SAĞLIK - 11 Temmuz 2019 Perşembe 13:00

Diyetisyen Öten: “Sağlıklı beslenebilmek için spor şart”

A
A
A
Diyetisyen Öten: “Sağlıklı beslenebilmek için spor şart”

Diyetisyen Beyza Vural Öten, sporun tamamen sağlıklı olmak için yapılması gerektiğini ve sağlıklı beslenebilmek için sporun şart olduğunu söyledi.

Diyetisyen Beyza Vural Öten, sporun tamamen sağlıklı olmak için yapılması gerektiğini ve sağlıklı beslenebilmek için sporun şart olduğunu söyledi.


Sağlıklı beslenebilmek için sporun şart olduğunu ifade eden Medicana Konya Hastanesi Diyetisyeni Beyza Vural Öten, “Kilo verebilmek için bir enerji açığının olması gerekiyor. Aldığımız enerji ile verdiğimiz enerji arasındaki fark ne kadar çoksa o kadar çabuk kilo veriyoruz. Ancak spor yapmak kilo verme döneminde bize kalori açığını artırdığı için bir ivme kazandırıyor ve kas kayıplarının önüne geçiyor” dedi. Sporun tamamen sağlıklı olmak için yapılması gerektiğini belirten Öten, Dünya Sağlık Örgütünün haftada 150 dakika spor yapılmasını ya da 10 bin adım atılmasını önerdiğini belirtti. Öten, “Bu herkes için ortalama bir süre tabii ki. Bireysel olarak hedefler değişebilir. Önceleri çok hareketsiz birisi 20 dakika yürüyüşle ya da 5 bin adımla başlayabilir, gün gün artırılabilir. Ayrıca spor yapmak serotonin salınımını da etkiliyor. Mutluluk hormonunu arttırıyor, iş stresini gerginliğini azaltıyor, daha enerjik olmamızı sağlıyor” diye konuştu.



“İnternetten alınan programlara dikkat edin”


Sporun aç karnına ya da tok karna yapılmasının birbirine üstünlüğü olmadığını söyleyen Öten şöyle konuştu: “İnsan nasıl hissediyorsa öyle yapabilir. Burada önemli olan hipoglisemiye girme ihtimali olan hastalar olabilir. Göz kararmaları, enerji düşüklüğü yaşanıyorsa tabii ki aç karnına yapılmasını istemiyoruz. Küçük bir ara öğün ya da ana öğünden 1-2 saat sonra spor yapılabilir. Aşırı zorlu egzersizler spor performansını düşüreceği için aç karnına yapılmasını önermiyorum. Zayıflama dönemine ya da özellikle profesyonel sporcuların bir beslenme uzmanıyla beslenme programı ve yaptığı spora göre program oluşturması gerekiyor. Kesinlikle internetten spora uygun program, gazetelerden, dergilerden ya da beslenme uzmanı olmayan yerlerden alınan programlara dikkat etmelerini öneriyorum. Yaptıkları spor tipine göre beslenme programı oluşturup ona uygun beslenmeleri gerekir.”



“Spor ve beslenme bir arada olmalıdır”


Diyet yapmadan sadece egzersizle kilo vermeye çalışanların kilo alabileceğine değinen Beyza Vural Öten, “Bunun en temel nedeni de sporda çok fazla enerji harcanıyorsa, çok büyük bir kalori açığı ortaya çıkıyorsa, iştah kontrolü sağlamada sıkıntı çekebilirler. Spor sonrası çok büyük menüler, çeşitli yiyecekler tüketilebilir, o yüzden kilo alımı da olabilir. O yüzden spor ve beslenme bir arada olmalıdır. Doğru bir beslenme düzeniyle birlikte doğru bir program yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.



“Sürdürülebilir bir spor dalı edinilmeli”


