GENEL - 23 Mayıs 2020 Cumartesi 12:53

Korona virüs nedeni ile 40 gündür gidemediği memleketine kavuştu

A
A
A
Korona virüs nedeni ile 40 gündür gidemediği memleketine kavuştu

Çalışmak için geldiği Kocaeli’de korona virüs nedeni ile evine dönemeyen ve barınma merkezine sığınan 66 yaşındaki vatandaş 40 gün sonra verilen izinle memleketine gitti.

Çalışmak için geldiği Kocaeli’de korona virüs nedeni ile evine dönemeyen ve barınma merkezine sığınan 66 yaşındaki vatandaş 40 gün sonra verilen izinle memleketine gitti.


Kocaeli’de bulunan özel bir tersanede kaynakçı olarak çalışan ve korona virüs salgınının ardından İçişleri Bakanlığının 65 yaş ve üstü için getirdiği kısıtlama nedeniyle memleketi Sakarya’ya dönemeyen 66 yaşındaki İsmail Özkalaycıoğlu, evine gidemedi. Kalacak yeri ve yakını olmayan Özkalaycıoğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin 153 Çağrı Merkezin, arayarak yardım talebinde bulundu. Zabıta ekiplerinin ulaştığı Özkalaycıoğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Barınma Konaklama ve Sosyal Yardım Merkezi’ne yerleştirildi.



40 gündür evine gidemiyordu


14 Nisan gününden itibaren barınma merkezinde kalan Özkalaycıoğlu’nu sevindiren haber İçişleri Bakanlığından geldi. İçişleri Bakanlığının 65 yaş ve üstü için getirdiği seyahat izninin ardından Kocaeli Büyükşehir Belediyesince İsmail Özkalaycıoğlu’nun başvurusu e-devlet üzerinden yapıldı. Yapılan başvurunun ardından seyahat izin başvurusu kabul edilen İsmail Özkalaycıoğlu’na izin belgesi gönderildi. Özkalaycıoğlu, daha sonra belediye ekiplerince şehirler arası otobüs terminaline götürülerek memleketine uğurlandı.



“Salgın nedeniyle dışarıda kaldım”


Salgın nedeniyle 40 gündür memleketine dönemediğini belirten İsmail Özkalaycıoğlu, “Kocaeli’de kimsem yok. Salgın nedeniyle dışarıda kaldım. Allah razı olsun beni gelip Büyükşehir Belediyesinin Barınma Merkezi’ne götürdüler. Barınmada kaldığım süre zarfında sağlıklı, düzenli, ilgi alakalı, saygılı bir çalışma hizmeti gördüm. Sabah kahvaltısını, öğlen ve akşam yemeğimi düzenli yeme imkanım oldu. Elbiselerimiz yıkanıyor, sıcak suyu var. Burada çalışanların yapmış olduğu hizmetlerin karşılığında devletimize şükran, minnet borçluyum. Allah hepsinden razı olsun” dedi.



“Çok heyecanlandım”


Evine döndüğü için büyük mutluluk yaşadığını ifade eden Özkalaycıoğlu, “Burada güzel ağırlandım ama memleketime hasret yaşadım. Önceki gün İçişleri bakanlığı 65 yaş ve üstü için seyahat izni getirdi. Çok heyecanlandım. Allah razı olsun benim adıma başvuru yaptılar. Onay çıktı. Beni otogara getirdiler. 40 gün sonra memleketime kavuşacağım. Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’a sunmuş oldukları hizmetten dolayı teşekkür ediyorum. Yaklaşan Ramazan Bayramı’nın İslam alemine barış ve huzur getirmesini temenni ediyorum” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Sungurlu’da KKKA eğitim semineri düzenlendi Çorum’un Sungurlu ilçesinde, baharın gelmesi ve havaların ısınması ile ortaya çıkan ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığına sebep olan kene ısırmalarına karşı vatandaşlar uyarıldı. Sungurlu Devlet Hastanesi’nde görevli Uzm. Dr. Mustafa Akıncı tarafından Kırım Kongo Kanamalı Ateşinden Korunma Yolları temalı eğitim düzenlendi, seminer sonrasında hasta ve hasta yakınlarına farkındalık oluşturmak amacıyla danışma biriminde stant açıldı. Konuya ilişkin olarak hastane başhekimliğinden yapılan açıklamada, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşinden korunmak için tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara gidilirken, kenelerin vücuda girmesini engellemek maksadıyla mümkün olduğu kadar vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalı ve ayrıca kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir" denildi. Kene yönünden riskli alanlardan dönüldüğünde kişi kendisinin ve çocuklarının vücudunda (kulak arkası, koltuk altları, kasıklar ve diz arkası) kene olup olmadığını kontrol etmesi istenilen açıklamada, "Yapılan kontrollerde kene tutunmuş ise hiç vakit kaybetmeden çıplak el ile dokunmamak şartıyla vücuda tutunduğu en yakın yerden tutarak uygun bir malzeme ile (bez, naylon poşet, eldiven gibi) çıkarmalıdır. Kişi keneyi kendisi çıkaramadığı durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Kene ne kadar erken çıkarılırsa hastalığın bulaşma riskinin de o kadar azalacağı unutulmamalıdır. Hastalık hayvanlarda belirti göstermeden seyrettiğinden hastalığın sık olarak görüldüğü bölgelerde bulunan hayvanlar sağlıklı görünse bile hastalığı bulaştırabilirler. Bu sebeple hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına çıplak el ile temas edilmemelidir. Hastalığa yakalanan kişilerin kan, vücut sıvıları ve çıkartıları ile hastalık bulaşabildiğinden, hasta ile temas eden kişiler gerekli korunma önlemlerini (eldiven, önlük, maske vb.) almalıdır " ifadeleri kullanıldı. Kene tutunan kişiler kendilerini 10 gün süreyle halsizlik, iştahsızlık, ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma veya ishal gibi belirtiler yönünden izlemeli ve bu belirtilerden bir veya bir kaçının ortaya çıkması halinde derhal en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmeleri konusunda da ikaz edilen açıklamada, "Hastalığa sebep olan mikrobun taşıyıcısı, saklayıcısı ve bulaştırıcısı olan keneler uçmayan, zıplamayan, yerden yürüyerek vücuda tırmanan eklem bacaklı hayvanlardır. Vücuda tutunan veya hayvanların üzerinde bulunan keneler kesinlikle çıplak el ile öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır. Keneler üzerine sigara basmak, kolonya, gaz yağı gibi maddeler dökmek kenenin kasılmasına sebep olarak vücut içeriğini kan emdiği kişiye aktarmasına sebep olacağı için yapılmamalıdır" bilgileri verildi.