ASAYİŞ - 27 Şubat 2024 Salı 11:04

Torku Altınekin Yağ Fabrikasından ülke ekonomisine katkı

A
A
A
Torku Altınekin Yağ Fabrikasından ülke ekonomisine katkı

Torku Altınekin Yağ Fabrikası, 66 bin ton ham ayçiçeği yağı ve yaklaşık 80 bin ton ayçiçeği küspesi üretim kapasitesi ile ülke ekonomisine katkı sunmaya devam ediyor. Aynı zamanda Torku Altınekin Yağ Fabrikası, Türkiye’de TS 12302 Ham Ayçiçek Yağı Ürün Uygunluk Belgesi ve TS 316 Ayçiçek Tohumu Küspesi Ürün Uygunluk Belgesi’ne sahip ilk ve tek firma olma özelliğini koruyor.


Yüksek teknoloji ekipman parkı ve tam otomatik PLC otomasyon sistemi ile 2012 yılında üretime başlayan Altınekin Yağ Fabrikası, yüksek ürün kalitesi ile yıllık 66 bin ton ham ayçiçeği yağı ve yaklaşık 80 bin ton ayçiçeği küspesi üretim kapasitesi ile hizmetine devam ediyor. Konya Bölgesinde 40 bin ton seviyesinde olan ayçiçek üretimi, Torku Altınekin Yağ Fabrikasının kurulacağı müjdesinin verilmesi ile 2011 yılında 100 bin tona çıkmış, fabrikanın üretime geçtiği 2012 yılında 210 bin ton ayçiçek tohumu üretimi ile birlikte Konya, 2012 yılında Türkiye’nin en fazla yağlık ayçiçek üretimi yapan ili konumuna geldi. 2013 ve 2014 yıllarında Konya, 260 bin ton ile en fazla yağlık ayçiçek üretimi yapan il olarak liderliğini devam ettirmekle birlikte 280 bin tonluk üretimle Tekirdağ’ın hemen ardından, Türkiye’de en çok ayçiçeği üretilen ikinci il konumunda yerini aldı.



Ayçiçek alımında NMR cihazı ile ölçüm yapan Torku Altınekin Yağ Fabrikası en doğru sonuca ulaşıyor


Torku Altınekin Yağ Fabrikası, Konya ve ilçelerinde Ayçiçek ekiminin yapıldığı bölgelerde hammadde alımı gerçekleştirerek, çiftçiyi yormadan, çiftçinin ayağına giderek hammadde alımı yapıyor. Yağ/Nem analizlerinde dünyada referans kabul edilen NMR cihazları ilk olarak Torku tarafından alım noktalarına yerleştirilmiş, cihazlardan alınan oranlara bağlı verilen fiyat ile çekirdeğinin yağı yüksek olan çiftçiye prim verilerek çiftçinin ürünü değerinde kazanması sağlandı. Bu sayede ekspertizle ayçiçek alım yönteminin bölgede değişmesi sağlandı. Torku birçok konuda olduğu gibi Ayçiçek alımında NMR cihazlarının kullanılmasında öncü oldu. Tüm hammadde alım sistemi otomatize edilmiş, numune alımından sonuç çıkana kadar olan süreç kullanıcı hatalarından bağımsız hale getirilmiş ve çiftçiyi bekletmeden hızlı sonuç alınması sağlandı.



Torku Altınekin Yağ Fabrikası başarısını kanıtladı


Torku Altınekin Yağ Fabrikası, Türkiye’de TS 12302 Ham Ayçiçek Yağı Ürün Uygunluk Belgesi ve TS 316 Ayçiçek Tohumu Küspesi Ürün Uygunluk Belgesi’ne sahip ilk ve tek firmadır. Torku Altınekin Yağ Fabrikası, kurulduğu günden bugüne kadar ürün kalitesine önem vermiş ve kalitesini tescillemiştir. Torku Altınekin Yağ Fabrikası, TS EN ISO 9001:2008 Kalite Sistem Belgesi, TS EN ISO 14001:2015 Çevre Yönetim Sistemi Belgesi, TS EN ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Belgesi, TS EN ISO 50001 Enerji Yönetim Sistem Belgesine sahiptir.


