ne geldi. Yaptıkları araştırmalar neticesinde Kocaeli’deki rehabilitasyon merkezinde verilen eğitimin yaşadıkları ülkeye göre daha gelişmiş olduğunu öğrenen aileler, merkezde aldıkları eğitimle kısa sürede çocuklarındaki gelişmeyi görünce büyük şaşkınlık yaşadı. Yaşadıkları ülkelerde verilen eğitimin yüzeysel olduğunu ve eğitim almak için uzun bir süreçten geçmek zorunda kaldıklarını ifade eden aileler, Türkiye’de bireysel, duyu, oyun ve atla terapi gibi yöntemlerle çok kısa sürede çocuklarının gelişim gösterdiklerini söylediler.



Oğlundaki gelişmeyi görünce tekrar Türkiye’ye geldi


Çocukları için umudu Türkiye’de bulan ailelerden birisi de Almanya’nın Stuttgart kentinde yaşayan Havva ve Servet Ekiz çifti oldu. Ekiz çiftinin 5 yaşındaki çocukları Yavuz Selim için 3 yaşında konuşma geriliği ve gelişim bozukluğu teşhisi konuldu. Aile, çocuklarının konuşamayacağını ve işaret dili alması gerektiğini öğrendi. Oğlunun konuşamayacak olmasını kabullenemeyen anne Havva Ekiz, umudunu yitirmeyerek Mayıs ayında Türkiye’ye gelme kararı aldı. Atlantis Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde 10 gün eğitim alan Yavuz Selim, daha önce söyleyemediği birçok kelime ile kendisini ifade etmeye ve iki kelimeli cümleler kurmaya başladı. Yaşanan gelişme üzerine büyük mutluluk yaşayan anne Ekiz, oğlunun eğitimine devam etmesi için tekrar Türkiye’ye geldi. Oğlundaki gelişme nedeni ile eğitimine Türkiye’de devam etmek istediklerini söyleyen anne Ekiz, “Yurt dışında oğlum için yapılan terapide çocuğumun işaret dili eğitimi almasını söylediler. Biz bunu kabullenmediğimiz için buraya gelmeye karar verdik. Buradaki eğitimle yaşanan pozitif yöndeki gelişmelerden çok memnun kaldığımız için tekrar gelmeye karar verdik. Buradaki kurumun vermiş olduğu eğitimden çok memnunuz. Çünkü çok gelişmiş. Birebir ilgilenilmesi ve doğa ile iç içe olması, at, havuz terapisinin bir arada olması bize daha çok pozitif gelişmeler sağladı” dedi.



“Kısa zamanda büyük yol katettik”


Yavuz Selim’in aldığı eğitim ve gelişimi hakkında bilgiler aktaran merkez eğitimcilerinden Ayça Baykal, “Konuşma bozukluğu ve gelişim geriliği ile kurumumuza Almanya’dan gelen 5 yaşındaki Yavuz Selim, daha önce kurumumuzda 10 gün eğitim almıştı. Aileler gördüğü gelişmeler üzerine tekrar kurumumuzda eğitim alma kararı verdi. İkinci ’kez kurumumuza geldiler. Selim’e yurt dışında yoğun olarak işaret dili eğitimi verilmişti. Bizim burada vermiş olduğumuz at, bireysel, havuz terapisi ile birlikte pek çok kelimeyi söyleyebilmekte ve kendisini ifade edebilmekte. Ayrıca kurumumuzda bulunan hayvanlarla da iletişim kurma şansına sahip olduğu için sosyal gelişiminde de gözle görülür bir gelişim olduğunu gözle görebilmekteyiz. Hayvanlar çocuklarımıza empati ve sorumluluk duygusu kazandırılmasına yardımcı olduğu için Selim de bu yönde de pozitif gelişim gösterdi. Kısa zamanda büyük yol katettik” diye konuştu.



