GÜNDEM - 18 Ocak 2026 Pazar 09:19

Servet değerindeki çakmaklar görenlerin ilgisini çekiyor

A
A
A
Servet değerindeki çakmaklar görenlerin ilgisini çekiyor

Kocaeli’de çocukluk yıllarından gelen antika merakını profesyonel bir tutkuya dönüştüren Ali Öztürk, 1 buçuk yıl gibi kısa bir sürede 2 bine yakın objeyi bir araya getirdi. Özellikle 1940’lı yıllara tarihlenen çakmakları ve asırlık Avrupa porselenleriyle dikkat çeken koleksiyon, geçmişin izlerini günümüze taşıyor.


İzmit ilçesinde boya sektöründe faaliyet gösteren 49 yaşındaki Öztürk, iş hayatının yanında çocukluğundan gelen antika merakını profesyonel koleksiyonculuğa dönüştürdü. Öztürk’ün kısa sürede bir araya getirdiği koleksiyonda; biblolar, saatler, model arabalar ve Avrupa menşeli porselenler yer alıyor. Envanterin en dikkati çeken bölümünü ise çakmaklar oluşturuyor. Koleksiyonda, aralarında Dupont, Cartier, Dunhill ve Ronson gibi markaların bulunduğu, en eskisi 1940’lı yıllara tarihlenen 300’ün üzerinde çakmak sergileniyor.


Öztürk’ün Mehmet Ali Paşa Mahallesi’ndeki hobi dükkanında meraklılarıyla buluşturduğu koleksiyonda fiyatlar, ürünün nadirliğine göre değişiyor. Dükkanda çakmaklar 2 bin ila 100 bin, biblolar bin ila 50 bin, porselenler ise 500 ila 15 bin lira arasında alıcı buluyor.



"Çocukluktan gelen bir heves, tutku"


Antika merakının çocukluk yıllarına dayandığını ancak o dönem imkanların kısıtlı olduğunu söyledi. Son yıllarda bu ilgisine daha fazla vakit ayırdığını belirten Öztürk, "Antika merakı çocukluktan gelen bir heves, tutku. Çocukluğumuzda da ufak ufak toplardık ama son zamanlarda işler biraz rölantiye girince, biraz daha inzivaya çekilince toplama fırsatı bulduk. Çocukluktan gelen bir özlem ve heves vardı. Gençken maddi imkanlar sınırlı oluyor, yaş ilerledikçe biraz daha rahatlıyor. Şimdi yavaş yavaş hevesimizi gidermek için almaya başladık. Alıyoruz, hevesimizi giderince satıyoruz, yerine başka heves ettiğimizi koyuyoruz. Bu şekilde bir döngü oluştu" dedi.


Dükkanında 2 bini aşkın ürün bulunduğunu ifade eden Ali Öztürk, "Sadece çakmak olarak koleksiyonumuzda 300’ün üzerinde ürün mevcut. Dupont, Cartier, Dunhill gibi koleksiyonluk çakmaklar var. En eski çakmaklarımız 1940’lı yıllara ait. Günümüze kadar gelen, hatta 2024 üretimi olan çakmaklar da mevcut" diye konuştu.



"150-200 yıllık biblolarımız var"


Koleksiyondaki parçaların büyük bir kısmının yurt dışı kaynaklı olduğunu anlatan Öztürk, özellikle İngiltere’deki antika pazarlarından tedarik sağladığını kaydetti. Öztürk, koleksiyonun çeşitliliğine değinerek, şunları aktardı:


"Fransa, İtalya, Belçika ve Almanya’dan gelen ürünler var. Sanat tarihi açısından bakıldığında 150-200 yıllık biblolarımız da var, 20-30 yıllık olanlar da. Net bir tarih vermek zor, oldukça karışık ve çeşitli. Mesela 200 yıllık biblo da mevcut. Uygun fiyatlı, koleksiyonluk saat bulduğumuzda onları da koleksiyonumuza katıyoruz. Şu an toplamda 10-15 civarında saat var. Şu an ilgi alanım daha çok çakmak olduğu için çakmağa yöneldik ama bu işlerde heves değişebiliyor. Saate ilgi artarsa, o da çoğalabilir. Çakmaklarda genelde Fransa ve İngiltere başrolde. Dupont, Cartier gibi markalar ağırlıklı. Ronson gibi İngiliz markalar da var."



"Fransız, İtalyan, Belçika, Alman ve İngiliz porselenleri mevcut"


Ali Öztürk, "Porselenlerimiz eski tarihli, güncel üretim porselen yok. Genelde Fransız, İtalyan, Belçika, Alman ve İngiliz porselenleri mevcut. İngiltere’de bir arkadaşımız var. Pazar günleri antika pazarlarını gezip beğendiği ürünleri bana atar, ben de şunu al, bunu al derim. O şekilde alıp gönderir. İngiltere’de porselen oldukça yaygın" şeklinde konuştu.


