- 12 Ağustos 2022 Cuma 09:53

Rus ve Ukraynalı sanatçılar "Savaşa hayır" diyor

A
A
A
Rus ve Ukraynalı sanatçılar "Savaşa hayır" diyor

Kocaeli’ye gelen Rus ve Ukraynalı sanatçılar, sanat merkezinde bir araya gelerek birlik ve beraberlik mesajı verdi.

Kocaeli’ye gelen Rus ve Ukraynalı sanatçılar, sanat merkezinde bir araya gelerek birlik ve beraberlik mesajı verdi. Savaşı desteklemediklerini söyleyen iki ülke vatandaşları bağıra bağıra "Savaşa hayır" dedi.



Helikon Çağdaş Sanat Derneği tarafından 10 farklı ülkeden 12 sanatçının katılımıyla Kocaeli’de sergi açılışı yapıldı. Japonya, Mısır, Rusya, Ukrayna, Gürcistan, İran, Polonya gibi 10 farklı ülkeden gelen sanatçılar, "İsyan" konulu resim, heykel, fotoğraf, animasyon gibi dallarda eser ortaya çıkardı. Bir araya gelen Ukrayna ve Rus vatandaşları ise "Savaşa hayır" demek için hep beraber resim yaptı. Savaşın biran önce bitmesini isteyen iki millet de bağıra bağıra "Savaşa hayır" dedi.


Kocaeli Başiskele Eğitim ve Kültür Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Emin Öztürk, sergi alanını gezerek eserlerle ilgili bilgi aldı.



"Hep beraber savaşı durdurmalıyız"


Türkiye’ye sergi için geldiğini ve Rus vatandaşlarla beraber çalışma yaptıklarını söyleyen Ukraynalı Olha Malovana, "Burada olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Burada çok güzel bir atmosfer var. Savaşı bir kenara bıraktık ve beraber çalışmalar yapıyoruz, sadece sanata odaklanıyoruz. Savaş, Ukrayna için çok büyük bir trajedi. Medeni bir dünyada böyle bir savaş olması normal değil. Hep beraber savaşı durdurmalıyız. Eğer Ukrayna savaşı durduramazsa diğer ülkelere de sıçrayacak. Bizi destekleyen tüm ülkelere teşekkür ediyorum" dedi.



"Ukraynalılarla burada olmak, onlarla beraber çalışmak güzel bir duygu"


Türkiye’ye ilk defa geldiğini söyleyen Rus sanatçı Nikita Sukhov, "Burada hep beraber olmak ve bu ülkede olmak bize çok büyük mutluluk veriyor. Farklı ülkelerden sanatçılar var, onlarla olmak güzel bir duygu. Özellikle bir Rus olarak Ukraynalılarla burada olmak, onlarla beraber çalışmak güzel bir duygu. Savaş kompleks bir durum. Savaşı desteklemiyorum. Savaşın en son çözüm olacağını düşünüyorum" diye konuştu.



"Sanatın dünya barışına katkı sağlaması için hep beraber çalışmalarımızı sürdürüyoruz"


Helikon Çağdaş Sanat Derneği Başkanı Orhan Özçalık ise "Japonya, Mısır, Rusya, Ukrayna, Gürcistan, İran, Polonya gibi 12 ülkeden sanatçı buraya geldi. Amacımız politik mesajlar vermek değil, sadece sanatın dünya barışına katkı sağlaması için hep beraber çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çok güzel bir barış ortamı sağladık. Dünyaya barışı getiremedik ama en azından Helikon Sanat Merkezine barışı getirdik, herkes burada kardeşçe yaşıyor" şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne gastronomi ödülü Bursa Büyükşehir Belediyesi, şehrin sahip olduğu zengin mutfak kültürünü turizme kazandırmak amacıyla yaptığı çalışmalar dolayısıyla Gastro Bursa Dergisi tarafından ödüle layık görüldü. Osmanlı saray mutfağının doğduğu şehir olan ve günümüz gastronomi lezzetlerinin önemli duraklarından olan Bursa’nın tescilli lezzetlerini dünyaya duyurmak amacıyla önemli çalışmalara imza atan Bursa Büyükşehir Belediyesi, sektörün bileşenlerine desteklerini de sürdürüyor. Gastro Bursa Dergisi tarafından düzenlenen ‘Dergiye Değer Katanlar’ töreninde, Bursa Büyükşehir Belediyesi de ödüle layık görüldü. Şehir yöneticileri, kamu kurumlarının yöneticileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, gastronomi turizmi bileşenleri ve sosyal medya fenomenlerinin katıldığı geceye, Büyükşehir Belediyesi adına Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız katıldı. Genel Sekreter Yardımcısı Yıldız, ödülünü Gastro Bursa Dergisi Genel Yayın Yönetmeni İhsan Önder Uçar’ın elinden aldı. “Marmara’da ilk sıradayız” Bursa’nın, Türkiye’nin köklü tarihini ve kültürel zenginliğini en iyi şekilde temsil eden şehirlerden biri olduğunu söyleyen Mehmet Yıldız, “Şehrimizin lezzetli yemekleri, tarih boyunca yaşanan göçler ve kültürel etkileşimlerle birleşerek benzersiz bir çeşitliliğe dönüşmüştür. Bursa kebabı, İnegöl köfte, Mustafakemalpaşa tatlısı, pideli köfte, cevizli lokum, tahinli pide, cendere baklavası, Bağdat hurma tatlısı ve kestane şekeri Bursa ile anılan lezzetlerden bazıları. Şehrimizde coğrafi işaretle tescil edilmiş 30 farklı kategoride ürün ve yemek bulunması, Bursa’mızın tarım ve gıda alanındaki zenginliğini ve kalitesini de gözler önüne sermektedir. Bir lokmanın içinde binlerce yılın hikâyesi gizlidir. Sahip olduğumuz coğrafi işaret sayısıyla Marmara Bölgesi’nde ilk sırada yer alıyoruz. Şehrin marka değerini yukarılara taşıyan çalışmalarımızı Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak devam ettireceğiz. Bursa’yı dünyanın önemli gastronomi merkezlerinden birisi hâline getirmek istiyoruz” dedi. Gastro Bursa Dergisi Genel Yayın Yönetmeni ve Araştırmacı-Yazar İhsan Önder Uçar ise, gastronomi turizmiyle ilgili bütün birleşenleri bir araya getirmek ve Bursa’daki gastronomi turizminin sıkıntılarının konuşulması amacıyla dergiyi kaleme aldıklarını ifade etti. Bursa mutfağının çok zengin olduğunu dile getiren Uçar, dergiyle Bursa gastronomisine ve gastronomi turizmine değer katmak istediklerini belirtti.