- 27 Şubat 2021 Cumartesi 12:46

2.5 tonluk gergedan görünüşüyle tankı andırıyor

A
A
A
2.5 tonluk gergedan görünüşüyle tankı andırıyor

Kocaeli’nin Darıca ilçesinde bulunan hayvanat bahçesinin en obur üyelerinden olan yaklaşık 2 buçuk tonluk Hint Gergedanı ‘Samir’, görenleri şaşkına çeviriyor.

Kocaeli’nin Darıca ilçesinde bulunan hayvanat bahçesinin en obur üyelerinden olan yaklaşık 2 buçuk tonluk Hint Gergedanı ‘Samir’, görenleri şaşkına çeviriyor.


Kocaeli’nin Darıca ilçesinde içinde 250’nin üzerinde türü ve 3 binin üzerinde hayvanı barındıran Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi’nin en obur üyelerinden bir tanesi olan Samir isimli erkek Hint Gergedanı, cüssesi ve büyüklüğüyle, görenleri adeta şaşkına çeviriyor. Yıllar önce hayvanat bahçesine Almanya’dan eğitimli olan getirilen Samir, bakıcılarının İngilizce komutlarını anlıyor ve bakımının yapılmasına bazı zamanlarda yardımcı oluyor. Samir’in inatçı olduğu günlerde ise bakıcıları ve veterinerleri onu en sevdiği yiyecek olan lahanayı vererek ikna ediyor. Gergedanların bu tarz komutları unutmamaları için eğitimlerine ara ara devam edilirken, kilo dengelerinin sağlanması için de bu hayvanlar devamlı olarak tartılıyor.



“Dünyanın en büyük gergedan türü bunlar”


Hayvanat bahçesinde 250’nin üzerinde tür ve 3 binin üzerinde hayvanın bakımlarını yaptıklarını ve refah düzeylerini artırmaya çalıştıklarını belirten Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi Veteriner Hekimi Ezgi Çelik, “Hayatlarını mutlu geçirmeleri için uğraşıyoruz. Buradaki dişi gergedanımız, arka tarafta da erkek gergedanımız var. İkisi de Hint gergedanı, dünyanın en büyük gergedan türü bunlar. Yıllar önce birisi İngiltere’den birisi Almanya’dan geldi bize. Aradaki duvar yanıltmasın, hayvanların doğası gereği, doğada da tek başlarına yaşıyorlar. Sadece üreme zamanı, üreme için bir araya geliyorlar. Onun dışında hiçbir dişi ve erkek gergedan bir araya gelmez. O yüzden de biz bir duvarla aralarını ayırdık, istediğimiz zaman birleştirip ayırabiliyoruz. Düzenli olarak ayak bakımlarını yapıyoruz. Bu hayvanlar atlarla çok uzaktan kuzenler şaşırtıcı bir şekilde. En yakın oldukları hayvanlar atlardır. Atlarda olduğu gibi ayak hastalıklarına çok yatkınlar. O yüzden biz düzenli olarak ayak bakımlarını yapıyoruz. Özellikle erkek gergedanımız eğitimli, otur komutunu anlıyor ve oturuyor. Bize çok yardımcı oluyor. Düzenli ayak bakımlarını ve kontrollerini, bir hastalığa yatkın mıdır, değil midir, hepsini kontrol ediyoruz” dedi.



“Sürekli eğitimlerini tekrar ediyoruz”


Samir’in diğer dişi gergedana göre komutları anlama konusunda daha başarılı olduğunu söyleyen Çelik, “Zaten eğitimli bir şekilde bize geldi. Oturma, kalkma, gelip gitme komutlarını çok iyi anlıyor. Biz de bu komutları unutmaması için hem ayak kontrolleri hem sürekli eğitimlerini tekrar ediyoruz. Hem de bu eğitimler hayvanların kafalarını meşgul etmelerini de sağlıyor. Bunlara biz zenginleştirmeler diyoruz, farklı farklı tipleri oluyor. Bu şekilde gün içinde de meşgul etmiş oluyoruz” diye konuştu.



