GENEL - 13 Şubat 2020 Perşembe 11:01

Konya’da 2020 yılı ilkbahar dönemi şap aşılama kampanyası başlıyor

A
A
A
Konya’da 2020 yılı ilkbahar dönemi şap aşılama kampanyası başlıyor

Konya İl Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, ülke genelinde ilkbahar ve sonbahar dönemi olmak üzere yılda iki defa kampanya tarzında aşılama ile şap hastalığına karşı mücadeleyi yıllardır sürdürüldüğü açıklandı.

Konya İl Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, ülke genelinde ilkbahar ve sonbahar dönemi olmak üzere yılda iki defa kampanya tarzında aşılama ile şap hastalığına karşı mücadeleyi yıllardır sürdürüldüğü açıklandı.


İl Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Büyükbaş hayvanlarımıza, 2018 yılında 1 milyon 739 bin 388, 2019 yılında 1 milyon 680 bin 946 kez aşı uygulanarak, büyükbaş hayvanlarımızın yılda iki kez aşılanmaları sağlanmış ve mücadelede önemli mesafeler kat edilmiştir. İl Müdürümüz Veteriner Hekim Ali ERGİN bugün ilk büyükbaş hayvanı aşılayarak 2020 yılı ilkbahar dönemi aşılama kampanyasını bizzat başlatmıştır” ifadelerine yer verildi.


Şap hastalığının özelliklerine değinilen açıklamada, “Şap hastalığı ülkeler arası canlı hayvan ve hayvansal ürün ticaretini olumsuz yönde etkileyen, büyük ekonomik kayıplara neden olan, çift tırnaklı hayvanların akut ve çok bulaşıcı viral bir hastalığıdır. Şap hastalığına karşı sığır, koyun, keçi, domuz gibi evcil hayvanlarla vahşi ruminantlar hassastır. Hastalığın çok bulaşıcı olması nedeniyle geniş hayvan popülasyonları etkilenir. Ekonomik kayıplar süt veriminde azalma, hayvanların gelişmesinde gerileme, gebe hayvanlarda yavru atma, buzağı, kuzu ve oğlaklarda ölümlerden ileri gelir. İlave olarak hayvan ve et, süt tozu, sakatat gibi hayvansal ürünlerin ticaretinin engellenmesi nedeniyle kayıplarda meydana gelir. Şap virüsü, antijenik olarak değişkenlik gösteren virüslerden biridir ve doğal şartlarda yüksek mutasyon oranına sahiptir. Bu çeşitlilik, hastalıkla mücadelede aşı kullanımını güçleştiren bir etmendir. Aşının etkinliği, hastalığı kontrol yeteneği, sahada bulunan suş ile aşı suşunun antijenik yakınlığı ile de ilişkilidir.”