“3 haftada gözle görülür şeyler olduğunu fark ettik”


Fransa’nın Mulhouse şehrinde yaşayan Fatih Erdoğan da teşhis konulan oğlu Batuhan için Türkiye’ye gelme kararı aldı. Oğlunda 3 haftada verilen eğitimle büyük gelişmelerin yaşanmaya başlandığını söyleyen Erdoğan, “Otizm teşhisi konuldu. Orada eğitimlere başladık, hala da devam ediyoruz. Ama oradaki eğitimlerde bizi memnun edecek bir gelişme göremediğimiz için araştırma yapmaya başladık. Yaptığımız araştırmalar neticesinde Kocaeli’de bulunan bu eğitim merkezini gördük. Biraz takip ettik ve gördüklerimiz bize mantıklı geldi. Geldik, şu anda buradayız. Her şey güzel. 3 haftadır burada aldığımız eğitimde gözle görülür gelişimler yaşandığını görebiliyoruz. Biz orada 1 yıldır eğitim alıyoruz. Ama burada daha 3 haftada gözle görülür şeyler olduğunu fark ettik. Bu çok sevindirici, umut ve mutluluk veren bir duygu. Çünkü her şey Batuhan için” şeklinde konuştu.



“İki saniye de olsa gözüme baktığını fark ettim”