“Son derece oburlar, akşama kadar otlanabilirler”


Gergedanlar otçul hayvanlar olduğunu kaydeden Çelik, Samir’in özellikle lahana ve brokoliyi çok sevdiğini ifade etti. Çelik, “O yüzden biz daha çok pelet yemlerle besliyoruz ayrıca çeşitli otlar da alıyorlar. Ancak eğitim zamanları ya da muayene zamanları bizim işimizi kolaylaştırması için ufak meyve-sebzeler de veriyoruz. Lahana çok sever Samir, brokoli çok sever. Onları kullanarak, ufak tefek kandırarak, biraz da keyifli vakit geçirmelerini sağlayarak işlerini hallediyoruz. Gergedanlar, özellikle erkekleri ortalama 2 ton, dişiler de 1.5 ton civarı oluyor. Bizim dişimiz 1.8 ton, Samir 2.2 ton. Bunu da ağırlık, tartı eğitimiyle anlıyoruz. Samir’in çıkış koridorunda tartısı var, onu düzenli olarak tartabiliyoruz ancak şuan dişi gergedan tartı eğitiminde. Tartıya girmesi için, tartıda sabit kalması için eğitimler veriyoruz ona. Son derece oburlar, akşama kadar otlanabilirler ve bu çok çabuk kiloya yansıyor. Bu yüzden kilolarını dengede tutmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Trendyol 1. Lig: Manisa FK: 1 - Boluspor: 0 Trendyol 1. Lig’in 33. haftasında Manisa FK Manisa 19 Mayıs Stadyumu’nda karşılaştığı Boluspor’u 1-0 mağlup etti. Manisa FK aldığı 3 puanla ligde kalmayı garantiledi. Maçtan dakikalar 4. dakikada Sandro Lima ceza sahası içinden sert bir vuruşla meşin yuvarlağı ağlarla buluşturdu. 1-0 35. dakikada ceza sahası dışında kazanılan serbest vuruşta topun başına geçen Oğuz’un vuruşunda meşin yuvarlak Kaleci Çağlar’da kaldı. 43. dakikada gelişen Boluspor atağında ceza sahası dışından kaleye gören Hakan Bilgiç’in şutunda meşin yuvarlak az farkla kalenin üstünden dışarı çıktı. 53. dakikada gelişen Manisa FK atağında ceza sahası dışında topla buluşan Topalli’nin şutunda meşin yuvarlak direğinin yanından dışarı gitti. Hakemler: Mustafa Kürşad Filiz, Sezgin Çınar, Mehmet Kapluhan Manisa FK: Erhan Erentürk, Oğuz Gürbulak (Andrej Dokanovic dk. 82), Daniel Graovac, Demba Diallo (Kerim Frei dk.75), Bedirhan Altunbaş (Sertan Taşqın dk. 82), Alberk Koç, Burak Altıparmak, Bekir Karadeniz, Sinan Osmanoğlu, Sandro Cesar Cordovil De Lima (Eduart Rroca dk. 90+8), Jetmir Topalli (Ofkir dk.75) Yedekler: Eren Karataş, Kazım Can Kahya, Alp Ada Abay, Bartu Göçmen, Muhammet Ensar Akgün Teknik Direktör: Nevzat Dinçbudak Boluspor: Çağlar Şahin Akbaba, Veaceslav Posmac (Camara dk.74), Oğuz Kağan Güçtekin (İshak Karaoğul dk. 85), Berk Yıldız, Naby Youssouf Oulare, Onur Ulaş, Hakan Bilgiç (Safa Kınalı dk.89), Jefferson Nogueıra Junior (Tunahan dk.46), Daniel Avramovski, Batuhan İşçiler (Anıl dk.74), Hüsamettin Yener Yedekler: İsmail Çipe, Kubilay Sönmez, Vusal Iskandarlı, Kerem Paykoç, Abdoulaye Diarrassouba, Anıl Koç Teknik Direktör: Yalçın Koşukavak Gol: Sandro Lima (dk. 4) (Manisa FK) Sarı kartlar: Bedirhan Altunbaş (Manisa FK), Oğuz Kağan Güçtekin, Berk Yıldız (Boluspor)
