EĞİTİM - 05 Ekim 2017 Perşembe 15:15

Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi’nde ilk ders Rektör Şahin’den

A
A
A
Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi’nde ilk ders Rektör Şahin’den

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof.

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi’nin Akademik Yıl Açılışı’nda, “Geçmişten Geleceğe Üniversiteler” konulu akademik yıl ilk dersini verdi.


Açılış ve protokol konuşmalarının ardından, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, “Geçmişten Geleceğe Üniversiteler” konulu akademik yıl ilk dersini verdi.


Prof. Dr. Şahin, yaptığı konuşmada, “Tıpçı olsam da tarih ve sosyal bilimlere her zaman ilgi duydum. Bu sebeple bugün anlatacağım konu bilim, ilim, tarihi bilgi kaynakları ve üniversiteler tarihidir. İnsanın temel bilgi kaynakları; vahiy, gözlem, deney ve tecrübedir. Batı’nın sürekli olarak reddettiği İslam medeniyeti Batı’dan daha önce ve etkin ortaya çıkmıştır. Kurumsal olarak ilk üniversiteler, medreseler Batı’dan önce ilk olarak İslam dünyasında vardı. Selçuklu Sadrazamı Nizamülmülk, kurduğu Nizamiye Medresesi, Karatay Medresesi, darüşşifalar hem Türk hem İslam medeniyetinin eserleridir. İlk Nizamiye Medresesi Bağdat’ta kurulmuş, bugünkü üniversite niteliği taşımasa da ilk diploma veren üniversite sayılır” dedi.



“Kırgızistan, Türkiye Manas Üniversitesi’ne her zaman yardımcı olacağız”


Selçuklu’dan sonra Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde açılan üniversitelerin açılış amaçları anlatan Rektör Prof. Dr Şahin, “Türkiye’nin 1975’te 16, 1982 yılında YÖK’ün kurulmasıyla 29 üniversiteye ulaştı. Bugün 184 üniversitesi olan Türkiye’de Selçuk Üniversitesi, üniversite araştırmaları sıralamasında 12. sırada yer alıyor. Üniversiteler, gelecek nesillerimize yüzyıllarca yıl sonra bile iz bırakacak işler yapmaktadır. İpek yolunun zayıflaması modernleşmenin geç yakalanması Osmanlıyı zayıflatmış olup sonuçları da ağır olmuştur. Abdülhamit döneminde açılan üniversiteler çığır açsa da geç kalınmıştır. 1933 yılında üniversitelerde büyük bir revizyon yapılmıştır. En eski üniversitemiz İstanbul Üniversitesi sonra Ankara Üniversitesi’dir. Selçuk Üniversitesi ise 11 Nisan 1975’te kurulmuştur. 97 bin öğrencimiz, 2 bin 700 akademisyenimiz, 2 bin 500 idari personelimiz bulunuyor. 23 fakültemiz, 22 meslek yüksekokulu, 5 yüksekokul, 6 enstitümüz var. Bilimsel Araştırma sıralamasında dünyadaki 28 bin üniversite arasında 802. sırada, tıpta 772. sırada yer alıyor. Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi’ne her zaman yardımcı olacağız bunu samimiyetle yapmaya her zaman hazırız. Eğitim öğretim kalite kurallarınca denetlenecektir. Multidisiplinler üniversiteler daha çok itibar görmektedir. İnanç ve insani değerlerle donatılmış insan yetiştirmeliyiz” diye konuştu.


Rektör Prof. Dr. Şahin’e Kırgısiztan ve Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi adına hediye ve plaketler sunuldu. Cengiz Aytmatov Kampüsü’ndeki konferans salonunda gerçekleşen açılışa, Rektör Prof. Dr. Şahin’in yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti Bişkek Büyükelçisi Metin Kılıç, KTMÜ Rektörü Prof. Dr. Sebahattin Balcı, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Kara, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Aksaray’da mandıra çöktü: 750 küçükbaş hayvan göçük altında kaldı Aksaray’da şiddetli yağış nedeniyle mandıra çöktü. 750 küçükbaş hayvanın göçük altında kaldığı mandıra enkazında kurtarma çalışması başlatıldı. Aksaray’da 3 gündür aralıklarla devam eden şiddetli yağış birçok olumsuzlukları da beraberinde getirirken, sel ve su baskınlarının ardından bugün de içerisinde 750 küçükbaş hayvanın bulunduğu bir mandıra çöktü. Aksaray’ın merkeze bağlı Yeşilova beldesinde yaşanan göçük nedeniyle vatandaşların 112 Acil Çağrı Merkezine haber vermesi üzerine olay yerine İl Afet Acil Durum (AFAD), Aksaray Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ve jandarma ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine intikal eden ekipler iş makinelerinin de desteğiyle kurtarma çalışması başlattı. Mandıra enkazında kurtarma çalışmaları halen devam ederken İl Afet Acil Durum Müdürü Kadir Çelik, “Yeşilova beldemizde aşırı yağışlar sonucu bir ahırın çöktüğü ihbarı üzerine iki ekiple olay yerine geldik. Şu anda telef olan hayvanlar var. Toplam hayvan sayısının 750 olduğu söyleniyor. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Kurtarma operasyonumuz bittikten sonra net sayı belli olacak” dedi. Yeşilova Köseli Mahalle Muhtarı Kemal İlgün ise “Bölgede 3 gündür yağış devam etmekte. Bizim burada mandıramızın çökmesinden dolayı 750’ye yakın küçükbaş hayvanımız göçük altında kaldı. Ağıl altında kalan hayvanlardan ne kadar zayiat verdiğini bilmiyoruz. Zayiat sabah sayımında çıkacak. Allah izin verirse burayı kurtarmaya çalışıyoruz. Yağışlardan dolayı mandıra çöktü” diye konuştu.