SAĞLIK - 07 Nisan 2021 Çarşamba 10:03

Prof. Dr. Gönülalan: “Kanserden değil erken tanı almamaktan korkulması gerekiyor”

A
A
A
Prof. Dr. Gönülalan: “Kanserden değil erken tanı almamaktan korkulması gerekiyor”

Üroloji Uzmanı Prof.

Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Umut Gönülalan, kanserden değil geç tedaviden korkulması gerektiğini ve ailesinde prostat kanseri olan 40 yaş üstünün mutlaka muayene olması gerektiğini söyledi.


Medicana Konya Hastanesinde Kanser Haftası dolayısıyla farkındalık programı düzenlendi. Programda Medicana Konya Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Umut Gönülalan, Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Ayşen Aydın ve Medikal Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Önder Tonyalı kanser ve erken tedavi hakkında açıklamalarda bulundu.



“Kanserden değil erken tanı almamaktan korkulması gerekiyor”


Medicana Konya Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Umut Gönülalan, Kanser Haftası dolayısıyla hatırlatmalar için fırsat oluşturduğunu söyledi. Kanserden değil erken tanı almamaktan korkulması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Umut Gönülalan, “Medicana Konya Hastanesi olarak yaklaşık 2 yıldır oldukça yüksek teknolojili ve tam donanımlı onkoloji merkezimizi açtık ve bu merkezde kanser tanısı ve tedavisinin her türlü şartlarda cerrahi, medikal radyoterapi bazlı tedavilerini uyguluyoruz. Bu anlamda uzmanlık alanım olan üroloji ile ilgili birkaç şey de hatırlatmak istiyoruz. Özellikle ailesinde prostat kanseri öyküsü olan hastaların 40 yaşından sonra, diğer hastaların ise 45 yaşından sonra erken tanı amaçlı olarak mutlaka bir prostat testi ve muayenesinden geçmeleri gerekiyor. İdrarda kanaması olan hastaların hiç vakit kaybetmeden en yakın üroloji uzmanına başvurmaları gerektiğini, bu haftayla birlikte hatırlatmakta fayda görüyorum” dedi.


Onkoloji merkezimizde şu anda sadece Konya’daki vatandaşlara değil tüm yurda hizmet verdiklerini ifade eden Prof. Dr. Gönülalan, “Bu salgın döneminde insanlar hastanelere gelmekten korkuyorlar ama özellikle kanser hastalarının güvenli bir şekilde tedavilerinin sağlanması için hastanemizde Covid aşısından salgına karşı da her türlü tedbiri aldığımızı da belirtmek isterim” ifadelerini kullandı.



“Kanserde tedaviden çok önlemeye yönelik tedbirler almamız gerekiyor”


Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Ayşen Aydın ise 2020 yılında yeni teşhis almış kanser hastalarının sayısının 134 bini bulduğunu belirtti. Kanserden ölen hastaların sayısının 126 bini geçtiğini anlatan Uzm. Dr. Ayşen Aydın, “Dolayısıyla kalp hastalıklarından sonra en çok ölümcül hastalık şu anda tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kanser ve ciddi olarak kansere bağlı maliyet sorunlarımız vardır. Dolayısıyla bizim tedaviden çok önlemeye yönelik tedbirler almamız gerekiyor. Erken teşhis ve tanıya yönelik tedbirler almamız gerekiyor ki daha az ölüm ve sakatlık ile daha az maliyetle bu hastalığı önleyebilelim. Benim halkımıza önerim şöyle olacak; lütfen yaşınıza ve risk grubunuza uygun tarama testlerinizi yaptırın rutin olarak. Geçmeyen bir semptomunuz varsa mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurun. Kanser tanısı veya şüphesi aldığınızda kemoterapi, radyoterapi, cerrahi ve gerekli tanı ile tetkiklerinin yapılabileceği bir merkeze başvurarak tetkiklerinizi burada yaptırın” diye konuştu.



