EĞİTİM - 15 Mayıs 2019 Çarşamba 13:42

Yurt sektörünün sorunları konuşuldu

A
A
A
Yurt sektörünün sorunları konuşuldu

Ülke genelinde örgütlenmesini büyük oranda tamamlayan Tüm Yurt İşverenleri Sendikası (TÜYİSEN) 60’a yakın il ve ilçe temsilcisinin katılımıyla Konya’da gerçekleştirilen çalıştayda yurt sektörünün sorunları konuşuldu.

Ülke genelinde örgütlenmesini büyük oranda tamamlayan Tüm Yurt İşverenleri Sendikası (TÜYİSEN) 60’a yakın il ve ilçe temsilcisinin katılımıyla Konya’da gerçekleştirilen çalıştayda yurt sektörünün sorunları konuşuldu.


Konya’da bir otelin konferans salonunda düzenlenen çalıştay TÜYİSEN Genel Başkanı Ahmet Baydar’ın ev sahipliği ve başkanlığında gerçekleştirildi. Türkiye’nin dört bir yanından gelen sendika temsilcisi çalıştayda yurt sektöründe yaşanan sorunları ve öğrencilerin barınma sorunlarına ilişkin çözüm önerilerini konuştu.


TÜYİSEN Genel Başkanı Ahmet Baydar çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, yıllardır yurt sektöründe eksikliği hep hissedilen birlik ve beraberliğin sendika çatısı altında toplanarak sağlanmaya başlandığını söyledi. Örgütlenmelerini tamamladıklarını belirten Baydar, “Üye ve temsilciliklerimizden aldığımız güçle sektörümüzde yaşanan sorunların üstesinden gelmekte güçlü bir sivil toplum kuruluşu olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Toplantımızın esas amacı ilk defa bir araya gelen il ve ilçe temsilcilerimizin tanışıp kaynaşmasını sağlamaktır” dedi.



"Denetimsiz barına hizmeti verenlerle yasal mücadele yapılmalı"


Konuşmasına sektörde yaşanan sorunları anlatarak devam eden Baydar, “Özel öğrenci yurtlarının Kredi Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlanması çalışmalarının son aşamaya gelmesi nedeniyle özel yurtların KYK’ya entegrasyonunun sağlanması açısından hazırlanacak yeni mevzuatla ilgili yapılacak hazırlıkların neler olabileceği tespit edilmeli. Özel öğrenci yurtlarının öteden beri devam edip gelen sektörel sorunlarının giderilmesinde ortak çözüm yollarının neler olabileceği üzerine çalışmalar yürütmeliyiz. Ayrıca yurt sektöründe haksız rekabete neden olan dernek ve vakıf yurtlarında kalan öğrencilere devletçe verilen beslenme ve barınma yardımlarından özel öğrenci yurtlarında kalan öğrencilerin de yararlanabilmesi için yasal yollar başta olmak üzere gerekli girişimlerde bulunmalıyız. Ekonomik ve kolay bir çözüm önerisi olarak KYK’nın özel öğrenci yurtlarından hizmet satın alma yolunun açılması için gerekli hazırlıkları yapmalıyız. Bir diğer önemli husus ise devletin denetimi ve gözetimi olmadan yurt, apart, pansiyon gibi adlarla kaçak olarak barınma hizmeti veren, illegal binalarda gençlerin her türlü ahlaki tehlikeyle karşı karşıya kalabiliyor. Can güvenliği riskinin yaşandığı bu kaçak yerlerle yasal yollardan mücadeleye devam edilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Atık tekstil malzemeleri sanata dönüştü Atık kumaş, iplik, elyaf yeniden kullanarak ileri dönüşüm teknikleri ile tasarım ve sanat eserlerine dönüştürüldü. Çukurova Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü öğretim üyesi Doç. S. Tuğba Arabalı Koşar’ın yürütücülüğünü, Selçuk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi öğretim üyesi Doç.Dr. Tülay Gümüşer ve Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Moda Giyim Tasarımı Bölümü öğretim üyesi Doç. Selda Kozbekçi Ayranpınar’ın araştırmacılığı yaptığı Çukurova Üniversitesi SBA-2021-14266 numaralı Bireysel Araştırma Projesi kapsamında gerçekleştirilen “III Denim Hikayesi Sürdürülebilir Tekstil Sanatı” sergisi Seyhan Belediyesi 100. Yıl Çırçır Sanat Merkezinde açıldı. Açılışını Çukurova Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Neslihan Boyan, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Ayşehan Deniz Abik’in yaptığı sergide 3 sanatçı akademisyenin sürdürülebilirlik çerçevesinde ürettikleri 21 eser yer aldı. Bu sergide, sürdürülebilir geçmişi yeniden keşfetmek ve daha sürdürülebilir bir geleceğin geliştirilmesine odaklanılmış, yöntem olarak ileri dönüşüm ele alındı. Bossa TAŞ.’nin işbirliği ile üretim tesisinden temin edilen atık kumaş, iplik, elyaf yeniden kullanarak ileri dönüşüm teknikleri ile tasarım ve sanat nesnelerine dönüştürüldü. Serginin amacı ise şöyle açıklandı: “Dünyanın giderek artan tekstil atıkları sorunuyla boğuştuğu günümüzde, denim kumaş üretim atıkları ile sanat nesneleri ortaya koyarak, denim kumaşın sanattaki yaşam döngüsünü aktarmak ve izleyicilerin sürdürülebilirlik bilincinin gelişmesini sağlamayı amaçlamaktadır. Sergideki eserler, hem estetik hem de işlevsel açıdan dikkat çekici olup, İzleyicilere atık malzemelerin dönüştürücü gücünü göstermektedir. Bu çalışmalar, çevresel sürdürülebilirlik ile sanatsal ifade arasındaki bağı güçlendirerek, izleyicilere hem fikri hem de duygusal bir deneyim sunmayı amaçlamaktadır. Eserleriyle sadece malzemelerin fiziksel dönüşümünü değil, aynı zamanda toplumsal bilinç ve duyarlılığı da artırmayı hedeflemektedir. Böylece, atık malzemeler yeni bir anlam ve değer kazanırken, sanat aracılığıyla sürdürülebilir bir gelecek için önemli mesajlar iletilmektedir.” Sergi, 100. Yıl Çırçır Sanat merkezinde 13 Haziran 2024 tarihine kadar sanatseverlere açık kalacak.