GENEL - 09 Temmuz 2020 Perşembe 12:19

MMO Konya Şubesinden toplu taşıma araçlarında güvenli yolculuk uyarısı

A
A
A
MMO Konya Şubesinden toplu taşıma araçlarında güvenli yolculuk uyarısı

Makine Mühendisleri Odası (MMO) Konya Şube Başkanı Dr.

Makine Mühendisleri Odası (MMO) Konya Şube Başkanı Dr. Aziz Hakan Altun, pandemi sürecinde toplu taşıma araçlarında sağlıklı ve güvenli yolculuk yapılabilmesine yönelik uyarılarda bulundu.


MMO Konya Şube Başkanı Dr. Aziz Hakan Altun yaptığı açıklamada, kısa sürede tüm dünyayı saran korona virüs (Covid-19) salgını ülkemizi de çok ciddi bir şekilde etkilediğini belirterek vaka-vefat sayılarının, bütün vatandaşların devletin belirlediği hijyen ve izolasyon kurallarına harfiyen uyması gerektiğini söyledi. MMO olarak korona virüs (Covid-19) salgının etkilerini azaltabilmek adına havalandırma sistemlerinin kurulması ve çalıştırılmasının ciddi bir önem arz ettiğine dikkat çeken Dr. Altun, “Kapalı bir alanda özellikle hava sirkülasyonunun olmadığı yerde virüslerin ortama yayılma etkisinin çok yüksek olduğu bilinmektedir. Bu nedenle pandemi sürecinde karayolu üzerinde sağlıklı ve güvenli toplu taşıma yapılabilmesi için toplu taşıma araçlarının en iyi performansa sahip olmasına yönelik önlemleri şöyle sıralayabiliriz: Taze havanın doğal yollarla pencere, açılır tavan penceresi, duraklarda kapı açılması vb. araç içine alınması sağlanmalıdır. Araç iç hava sirkülasyonu yapılmamalı, bu amaçla, araç iç hava sirkülasyon düğmesi mutlaka kapalı olmalı veya iptal edilmelidir. İklimlendirme sisteminin mümkün olduğunca fazla dış hava ile çalıştırılması için teknik önlemler alınmalıdır. İklimlendirme sisteminin zorunlu olmadıkça kullanılmaması ve yolcuların rahatsız olmadan maskeyi sürekli olarak takabilmeleri için termal konfor sağlanmalıdır. Bu amaçla araç içi sıcaklığı şehir içi otobüslerde 26-28 derece, şehirlerarası otobüslerde 24-26 derece olarak ayarlanmalıdır.



“Ulaşımla ilgili tüm birim çalışanlarına eğitim verilmelidir”


Havalandırma ve iklimlendirme sistemlerinin bakım ve dezenfektasyonu daha sık yapılmasını belirten Dr. Altun, “Araç içi ortam ve yüzey dezenfektasyonunun gerçekleştirilmesi için yerel yönetimlerin koordinasyonunda ilgili kurallar belirlenmeli, bu işlem eğitimli ve yetkilendirilmiş uzman ekipler tarafından uygulanmalı, ileriye yönelik olarak bu işlemlerin otomatik ve akıllı uygulamaları geliştirilmelidir. Merkezi bir yazılım geliştirilerek hangi araca ne işlem yapıldığının, uygulamaların daha kolay denetlenmesi ve izlenmesi sağlanmalıdır. Pandemiye karşı mücadelede alınan önlemlerin etkinliği için ulaşımla ilgili tüm birim çalışanlarına servis elemanları, şoförler, denetim ekibi vb. eğitim verilmelidir. Şehir içi otobüs sürücüsünün pandemiye karşı korunması için, güvenli ve ergonomik sürüş pozisyonu bozulmadan, separatör uygulanmalı ve bu alandaki sıcaklığın konfor sıcaklığını 26-28 dereceyi geçmemesi sağlanmalı, sürüş güvenliği açısından maske kullanımı zorunlu olmamalıdır. Tüm otobüs sürücülerinin çalışma ve dinlenme süreleri yeni şartlara göre düzenlenmeli, şehirlerarası otobüs sürücülerinin daha sık molalarla hem dinlenmeleri hem de otobüsün kapıları açılarak temiz havayla havalanması sağlanmalıdır” şeklinde açıklamada bulundu.