Şap Enstitüsü Müdürlüğü sahada seyreden suşlara karşı hızla yeni aşı üretilme aşamasında olduğu belirtilen açıklamada, “Hedef üretilen aşı ile popülasyonun şap hastalığına karşı aşılanarak yeterli korumanın sağlanabilmesi amacıyla yılda iki dönem şeklinde yoğun koruyucu aşılama kampanyaları ile sürü bağışıklığını sağlamaktadır. Şap hastalığı ile mücadelede aşılamanın yanında hastalığın bulaşma yollarım bilmek ve gerekli tedbirleri almak büyük önem arz etmektedir. Direk temas, enfekte ve duyarlı hayvanlar arasında en yaygın bulaşma formudur. Bu bulaşma şeklinde genellikle hayvan hareketleri ve hayvan pazarlarının önemli rolü olduğu düşünülmektedir” ifadelerine yer verildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Boğazı kesilerek öldürülen kadının katili akrabası çıktı: 3 adet altın bilezik için öldürmüş Samsun’da boğazı kesilerek öldürülen 2 çocuk annesi kadının katili aynı binada oturan akrabası çıktı. Katil, kadını kolundaki 3 adet bilezik için öldürmüş. Olay, Samsun’un Atakum ilçesi Balaç Mahallesi’ndeki 17 katlı sitenin 13.katında meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Fatih Yıldırım (41) eşinden haber alamayınca evine gitti ve komşusunun da yardımıyla tornavida ile yangın merdiveninin kapısını açıp eve girdiler. Fatih Yıldırım, 2 çocuk annesi eşi Kader Yıldırım’ı (39) boğazı kesilmiş halde hareketsiz olarak buldu. Olay 112 Acil Çağrı Merkezi’ne haber verildi. Eve giden polis ve sağlık ekipleri, Kader Yıldırım’ın hayatını kaybettiğini tespit etti. Kadının cansız bedeni polisin olay yerindeki incelemesinin ardından otopsi için Adli Tıp Kurumu Samsun Grup Başkanlığı’na gönderildi. Koca Fatih Yıldırım ifadesine başvurulmak üzere Samsun Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Yıldırım, eşinin kolundaki altın bileziklerin çalınmış olduğunu söyledi. Polis olayla ilgili yaptığı araştırma sonucu cinayet olayını gerçekleştiren şahsın aynı binanın 3’üncü katında oturan ölen kadının eşinin halasının oğlu M.I. (32) olduğu tespit etti. Yakalanarak gözaltına alınan M.I.’nın 300 bin TL borcu olduğunu, kadının bilezikleri almak için cinayeti gerçekleştirdiğini itiraf etti. Polis M.İ.’nin cinayet sonrası kadının kolundan aldığı 3 adet altın bileziği ele geçirdi. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.
Muğla Muğlalı arıcılara damızlık ana arı dağıtımı Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün, Hayvancılık Genel Müdürlüğü desteğiyle başlattığı ‘Muğla Arısının Seleksiyon ve Islahının Sürdürülebilirliği Projesi’ kapsamında 20 arıcıya 5’er adet olmak üzere toplam 100 adet damızlık ana arı teslim edildi. Hastalığa karşı dirençli hatlar oluşturuldu Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, 2011 yılından bu yana Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği ve Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü destekleriyle çeşitli ıslah projeleri uyguladıklarını anlatarak, Muğla’da yerel arı ırkının ıslahı konusunda titizlikle çalıştıklarını söyledi. Saylak, “İlimizde ve ülkemizde arıcılık faaliyetlerinin sürdürülebilirliği için bölgeye uyumlu, yüksek verimli, hastalıklara ve zararlılara karşı dirençli ana arıların elde edilmesi ve bu arıların bölge üreticileri tarafından kullanımının sağlanması büyük önem arz etmektedir. Bu kapsamda, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’nün ‘Muğla Bal Arısında Amerikan Yavru Çürüklüğü Hastalığına Karşı Direnç Geliştirilmesi’ projesi ile ‘Muğla Bal Arısında Varroaya Karşı Islah Kolonilerinin Geliştirilmesi ve Yetiştirilmesi’ projeleri başarıyla yürütülmüş ve gelinen nokta itibariyle; Amerikan Yavru Çürüklüğüne ve Varroaya dirençli hatlar oluşturulmuştur” dedi. Saylak, her iki proje kapsamında 2018-2021 yılları arasında toplam 80 üreticiye; 160 yapay döllenme damızlık ana arı, 240 doğal döllenme damızlık ana arı olmak üzere toplam 400 ıslah edilmiş ana arı dağıtımı yapıldığını sözlerine ekledi. Barış Saylak, İl Müdürlüğü’nün proje iştirakçisi olduğu ‘Apiterapik Arıcılık Ürünleri Ar-Ge İnovasyon ve İşleme Merkezi Projesi’ ile de 2022-2023 yıllarında 61 genç arıcıya ana arı üretim eğitimleri verilerek, üreticilerin sertifikalandırıldığını söyledi. Toplam 530 bin TL bütçeli proje ile Muğla arıcılığında yeni dönem Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü’nün destekleriyle hazırlanan toplam 530 bin TL bütçeli, ‘Muğla Arısının Seleksiyon ve Islahının Sürdürülebilirliği Projesi’ kapsamında arıcılara dağıtılan 100 adet damızlık ana arının 80 tanesinin doğal döllenme yoluyla, 20 tanesinin ise yapay tohumlanmadan elde edildiği belirtildi. Proje ile Muğla arısının ıslah çalışmalarında önemli aşama kaydedilmesi ve ıslah merkezinin sürdürülebilirliğinin sağlanması hedefleniyor. Bu çerçevede, ilimizdeki arıcılık faaliyetlerinde üretimin çeşitlendirilmesi, kaliteli ve sağlıklı ana arı kullanımının teşvik edilmesi ve bölgemizin damızlık ana arı ihtiyacının sertifikalı üretim şekliyle karşılanması gibi önemli hedefler adım adım hayata geçirilecek. Fethiye İncirköy’deki Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) Islah Merkezi’nde düzenlenen dağıtım törenine, AK Parti Muğla Milletvekili Yakup Otgöz, HAYGEM Müdürü Salih Çelik, Muğla Vali Yardımcısı İsmail Soykan, İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, TAB Başkanı Ziya Şahin ve MAYBİR Başkanı Veli Türk ile arıcılar katıldı.