SAĞLIK - 17 Mayıs 2024 Cuma 11:21

Eklem ağrılarına yüksek yoğunluklu elektromanyetik alan tedavisi

A
A
A
Eklem ağrılarına yüksek yoğunluklu elektromanyetik alan tedavisi

Dünyada en sık görülen sağlık sorunlarının başında bel ve eklem ağrıları gelirken, kimilerinde bu ağrılar oldukça hafif seyrederken kimilerinde katlanılmaz sancılara dönüşüyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Sinan Bağçacı, gelişen teknolojik yeniliklerin sayesinde ortaya çıkan yüksek yoğunluklu elektromanyetik alan tedavisi ile ağrılara yeni bir çözüm sunduklarını söyledi.


Yapılan araştırmalara göre dünyadaki insanların; yüzde 88’i ağrıdan şikayet ediyor. Geleneksel tedaviye alternatif olarak kullanılan yüksek yoğunluklu alan tedavisinin doku iyileşmesinde, ağrının kesilmesinde, eklemlerin yeniden fonksiyon kazanmasında ve kasların güçlenmesinde kullanıldığı bilgisini veren Medicana Konya Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Sinan Bağçacı, hastaların klinik muayeneleri sonrasında kişiye özel seanslarla tedavi uygulandığını açıkladı.



“Eklem ağrılarına elektromanyetik çözümler”


Teknoloji geliştikçe yeni nesil robotik tedavi cihazları da artmaya başladı. Yüksek yoğunluklu elektromanyetik alan tedavisi ile hasarlı ya da etkilenen dokuların iyileştirilmesinin amaçlandığını vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Bağçacı, “Bel, boyun fıtığı, omuz kas-tendon zedelenmeleri gibi sorunlarda ve eklem kontraktürlerinde çok büyük bir grup hasta tedavi edilebilmektedir. Ayrıca ödemli bölgelerin tedavisinde de kullanılır. Kırık iyileşmesinde, kas güçlenmesini gerektiren durumlarda, kasların aşırı kasılma sonrasında tendonlarda kısalmaya neden olduğu bazı nörolojik hastalıklarda, eklemlerin kontraktürü yani hareketinin ileri derecede kısıtlanmasında oluşturduğu rahatsızlıkları da tedavi etmeye yardımcı olur’’ dedi.



“Kıyafet üzerinden uygulanır”


Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü’ne yüksek yoğunluklu elektromanyetik alan tedavisi ile hastaların ağrılarını giderici alternatif bir destek geldiğini, kişinin vücuduna temas edilmeden kıyafet üzerinden uygulandığını söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Bağçacı, cihazın bölgeye odaklanarak yaklaşık 10 santim derinliğe kadar etkinlik gösterdiği bilgisini verdi. Bu sayede çok derin dokulara nüfuz ettiği için etkinliğinin de yüksek olduğunu kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Bağçacı, “Bu şekilde kalça ve bel gibi ulaşılması ya da derin eklemlerin kapsülü gibi, zor bölgelerde de eklem ağrılarını giderici tedavi sunabilmektedir” diye konuştu.