“Araç üreticisinin bilgisi ve onayı olmadan sistemlerde değişiklik yapılmamalıdır”


Araç içi havalandırma ve iklimlendirme sisteminin fabrika çıkış ayarlarında olmasının sağlanmasını söyleyen Altun, “ Araç üreticisinin bilgisi ve onayı olmadan bu sistemlerde değişiklik veya tadilat yapılmamalıdır. Bu amaçla sistemlerin bakım ve onarımları sadece yetkili teknik servis ve/veya eğitim almış uzman teknik elemanlar tarafından yapılmış olmadır. Bu sistemlerle ilgili donanımların üretici tavsiyesi ve fabrika tarafından belirlenmiş teknik özelliklere göre ayarlanması ve kullanılması sağlanmalıdır. Pandemi süreci için önerilen yeni ayarların sıcaklık ayarı, iç sirkülasyonun kapatılması, temiz havanın artırılması vs. Elektronik Kontrol Ünitesine işlenmesi teknik olarak mümkünse yetkili servis tarafından yapılması ve yapılan değişikliklerin kayıt altına alınması sağlanmalıdır. Bu sistemlerde kullanılan tüm filtreler, orijinal yedek parça olmalı ve bu denetlenmelidir. Her gün sonunda filtreler tekniğine uygun temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir. Araç içindeki havayı temizleyen iç filtreler araç üreticisinin tavsiyelerinden daha sık değiştirilmelidir. Pandemi sürecinde iç filtre değişimi şehirlerarası ve turizm araçlarında her 45 günde bir, şehir içi toplu taşıma araçlarında ise her 30 günde bir yapılmalıdır. Pandeminin yayılmasını engelleyici önlem olarak araçlara daha az yolcu alınması amacıyla metre kare başına yolcu sayısı yeniden belirlenmelidir. Şehir içi toplu taşıma araçlarında en az 1 metre fiziksel mesafenin sağlanması gerekmektedir” diye konuştu.