Torku Altınekin Yağ Fabrikası, Ar-Ge faaliyetleri ile de ön plana çıkmaktadır. “Ayçiçek Yağı Rafinasyonunda Ortaya Çıkan Deodorizasyon Artıklarından Tokoferol ve Sterol Eldesi” başlıklı proje 1511 kapsamında TÜBİTAK tarafından büyük bir destek oranı ile kabul edilmiştir. Bu proje ile Konya Şeker ülke menfaatlerine uygun değerli ürünlerin elde edilmesinde öncülük etmeyi hedeflemektedir.



Cari açığa önemli katkı


Torku Altınekin Yağ Fabrikası, ham yağ üretimi ile Türkiye’nin yağ ihtiyacına büyük oranda katkı sağladığı gibi cari açıkta önemli bir yeri olan bitkisel yağ ithalatının azaltılmasına da katkı sağlamaktadır. Torku Altınekin Yağ Fabrikasının ürettiği yüksek kalite yağ, düşük tortu, düşük asitlik ve düşük renk değerlerini sağlamasından dolayı rafinasyon tesislerinin nötralizasyon ve ağartma ünitelerinde kullandığı maddeler için sarfları azalmış, rafinasyon tesislerine ve dolayısıyla ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır.



Çiftçinin menfaati gözetiliyor


Ayçiçek tohumu alımında, otomatik sondalarla alınan numune sonrası yaklaşık 2 dakika içinde, yüzde yağ ve yüzde nem ölçümü yapan NMR cihazından sonuç alınmakta ve sonuç otomatik olarak kantar otomasyon programına aktarılmaktadır. SAP aracılığıyla oluşan fiyat çiftçi onayına sunulmaktadır. Torku Altınekin Yağ Fabrikasında Konya bölgesinden üretilen çekirdeği alan tüccarların, ürün alabilmek için firmanın belirlediği fiyatın üstünde fiyat verme çabalarından dolayı, çiftçinin yüksek fiyattan kazanç sağlaması dolaylı olarak sağlanmaktadır. Numune alımından son ürün çıkışına kadar her aşamada gelişmiş teknolojik cihazlarla kontroller sağlanarak Torku Altınekin Yağ Fabrikasında güvenilir ürünler üretilmektedir. Ayçiçek alım sezonunda, alım işlemi yapılan 10-15 bin müstahsil için 15-20 bin çiftçi ailesine direk gelir sağlanmaktadır. Tesisin yapıldığı bölge olan Altınekin bölgesinde bulunan gençlere iş imkanı doğmuş ve Torku Altınekin fabrikası sayesinde köyden kente göç oranı azalmıştır.


Torku Altınekin Yağ Fabrikasında yağ elde etme işleminin ardından kalan yüksek proteine sahip küspenin tamamı, bölgede bulunan yem sanayisinin kaliteli hammadde ihtiyacını karşılamak için kullanılmaktadır.