“Kanser hastalığının yüzde 35’i sigaraya bağlı olarak ortaya çıkıyor”


Medikal Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Önder Tonyalı da, kanserin bundan birkaç yıl önce gelişmiş ülkelerde en sık ölüm nedeni olarak ilk sıraya yerleştiğini söyledi. Türkiye’de kanser hastalığının 2. sırada yer aldığını aktaran Doç. Dr. Tonyalı, “Kanser hastalığının yüzde 35’i sigaraya bağlı olarak ortaya çıkıyor. Sigara içmediğimiz durumlarda kanserin yüzde 35 ihtimali azaltmış oluyoruz. Bunları halkımızın bilmesinde önemli fayda görüyorum. Beklenen kanser sayısı genelde 200 bin civarında olduğu belirtiliyor. Bunların yarısı ilk yıl içerisinde ileri hastalıktan teşhis konulduğu için genelde vefat ediyor. İstatistikler gösterdi ki kanser hastalığı sayısı artmasına rağmen kansere bağlı ölüm oranları oldukça azaldı. Bunda erken tanının çok faydası var. Meme kanserinde mamografi, prostat kanserinde PSA ölçümü, rahim ağzı kanserinde smear yapılması. Bunlar özellikle erken tanıyı sağladığı için tanı sayısı artsa da ölüm oranları azaldı. Son zamanlarda akciğer kanserinde de özellikle sigara içen 55 yaş üstü olan kişilerde düşük doz radyasyonlu tomografi çekilmesiyle akciğer kanserinde erken tanıya ulaşılabiliyor” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Yazar Samiha Ayverdi eserleriyle anıldı Gaziantep Büyükşehir Belediyesi (GBB) ve Türk Kadınları Kültür Derneği iş birliğinde vefatının 31’inci yılında mütefekkir, mutasavvıf, yazar Samiha Ayverdi eserleriyle anıldı. Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsünde Ayverdi’yi eserleriyle anmak amacıyla panel gerçekleştirildi. Programa, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Feray Yılmaz, Gaziantep Kent Konseyi Başkanı Dr. Samet Bayrak, GBB Gazikültür Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Hakan Tanrıöver, Gazikültür Genel Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar ve Türk Kadınları Kültür Derneği temsilcileri katıldı. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Feray Yılmaz, Gaziantep’te, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in 10 yıldır yaptığı çalışmalarda kadın konusunun çok daha fazla öne çıkmaya başladığını belirterek, “Gazikültür AŞ, kurulduğu günden itibaren kültür, tarih ve sanat alanlarında çok güzel işlere imza atıyor. Gaziantep Büyükşehir, sanatın, kültürün her zaman yanında olmaya devam edecek” dedi. GBB Gazikültür Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Hakan Tanrıöver ise Samiha Ayverdi’yi anmanın büyük mutluluk olduğunu ifade ederek, “Ayverdi, çok nadide, çok özel eserlere sahip. Benim de kendisiyle tanışmam ‘İstanbul Geceleri’ eserini okumakla başladı. Gerçekten bugün burada siz güzide temsilcilerle bu toplantıyı icra etmek, bizim için büyük öneme sahip” ifadelerini kullandı. Gazikültür Genel Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar da mütefekkir, mutasavvıf, yazar Samiha Ayverdi’yi bugün burada anmanın kendileri için gurur verici olduğunu dile getirerek, “Samiha Ayverdi, bizler için çok kıymetli. Gazikültür, özellikle kadınlarla ilgili çok önemli çalışmalara imza attı. Bu programda bunlardan birisi” diye konuştu. Program, daha sonra Prof. Dr. Mustafa Fayda’nın moderatörlüğünde Prof. Dr. Mehmet Demirci ve Doç. Dr. Ayhan Pala’nın katıldığı “Kölelikten Efendiliğe” ve “Samiha Ayverdi’nin Eserlerinde Siyonist Yahudiler” konulu panelle devam etti.
