YEREL HABERLER - 27 Temmuz 2017 Perşembe 14:04

Konya’da bütün mezarlıklara Büyükşehir eli değdi

A
A
A
Konya’da bütün mezarlıklara Büyükşehir eli değdi

Konya Büyükşehir Belediyesi, 31 ilçe ve 752 yeni mahallede bulunan bin 614 mezarlıkta düzenli olarak temizlik, bakım ve çevre düzenlemesi yaparken, bazı ilçelerde yeni mezarlıklar da oluşturuyor.

Konya Büyükşehir Belediyesi, 31 ilçe ve 752 yeni mahallede bulunan bin 614 mezarlıkta düzenli olarak temizlik, bakım ve çevre düzenlemesi yaparken, bazı ilçelerde yeni mezarlıklar da oluşturuyor.


Büüyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada, Yeni Büyükşehir Yasası ile 31 ilçe ile mahalle olan 752 köy ve beldede bulunan bin 614 mezarlığa hizmet veren Konya Büyükşehir Belediyesinin, bu mezarlıklarda temizlik ve bakım hizmetlerinin yanı sıra envanter çalışması yaparak Mezarlık Bilgi Sistemi’ni yaygınlaştırdığı belirtilerek, “Konya il sınırları içerisinde; 112 tanesi şehir merkezi, bin 502 tanesi ilçe ve mahallelerde olmak üzere toplam bin 614 mezarlıkta hizmet veren Konya Büyükşehir Belediyesi, mevcut mezarlıkların çevre düzenleme, ağaçlandırma, parselasyon, istinat duvarı yapımı gibi çalışmalarını yapıyor. Her yıl bahar ve yaz aylarında mezarlıklarda otları temizleyen ve düzenleme yapan Büyükşehir Belediyesi, bu yılki çalışmaları Kurban Bayramı öncesinde tamamladı. İhtiyaca göre ilçelerde yeni mezarlıklar da oluşturan Büyükşehir Belediyesi, Çumra merkez, Beyşehir merkez, Akşehir merkez ve Yunak Harunlar’da yeni mezarlık alanlarını hayata geçirdi. Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de ilk uygulamalardan olan Konya Mezarlık Bilgi Sistemi’ni (KONMEB) Konya merkezin ardından 28 ilçe merkezinde bulunan 120 mezarlıkta hizmete sunarak 175 bine yakın mezarın bilgileri sisteme aktardı. KONMEB ile vatandaşlar vefat eden yakınlarına ait mezarlık bilgilerine mezarlıkların girişlerine konulan dokunmatik ekranlı interaktif kiosklardan, konmeb.konya.bel.tr adresinden, ayrıca Mobil Mezarlık Bilgi Sistemi ile de akıllı telefonlardan ulaşabiliyor. Mezarlık girişlerindeki bilgisayarlardan alınan kroki çıktısı sayesinde mezar fotoğrafı, mevtaya ait bilgiler ve mezarın konumunu gösteren kroki görülebiliyor” denildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Aksaray’da mandıra çöktü: 750 küçükbaş hayvan göçük altında kaldı Aksaray’da şiddetli yağış nedeniyle mandıra çöktü. 750 küçükbaş hayvanın göçük altında kaldığı mandıra enkazında kurtarma çalışması başlatıldı. Aksaray’da 3 gündür aralıklarla devam eden şiddetli yağış birçok olumsuzlukları da beraberinde getirirken, sel ve su baskınlarının ardından bugün de içerisinde 750 küçükbaş hayvanın bulunduğu bir mandıra çöktü. Aksaray’ın merkeze bağlı Yeşilova beldesinde yaşanan göçük nedeniyle vatandaşların 112 Acil Çağrı Merkezine haber vermesi üzerine olay yerine İl Afet Acil Durum (AFAD), Aksaray Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ve jandarma ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine intikal eden ekipler iş makinelerinin de desteğiyle kurtarma çalışması başlattı. Mandıra enkazında kurtarma çalışmaları halen devam ederken İl Afet Acil Durum Müdürü Kadir Çelik, “Yeşilova beldemizde aşırı yağışlar sonucu bir ahırın çöktüğü ihbarı üzerine iki ekiple olay yerine geldik. Şu anda telef olan hayvanlar var. Toplam hayvan sayısının 750 olduğu söyleniyor. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Kurtarma operasyonumuz bittikten sonra net sayı belli olacak” dedi. Yeşilova Köseli Mahalle Muhtarı Kemal İlgün ise “Bölgede 3 gündür yağış devam etmekte. Bizim burada mandıramızın çökmesinden dolayı 750’ye yakın küçükbaş hayvanımız göçük altında kaldı. Ağıl altında kalan hayvanlardan ne kadar zayiat verdiğini bilmiyoruz. Zayiat sabah sayımında çıkacak. Allah izin verirse burayı kurtarmaya çalışıyoruz. Yağışlardan dolayı mandıra çöktü” diye konuştu.