Torku Altınekin Yağ Fabrikasından ülke ekonomisine katkı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Palandöken: "Yılbaşında merdiven altı ürünlere dikkat" Yeni yıl öncesi merdiven altı üretimin yaygınlaştığına dikkati çeken Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Bu nedenle bildiğiniz, tanıdığınız, güvendiğiniz esnafa yönelmeniz sizin için en doğru tercih olacaktır" dedi. Yılbaşı alışverişlerinde merdiven altı ürünlere karşı vatandaşlara uyarıda bulunan Palandöken, "Bildiğiniz üzere zehirlenme olaylarının birçoğu maalesef bu gecelerde, bu özel günlerde yaşanıyor. Özellikle merdiven altı ürünlere, akşam karanlığında arabanın arkasında satılan kuru yemiş veya karışık kuru yemiş adı altında sunulan, nerede ve ne şekilde muhafaza edildiği bilinmeyen ürünlere karşı çok dikkatli olunmalı. O anda ısıtılmış, cazip gösterilen ve gerçek fiyatının çok altında sunulan bu ürünler ciddi risk taşıyor. Hele hele şarküteri ürünleri bu noktada çok daha önemli. Midye, ciğer, tavuk sote gibi ya da farklı malzemelerden yapılmış, içeriği belli olmayan ürünlere de özellikle dikkat etmek gerekiyor. Aksi halde hem kendinizin hem de misafirlerinizin, konuklarınızın sağlığını riske atmış olursunuz. Bunun için yapılması gereken tek şey; dikkatli olmak, kontrollü davranmak ve tanıdığınız, bildiğiniz, güvendiğiniz esnafa yönelmeniz sizin için en doğru tercih olacaktır. Bilindiği üzere pastırma, sucuk gibi şarküteri ürünleri; balık, ciğer gibi çabuk bozulabilen gıdalar ve sütlü ürünler çok hassas ürünlerdir. Bu ürünlerde ekstra dikkatli olunması gerekir. Fiyat olarak ekonomik gibi görünebilir ama sağlığınızdan olabilirsiniz" diye konuştu. "Yılbaşı gecesi taksici esnafımız 24 saat hizmet verecek" Öte yandan yeni yılda sevdiklerine ulaşmak için yola çıkacak vatandaşlara da uyarıda bulunan Palandöken, "O gece dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli konu da trafiktir. İnsanlar alkol alabiliyor, alkollü sürücüler trafiğe çıkabiliyor. Yorgunluk ve yılbaşı gecesinin karmaşasıyla kaza riski de artıyor. Bu nedenle mümkünse toplu taşıma araçlarını kullanmak ya da 24 saat hizmet veren taksi duraklarımızdan faydalanmak en doğru tercih olacaktır. Aracınızı kullanmak yerine, güvenli bir şekilde bu hizmeti veren arkadaşlarımızla yolculuk yapabilirsiniz. Sizin sağlığınız, geleceğiniz ve ailenizle birlikte bulunduğunuz aracın içindeki huzurun bozulmasını kimse istemez. Ancak maalesef bu tür olumsuzluklarla sık sık karşılaşıyoruz. Bu nedenle yiyeceğimize, içeceğimize, alacağımız hediyelere ve bu hediyelerin niteliklerine dikkat etmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu. "2026 yılının hayırlara vesile olmasını diliyorum" Herkese huzurlu ve sağlıklı bir yıl dileyen Palandöken şu ifadelere yer verdi: "Bu ürünlerin insan sağlığına zararlı olup olmadığını kısa sürede anlamak her zaman mümkün olmayabilir. Günler azaldıkça korsan satıcıların, insan sağlığını hiçe sayan bu tür kişilerin sayısı da maalesef artıyor. Birincisi, trafik kurallarına mutlaka riayet edilmeli; mümkünse o gece araç kullanılmamalı, toplu taşıma ya da 24 saat nöbetçi olan taksi durakları tercih edilmelidir. Şimdiden 2026 yılının hayırlara vesile olmasını diliyorum. Sağlıklı, huzurlu ve ailenizle birlikte arzu ettiğiniz şekilde bir yılbaşı geçirmenizi temenni ediyorum."
Tokat Orta Asya’dan Tokat’a uzanan üç etek geleneği sürdürülüyor Tokat’ın Zile ilçesinde yaşayan 64 yaşındaki Fındık Bebek, yaklaşık 40 yıldır Orta Asya’dan gelen ata mirası yöresel kıyafetleri dikerek gelenekleri sürdürüyor. Yaylakent köyünde dünyaya gelen Fındık Bebek, 20 yaşındayken evlenip iki çocuk sahibi olduktan sonra eşinden boşandı. Hayatının bu döneminde ne yapacağını bilemez haldeyken, ninelerinden miras kalan yöresel kıyafetlere ilgi duymaya başladı. Herhangi bir ustadan eğitim almadan, tamamen kendi merakı ve gözlemleriyle işe başlayan Fındık Bebek, yıllar içerisinde köyün ve çevre bölgelerin aranan isimlerinden biri oldu. Orta Asya’dan göç eden atalarından kalan kültürün en önemli simgelerinden biri olan ve yörede "3 etek" olarak bilinen kıyafetleri diken Fındık Bebek, bu geleneğin kendileri için kıymetli olduğunu ifade etti. Üç parçadan oluşan kıyafetin üst, fistan ve önlükten meydana geldiğini belirten Bebek, her gelinin sandığında mutlaka bu kıyafetin bulunması gerektiğini söyledi. "Kıyafetler bizim kutsalımızdır" Yöresel kıyafetlerin yaşa göre farklılık gösterdiğini dile getiren Fındık Bebek, yaşlıların daha sade ve düz modelleri tercih ettiğini, gençlerin ise süslü ve işlemeli kıyafetler giydiğini aktardı. Geleneklerin eğitim ya da makamla değişmediğini vurgulayan Bebek, "Bizde her gelin, okusa da okumasa da hatta başbakan bile olsa 3 eteğini giyer. Bu bizim töremiz, bizim kıymetlimizdir" dedi. Yıllardır el emeğiyle diktiği yöresel kıyafetlerle kültürel mirası gelecek nesillere aktarmaya çalışan Fındık Bebek, ata yadigârı geleneklerin yaşatılmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi.