GENEL - 22 Mayıs 2017 Pazartesi 13:41

Girişimci kadın KOSGEB’den aldığı destekle lokanta açtı

A
A
A
Girişimci kadın KOSGEB’den aldığı destekle lokanta açtı

Konya’da yaşayan 38 yaşındaki Halise Aykuter, KOSGEB’den aldığı 50 bin liralık destekle lokanta açtı.

Konya’da yaşayan 38 yaşındaki Halise Aykuter, KOSGEB’den aldığı 50 bin liralık destekle lokanta açtı. Aykuter, 4 kadın çalışanına da istihdam sağladı.


Konya’da yaşayan 38 yaşındaki Halise Aykuter, KOSGEB Girişimcilik kursunda gitti. Orada aldığı eğitimler sonucunda belgesini aldı. 3 çocuk annesi Halise Aykuter, Konya Şerafettin Cami yanında açtığı lokantayla hizmet vermeye başladı. Aykuter, açtığı lokantada tandır böreği, çorba, kahvaltı ve sulu yemekler ile 4 kadın çalışanı ile müşterilerini ağırlamaya başladı.


KOSGEB desteği hakkındaki süreci anlatan Halise Aykuter, “KOSGEB süreci şöyle oldu; öncelikli olarak başvurularımızı yaptık, girişimcilik sertifikası aldık, belgelerimizi hazırladık. Aldığımız her şeyin faturasıyla birlikte KOSGEB’e başvurumuzu yaptık. Sağ olsun devletimizden Allah razı olsun. Bayanlara böyle bir imkan sunduğu için. Gerçekten o bizim bu işi yapmamıza vesile oldu. Böylelikle de bu tandırcıyı açmış bulunduk. Devletimiz gerçekten çok güzel bir işe imza attı. Bu KOSGEB adı altında insanların, işverenlerin, girişimci insanların arkasında durduğu için çok çok teşekkür ederim devletimize” dedi.



“Kadınların el lezzeti farklı olduğu için de kadınlarla bu işe karar verdim”


Lokantayı neden açtığını anlatan Aykuter, “Öncelikle bir kadın girişimci olarak KOSGEB Girişimcilik Belgesini aldıktan sonra kendime daha fazla öz güvenim geldi. Sonra KOSGEB’e başvurduğum zaman da dedim ki, ‘en güzeli bayanlarla işletebileceğim bir lokanta olabilir’ dedim. Çünkü lokanta işinden bayanlar daha iyi anlıyor. Hijyenik oluyor, temiz oluyor. İnsanların haliyle dilinden anlıyorlar. Bayanların el lezzeti farklı olduğu için de bayanlarla bu işe karar verdim. İnşallah güzel hizmetler sunacağım” diye konuştu.



“Fastfood tarzı yemeklerin sona ermesi için bu lokantayı açtım”


Fastfood tarzı yemeklerin azalması için ev yemekleri sattıklarını söyleyen Halise Aykuter, “Burası esnafın yoğun olduğu, merkezde bir yer. Mesela gelip evlerindeki yemekleri yiyebilmeleri için, fastfood tarzı yemeklerin sona ermesi için, evlerinde yedikleri yemekleri yemeleri için yaptım. Öncelikle Konya’nın meşhur tandır ekmeğini halka tanıtmak istedim. Tandır ekmeğinin yanında tandır çorbası ikram ediyorum” ifadelerini kullandı.


Bu işe başlarken eşinden ilham aldığını söyleyen Halise Aykuter, “Bu işe başlamamda en büyük nedenlerinden biri de eşim bir mucittir. Mucit olduğu için de çok güzel bir makine üretti ve patentini üretti. Ben de baktım, çok güzel bir emeği var. Dedim ne yapabilirim bunda? En güzeli tandır ekmeği yapmak diye düşündüm. Çünkü içerisi andezit taşından olduğu için bu makinede tandır ekmeği yapmaya karar verdim ve bu yola başvurdum. İnşallah Rabbim utandırmasın” dedi.