Yüksek yoğunluklu elektromanyetik alan tedavisinin doku iyileşmesini, ağrının kesilmesini ve eklemlerin yeniden fonksiyon kazanmasını, ayrıca kasların güçlenmesini sağladığını, ağrının hem akut hem de kronik safhasında hastalar rahatsızlık duymadan yapılabilecek bir tedavi olduğu ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Sinan Bağçacı, “Bel ve boyun fıtıkları, omuz kas yırtılmaları, fibromiyalji, kırık iyileşmesi, sinir zedelenmesi, solunum problemleri, tenisçi dirseği, topuk dikeni, tendinit, epikondilit, tuzak nöropatiler, eklem kireçlenmeleri, disk patolojileri, ameliyat sonrasında eklemlerdeki fonksiyon kayıpları, felç sonrasında gelişen kas kasılmaları ve güç kayıplarında kullanılmaktadır. Ayrıca sporcuların spor yaralanması sonrasında rehabilitasyonunda etkin şekilde kullanılmaktadır” şeklinde konuştu.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Burdur Burdur’da 43 bin 89 öğrenci karne sevinci yaşadı Burdur’da 2023-2024 Eğitim ve Öğretim Yılı’nın sona ermesi ile birlikte il genelinde 43 bin 89 öğrenci karne sevinci yaşadı. Törende 1’inci sınıf öğrencileri ise işaret dili ile İstiklal Marşı’nı okudu. 2022-2023 Eğitim Öğretim yılının sona ermesi ile birlikte 81 ilde öğrenciler karne heyecanı yaşadı. Burdur’da da 43 bin 89 öğrenci karne alarak yaz tatiline girdi. Mehmet Yıldızlı İlkokulundaki program, anasınıfı öğrencilerinin dans gösterisi ile başladı. Daha sonra Burdur Vali Yardımcısı Yunus Emre Akpınar, Cumhuriyet Başsavcısı Osman Kara ve İl Milli Eğitim Müdürü Muhammed Özdemirci öğrencilere karne ve hediye dağıtarak sevinçlerine ortak oldu. 1’inci sınıf öğrencileri ise işaret dili ile İstiklal Marşı’nı okudu. İstiklal Marşı töreninin ardından açıklamada bulunan Burdur İl Milli Eğitim Müdürü Muhammed Özdemirci; "11 Eylül tarihinde başlayan eğitim-öğretim yılımız 14 Haziran tarihi itibariyle sona ermiştir. İlimizde bugün itibariyle 253 okulda 43 bin öğrencimiz karne aldı ve 9 Eylül tarihine kadar onları ailelerine sağ salim bir şekilde teslim ettik. Başarılı dopdolu bir eğitim öğretim yılı geçirdik. Özellikle valiliğimiz himayelerinde yürüttüğümüz BESTE Projesi ile okullarımızda akademik anlamda sosyal, kültürel, proje çalışmaları öğretmenlerimizin motivasyonunu artıracak çalışmalar anlamıyla çok güzel faaliyetler gerçekleştirdik. İnşallah bayramdan sonra bir hafta öğretmenlerimizin seminer dönemleri gerçekleşecek. 1 Temmuz itibariyle de ilimizdeki 4 bin öğretmenimizi de 1 Eylül tarihine kadar yaz tatillerine göndermiş olacağız. Ben bu süreç içerisinde eğitim-öğretime katkı sunan başta Sayın Valimiz olmak üzere tüm yönetici öğretmenlerimize, velililerimize teşekkür ediyorum. Güzel bir tatil geçirmelerini temenni ediyorum. Özellikle yaz tatilinde öğrencilerimizin aileleriyle kaliteli vakit geçirmesini ve bol bol kitap okumalarını tavsiye ediyorum. Tekrar yaz tatilimiz hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu. Karne sevinci yaşayan 1’inci sınıf öğrencisi Ece Eren, “Karnem çok iyi geldi. Yaz tatilinde düğüne gideceğim, denize gireceğim. Yaz tatilinde arkadaşlarımı çok özleyeceğim” dedi. Yine karne sevinci yaşayan bir başka öğrenci Emir Özyılmaz ise “Bir yıl boyunca gösteriler yaptık oyunlar oynadık, ders işleyip alfabeyi öğrendik. Yaz tatilinde kurslara gitmek istiyorum özellikle de basketbol kursuna. Yaz tatilinde arkadaşlarımı çok özleyeceğim" dedi. 1’inci sınıf öğrencisi Emir Özyılmaz’ın velisi Murat Özyılmaz ise "Bu sene Emir birinci sınıfı zor ama güzel bir şekilde bitirdi. İnşallah gelecek yıllarda güzel bir şekilde devam edeceğiz. Okuma- yazmayı ilk defa öğrendiği için bunun bir zorluğu oldu. Ama bunu okuyarak el birliği ile geliştirerek birinci yılı bitirdik. Öğretmenimize teşekkür ederiz" ifadelerini kullandı.
Elazığ Elazığ’da kurban satış ve kesim noktasında hazırlıklar tamamlandı Elazığ’da belediyenin yaptığı çalışma ile kurban satış ve kesim noktasında hazırlıklar tamamlandı. Elazığ Belediyesi’nin tek satış ve kesim yeri olan kurban satış ve kesim noktasında, Kurban Bayramı’na sayılı günler kala hazırlıklar tamamlandı. Bu kapsamda Elazığ Belediyesi, Hicret Mahallesi Yeni Şehirler Arası Otobüs Terminali yanında yer alan ve Elazığ Belediyesi’nin tek satış ve kesim yeri olan kurban satış ve kesim alanında, vatandaşların ibadetlerini dini kurallara uygun ve hijyenik ortamlarda sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebilmeleri için çalışmalar tamamlandı. Kurban satış ve kesim alanında mevsimsel koşullar dikkate alınarak gölgelendirme alanlarının yanı sıra, zemin çalışması, kesim askı demirlerinin yerleştirilmesi, konteyner lavabolarının