MMO Konya Şube Başkanı Dr. Altun, devletin korona virüs salgınının yayılmasını engellemek ve vatandaşların sağlığını korumak için canla başla çalışarak, uygulanacak bütün tedbirlerin hayata geçirilebilmesi için gece gündüz eylem halinde bulunduğunu, bu konularda bütün tesislerin ve araçların hijyenik sistemleri için görev almaya ve teknik destek vermeye hazır olduklarını sözlerine ekledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Mağdur olduğu olayda hüküm yedi Bursa’da dedesinin cenazesinde babası tarafından bıçaklanan genç, mağdur olarak katılması gereken duruşmalara gitmeyince 3 ay 11 gün hapis cezasına çarptırıldı. Olayın mağduruyken sanık durumuna düşüp hapis cezası alan genç adam olaydan sonra adres değişikliği yapıp, annesinin yanına taşındığı için eski adrese gelen tebligatlardan haberdar olmadığını iddia etti. Olay, 20 Haziran 2022 tarihinde Osmangazi ilçesi Alemdar Mahallesi Hacı Bayram Camisi’nde meydana geldi. Anne tarafından dedesini kaybeden Oktay Yanık (26) ailesi ve sevenleri ile cenaze namazını kılmak için Hacı Bayram Camisi’ne geldi. Cenazeye görüşmediği babası N.Y. de (50) geldi. İddiaya göre N.Y., cenazede oğlu Oktay Yanık ile tartışmaya başladı. Daha sonra eline bıçağı alan baba, oğlu Yanık ile cenazede bulunan C.K. (70) ve E.K.’yi (35) yaraladı. Oktay Yanık sırtından, diğer kişiler ise kolundan yaralandı. N.Y. olay yerinden uzaklaşırken, Oktay Yanık cenazenin defnedilmesinin ardından ifade için karakola gitti. Baba N.Y. ise olaydan 3 gün sonra başka bir suçtan tutuklandı. Olaydan sonra Oktay Yanık, Nilüfer ilçesi Üçevler Mahallesi’ndeki evinden taşınarak, Osmangazi ilçesi Alemdar Mahallesi’ndeki annesinin evine yerleşti. Annesiyle beraber yaşayan Yanık, eve gelen tutuklama kağıdı ile ne yapacağını şaşırdı. Gelen kağıtta 3 ay 11 gün hapis cezası aldığını öğrenen Yanık soluğu adliyede aldı. Dedesinin cenazesinde babası N.Y. ile kavga eden Oktay Yanık’ın mahkeme tarafından çağrıldığı, evrakların Üçevler Mahallesi’ndeki eski adresine gittiği öğrenildi. Gelen mahkeme evraklarının hepsinde mağdur olarak yazıldığını anlatan Yanık, evraklar kendisine ulaşmadığı için haberdar olmadığını, tutuklama kararı yüzünden askere gidemediğini söyledi. Dosyadan dolayı askerliğini yapamadığını belirten Oktay Yanık, "20 Haziran 2022 günü dedemin cenazesinde babam N.Y., beni ve 2 kişiyi bıçakla yaraladı. N.Y.’nin aranması ve farklı suçlardan yakalanması olduğu için olaydan 3 gün sonra cezaevine girdi. 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nden mağdur olduğum dosyadan tutuklama kararı geldi. Tutuklama kararından önce bana herhangi bir tebligat ulaşmadı. Olay 20 Haziran 2022’de oluyor ve 2 yıl sonra 30 Mayıs 2024’te bana tebligat geliyor. Üçevler’de oturuyordum daha sonrasında annemin yanına taşındım. Annemle birlikte kaymakamlığa giderek adresimi güncelledim ama evimize herhangi bir tebligat gelmedi. İtiraz etme hakkım olmadığı için 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nden 3 ay 11 gün hapis cezası geldi. Bu dosyadan dolayı askerliğimi yapamıyorum. Askerliğimi yapmak istiyorum" şeklinde konuştu.
Denizli Acıpayam Belediyesi bayram önü 15 personelini işten çıkardı Hizmet İş Sendikası Denizli Şube Başkan Yardımcısı Muhammet Ali Oğuz, Acıpayam Belediyesinin yaklaşan bayram önünde 15 belediye personelini işten çıkarmasına tepki gösterdi. Denizli’nin Acıpayam ilçesinde 15 belediye personeli, geçtiğimiz Cuma günü işten çıkartıldı. Haksız ve hukuksuz olarak işten çıkartıldıklarını öne süren işçiler, Acıpayam Belediye binası önünde bir araya geldi. İşçilere destek veren Hizmet İş Sendikası Denizli Şube Başkan Yardımcısı Muhammet Ali Oğuz, “Bazı belediyelerde işçilere baskı ve tehditler var. Bazı belediyelerde de işçi kıyımı var. Hizmetin konuşulması gereken bir zamanda, emekçilerimiz kamu tasarrufu tedbirleri altında ekonomik sıkıntılar bahane edilerek işten çıkartıldı. Demek ki her şey, seçimi kazanana kadarmış. Lütfen, söylemlerinizin arkasında durun. Emekten yanı mısın, emek düşmanı mısınız? Oy isterken işçiyi kardeş bil, kazanınca ötekileştir. Böyle politika olmaz. Bu adaletsizliğe, bu kıyıma, bu hak gaspına sessiz kalmayacağız” dedi. Acıpayam dışında Çal ve Bekilli belediyelerinde de çalışan işçilerin tedirgin olduğuna dikkat çeken Oğuz, “Belediye başkanları gelip geçicidir. Belediyelerin asıl sahibi işçilerdir, emekçilerdir. Her kim olursa olsun, kimsenin kimseyi ekmek teknesinden uzaklaştırmasına müsaade etmeyeceğiz. Emeğinden başka sermayesi olmayan, belediyelerde gece gündüz, kar kış, bayram tatil demeden fedakarca hizmet eden işçileri, hiçbir gerekçe göstermeden işten çıkarmak ne demek? 