Ömrü yettikçe ürün toplamaya devam edeceğini aktaran Öztürk, küçük oğlunun da izinden geldiğini, onun da yabancı dilde kitap, çizgi roman ve figür koleksiyonu yaparak mezatları takip ettiğini sözlerine ekledi.



Servet değerindeki çakmaklar görenlerin ilgisini çekiyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Trendyol Süper Lig: Kocaelispor: 1 - Konyaspor: 2 (Maç sonucu) Trendyol Süper Lig 26. haftasında Kocaelispor sahasında karşılaştığı Konyaspor’a 2-1 mağlup oldu. Maçtan dakikalar (İkinci yarı) 59. dakikada savunma arkasına sarkan Serdar Dursun, Smolcic’in uzun pasında topla buluştu. Sol çaprazdan ceza sahası içine giren Serdar, Uğurcan’ı geçerek kaleciyle karşı karşıya kaldı ve ayağının içiyle yaptığı vuruşla meşin yuvarlağı yakın köşeden ağlara gönderdi. 1-0 70. dakikada Bardhi’nin pasında ceza sahası içinde topla buluşan Kramer’in altı pasın çaprazından yakın köşeye vuruşunda kaleci Gökhan meşin yuvarlağı kontrol etti. 74. dakikada ceza sahası içi sağ çaprazından Melih’in kale önüne ortasında Jackson Muleka kafayla topu ağlara göndermek istedi ancak top üst direğe çarparak oyun alanına döndü. 86. dakikada Bardhi’nin sol taraftan kale önünde ortasında Kramer meşin yuvarlağı ağlara gönderdi. 1-1 90+1. dakikada hakem Cihan Aydın, Smolcic’in ceza sahası içinde elle oynadığı gerekçesiyle penaltı noktasını gösterdi. 90+4. dakikada penaltıda topun başına geçen Jackson Muleka, kaleci Gökhan’ın sağından meşin yuvarlağı ağlarla buluşturdu. 1-2 Stat: Kocaeli Hakemler: Cihan Aydın, Murat Altan, Özcan Sultanoğlu Kocaelispor: Gökhan Değirmenci, Ahmet Oğuz, Anfernee Dijksteel, Hrvoje Smolcic, Rigoberta Rivas, Cafumana Show, Habib Ali Keita (Botond Balogh dk. 77), Tayfur Bingöl (Karol Linetty dk. 69), Daniel Agyei, Darko Churlinov (Can Keleş dk. 77), Serdar Dursun Yedekler: Serhat Öztaşdelen, Muharrem Cinan, Furkan Gedik, Massadio Haidara, Samet Yalçın, Arda Özyar, Joseph Nonge Boende Teknik Direktör: Selçuk İnan Konyaspor: Bahadır Han Güngördü, Many Andzouana, Uğurcan Yazğılı, Adamo Nagalo, Arif Boşluk (Blaz Kramer dk. 65), Marko Jevtovic, Berkan Kutlu, Deniz Türüç (Muhammet Tunahan Taşcı dk. 85), Melih İbrahimoğlu (Morten Bjorlo dk. 82), Olaigbe (Enis Bardhi dk.65), Jackson Muleka Yedekler: Deniz Ertaş, Karahan Yasir Subaşı, Diogo Gonçalves, Reichedly Bazoer, Jinho Jo, Sander Svendsen Teknik Direktör: İlhan Palut Goller: Serdar Dursun (dk. 59) (Kocaelispor), Kramer (dk. 86), Jackson Muleka (dk. 90+4 pen.) (Konyaspor) Sarı kart: Cafumana Show, Habib Ali Keita, Ahmet Oğuz (Kocaelispor), Bahadır Han Güngördü (Konyaspor)
Mardin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Midyat’ta 2 milyar 660 milyon liralık yatırımların açılışını yaptı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Mardin’in Midyat ilçesinde toplam yatırım büyüklüğü yaklaşık 2 milyar 660 milyon lira olan projelerin toplu açılışını gerçekleştirdi. Midyat Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplu açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Midyat’ta hayata geçirilen projelerin kentin gelişimine katkı sağlayacağını söyledi. Tüm yatırımların ortak hedefinin Midyat’ı her alanda daha güçlü bir şehir haline getirmek olduğunu belirten Yılmaz, resmi açılışını gerçekleştirdikleri projelerin toplam yatırım büyüklüğü 2 milyar 660 milyon lirayı bulmakta olduğunu, bir ilçe belediyesinin bunu yaptığını görmek çok sevindirici, bazı belediyelere de örnek olur ifadelerini kullandı. Belediyelerin en önemli görevlerinden birinin yatırım yapmak olduğunu söyleyen Yılmaz, yatırım yapılmadığında bir süre geçmişten gelen birikimle idare edilebileceğini ancak bunun sürdürülebilir olmadığını dile getirdi. Yılmaz, "Yatırım yapmadan