GÜNDEM - 27 Şubat 2026 Cuma 12:18

Kentsel dönüşümde yeni adım: Veliahmet ve Hacıhızır kararı

A
A
A
Kentsel dönüşümde yeni adım: Veliahmet ve Hacıhızır kararı

Kocaeli’nin Veliahmet ve Hacıhızır mahallelerinde riskli alanların dönüşüm süreci resmileşti, bölgede kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlanması hedefleniyor.


Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, özellikle riskli yapı stokunun yoğun olduğu bölgelerde dönüşümü hızlandırmak adına kararlı adımlar atıyor. Cedit Mahallesi’nde sona yaklaşılan çalışmaların ardından şimdi de Veliahmet ve Hacıhızır mahallelerinde dönüşüm sürecinin resmen başlamasının önü açıldı. Başkan Büyükakın’ın sahada ve masada titizlikle yürüttüğü çalışmalar sayesinde, uzun süredir çözüm bekleyen bölgelerde somut ilerleme sağlanmış oldu.



Cumhurbaşkanlığı Kararı Resmi Gazete’de


Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre; Kocaeli ili İzmit ilçesi Veliahmet ve Hacıhızır Mahallelerinde bulunan bazı alanların riskli alan ilan edilmesine ilişkin 10/12/2018 tarihli ve 455 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı yürürlükten kaldırılarak, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’un 2’nci maddesi gereğince yeni karar alındı. Alınan bu kararla birlikte Başkan Büyükakın’ın öncülüğünde İzmit’te kentsel dönüşüm süreci yeni ivme kazanmış oldu.



Kentsel dönüşümde yeni adım: Veliahmet ve Hacıhızır kararı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Armutçuk maden ocağı için karar çıktı, üretim yeniden başlıyor Zonguldak’ta Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Armutçuk Müessese Müdürlüğü’ne bağlı maden ocağında üretimin durdurulması kararına karşı açılan davada mahkeme, madenin yeniden açılmasına hükmetti. Karadeniz Ereğli 1. İş Mahkemesi, bilirkişi raporları doğrultusunda üretimin önünde bir engel kalmadığına karar verdi. Karadeniz Ereğli 1. İş Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasına; TTK Armutçuk Müessese Müdürü Tuğrul Toprakçı, Sendika Şube Başkanı Şanver Turan, sendika yöneticileri ve tarafların avukatları katıldı. Yeni rapor talebi reddedildi Duruşmada, müessese bünyesindeki teknik durumu inceleyen iki ayrı bilirkişi raporu değerlendirildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı avukatlarının yeni bir bilirkişi raporu alınması yönündeki talebi, mahkeme başkanı tarafından kabul görmeyerek reddedildi. Maden ocağında üretim hazırlığı Hakim, sunulan son raporun madende üretimin devam edebileceği yönündeki görüşünü esas alarak, durdurma kararının iptaline hükmetti. Adli prosedürlerin ve resmi işlemlerin tamamlanmasının ardından, Armutçuk’taki maden ocağında üretimin kısa süre içinde yeniden başlayacağı öğrenildi. Kozlu, Üzülmez ve Karadon için süreç sürüyor Diğer yandan, Bakanlık müfettişlerinin denetimleri sonrası benzer şekilde üretim durdurma kararı verilen Karadon, Kozlu ve Üzülmez müesseselerine dair hukuki süreç ise devam ediyor. Zonguldak İş Mahkemesi’nde açılan iptal davalarının sonuçlanması bekleniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı müfettişleri; TTK’ya bağlı Karadon, Kozlu, Üzülmez ve Armutçuk işletmelerinde yaptıkları denetimlerde bazı eksiklikler tespit etmiş, bu eksiklikler üzerine hazırlanan iş durdurma raporu Valiliğe sunulmuş ve uygulamaya konulmuştu. TTK yönetimi ise söz konusu kararın kaldırılması ve üretimin sürmesi için yargı yoluna başvurmuştu.