GENEL - 16 Ocak 2018 Salı 15:15

Emiray Çizgi Dizisinin Galası Yapıldı

A
A
A
Emiray Çizgi Dizisinin Galası Yapıldı

Konya Büyükşehir Belediyesi ile TRT tarafından hazırlanan, 20 Ocak itibariyle TRT Çocuk’ta yayınlanmaya başlayacak ‘Emiray’ çizgi dizisinin galası yapıldı.

Konya Büyükşehir Belediyesi ile TRT tarafından hazırlanan, 20 Ocak itibariyle TRT Çocuk’ta yayınlanmaya başlayacak ‘Emiray’ çizgi dizisinin galası yapıldı.


Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen Medeniyet Okulu Projesi kapsamında her ay okullarda uygulanan değerlerin konu edilip Konya’nın tanıtıldığı “Emiray” çizgi dizisinin galası gerçekleştirildi. TRT işbirliği ile gerçekleştirilen dizinin galasında konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Türkiye’de artık çocukların geçmişte sömürgecilerin ürettiği masal kahramanlarıyla değil; kendi kültürümüzden yola çıkılarak üretilen kahramanları örnek almaya başladıklarını söyledi.



"Çocuklarımızın milli ve manevi değerlerle yetişmesine katkı yapıyoruz"


Büyükşehir Belediyesi olarak değerler eğitimine büyük önem verdiklerini kaydeden Başkan Akyürek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yönlendirmesi ve talimatlarıyla bu konuda diğer kurumlarla birlikte önemli çalışmalara imza attıklarını söyledi. Konya Valiliği, İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri, tüm okullar ve öğretmenlerle ciddi çalışmalar yaptıklarını dile getiren Başkan Akyürek, “Değerler eğitimi konusunda çok önemli mesafeler almış durumdayız. Konya’da bulunan bütün okullara fiziken katkı yaptığımız gibi çocuklarımızın manevi hayatına milli ve manevi değerlerle yetişmesi konusunda da katkı yapmaya çalışıyoruz. Bu gayretimiz, hep birlikte yaptığımız bu çalışmalarla devam edecek. Üniversitelerimiz de bu değerler eğitimi projemizin içindeler ve programlayıcı konumdalar” dedi.



"Kültürümüzden yola çıkılarak yapılan bir proje"


TRT Genel Müdürlüğü ve TRT Çocuk ile “Emiray” projesi ortaya çıktığında çok memnun olduklarını aktaran Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, “Büyükşehir Belediyesi olarak ilk çizgi filmimizi ‘Mevlana’ filmi olarak gerçekleştirmiştik. Sonra da Mesnevi’den Hikayeler ile çizgi film çalışmalarımız belli bir aşamaya gelmişti. Kendi kültürümüzün örneklerini çocuklarımıza göstermek için gayret gösteriyorduk. Fakat Emiray Projesi, çok daha önemli, köklü ve büyük bir proje. İnşallah bu proje, sadece ulusal bazda değil; dünya çapında ses getirecek bir çalışmaya dönüşür. Kendi kültürümüzden, köklerimizden, inancımızdan ve değerlerimizden yola çıkarak ortaya çıkmış bir proje. İnşallah çocuklarımıza ve nesillerimize katkı yapar. Projemiz önce TRT Çocuk’ta yayınlanacak. Sonra da bütün okullarımızda gösterilecek” ifadelerini kullandı.



"Proje ili gurur duyuyoruz"


TRT Genel Müdürü İbrahim Eren, birçok proje yaptıklarını ancak Konya gibi köklü bir geçmişe sahip olan, bin yıllık medeniyetimize başkentlik yapan bir şehirden böyle bir teklif gelmesinin kendileri için ayrıca bir gurur ve mutluluk vesilesi olduğunu söyledi. Eren, “Bizler her ne kadar elimizden geldiğince birçok içerik üretmeye çalışmış olsak da yerel ve bölgesel içerikler, bizler için her zaman daha kıymetli oluyor. Uzun yıllar boyunca TRT ekranlarından düşmeyecek ve Konya Büyükşehir Belediyemizin de Türkiyemize armağanı olacak, hatta sizlerin çocuklarına miras kalmasını arzu ettiğimiz bir çizgi film geliyor ekranlarınıza. İnşallah bu çizgi filmi çok seversiniz. TRT olarak böyle bir projede beraber olmaktan çok mutlu olduk. Çok önemli proje ve kıymetli bir iş yaptığınızı düşünüyorum. Emiray’ın bu neslin yetişmesine, değerler eğitimimize ve Konya’yı tanıtımında büyük katkı sağlayacağına inanıyorum” diye konuştu.



"Proje, Medeniyet Okulu’nun meyvesi oldu"


Konya Valisi Yakup Canbolat, toplumların tarihsel süreçleri boyunca elde ettikleri bilgi, birikim ve kültürel değerlerini gelecek kuşaklara aktarabilmesinin ancak çağın şartlarına uygun hale getirilmesi ile mümkün olduğunu belirterek, “Bizler, bu çizgi diziyi yalnız hakkı ve hukuku kendine şiar edinmiş, sağ elin sola verdiğini sağ elin bilmediği, memleketinden kopup gelenlere obasını yurt kılan, sofralarında yetimlere yer açan ecdadımızdan miras edindiğimiz değerlerimizi toplumumuza ve özellikle de yeni nesillere aktarmak adına Büyükşehir Belediyemizin Medeniyet Okulu adı altında başlattığı projenin güzel bir meyvesi olarak görüyoruz. Genel bir kitleye hitap edeceğinden dolayı son derece memnuniyet duyuyoruz” dedi.