Diyetisyen Beyza Vural Öten, herkesin yapabileceği yürüyüş, yüzme gibi sporla sağlıklı olunabileceğini anlattı. Sporlarının devamının getirilmesinin önemine değinen Öten, “Spora başlanılan dönemde bir spora yönelip diyet programı yapıp onu bırakmak değil amacımız. Sürdürülebilir, hayat boyu devam edebileceği bir spor dalı edinmesi gerekir. Sevilen spor yapılınca zaten devamı gelir. Spor kas ağırlığını artırır, enerji katar. Sağlıklı olmak için yapımında zaten kas ağırlığını artırmış oluruz. Zaten ne kadar çok kas kitlesi, o kadar çok metabolizma demektir” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Zeytin Çiçeği Festivali, renkli görüntülerle başladı Muğla’nın Bodrum ilçesinde bu yıl ikincisi düzenlenen Zeytin Çiçeği Festivali, üreticilerin yöresel yiyecekler ve el işi ürünlerini sergilediği stantlar ile renkli görüntülere sahne oldu. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Bodrum İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından, Çiftlik ve Kızılağaç Mahalle Muhtarlığı iş birliği ve Bodrum Belediyesi’nin destekleriyle düzenlenen festivale, Bodrum Kaymakamı Mustafa Çit, Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci, Bodrum İlçe Tarım Müdürü Durmuş Çakır, Kızılağaç Mahallesi Muhtarı Mehmet Karaca, Çiftlik Mahalle Muhtarı Hasan Kocaman, Bodrumlu vatandaşlar, yerli ve yabancı turistler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından açılış konuşmalarında, Bodrum Kaymakamı Mustafa Çit, zeytinin tarihine ve önemine dikkat çekerek, “Zeytin ağacı daimidir, devamlı yaşayacaktır. Bizler hep gelip geçiciyiz ama zeytin ağacı hep var olacaktır” dedi. “Zeytinlerimizin kıymetini bileceğiz” Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci ise Bodrum’un, kültürün, turizmin, doğanın ve tarihin iç içe harmanlandığı çok şanslı bir coğrafya olduğunu ifade ederek konuşmasında"Bu bölgede bize öğretilen kültürü yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak için her türlü festivali, organizasyonu ve etkinliği yapmaya devam ediyoruz. Bölgemizde zeytinin sosyokültürel bir önemi olmasının yanı sıra ekonomik değeri de var. Bu ekonomik değerin kıymetini bilerek zeytinlerimizi, zeytin bahçelerimizi ve tarlalarımızı yaşatacağız. Üreticimize verdiğimiz değeri katbekat artırarak devam edeceğiz. Yerel üreticilerle tüketicileri doğrudan buluşturup onları bu güzel festivallerde bir araya getireceğiz" ifadelerine yer verdi. Açılış konuşmalarının ardından öğrencilerin halk oyunu gösterisi ve çeşitli yarışmalarla devam eden festivalde, protokol üyeleri stantları tek tek gezerek ürünleri incelediler ve alışveriş yaptılar. Zeytin Çiçeği Festivali, 19 Mayıs Pazar akşamına kadar Bodrum Belediyesi Yalı Kafe’de devam edecek.
Muğla Öğrencilerden Tarım Okulu ziyareti Bodrum Belediyesi tarafından 2019 yılında projelendirilerek hayata geçirilen Bodrum Belediyesi Etrim Garaova Tarım Park, öğrencilerden yoğun talep görüyor. Bodrum’da yapılan doğal üretim faaliyetlerini incelemek üzere öğrencilere kapılarını açan Bodrum Belediyesi Etrim Garaova Tarım Park’ı, bir haftada Bodrum Yarımadasında eğitim gören 540 öğrenci ziyaret etti. 13-17 Mayıs tarihleri arasında ilçedeki 5 okulun öğrencileri, Etrim Garaova Tarım Park’ı gezdi. Merkezde öğrenciler, İsmail Hakkı Tonguç Tarım Okulu ve Müzesini de gezerek tarım malzemeleri hakkında bilgiler aldı. Öğrencileri misafir eden Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü yetkilileri, öğrencilere lavanta yetiştiriciliği, arıcılık, bölgenin geçmiş yıllarda tarımdaki yeri ve önemi, köylülerin tarım okuluna bağışlamış oldukları tarımsal malzemeler ve müzedeki faaliyetler hakkında bilgiler verdi. Tarım Okulu ve Müzesini gezerek bilgi alan öğrenciler, doğal üretim faaliyetlerini de inceleme fırsatı buldu. Ziyaretler, lavanta bahçesi ve yörük çadırı gezisi ile son buldu. Bodrum’un tarımsal tarihine tanıklık edilebilecek olan Tarım Okulu ve Müzesi, vatandaşların ve gezi gruplarının ziyaretine açık. Okul ziyaretlerinin güvenli ve sistemli yürütülmesi için Tarımsal Hizmetler Müdürlüğüne resmi yazı ile talep bildirimi yapılması gerekiyor. Garaova Tarım Park’ta gerçekleştirilen faaliyetler sosyal medya hesaplarından takip edilebilir. İsmail Hakkı Tonguç Tarım Okulu ve Müzesi hafta içi her gün 09.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açık.