Sakarya Trendyol 1. Lig: Sakaryaspor:0 - Tuzlaspor: 2 Trendyol 1. Lig’in 33. haftasında Sakaryaspor, sahasında karşılaştığı Tuzlaspor’a 2-0 mağlup oldu. Maçtan dakikalar 41.dakikda Sakaryaspor atağında sol kanatta topun başına geçen Dimitrov’un kullandığı frikik kalecide kaldı. 57. dakikada Tuzlaspor atağında topla buluşan Mamba, topu ağlarla buluşturdu ve Tuzlaspor 1-0 öne geçti. 61. dakikada Sakaryaspor atağında oyunu yeni giren Burak Süleyman’In çektiği şut kale direğinden geri döndü. 90+6.dakikada Tuzlaspor’u rahatlatan gol geldi. Tuzlaspor baskı yediği dakikalarda topu kaptıran Sakaryaspor Sadık Baş’ın gölüne engel olamayarak ikinci golü yiyerek sahadan 2-0 yenik ayrıldı. Hakemler: Muhammet Ali Meteoğlu, Mehmet Kısal, Hüseyin Aylak Sakaryaspor: Cihan Topaloğlu, Kasongo, Rotman, Donkor, Murat Cem Akpınar(Koray Kılınç dk. 73), Hasan Kılıç, Samed Onur(Burak Süleyman dk. 60), Del Valle, Erdi Dikmen (Bülent Cevahir dk. 60), Dimitrov, Oğuz Yıldırım (Sinan Kurt Dk. 79) Yedekler: İbrahim Demir, Çağlayan Menderes, Ndlovu, Roshı, Berat Can Şanlı, Muhammed Himmet Ertürk Teknik Direktör: Tuncay Şanlı Tuzlaspor: Emre Koyuncu, Awuku, Muhammed Akarslan(Sadık Baş dk. 77), Mahamadou, Mamba(Hasanalizada dk. 82), Hikmet Çiftçi (Aksel Aktaş dk. 90+7), Umar(Stankovski dk. 77), Samet Asatekin, Togui, Gökhan Akkan, Çağrı Giritlioğlu Yedekler: Kurtuluş Yurt, Selim Ay, Ahmethan Köse, Ali Baran Kanıçok, Mehmet Zahit Çınar, Mehmet Coşkun, Teknik sorumlu: Andaç Gürkan Kocabıyık Goller: Mamba (dk. 57) Sadık Baş (90+6)(Tuzlaspor) Sarı kartlar: Kasongo, Erdi Dikmen (Sakaryaspor), Muhammed Akarslan, Stankovski (Tuzlaspor)
Ankara Trendyol 1. Lig: Gençlerbirliği: 1 - Giresunspor: 0 Trendyol 1. Lig’in 33. haftasında Gençlerbirliği, sahasında karşılaştığı Giresunspor’u 1-0 mağlup etti. Maçtan dakikalar 11. dakikada Amilton’un sol kanattan ortasında Yatabare’nin vuruşunda kaleci Cörüt meşin yuvarlağı kornere çeldi. 36. dakikada sağ çaprazdan pası alan Buğra Çağıran ceza sahası içinde topu karşıladı. Çağıran’ın şutunda meşin yuvarlağı kale önünde Kadir Seven uzaklaştırdı. 54. dakikada Yatabare sağ kanattan ceza yayına ortasını açtı. Ceza sahası içinde topla buluşan Melih Bostan’ın kaleyi cepheden gören noktadan çektiği şutta meşin yuvarlak sol kale direğine çarpıp oyun alanına döndü. 69. dakikada sağ kanattan köşe vuruşu kullanan Buğra Kavuncu topu kale önüne havadan gönderdi. Havadan gelen topa arka direkte yükselen Yatabare’nin kafa vuruşunda meşin yuvarlak ağlarla buluştu. 1-0 Hakemler: Ali Yılmaz, Barış Çiçeksoyu, Harun Reşit Güngör Gençlerbirliği: Ertuğrul Çetin, Oğuzhan Berber, Nzaba (Elias Durmaz dk. 86), Alperen Babacan, Yasin Güreler, Özgür Çek, Amilton (Jimmy Durmaz dk. 90+1), Buğra Çağıran (Akabueze dk. 76), Ensar Kemaloğlu, Yatabare, Melih Bostan (Özgür Baran Aksaka dk. 86) Yedekler: Orkun Özdemir, Atalay Gökçe, Halit Yılmaz, Arda Temur, Musa Çağıran, Abdullah Durak Teknik Direktör: Sinan Kaloğlu Giresunspor: Göktan Cörüt, Ertuğrul Şenlikoğlu, Mehmet Keskin, Yiğit Çınar (Muhammet Turhan dk. 90+1), Kadir Seven, Faruk Can Genç (Fatih Yılmaz dk. 90+1), Talha Ülvan, Enishan Ceylan (Furkan Arda Kabaca dk. 84), Furkan Kütük, Şahin Dik (Mert Han Kurt dk. 84), Alperen Köşker (Emre Nizam dk. 73) Yedekler: Erkan Anapa, Muhammed Mirac Çakıroğlu, Arda Kılıç, Şenel Hami Aydemir, Ahmet Lütfü Kara Teknik Sorumlu: Serhat Güller Gol: Yatabare (dk. 69) (Gençlerbirliği) Sarı Kartlar: Özgür Çek (Gençlerbirliği), Faruk Can Genç, Mert Han Kurt (Giresunspor)