Sunuculuğunu Sanatçı Hüseyin Goncagül’ün yaptığı programın sonunda “Emiray” çizgi dizisinden bazı kesitler, programa katılanların beğenisine sunuldu. 26 bölüm olarak hazırlanan ve 2 yıl boyunca TRT Çocukta yayınlanacak filmin ilk bölümü 20 Ocak Cumartesi günü ekranlarda olacak. Programa Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, Seydişehir Belediye Başkanı Mehmet Tutal, Çumra Belediye Başkanı Mehmet Oğuz, İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy, Basın Yayın Enformasyon İl Müdürü Abdurrahman Fidancı, TRT Çocuk Kanal Koordinatörü Bekir Yıldızcı, Program Müdürü Müslim Şahin, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Başkan Tetik: “Hıdrellez Bayramımız kutlu olsun” Baharın getirdiği bereketin tüm dünyada daim olmasını ve hiçbir ülkenin yoklukla mücadele etmek zorunda kalmamasını dileyen Nazilli Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tetik, Hıdrellez Bayramı dolayısı ile kutlama mesajı yayımladı. Tetik, mesajında dünyanın döngüsü ve devamlılığı için büyük önem arz eden, baharın sembolü, ekinlerin ve çiçeklerin gelişinin müjdeleyicisi Hıdırellez’in ülkede sevinç ve coşkuyla kutlanmakta olduğunu belirtti. Hızır ile İlyas Peygamber’in yeryüzünde buluştukları inancının da yaşatıldığını hatırlatan Belediye Başkanı Tetik, mesajının devamında “Halk inancına göre, Hızır ile İlyas peygamberler her yıl sadece bir kez Hıdrellezde buluşabiliyorlarmış. Hızır peygamberin karada, darda kalan kişilere yardımda bulunduğuna, onlara kılavuzluk ettiğine, aynı zamanda bolluk ve bereket getirdiğine, İlyas peygamberin de suların koruyucusu olduğuna inanıla gelmiş. Bununla birlikte 5-6 Mayıs tarihi de baharın başlangıcı olarak değerlendirilmiş. Zengin kültürümüzün bir parçası olan bu gün, geçmişle geleceğimiz arasında köprü vazifesi görmüş, kültürümüzü oluşturan örf, adet ve geleneklerimizin nesilden nesile aktarılarak günümüze kadar ulaşmasını sağlamıştır. Bolluk ve bereketin arttığı, bizlere baharı müjdeleyen Hıdırellez Bayramımızı en içten duygular ile kutlarken, tüm dua ve dileklerinizin kabul olmasını dilerim” ifadelerine yer verdi.
Bursa Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne gastronomi ödülü Bursa Büyükşehir Belediyesi, şehrin sahip olduğu zengin mutfak kültürünü turizme kazandırmak amacıyla yaptığı çalışmalar dolayısıyla Gastro Bursa Dergisi tarafından ödüle layık görüldü. Osmanlı saray mutfağının doğduğu şehir olan ve günümüz gastronomi lezzetlerinin önemli duraklarından olan Bursa’nın tescilli lezzetlerini dünyaya duyurmak amacıyla önemli çalışmalara imza atan Bursa Büyükşehir Belediyesi, sektörün bileşenlerine desteklerini de sürdürüyor. Gastro Bursa Dergisi tarafından düzenlenen ‘Dergiye Değer Katanlar’ töreninde, Bursa Büyükşehir Belediyesi de ödüle layık görüldü. Şehir yöneticileri, kamu kurumlarının yöneticileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, gastronomi turizmi bileşenleri ve sosyal medya fenomenlerinin katıldığı geceye, Büyükşehir Belediyesi adına Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız katıldı. Genel Sekreter Yardımcısı Yıldız, ödülünü Gastro Bursa Dergisi Genel Yayın Yönetmeni İhsan Önder Uçar’ın elinden aldı. “Marmara’da ilk sıradayız” Bursa’nın, Türkiye’nin köklü tarihini ve kültürel zenginliğini en iyi şekilde temsil eden şehirlerden biri olduğunu söyleyen Mehmet Yıldız, “Şehrimizin lezzetli yemekleri, tarih boyunca yaşanan göçler ve kültürel etkileşimlerle birleşerek benzersiz bir çeşitliliğe dönüşmüştür. Bursa kebabı, İnegöl köfte, Mustafakemalpaşa tatlısı, pideli köfte, cevizli lokum, tahinli pide, cendere baklavası, Bağdat hurma tatlısı ve kestane şekeri Bursa ile anılan lezzetlerden bazıları. Şehrimizde coğrafi işaretle tescil edilmiş 30 farklı kategoride ürün ve yemek bulunması, Bursa’mızın tarım ve gıda alanındaki zenginliğini ve kalitesini de gözler önüne sermektedir. Bir lokmanın içinde binlerce yılın hikâyesi gizlidir. Sahip olduğumuz coğrafi işaret sayısıyla Marmara Bölgesi’nde ilk sırada yer alıyoruz. Şehrin marka değerini yukarılara taşıyan çalışmalarımızı Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak devam ettireceğiz. Bursa’yı dünyanın önemli gastronomi merkezlerinden birisi hâline getirmek istiyoruz” dedi. Gastro Bursa Dergisi Genel Yayın Yönetmeni ve Araştırmacı-Yazar İhsan Önder Uçar ise, gastronomi turizmiyle ilgili bütün birleşenleri bir araya getirmek ve Bursa’daki gastronomi turizminin sıkıntılarının konuşulması amacıyla dergiyi kaleme aldıklarını ifade etti. Bursa mutfağının çok zengin olduğunu dile getiren Uçar, dergiyle Bursa gastronomisine ve gastronomi turizmine değer katmak istediklerini belirtti.