Denizli Avcılar yangın gönüllüsü oldu Denizli’de Buldanlı avcılar, orman yangınlarında mücadelede eden ekiplere destek ve yardım amacıyla gönüllü yangın savaşcısı oldul. Buldanlı avcılar, orman yangınlarına karşı mücadele etmek için gönüllü oldular. Geçmiş dönemlerde, şu anda Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü görevini yürüten Hamdi Akan’ın, Buldan Orman Şefliği döneminde Buldan Kara Avcılar Derneği işbirliği ile çalışma yürüttüklerini dile getiren Buldan Kara Avcılar Derneği Başkanı Hakan Aytekin “Bu çalışmayı günümüzde de yapmak, yangına müdahalelerde Orman çalışanlarımıza destek vermek, milli servetimizi olan ormanlarımızı korumak ve toplumumuzu bilinçlendirmek amacıyla yangın gönüllüleri birliği oluşturmayı amaçladık. Üyelerimizle birlikte, Türkiye’nin ilk yangın gönüllüsü olan Buldan Kara Avcılar Derneğinde çoğu rahmetli olan başkan ve üyelerimizden aldığımız bayrağı taşımak için gönüllü yangın ekibi oluşumuna katılma kararı aldık. Buldan Orman İşletme Müdürlüğümüzün Üç Yol orman deposu ve yangına müdahale binasında yirmi kişilik gruplar halinde orman şefi Mutlu Kublay ve personeli tarafindan eğitim alarak gönüllü yangın ekibi olmak için hazırlanıyoruz. Ekibe katılan arkadaşlara ekipmanları orman işletme müdürlüğümüz tarafından temin edilecektir. Özellikle kırsal mahallelerimizde oluşturulacak ekiplerimiz, olası orman yangınlarında ilk müdahaleyi yapacak ekiplere destek olacaklar. Unutulmasın ki dağlarda yolları ve giriş çıkışları en iyi çobanlar ve avcılar bilir. İnşallah yangın ve benzeri felaketler yaşanmazda bizlere de iş düşmez” dedi.
Kırıkkale Kuraklık her geçen gün etkili oluyor: Yağmur için dualar edildi, ekmekler dağıtıldı Kırıkkale’de azalan yağışlar ve aşırı sıcaklara bağlı kuraklığın sürmesi üzerine vatandaşlar yağmur duası etti. Yahşihan ilçesinde bir araya gelen kadınlar ise imece usulüyle pişirdikleri ekmekleri vatandaşlara dağıttı. İç Anadolu Bölgesinde en çok kuraklıktan etkilenen illerden biri olan Kırıkkale’de vatandaşlar yağmur duası ediyor. Kış ve bahar aylarında yağışların az olması sebebiyle kentte, son yılların en kurak mevsimi yaşanıyor. Türkiye’nin en uzun nehri Kızılırmak’ta da su seviyesi düştü. Yahşihan ilçesinden geçen bölümde de ırmak yatağında adacıklar ortaya çıktı. Bu sebeple birçok ilçede vatandaşlar, yağmur duası ediyor. Yahşihan ilçesinde 300 haneli sitenin bahçesinde toplanan kadınlar, imece usulüyle "yağmur ekmeği" yaptı. Duaların kabulü, yağmurun yağması ve yılın bereketli geçmesi için pişirilen ekmekler, vatandaşlara ikram edildi. Doğanlık Mahallesi muhtarı Doğan Ulusoy, İHA muhabirine, toplanma amaçlarının yağmur duası edip, vatandaşlarla birlikte kaynaşmayı sağlamak olduklarını söyledi. Ulusoy, "Bugün ki amacımız bayanlarla birlikte toplanıp hem etkinlik düzenleyip hem de yağmur duası edip vatandaşla halkla bir araya gelip kaynaşmayı sağlamak. Allah, memleketimiz için yağmurları gönderir" dedi. Yağmur duası için ekmek pişirdiklerini anlatan Emine Koçdoğan, birlik ve beraberlik içerisinde olduklarını kaydetti. Hacer Sandalcı, "Allah’ımızdan yağmurlarımızı bekliyoruz. İnşallah hayırlı kısmetlerimizi, hayırlı nimetlerimizi verir. Dualarımız kabul olur inşallah" ifadesini kullandı. (HA-MK