EKONOMİ - 11 Ocak 2012 Çarşamba 20:48

TOBB BAŞKANI HİSARCIKLIOĞLU:

A
A
A
TOBB BAŞKANI HİSARCIKLIOĞLU:

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Sistem yamalı bohça haline geldi. Cezadan kurtuluş yok. Bu sistemi değiştirmenin yolu, yeni bir anayasadır" dedi.
Kocaeli Sanayi Odası’nın (KSO) önderliğinde; PwC Türkiye, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı işbirliğinde Bolu, Düzce, Sakarya ve Yalova Ticaret ve Sanayi Odaları tarafından gerçekleştirilen Çizgiüstü Sektörel Performans Değerlendirme Ödülleri, Güral Sapanca Otel’de düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Ödül törenine Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Yalova Valisi Esengül Civelek, Sakarya Valisi Mustafa Büyük, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, MARKA Genel Sekreteri Erkan Ayan, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan
Zeytinoğlu ve Doğu Marmara Bölgesi’nde faaliyet gösteren sanayi kuruluşları temsilcileri katıldı.
Açılış konuşmasını yapan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, ödül törenine katılan herkese teşekkür etti. Ayhan Zeytinoğlu, TOBB Başkanı’ndan KDV yönetmeliğinin değiştirilmesini istedi.
Rıfat Hisarcıklıoğlu ise, konuşmasına, "Birlikte rahmet ve bereket ayrılıkta azap vardır" diyerek başladı. Konuşmasında Doğu Marmara Bölgesi’nin önemine değinen Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:
"Bu güzel tablo için herkese teşekkür ediyorum. Bu toplantı bir vizyon toplantısı. Herkes tek tek hareket ederse bir şey olmaz ama birlikte hareket ederse bir şeyler olabilir. Bu bölge Türkiye’nin gözbebeğidir. Burası insana moral veriyor. Keşke Türkiye’nin tamamı Doğu Marmara gibi olsa. Buradaki meseleler, Türkiye meselelerinden çok farklı. Burası Türkiye’nin dinamosu. Bu böyle Türkiye’nin imalatının yüzde 20’sini yapıyor. Bütün yatırımcıların en çok tercih ettikleri nokta. Türkiye’de en fazla hızla
gelişen bölge Doğu Marmara bölgesi geliyor."
Bölgenin en büyük sıkıntısının şirket merkezlerinin İstanbul’da olması olduğunu savunan TOBB Başkanı, "Bunun niye olduğunu hepimiz iyi biliriz. Belediyelerimiz mi hizmet veremiyor? Belediyelerimiz neye göre hizmet veriyor. Bu yanlışı düzeltmemiz lazım. Bu bölgenin alt yapıda değil detaylarda sorunları var" diye konuştu.
YENİ ANAYASA VURGUSU
Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, "Sistem yamalı bohça haline geldi. Cezadan kurtuluş yok. Bu sistemi değiştirmenin yolu yeni bir anayasadır" dedi. Yeni anayasada uzlaşma olması gerektiğini söyleyen TOBB Başkanı, "Yeni anayasa, anayasa profesörlerinin yazmasıyla olmaz; herkesnin fikri alınmalı. Dört siyasi parti, anayasayı kavga etmeden yapacaklarına dair bize söz verdi" diye konuştu.
"ENERJİDE İÇ AÇICI TABLOMUZ YOK"
Rıfat Hisarcıklıoğlu, konuşmasında Türkiye’nin enerji sorunlarına da değindi. Hisarcıklıoğlu sözlerine şöyle devam etti:
"Enerjide maalesef çok iç açıcı bir tablomuz yok. Şuanda Avrupa’nın en pahalı akaryakıtını biz ödüyoruz. ÖTV’siz akaryakıtı bizim sanayicimizi kullanıyor olması lazım. Rakiplerimizle rekabet edebilmemiz için devletin eşit şartlara getirmesi lazım. Bölgede sanayi var, turizm var, ikisini birbirine bağlamak zorundayız. Potansiyelimizi kullanamıyoruz. Hollanda bugün Konya büyüklüğünde bir il. Hollanda’nın tarım ve ihracatı 52 milyar dolar. Ekilebilir alanda dünya dokuzuncusuyuz. Bizim tarımsal ve hayvansal
ihracatımız 12 milyar dolar. Allah bize bunu öteki dünyada hesap sorar."
"KALKINMA AJANSLARIMIZ ÇOK ÖNEMLİ"
Kalkınma ajansı projesinin çok doğru olduğunu belirten TOBB Başkanı, "Kalkınma ajansının bu bölgede yapamayacağı şey yok. Bu bölgede her şey var. Geleceği parlak. Sizlerden ricam, siz ne kadar zenginseniz Türkiye o kadar zengin. Elinizdeki değerlere de sahip çıkın. Zaten biliyorduk Hereke Halısı kalmamıştı. Çin’de bölgenin adını Hereke yapmışlar. Çinli hereke.com’u almış. Sonradan 100 bin dolar verip geri almışız. Elimizin altındaki değerlere iyi sahip çıkmanız lazım. Hereke, buna en güzel örnek. Yabancı
taklit ediyor. Biz Hereke’nin farkında değiliz. Para çok olunca farkında olmayız" diye konuştu.
Konuşmaların ardından ödül törenine geçildi. Törende 21 firmaya ödül verildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sinop Sinop’ta 850 adet avcı böcek doğaya salındı Türkiye’nin önemli kestane üretim yerlerinden olan Sinop’ta gal arısıyla mücadele çalışmaları kapsamında biyolojik mücadele laboratuvarında üretilen 850 adet ‘Torymus Sinensis’ isimli avcı böcek, Erfelek ilçesine bağlı Kirazlık köyünde doğaya salındı. Programda konuşan Sinop Valisi Mustafa Özarslan, “Sinop’ta kurduğumuz laboratuvarda 2022 ve 2023 yılları içerisinde Ayancık, Erfelek ve Türkeli ilçelerine toplamda 5 bin 746 adet avcı böcek üretilmiş ve doğaya salınmıştır. 2022 ve 2023 yıllarında toplam 268,98 hektarlık alanda avcı böcek salımı yaptık. 2024 yılı içinde avcı böcek üretimimiz yaklaşık 5 bin adet olacak. Bu konuda çalışmalarımız devam etmektedir. Gal arısı ile mücadele kapsamında büyük emek gösteren Orman Bölge Müdürlüğümüze, İl Tarım Müdürlüğümüze, Biyolojik Mücadele Laboratuvarlarımızda çalışan uzmanlarımıza teşekkür ediyorum” dedi. Vali Özarslan’ın konuşmasının ardından 850 adet avcı böcek kestane ormanlarına salındı. Programa Gerze Kaymakamı ve Erfelek Kaymakam Vekili Mehmet Deniz Arabacı, Erfelek Belediye Başkanı Mehmet Uzun, İl Genel Meclis Üyesi Ziya Dilsiz, Sinop Orman Bölge Müdürü Celal Kanbur, İl Tarım ve Orman Müdürü Fatih Önlem, Erfelek Ziraat Odası Başkanı Ali Koca, Kirazlık Köyü Muhtarı Bülent Koca, Orman Bölge Müdürlüğü görevlileri ve üreticiler katıldı.