bir yere kadar gideceksiniz. Bir süre sonra bu sorunlarla yüzleşmek zorunda kalırsınız. Dolayısıyla sizin yatırıma bu kadar kaynak ayırmanız, yatırım yapmanız Sayın Başkan, çok kıymetli. İnşallah dediğim gibi başkalarına da örnek olur. Şu anda devam eden yatırım da 3,6 milyar. Bir ilçe belediyesi, bakın hakikaten iftihar ettik. Bu tablo Midyat için ortaya konulan yerel yönetim vizyonunun ne denli güçlü olduğunu açıkça göstermektedir" dedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ise Midyat Belediyesi tarafından tamamlanan yatırımların kente önemli katkılar sağlayacağını söyledi. Işıkhan, "Midyat Belediyemiz tarafından tamamlanan ve toplam yatırım bedeli 2,6 milyar lirayı aşan 23 projeyi bugün sizlerin hizmetine sunacağız inşallah. Midyat’ı modern bir geleceğe hazırlarken tarihini ve ruhunu koruyan bu yatırımların her biri Midyatlı kardeşlerimin yaşam kalitesini bir üst noktaya taşıyacaktır. Yaklaşık 40 milyon lira yatırım bedeline sahip olacak merkez binasının 800 metrekare kapalı alana sahip modern bir yapı olarak hizmet verecek. Bu merkezle birlikte Midyatlı hemşehrilerimiz sosyal güvenlik işlemlerini artık çok daha konforlu ve hızlı bir şekilde gerçekleştirebilecek. SGK hizmetlerinin önemli bölümü dijital ortamda sunuldu. E-devlet üzerinden 181 farklı hizmet sunduk ve bu nedenle en çok ziyaret edilen bakanlıklardan biri olduk" diye konuştu. Konuşma ve okunan duanın ardından açılış kurdelesi kesildi. Programa, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Vali Tuncay Akkoyun, AK Parti Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin, AK Parti Mardin milletvekilleri Faruk Kılıç ve Muhammed Adak ve davetliler katıldı.
Adana Trendyol 1. Lig: Adana Demirspor: 1 - Serik Spor: 4 Trendyol 1. Lig’in 31. haftasında Adana Demirspor, konuk ettiği Serik Spor’a 4-1 mağlup oldu. Maçtan dakikalar 1. dakikada sol kanattan Nalepa’nın kullandığı kornerde arka direkte vuruşunu yapan Martynov topu ağlara gönderdi. 0-1 15. dakikada Martynov’un uzun pasında topu alan Nwachukwu vuruşunu yaparak topu filelerle buluşturdu. 0-2 38. dakikada ceza sahası önünde topla buluşan Adeola topu sağındaki Gökhan’a aktardı. Ceza sahasına girer girmez vuruşunu yapan Gökhan ağları havalandırdı. 0-3 78. dakikada Sağ kanatta topla buluşan Topalli’nin pasında Gökhan ceza sahasına ortasını yaptı. Savunmadan seken topa penaltı noktası üzerinde vuruşunu yapan Adeola, meşin yuvarlağı ağlara gönderdi. 0-4 90. dakikada sol taraftan kazanılan serbest vuruşta topun başına geçen Kürşat Türkeş Küçük, yaptığı vuruşla meşin yuvarlağı ağlara gönderdi. 1-4 Stat: Yeni Adana Hakemler: Hakan Ülker, Azad İlhan, Furkan Ulu Adana Demirspor: Murat Uğur Eser, Doğuhan Dübüş (Mert Menemencioğlu dk. 46), Buğra Demirkıran, Ali Fidan, Osman Kaynak, Seyfi Efe Irga (Yücel Gürol dk. 46), Kürşat Türkeş Küçük, Kayra Saygan (Arda Turan Özkanbaş dk. 81), Enes Demirtaş, Toprak Bayar (Muhammed Ergen dk. 74), Ahmet Bolat (Halil Aktaş dk. 87) Yedekler: Oktay Çimen, Hasan Kaya, Eymen Namlı, Aykut Sarıkaya, Diyar Zengin Teknik Direktör: Kubilayhan Yücel Serik Spor: Veysel Sapan, Aleksandr Martynov (Lev Skvortsov dk. 67), Bilal Ceylan (Sertan Tashkin dk. 67), Alan Montes, Caner Cavlan, Raymond Adeola, Michal Nalepa, Emre Nefiz (Şeref Özcan dk. 57), Iliya Sadygov, Christian Nwachukwu (Jetmir Topalli dk. 57), Gökhan Altıparmak (Anıl Koç dk. 81) Yedekler: Baha Karakaya, Cengiz Demir, Mehmet Demirözü, Mücahit İbrahimoğlu, Alperen Köşker Teknik Direktör: Mustafa Boran Goller: Kürşat Türkeş Küçük (dk. 90) (Adana Demirspor), Aleksandr Martynov (dk. 1), Nwachukwu (dk. 15), Gökhan Altıparmak (dk. 38), Adeola (dk. 78) (Serik Spor) Sarı kart: Toprak Bayar (Adana Demirspor)