15 işçi, ailesiyle birlikte 100’e yakın insanı açlığa mahkum ettiler. Bu, iyi niyetle açıklanabilecek bir durum değildir. İşçi-memur tüm belediye çalışanları tedirgin, belediye çalışanları şaşkınlık içindedir” diye konuştu. “Bize söz verdiler” İşten çıkartılan belediye işçilerinden Asuman Yalçın, “Seçim zamanı başladığında bütün üyeler geldi ve hepsi bize işte kalacağımıza söz verdiler. Levent Yıldırım da geldi, başkanımız bize söz vermişti. Biz hepimiz oyumuzu attık, O’nu başkan seçtik ve Cuma günü bizim hepinize çıkışımızı verdiler. Bayram önü çocuklarımız da var. Yani herkes açıkta ortada kaldı” dedi. İşten çıkartılan diğer belediye işçisi Hasan Selek ise “Bayram önü Başkanın yaptığı hiç etik değil. Herkesin çoluk çocuğu var, doğru değil. Herkeste birbirinin üstüne atıyor. Şu anda karşımızda hiçbir muhatap yok. Sokak çocuğu gibi bizi ortada bıraktılar. Biz sadece buradan yazıklar olsun demek istiyoruz. Söz vermesini biliyorlar ama sözünü tutmasını bilmiyorlarsa söz vermesinler. Hakkımı helal etmiyorum” ifadelerini kullandı.
Adana Adana’da atık su arıtma tesisleri ile temiz bir gelecek planlanıyor Adana Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ), çevreyi ve su kaynaklarını korumak amacıyla ilçelere atık su arıtma tesisleri inşa ediyor. Bu tesisler sayesinde, toplanan atık suların mevzuata uygun olarak arıtıldığını ve zararsız hale getirildiğini kaydeden ASKİ, böylece kirli suların, su kaynaklarına karışması engellendiğini ifade etti. Saimbeyli’de inşa edilerek faaliyete başlayan atık su arıtma tesisi ile vatandaşlar daha sağlıklı suya kavuştu. Yapımı tamamlanan Karataş Atık Su Arıtma Tesisi, Akdeniz’i koruyarak Karataşlıları su kirliliği ve koku sorunlarından kurtarıyor. İleri biyolojik yöntemlerle suyun arıtıldığı bu tesis, bölge halkına rahat bir nefes aldırıyor. Aladağ ilçesinde uzun yıllardır yaşanan altyapı sorununu çözmek amacıyla başlatılan atık su arıtma tesisi, Mansurlu (Sinanpaşa) Mahallesi’nde inşa edilerek faaliyete başlarken İmamoğlu’nda inşa edilen atık su arıtma tesisi ise tamamlanmak üzere. İleri biyolojik arıtma teknolojisinin kullanıldığı tesis, İmamoğlu’nun daha temiz bir çevreye sahip olmasını sağlayacak. Yeni arıtma tesisleri müjdesi ASKİ, yerleşim yerlerinden uzakta konumlandırılan arıtma tesislerinde arıtılan suların çevreye zarar vermeden alıcı ortama deşarj edilmesini sağlıyor. Bu sayede kirli ve çevreye zararlı suların su kaynaklarına karışması engelleniyor. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, "Adana’mızda arıtması olmayan ilçe bırakmayacağız" diyerek Saimbeyli, Karataş, Aladağ’daki tesislerin faaliyete geçmesi ve İmamoğlu ilçesindeki tesisin en kısa sürede tamamlanmasının ardından yeni yapılacak arıtma tesislerinin müjdesini verdi. Görev süresi içerisinde Pozantı, Feke ve Yumurtalık ilçelerine arıtma tesisi yapacaklarını duyuran Başkan Karalar, bu tesislerin ardından Tufanbeyli ve Kozan arıtma tesisleri için de hazırlıklara başlanacağını ifade etti.
İstanbul Ataşehir’de 5 nokta ‘Kurban Satış ve Kesim Alanı’ olarak belirlendi Ataşehir’de Kurban Bayramı için 5 noktada kurban satış ve kesim alanı hazırlandı. Vatandaşların kurbanlıklarını sağlıklı ortamlarda satın alarak kesimlerini sağlayabilmeleri için, ilçedeki kurban satış ve kesim alanları; Ataşehir Belediyesi Veteriner İşleri, Temizlik İşleri ve Zabıta Müdürlüğü tarafından denetim altında tutulacak. Bu kapsamda; satışa sunulan büyükbaş ve küçükbaş hayvanların, veteriner hekimler tarafından sağlık kontrolleri yapılacak. Hijyen şartlarının sağlanması için satış ve kesim yerleri bayram sonuna kadar düzenli olarak dezenfekte edilecek. Küpe numaraları, hayvan sağlık raporları ve nakil belgeleri olmayan kurbanlık hayvanların satışlarına izin verilmezken, ayrıca her yıl olduğu gibi bu yıl da kaçan hayvanlar için kurulan ekiplerle, olaylara anında müdahale edilecek. Belirlenen alanlar dışında kaçak kesim yapanlar, kurallara uymayan, satış kesim izni almadan kaçak satış ve kesim yapanlar hakkında da cezai işlem uygulanacak. Kurban satış ve kesim yerleri olarak Ferhatpaşa Mahallesi Efe Sokak’ta bulunan İBB Satış ve Kesim Yeri, Mimar Sinan Mahallesi Üsküdar Caddesi’nde bulunan YEDPA Satış ve Kesim Yeri, Ferhatpaşa Mahallesi G-67 Sokak İBB Yanı’nda bulunan Ferhatpaşa Satış ve Kesim Yeri, Ferhatpaşa Mahallesi Kömürcüyolu Sokak’ta bulunan Ferhatpaşa Satış ve Kesim Yeri olarak belirlendi.