YEREL HABERLER - 11 Ocak 2012 Çarşamba 16:24

KOP’DA ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI ÇALIŞMALARI

A
A
A
KOP’DA ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI ÇALIŞMALARI

Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Mehmet Babaoğlu, arazi toplulaştırmasına büyük önem verdiklerini belirterek, ilgili kurumlarında katılımıyla bir komisyon kurulduğunu söyledi.
KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Mehmet Babaoğlu yaptığı yazılı açıklamada, görev alanlarına giren Aksaray, Karaman, Konya ve Niğde illerinde su kaynaklarının etkin kullanılabilmesi için gerekli altyapının oluşmasına çalıştıklarını, bunun içinde Arazi Toplulaştırması ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri’ne (TİGH) önem verdiklerini kaydetti. Toplulaştırma ile dağınık arazilerin birleştirilip düzgün boyutlu parseller oluşturulduğunu, TİGH ile de yol, tesviye, rüzgar perdesi, drenaj ve sulama yatırımları yapıldığını ifade eden Babaoğlu, “Ülkemizde bu iki faaliyetin bir arada ve koordine şekilde gerçekleştirilmesinde bir takım sıkıntılar yaşanmaktadır. KOP Bölge Kalkınma İdaresi tarımda rekabetçiliğin arttırılabilmesi için bu iki faaliyetin bir arada ve koordine şekilde yürütülmesinin önemine inanmakta ve çalışmalarını bu doğrultuda sürdürmektedir. Tarım Reformu Genel Müdürlüğü büyük ölçekli bir program ile bölgemizde 2012-2013 dönemi için yaklaşık 500 bin hektar alanda arazi toplulaştırması yapmayı planlamaktadır. İlerleyen yıllarda tüm bölgenin arazi toplulaştırması işlerinin tamamlanması hedeflenmektedir. KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, bölgemizdeki arazi toplulaştırması ve TİGH’nin etkin ve verimli şekilde yürütülebilmesini teminen ilk aşamada Konya ilindeki ilgili tarafların katılımıyla bir eşgüdüm toplantısı gerçekleştirmiştir” dedi.
İl Özel İdaresi, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, DSİ 4. ve 18. Bölge Müdürlükleri, İl Kadastro Müdürlüğü ve Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden temsilcilerin katıldığı toplantıda, toplulaştırma ve sulama projelerinin eş zamanlı olarak yürütülmesi kararı alındığını dile getiren Babaoğlu, “Bu amaçla Toplulaştırma ve TİGH Eşgüdüm Komisyonu kurulmuştur. Komisyon çalışmaları KOP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından koordine edilmektedir. Benzer çalışmalar önümüzdeki günlerde Aksaray, Karaman ve Niğde illeri için de başlatılacak ve tüm bölgede işlemlerin koordine şekilde yürütülmesi hedeflenmektedir. Hedef KOP Bölgesinde etkin, verimli ve rekabetçi bir tarımsal üretim için gerekli altyapıyı tesis etmek üzere arazi toplulaştırmasını tamamlamak ve modern sulama alt yapısını kurmaktır. Bu yolla kısıtlı su kaynaklarımız daha tasarruflu kullanılabilecek ve rekabetçi bir tarımsal yapının altyapısı oluşturulabilecektir” diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Aksaray’da mandıra çöktü: 750 küçükbaş hayvan göçük altında kaldı Aksaray’da şiddetli yağış nedeniyle mandıra çöktü. 750 küçükbaş hayvanın göçük altında kaldığı mandıra enkazında kurtarma çalışması başlatıldı. Aksaray’da 3 gündür aralıklarla devam eden şiddetli yağış birçok olumsuzlukları da beraberinde getirirken, sel ve su baskınlarının ardından bugün de içerisinde 750 küçükbaş hayvanın bulunduğu bir mandıra çöktü. Aksaray’ın merkeze bağlı Yeşilova beldesinde yaşanan göçük nedeniyle vatandaşların 112 Acil Çağrı Merkezine haber vermesi üzerine olay yerine İl Afet Acil Durum (AFAD), Aksaray Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ve jandarma ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine intikal eden ekipler iş makinelerinin de desteğiyle kurtarma çalışması başlattı. Mandıra enkazında kurtarma çalışmaları halen devam ederken İl Afet Acil Durum Müdürü Kadir Çelik, “Yeşilova beldemizde aşırı yağışlar sonucu bir ahırın çöktüğü ihbarı üzerine iki ekiple olay yerine geldik. Şu anda telef olan hayvanlar var. Toplam hayvan sayısının 750 olduğu söyleniyor. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Kurtarma operasyonumuz bittikten sonra net sayı belli olacak” dedi. Yeşilova Köseli Mahalle Muhtarı Kemal İlgün ise “Bölgede 3 gündür yağış devam etmekte. Bizim burada mandıramızın çökmesinden dolayı 750’ye yakın küçükbaş hayvanımız göçük altında kaldı. Ağıl altında kalan hayvanlardan ne kadar zayiat verdiğini bilmiyoruz. Zayiat sabah sayımında çıkacak. Allah izin verirse burayı kurtarmaya çalışıyoruz. Yağışlardan dolayı mandıra çöktü” diye konuştu.