Almanya’da otizm teşhisi konulan ve 7 aydır tedavi olamayan 3 yaşındaki İsa’nın annesi Aygün Yalçın da umudu Türkiye’de arayan aileler arasında yer alıyor. Kocaeli’de aldıkları eğitimle oğlunun kısa sürede gelişim göstermesinin kendilerini çok mutlu ettiğini dile getiren Yalçın, “Otizm teşhisini Mart ayında aldı. Almanya’da onun tedavisini başlatabilmek için 7 ay bir süreç veriyorlar. Biz de onu beklemeyip hemen gelip Türkiye’de eğitime başlayalım dedik. Almanya’da bu eğitimi verecek insanlar, terapistler yok. Onun için bekleme süresi çok uzun oluyor. Eğitimler ise haftada 2 gün 1 saat oluyor. Biz haberlerde İngiltere’den eğitim için gelen bir aileyi görmüştük. İlerlemeyi gördüğümüz için geldik. Bireysel, duyu, oyun, berard, at ve yüzme terapisi gibi eğitimler alıyor. 1 haftadır aldığı eğitimle göz teması kurmaya başladığını, ismine hitap edildiğinde tepki verdiğini ve iki saniye de olsa gözüme baktığını fark ettim. Eskiden bunu yapmıyordu. Bu bizi duygulandırdı. Eşim Almanya’da çalıştığı için gelemedi ve gelişimi göremedi. Görüntülerini gönderiyorum, mutluyuz. Yine tatil olduğunda gelmeyi düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Antalya’da fırtına ve dolu tarım alanlarını vurdu Antalya’da gece yarısı başlayan fırtına ve dolu yüzünden yüzlerce dönümlük tarım arazileri zarar gördü. Manavgat’ta dün Saraçlı, Belenobası, Evrenseki, Kalemler, Çolaklı ve Gebece mahallelerinde yaşanan dolu yağışı ve fırtına, yüzlerce dönümlük bir alanda açıkta yetiştirilen tarım ürünlerine zarar verdi. Yağışın ardından Manavgat Belediye Başkanı Niyazi Nefi Kara, belediye başkan yardımcıları, Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin ve İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri zarar gören mahallelerde inceleme başlattı. Bölgede yapılan ilk incelemede, dolu ve fırtınanın ekili arazilerde büyük oranda zarar verdiği tespit edildi. İncelemelerde, karpuzların saplarından koptuğu; buğday, arpa, zeytin ve narenciye ürünlerin tanelerinin döküldüğü; arı kovanlarının da yerle bir olduğu görüldü. Dolu ve fırtına nedeniyle bölgedeki tarım alanları beyaza büründü. “Zarar gören bölge, doğal afet kapsamına sokulmalı” Afet bölgelerinde incelemelerde bulunan Manavgat Belediye Başkanı Niyazi Nefi Kara, “Dün akşam üzeri haberi aldık. Kısa bir sürede yoğun ve büyük taneleri olan bir doluyla beraber bütün tarım alanlarının çok kötü olduğunu gördük. Sabah erkenden çalışmalara başladık. Saraçlı bölgesinden başladık, Belenobası’ndayız. Burası daha öncede yangın afeti geçiren bir bölge. Bu kez de dolu ile bir savaş veriyoruz. Arılarımız perişan olmuş. Karpuzlarımız, sebzelerimizi yok olmuş durumda. Bölgede ciddi bir sorun var. İlçe Tarım Müdürlüğü yetkililerimiz, Ziraat Odası Başkanımız Rasim Metin, belediye başkan yardımcılarımız burada. Sahayı görüyoruz. Hem İlçe Tarım Müdürlüğüne, hem Kaymakamımız hem de Sayın Valimize durum hakkından bilgi vereceğiz. Bu bölgenin tarım açısından sigortalanması da çok zor. Doğal afet kapsamına sokularak bu insanlara yardım etmek gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Şırnak Şırnak Valisi Atay, selin vurduğu Cizre’de incelemelerde bulundu Selden zarar gören Şırnak’ın Cizre ilçesinde hasar tespit ve temizlik çalışmalarını yerinde inceleyen Şırnak Valisi Cevdet Atay, 1’i ağır hasarlı olmak üzere 70 ev, 7 iş yeri ve 6 aracın zarar gördüğünü söyledi. Şırnak Valisi Cevdet Atay, Cizre’de dün yaşanan sel felaketi sonrası yapılan hasar tespit ve temizlik çalışmalarını yerinde inceleyip, yaraların sarılması, zararların kısa sürede ödenmesi için gerekli talimatları verdi. Vali Cevdet Atay, Cizre Kaymakamı Nazlı Demir ile birlikte selden zarar gören mahallelerde incelemelerde bulunup vatandaşların sorun, talep ve dileklerini dinledi. Cizre’de dün öğleden sonra aniden bastıran sağanak yağış ilçeyi su altında bırakırken çok sayıda ev, iş yeri ve araç su altında kaldı. İlçe genelinde büyük çapta maddi hasar oluştu. Yaşanan sel felaketi sonrası Cizre’deki hasar tespit ve temizlik çalışmalarını yerinde inceleyen Şırnak Valisi Cevdet Atay, gazetecilere yaptığı açıklamada 70 ev, 7 iş yeri ve 6 aracın zarar gördüğünü söyledi. Vali Atay, "Sel nedeni ile mahsur kalan vatandaşlarımız kurtarıldı, evlerden su tahliyesi yapıldı ve kısmen de temizlik