SAĞLIK - 25 Mayıs 2019 Cumartesi 10:43

Doç. Dr. Tanrıkulu: “Fıtık belirtileri görülen kişilerin vakit kaybetmeden hekime başvurmaları lazım”

A
A
A
Doç. Dr. Tanrıkulu: “Fıtık belirtileri görülen kişilerin vakit kaybetmeden hekime başvurmaları lazım”

Genel Cerrahi Uzmanı Doç.

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Yusuf Tanrıkulu, fıtık tedavisinin tek çözümünün ameliyat olduğunu belirtirken fıtık belirtisi görülen hastaların vakit kaybetmeden doktoruna başvurmaları gerektiğini söyledi.


Medicana Konya Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Yusuf Tanrıkulu, fıtık nedeniyle kendilerine başvuran hastalarda en fazla görülen şikayetin kasıkta ve göbekte şişlik olduğunu belirtti. Tanrıkulu, “Peki fıtıkta hastalar geç kalınca ne olur? Bu fıtık bölgesinden dışarı çıkan karın içi organlar, daha da büyüyerek hastanın iş güç kaybına sebep olabilir. Dışarı çıkan bağırsaklar fıtık kesesi içinde boğularak hastanın ölümüne kadar giden sonuçlara sebep olabilir. Bu durumlardan hastaların vakit kaybetmeden hekimine başvurması ve bir şekilde ameliyatının yapılması lazım. Fıtıkta tek tedavi yöntemi şu anda ameliyattır. Ameliyat yöntemlerini biz hastanemizde iki farklı yolla yapıyoruz. Ya açık ameliyat ya da kapalı ameliyat olarak adlandırdığımız laparoskopik fıtık tamiri şeklinde yapıyoruz. İki ameliyatın kendi aralarında bir takım farklılıkları var. Açık ameliyat, belden yapılan bir iğneyle sadece bel altını uyuşturarak yapılabileceği gibi genel anesteziyle de yapılabilir. Ancak kapalı ameliyat bunun aksine sadece genel anesteziyle yapılmaktadır. Kapalı ameliyatın açık ameliyata göre en büyük avantajı ameliyat sonrası dönemde ağrının oldukça az olması, işe dönüş süresinin oldukça kısa olması, yani hastanın çabuk toplanmasıdır. Özellikle iki taraflı kasık fıtığı olanlarda geçirilmiş ameliyat sonrası nükseden fıtıklarda ve çok büyük karın fıtığı olanlarda kapalı ameliyat daha fazla tercih edilmektedir“ dedi.


Tanrıkulu, hastaların fıtık olmaması için dikkat etmesi gereken hususlardan bahsederek, "Fıtıkların büyük bir kısmı doğumdan itibaren gelen bir süreç olduğu için buna herhangi bir şey yapamazlar. Ama fıtığın ilerlememesi için hastaların aşırı öksürükten kaçınmaları, sigara içmemeleri, aşırı kilo almamaları ve ağır işlerde çalışmamaları gerekir. Ameliyat olduktan sonra da şekilde bu uyarılar uymaları gerekmektedir” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Aksaray’da mandıra çöktü: 750 küçükbaş hayvan göçük altında kaldı Aksaray’da şiddetli yağış nedeniyle mandıra çöktü. 750 küçükbaş hayvanın göçük altında kaldığı mandıra enkazında kurtarma çalışması başlatıldı. Aksaray’da 3 gündür aralıklarla devam eden şiddetli yağış birçok olumsuzlukları da beraberinde getirirken, sel ve su baskınlarının ardından bugün de içerisinde 750 küçükbaş hayvanın bulunduğu bir mandıra çöktü. Aksaray’ın merkeze bağlı Yeşilova beldesinde yaşanan göçük nedeniyle vatandaşların 112 Acil Çağrı Merkezine haber vermesi üzerine olay yerine İl Afet Acil Durum (AFAD), Aksaray Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ve jandarma ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine intikal eden ekipler iş makinelerinin de desteğiyle kurtarma çalışması başlattı. Mandıra enkazında kurtarma çalışmaları halen devam ederken İl Afet Acil Durum Müdürü Kadir Çelik, “Yeşilova beldemizde aşırı yağışlar sonucu bir ahırın çöktüğü ihbarı üzerine iki ekiple olay yerine geldik. Şu anda telef olan hayvanlar var. Toplam hayvan sayısının 750 olduğu söyleniyor. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Kurtarma operasyonumuz bittikten sonra net sayı belli olacak” dedi. Yeşilova Köseli Mahalle Muhtarı Kemal İlgün ise “Bölgede 3 gündür yağış devam etmekte. Bizim burada mandıramızın çökmesinden dolayı 750’ye yakın küçükbaş hayvanımız göçük altında kaldı. Ağıl altında kalan hayvanlardan ne kadar zayiat verdiğini bilmiyoruz. Zayiat sabah sayımında çıkacak. Allah izin verirse burayı kurtarmaya çalışıyoruz. Yağışlardan dolayı mandıra çöktü” diye konuştu.