SAĞLIK - 12 Mayıs 2021 Çarşamba 10:25

Korona savaşçılarının tulum içindeki mücadelesi

A
A
A
Korona savaşçılarının tulum içindeki mücadelesi

Aylardır üzerlerindeki beyaz tulumlarla korona virüs hastalarının sağlığına kavuşması için görevlerinin başında olan sağlık çalışanları, tam kapanma sürecinde de aile ve evlerinden uzakta virüsle mücadelelerini sürdürüyor.

Aylardır üzerlerindeki beyaz tulumlarla korona virüs hastalarının sağlığına kavuşması için görevlerinin başında olan sağlık çalışanları, tam kapanma sürecinde de aile ve evlerinden uzakta virüsle mücadelelerini sürdürüyor.


Hastanelerdeki “Covid” servislerinde görevli sağlık çalışanları, gün boyunca üzerinden çıkartmadıkları kıyafetleri ile korona virüse karşı mücadelesini sürdürüyor. Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde de korona virüse karşı yoğun bir mücadele veriliyor. Hastanenin ‘Covid’ servisinde sağlık çalışanları, gece gündüz demeden korona virüs hastalarının sağlıklarına kavuşması için çabalıyor. Gün boyunca üzerlerinden çıkartmadıkları koruyucu kıyafetleri ile virüse karşı savaşan sağlık çalışanlarının birçoğu, ailesine ve yakınlarını korumak için evine bile gidemiyor. Tam kapanma sürecinde de hastaların sağlığına kavuşması için mücadele veren sağlık çalışanları, koruyucu kıyafetlerinin içinde terden sırılsıklam oluyor.



“Bizim de tıkandığımız zamanlar oluyor”


Hastaların sağlığına kavuşması için 14 aydır kararlılıkla çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Birsen Mutlu, “Türkiye’de 14 aydır süren Covid pandemisi ile çok yoğun günler yaşıyoruz. Zaman zaman başarılı olduk, zaman zaman ilkleri yaşadık. Ama bizler her zaman işimizin başında, görevimizi severek, isteyerek yapmaya çalışıyoruz. Tabi ki yoruluyoruz, bizim de kaybettiğimiz canlarımız oluyor. Üzüntülerimiz oluyor, evimizdeki sorunları bile bir kenara atarak hastalarımıza fayda sağlamaya çalışıyoruz. Mesleğimiz icabı yaptığımız Hipokrat Yeminine bağlı olarak, tüm zorluklara karşı hastalarımızı iyi etmeye çalışıyoruz. Biz elimizdeki imkanlarla hastalarımız için çabalıyoruz. Ama bizim de tıkandığımız zamanlar oluyor. O yüzden toplumdan biraz anlayış ve destek bekliyoruz” dedi.



“Sağlık çalışanları 7 gün 24 saat boyunca hastanelerde, hastalar için görevlerinin başında”


Vatandaşların sağlık çalışanlarının yüklerini azaltmak için tam kapanma sürecinde tedbirlere uymalarını isteyen Prof. Dr. Birsen Mutlu, “Bayram, sevinci ile gelen bu günlerimizin Covid hastalığı nedeni ile acılar ile gölgelenmemesi düşüncesi içerisindeyiz. Toplumumuzun desteği ile vaka sayılarını azaltmak, önerilen tedbirlere mutlak uymak gerekiyor. Kalabalıklara karışmayalım, temizlik, mesafe ve maskeye önem verelim. Bu şekilde daha iyi bir bayram geçireceğimizi umuyorum. Ek olarak şunu söylemek istiyorum. Sağlık çalışanları 7 gün 24 saat boyunca hastanelerde, hastalar için görevlerinin başında. Hiç çekinmeyin ama hasta da olmayın” diye konuştu.