çalışmaları yapılıyor. Arkadaşlarımız sahada zarar tespit çalışmalarını yapıyorlar” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da Cizre ile yakından ilgilendiğini vatandaşların yaralarının sarılması ve çalışmaların hızlandırılması hususunda gerekli çalışmaların yapılması hususunda gerekli talimatları kendisine verdiğini ifade eden Atay, "Sahadaki arkadaşlarımız ile her türlü gayreti gösteriyoruz. Devletin tüm kurumları ile Cizre’de seferber olmuş durumdayız. Kurumlarımız ve ekiplerimiz bu olayın atlatılması ve vatandaşlarımızın yaşamlarını tekrar rahat bir şekilde sürdürmesi konusunda elinden gelen tüm gayreti gösteriyor. Bugün itibari ile hasar tespit çalışmalarını bitireceğiz ve zararların giderilmesi, yaraların sarılması hususunda ödemelerimizi yapmaya başlayacağız” diye konuştu. "70 ev, 7 iş yeri ve 6 araç zarar gördü" Cizre’de yaşanan sel felaketinde 70 ev, 7 iş yeri ve 6 aracın zarar gördüğünü ifade eden Vali Atay; "1 ağır hasarlı olmak üzere 70 evi su bastı ve eşya zararları oldu. Bazı evlerde sıva boya bazılarında ise bahçe duvarları çöktü. Altyapısal anlamda bazı yerlerde sıkıntılar olduğu tespit edildi. Bununla ilgili planlarımızı yaptık ve hızlı bir şekilde ödemelerimizi alarak insanlarımızın bu yarasını saracağız” şeklinde konuştu.
İstanbul Galatasaray Kadın Futbol Takımı şampiyon oldu Galatasaray Petrol Ofisi, Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi’nin 30. ve son haftasında evinde oynadığı ALG Spor’u 2-0 mağlup etti ve şampiyon oldu. Sarı-kırmızılılar kadın futbol branşında ilk kez şampiyonluk sevinci yaşadı. Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi’nin 30. ve son haftasında Galatasaray Petrol Ofisi Florya Metin Oktay Tesisleri’nde ALG Spor ile karşı karşıya geldi. Sarı-kırmızılılar 21. dakikada Eda Karataş’ın attığı golle 1-0 öne geçti ve ilk yarı bu skorla tamamlandı. İkinci yarıda Galatasaray’da 67. dakikada Kristina Bakaradze kırmızı kart gördü. Müsabakanın geri kalanını 10 kişi oynayan sarı-kırmızılılar 90. dakikada da Kipoyi’nin attığı golle maçı 2-0’lık skorla kazandı. Bu sonuçla sarı-kırmızılılar 23 galibiyet, 2 beraberlik ve 5 mağlubiyetle aldığı 71 puanla sezonu şampiyon tamamladı. Aslan, kadın futbol branşında ilk kez şampiyonluk sevinci yaşadı. 2021-2022 sezonunda kurulan kadın futbol takımı, geçtiğimiz yıl normal sezonu grubunda lider tamamlamış, yarı finalde ise Fenerbahçe’ye elenmişti. Müsabakanın sona ermesinin ardından Galatasaraylı futbolcular ile teknik ekip büyük sevinç yaşadı. Futbolcular daha sonra Florya Metin Oktay Tesisleri’ndeki tribünlerini tamamen dolduran sarı-kırmızılı taraftalar da şampiyonluk beraber kutladı. Mücadeleyi Galatasaray İkinci Başkanı Metin Öztürk, Sportif AŞ Başkan Vekili Erden Timur, erkek futbol takımından Kerem Aktürkoğlu, Barış Alper Yılmaz, Kerem Demirbay, Günay Güvenç ve Eyüp Aydın da takip etti.
Ankara Bakan Yerlikaya: "15’i uluslararası toplam 469 organize suç örgütü çökertildi" İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya son 10 ay içerisinde 15’i uluslararası olmak üzere toplam 469 organize suç örgütünün çökertildiğini bildirdi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya son 10 ay içerisinde 15’i uluslararası, 40’ı ulusal, 78’i bölgesel, 336’sı yerel olmak üzere toplam 469 organize suç örgütünün çökertildiğini duyurdu. Konuya ilişkin sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Bakan Yerlikaya, "22 yıldır Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Yeniden Büyük ve Güçlü Türkiye için büyük bir gayretle çalışıyoruz. Cumhurbaşkanımızın Türkiye Yüzyılı hedefleri doğrultusunda vermiş olduğu büyük destek ve ‘Türkiye’nin Huzuru’ için hukuktan aldığımız güçle son 10 ay içinde; 15’i’i uluslararası, 40’ı ulusal, 78’i bölgesel, 336’sı yerel olmak üzere toplam 469 organize suç örgütü çökertildi. Organize suç örgütleri ile mücadelemiz devam ederken bazı sosyal medya hesaplarından Ankara İl Emniyet Müdürlüğü ile ilgili iddiaları içeren paylaşımlar yapılmaktadır. Ankara İl Emniyet Müdürlüğünce daha önce soruşturması yapılan ve mahkeme süreci devam eden Ankara’daki bir organize suç örgütüyle ilgili sosyal medyadaki iddiaların açıklığa kavuşturulabilmesi için İçişleri Bakanlığımızca mülkiye müfettişleri görevlendirilmiştir" ifadelerini kullandı.