Kadınların her işi yapabileceğini aktaran Aykuter, “Bayanlara öncelikle demek istediğim şudur; gerçekten azmetmek başarmanın yarısıdır. Hiçbir şekilde hiçbir şeyden çekinmesinler. Bayanların yapabileceği en güzel işlerden birisi de yemek yapmak. Yemek yapmalarını tavsiye ederim” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana "Deprem Sonrası Geleceği Kerpiçle İnşa Etmek" konulu sempozyum yapıldı Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, “Depreme dirençli Adana ve Türkiye için yaşananları unutmadan, bilimin ışığında çalışmalıyız" dedi. Adana Valiliği, Adana Büyükşehir Belediyesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Müdürlüğü, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Mersin Üniversitesi, Mersin Toros Üniversitesi ve Adana Ticaret Odası desteğiyle "Deprem Sonrası Geleceği Kerpiç İle İnşa Etmek Sempozyumu" düzenlendi. Adana Ticaret Odası Meclis Salonu’nda yapılan Sempozyuma katılan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, ülkenin en önemli gündeminin depreme dirençli kentler oluşturmak olması gerektiğini belirtti ve bunun için yapılması gereken her şeyin acilen hayata geçirilmesinin önemine işaret etti. Karalar şunları söyledi: “Toplum olarak afet yaşandığında o noktaya odaklanıyoruz ama bir müddet sonra bunu unutuyoruz. Türkiye’nin dünyadaki en riskli deprem bölgelerinden biri olduğu gerçeğiyle hareket edip tedbirlerimizi almalıyız.” Sempozyumun; Türkiye’nin en önemli gereksinimlerinden olan enerji kullanımını azaltan kerpiçle ilgili olmasını da önemsediğini kaydeden Başkan Zeydan Karalar, “TMMOB’ne bağlı odalar, bir karşılık beklemeden, ülkenin problemleriyle ilgili proje üreten ve bunları anlatan kuruluşlar. Onların eleştirel yaklaşımına bakıp engellemeye çalışmak, ükemizde bilimin gelişmesinin önüne geçmek anlamına gelir” dedi. Türkiye’yi depreme dayanıklı hale getirmenin şart olduğunu vurgulayan Başkan Zeydan Karalar, ancak böylece hem insan kayıplarının, yaşanan acıların ve ekonomik yıkımın önlenebileceğini söyledi. 6 Şubat depremlerinin ardından gerçekleşen hasar sonucu Adana’da 7 binin üzerinde binanın, yıkılmasını gerektirecek denli hasar aldığını hatırlatan Başkan Zeydan Karalar; Adana’nın depreme dirençli bir şehir olması için Afet Koordinasyon Merkezi’ni hayata geçireceklerini, mikro bölgeleme çalışmaları yaptıklarını, tüm bunları ikinci dönemde uygulayarak, kentin depreme daha dirençli hale gelmesi için katkı sağlamaya devam edeceklerini bildirdi. Karalar, konuşmasını; sempozyumu gerçekleştirenlere ve katılımcılara teşekkür ederek tamamladı. Sempozyumda; kerpiç, yığma ve karma tekniklerle inşa edilmiş yapılar ile deprem ilişkisinin disiplinlerarası bir perspektiften ve çok yönlü olarak ele alınması ve toprağın yapı malzemesi olarak irdelenmesi konuları üzerinde duruldu. Sempozyumun ana başlıkları, Kültürel Miras ve Kerpiç, Modern Toprak Yapılar ve Yapısal Davranışlar oldu.
Mersin Mersin’de belediye ekipleri yağış dolayısıyla teyakkuza geçti Mersin Büyükşehir Belediyesi, Meteoroloji Müdürlüğü tarafından yapılan şiddetli rüzgar ve fırtına uyarısı sonrası şehir hayatının normal seyretmesi için alarma geçti. Kent genelinde yaşanabilecek olumsuz durumlara karşı MESKİ, İtfaiye, Park ve Bahçeler, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı bünyesindeki ekipler, gerekli uygun araç ve ekipmanla sahaya inerek olaylara anında müdahale etti. Mersin genelinde birçok noktada görev yapan ekipler, fırtına ve rüzgarın etkili olduğu lokasyonlarda mazgalların tıkanmaması için süpürge araçları ile çevre temizliği yaparken, olası bir ağaç devrilmesi ve çatıların uçma riskine karşılık teyakkuzda bekledi. ‘Alo 185’ veya ‘Teksin’ uygulaması üzerinden gelen ihbarları da değerlendiren ekipler, hava koşullarının neden olduğu zor durumlara karşı önlem alırken, sorunların büyümesine de engel oldu. “Kentte olumsuz bir durum yaşanmaması adına 7/24 teyakkuzdayız” Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Temizlik Şefi Danyal Güngör, Meteoroloji Müdürlüğünün hafta sonu için kent genelinde yapmış olduğu uyarıları dikkate alarak harekete geçtiklerini belirtti. Güngör, “Büyükşehir Belediyesi olarak Akdeniz, Toroslar, Yenişehir ve Mezitli bölgelerimizde 110 personelimiz ve 11 adet 8 metreküp vakumlu yol süpürme araçlarımızla olası bir yağmur durumunda mazgalların tıkanmaması için ana caddelerde yer alan tüm mazgalları süpürge araçlarımızla temizleyerek mücadele ediyoruz. Ekiplerimiz de sahada süprüntü atıklarının tamamını topluyor. Vatandaşlarımız, olası bir kirlilik veya olumsuzluk gördüklerinde ’Teksin’ üzerinden bizlere ihbar bırakıyor. Biz de en kısa sürede olaylara müdahale ediyoruz” dedi. Kentte olumsuz bir durum yaşanmaması adına 7/24 teyakkuzda olduklarını ifade eden Güngör, “Vatandaşlarımız, herhangi bir olumsuz durumla karşılaştıklarında ‘Alo 185’ ve ‘Teksin’ uygulaması üzerinden bize ulaşmaları halinde en kısa sürede gerekli müdahalelerde bulunuyoruz” diye konuştu.