“Biz sağlık çalışanları için süreç zor geçiyor”


Covid servisinde hemşire olarak görev yapan Güngör Uysal ise zor bir süreç geçirdiklerini ifade ederek, “Bizim için süreç, ilk başlarda yoğun geçiyordu. Tam kapanmaya girdiğimizden beri vaka sayılarında biraz azalma oldu. Ama bunun devamı için vatandaşlarımızın dikkat etmeleri gerekiyor. Biz mücadele vermeye devam ediyoruz. Biz sağlık çalışanları için süreç zor geçiyor. Çalışma arkadaşlarımız yoğun mesai harcıyor. Hafta izni demeden, bayram demeden yoğun bir şekilde serviste çabalarımızı sürdürüyoruz. Vatandaşlarımızın tam kapanmayı önemsemelerini istiyoruz. Tam kapanmayı evlerinde geçirmelerini, aile ziyaretlerin olmamasını istiyoruz. Bunlara dikkat ederseler, bizleri de mutlu etmiş olurlar” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep KALDER’den GSO’ya Yeşil Dönüşüm Ödülü Gaziantep Sanayi Odası (GSO), İlham Veren Kamu Yönetimi Proje Ödülleri kapsamında Jüri Teşvik Ödülü aldı. Türkiye Kalite Derneği (KALDER) Ankara Şubesi ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) iş birliğinde organize edilen 24. Kamu Kalite Sempozyumu / Enerjide Sürdürülebilir Dönüşüm konulu programda GSO tarafından sürdürülen ‘’Gaziantep Yeşil Dönüşüm Hareketi Projesi’’, İlham Veren Kamu Yönetimi Proje Ödülleri kapsamında Jüri Teşvik Ödülü aldı. EPDK Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programa GSO adına Yönetim Kurulu Üyesi Ali Can Koçak ve Genel Sekreter Yardımcısı M. Sermest Çapan katıldı. Programda, GSO’nun ödülü KalDer Yönetimi tarafından GSO Yönetim Kurulu Üyesi Ali Can Koçak’a takdim edildi. Ödül töreninde bir konuşma gerçekleştiren GSO Yönetim Kurulu Üyesi Ali Can Koçak, ‘’Avrupa Birliği (AB), iklim değişikliğinin önüne geçmek ve sanayinin de çevreyle uyumlu büyümesini sağlamak amacıyla, Aralık 2019 ‘da AB Yeşil Mutabakat stratejisi oluşturmuştur. Söz konusu stratejiyle, Avrupa kıtasının İlk etapta 2030 yılına kadar net sera gazı emisyonlarının 1990’lı yıllara göre %55’e kadar azaltılmasını, 2050 yılına kadar da net sera gazı emisyonlarının sıfıra indirilmesini hedeflemiştir. Bunun yanı sıra üretimde emisyon değeri yüksek ürünlerin AB’ye ihracatında sınırda karbon vergisi uygulamasıyla ilave vergi alınacaktır’’ dedi. Koçak, ’Bu konuda Gaziantep Sanayi Odası olarak ülke ekonomisine daha fazla katkıda bulunabilmek, sonraki nesillere daha yaşanılabilir bir çevre bırakmak ve ihracat noktasında önümüze çıkabilecek engelleri ortadan kaldırmak adına, firmaları, üniversiteleri, kamu kurum ve kuruluşlarını, STK’ları ve kamuoyunu bilgilendirmek ve farkındalık oluşturmak, komisyonlar kurarak süreci etkin yönetmek, yeşil dönüşümde iyi uygulamaları anlatmak, yeşil dönüşümde firmaların yatırım finansman kaynaklarına erişimlerini kolaylaştırmak, sanayicilere yön ve strateji belirlemek için “Gaziantep Yeşil Dönüşüm Hareketi” projemizi hayata geçirdik. Bugün burada almış olduğumuz bu ödül ile hem bizleri hem de Odamızı onurlandıran KalDer Ankara Şubesi’ne ve jüri üyelerine teşekkür ediyor, bu güzel organizasyonun hayırlı olmasını diliyorum. Projemizde emeği olan, yeşil dönüşüm noktasında önemli çalışmalar yapan GSO ekip arkadaşlarımıza ve bize destek olan herkese ayrıca teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Ankara Etkili yağış sonrası Keçiören Belediye Başkanı Özarslan sahaya indi Başkentte etkili olan sağanak yağış sonrası Keçiören’in birçok noktasında yaşanan sel ve taşkınlarda hasar gören yerlerde Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan incelemelerde bulundu. Dün akşam saatlerinde Ankara genelinde etkili olan sağanak yağış, Keçiören’in belli noktalarında sel ve taşkına neden olurken Keçiören Belediye Başkanı Özarslan sahaya inerek çalışmaları yerinde inceledi. Şiddetli yağışın başlamasıyla kurulan koordinasyon merkezine başkanlık eden ve sabah saatlerine kadar yağıştan olumsuz etkilenen vatandaşların evlerine giden Ösarslan, “Belediye olarak her zaman yanınızdayız. Gerekli incelemeler yapılacak ve elimizden gelen desteği sağlayacağız” dedi. Hasar tespit çalışması yapıldı Meteorolojik uyarı sonrası teyakkuza geçirilen Keçiören Belediyesi ekipleri sağanak yağışın etkili olmasıyla birlikte sel ve taşkın noktalarına ulaşarak müdahalelerde bulundu. Çalışmaları sahada takip eden Başkan Özarslan vatandaşların yanında yer alarak gerekli desteğin verileceğini söyledi. Özarslan ve beraberindeki yetkililer sel ve taşkının yaşandığı noktaları da tek tek gezerek hasar tespit çalışmasında bulundular. “İvedilikle müdahale ettik” Çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte açıklama yapan Özarslan, “Keçiören sokaklarında tüm ekiplerimizle birlikte mücadele ettik. Bütün müdahaleleri ivedilikle gerçekleştirdik. Mevcut durumu rehabilite etmek için sahada olmayı sürdüreceğiz” dedi.
Eskişehir ESTÜ Endüstriyel Tasarım Bölümü, ENTAK’a akredite ilk 3 bölümden biri oldu Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) Endüstriyel Tasarım Bölümü, Endüstriyel Tasarım Akreditasyon Kuruluna (ENTAK) 5 yıl süreyle akredite edildi. Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektörlüğü’nde gerçekleştirilen akreditasyon belgesi teslim törenine, Rektör Prof. Dr. Adnan Özcan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Onur Kaya, Prof. Dr. Yunus Özdemir, ENTAK Başkanı Prof. Dr. Gülay Hasdoğan, ESTÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Tutal, Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu (ETMK) Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Aydın Öztoprak ve ESTÜ Endüstriyel Tasarım Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Duysal Tütüncü Demirbaş katıldı. Törende konuşan Rektör Prof. Dr. Özcan, akreditasyon sürecinin 4 Nisan’da tamamlandığını hatırlatarak, “ESTÜ Endüstriyel Tasarım Bölümü, aldığı bu akreditasyon belgesi ile Türkiye’nin tam akreditasyon almış ilk üç endüstriyel tasarım lisans programından biri olmuştur” dedi. ESTÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Tutal da, yaptığı konuşmada ENTAK Akreditasyon Belgesi’nin ESTÜ’deki endüstriyel tasarım eğitiminin kalitesinin somutlaştırılmasına katkı sağlayacağına vurgu yaptı. Akreditasyon belgesini ENTAK Başkanı Prof. Dr. Gülay Hasdoğan’ın elinden alan Endüstriyel Tasarım Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Duysal Tütüncü Demirbaş ise, akreditasyondan dolayı ENTAK Başkanı Prof. Dr. Gülay Hasdoğan ve ETMK Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Aydın Öztoprak’a teşekkür etti.