hazırlanması, aydınlatma çalışmaları, satış ve kesim noktalarına su depolarının kurulması ve su tesisatı çekilmesi ile hayvan padoku kurulumu yapıldı. Kurban Bayramı’nda kesimlerin daha düzenli gerçekleştirilmesi ve zaman kaybının önlenmesi amacıyla vatandaşlara sıra numarası verilecek ve güven içinde alış-veriş yapmalarını sağlamak için zabıta ekipleri de kesintisiz hizmet verecek. Kesimler, dini kuralların gerektirdiği koşullar çerçevesinde hijyenik olarak kasaplar tarafından gerçekleştirilecek. Öte yandan alanda temizlik çalışması yapan Elazığ Belediyesi ekipleri, bayram süresince de hijyen çalışmalarına devam edecek olurken, kesim öncesi ve sonrası hizmet verecek veteriner hekimler de alanda görev yapacak. Elazığ Belediyesi tarafından oluşturulan kurban satış ve kesim alanı dışında kamusal alanlarda kurban kesimine izin verilmeyecek. Park, bahçe, cadde, sokak, bina önleri, meydan gibi umuma açık ve kurban kesimine uygun olmayan yerlerde kesim yapanlara ve gerekli önlemleri almayanlara idari para cezası uygulanacak.
İzmir Yapay zeka ile pamuk verimini artıracak buluşa patent Yaşar Üniversitesi ve May-Agro Tohumculuk San. ve Tic. A.Ş.’nin paydaşı olduğu ve pamukta sürdürülebilir verimlilik sağlamaya yönelik yapay zeka temelli “Tarla Bitkisi Verim Tespit Yöntemi” adlı yazılım, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendi. Yaşar Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Süleyman Ünlütürk, Yaşar Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Komesli ve May-Agro Tohumculuk San. ve Tic. A.Ş. Ar-Ge Mühendisi Dr. Aslı Keçeli’nin imzasını taşıyan buluş sayesinde yapay zeka ile pamukta verimlilik artarken, üretim maliyeti ve riskler azalacak. Yaşar Üniversitesi ve May-Agro Tohumculuk San. ve Tic. A.Ş.’nin ortak başvuru sahibi olduğu “Tarla Bitkisi Verim Tespit Yöntemi” pamuk çeşitlerinin verim potansiyelini tahmin etmek, ıslah çalışmaları yapmak ve sürdürülebilir verim sağlamayı amaçlıyor. Ulusal ve uluslararası alanda tarım sektörüne büyük katkı sağlayacak olan yapay zeka temelli yazılım ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Yaşar Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ünlütürk şunları söyledi: ”Çalışma, İHA ve yapay zeka teknolojilerinin tarımsal üretimde nasıl kullanılabileceğini ve bu teknolojilerin pamuk verimi tahmininde geleneksel yöntemlere göre sağladığı avantajları ortaya koyuyor. Bu yenilikçi yaklaşım, özellikle pamuk üretiminde daha hızlı, maliyet etkin ve doğru verim tahmini yapabilme olanağı sunuyor.” Tarımda dijital dönüşümün önemine de dikkat çeken Prof. Dr. Ünlütürk, “Yapay zekanın kullanımı, tarımda dijital dönüşümün bir parçası olarak yenilikçi teknolojilerin kullanımının, tarımsal üretim süreçlerini nasıl optimize edebileceğini göstermesi açısından büyük önem taşımaktadır” dedi. 4 yıllık çalışma “Tarla Bitkisi Verim Tespit Yöntemi” nin 4 yıllık bir çalışmanın ürünü olduğunu dile getiren Yaşar Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Komesli de Tarım sektörüne yeni bir yön verecek olan yöntemin geliştirilme sürecini şöyle özetledi: “Pamuk, fiziksel hasadı maliyetli bir üründür. Ayrıca, verim ve lif kalitesi performansları açısından analizi, tohum şirketleri için önemlidir ve üstelik pamuk çeşitlerinin verim potansiyelini tahmin etmek, ıslah çalışmalarında kritik bir aşamadır. Geleneksel yöntemler hem zaman alıcı hem de maliyetli. Bu nedenle, yüksek çözünürlüklü saha görüntüleri kullanarak, insansız hava araçları (İHA) ve yapay zeka (YZ) teknolojileri ile otomatik verim tahmin sistemlerinin geliştirilmesini hedefledik. İzmir Torbalı’daki MAY Tohum Araştırma ve Geliştirme İstasyonu’nda tarla denemeleri yapıldı. İHA, Mika Sense Red Edge kamera kullanılarak renkli görüntüler toplandı. Toplanan yüksek çözünürlüklü görüntüler işlenerek, pamuk bitkilerinin farklı özellikleri belirlenmeye çalışıldı. Pamuk verimi ile ilgili önemli özellikleri yakalayan yapay zeka modelleri geliştirildi. Bu modeller, pamuk verimini gram cinsinden tahmin edebilecek şekilde eğitildi. Yapay zeka, pamuk verimiyle ilgili önemli özellikleri görüntülerden etkili bir şekilde yakalamayı başardı.” Rekabet avantajı Prof. Dr. Ünlütürk, İHA ve yapay zeka teknolojilerinin kombinasyonunun, tarımsal uygulamalarda verim tahmini ve yönetimi açısından büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, “Türkiye bu konuda öncü olabilir. Yapay zeka ve tarımın dijitalleşmesi uluslararası alanda bize ciddi bir rekabet avantajı sağlayabilir. Çünkü, firmalar halen klasik yöntemleri kullanmayı tercih ediyorlar. Henüz yapay zekayı kullanmıyorlar” diye konuştu.