KÜLTÜR SANAT
Tarihi sokakta paylaşım sofrası 11 Mart 2026 Çarşamba - 19:52:47 Giresun’un Tirebolu ilçesinde "Bir kap fazla yap" geleneği, sokakta kurulan iftar sofrası mahalle kültürünü yaşatıyor. Giresun’un Tirebolu ilçesinde tarihi evlerin bulunduğu Yeniköy Mahallesi’nde mahalle sakinleri, evlerinde hazırladıkları yemeklerle sokakta kurdukları iftar sofralarında buluşuyor. "Bir kap fazla yap" sloganıyla sürdürülen gelenek, Ramazan ayında komşuluk bağlarını güçlendiriyor. Giresun’un Tirebolu ilçesinde tarihi dokusuyla dikkat çeken Yeniköy Mahallesi’nde, mahalle kültürünü yaşatan anlamlı bir gelenek sürdürülüyor. Mahalle sakinleri, Ramazan ayında evlerinde hazırladıkları yemekleri sokağa kurulan iftar sofralarına getirerek birlikte oruç açıyor. Yeniköy Mahallesi Muhtarlığı öncülüğünde 2016 yılında başlatılan ve "Bir kap fazla yap" sloganıyla hayata geçirilen sokak iftarı geleneği, her yıl artan katılımla devam ediyor. Mahalle sakinlerinin tencere ve kaplarla getirdiği yemekler masalarda paylaşılıyor. Çorba ve tatlı ise hayırseverler tarafından ikram ediliyor. İftar sofraları yalnızca mahalle halkını değil, üniversite öğrencilerini, ihtiyaç sahiplerini ve ilçe dışından gelen misafirleri de bir araya getiriyor. Tarihi sokakta kurulan uzun masalar, Ramazan’ın paylaşma ve dayanışma ruhunu yansıtıyor. Yeniköy Mahallesi Muhtarı Osman Altay, etkinliğin temel amacının komşuluk bağlarını güçlendirmek olduğunu belirterek, "Buradaki amaç beraber iftar yapıp olanın olmayana vermesi mantığıyla eski komşuluk bağlarını güçlendirmek. Bu yıl Allah izin verirse ‘Bir Kap fazla yap" iftar yemeğinin 10’uncusunu gerçekleştirdik" dedi. Altay, iftarın belirli bir konseptle hazırlandığını ifade ederek, sosyal farklılıkların oluşmaması için herkesin benzer yemekler hazırladığını söyledi. Altay, "Mahalleli genellikle fırında tavuk ve pilav yapıp getiriyor. Böylece herkes aynı sofrayı paylaşıyor, kimse kendini farklı hissetmiyor" diye konuştu. Tirebolu Kaymakamı Muhammed Lütfi Kotan da iftar programına ailesiyle birlikte katıldığını belirterek, Ramazan’ın birlik ve beraberlik için önemli bir vesile olduğunu söyledi. Kotan, "Ben de bu mahallenin bir sakiniyim. Bir kaymakamdan ziyade bir komşu olarak buradayım. Herkes kendi evinde yaptığı yemeği getirip paylaşıyor. Bu çok güzel bir gelenek" ifadelerini kullandı. Mahalle sakinleri ise sokakta kurulan iftar sofralarının özellikle çocuklar için unutulmaz hatıralar oluşturduğunu belirterek, geleneğin uzun yıllar devam etmesini istediklerini dile getirdi.
11 Mart 2026 Çarşamba - 16:35 Fırat Üniversitesi’nde "Kutsal Topraklardan Dijital İzler" sergisi Fırat Üniversitesi’nde açılışı yapılan "Kutsal Topraklardan Dijital İzler" sergisini büyük ilgi gördü. Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde "Kutsal Topraklardan Dijital İzler" adlı serginin açılışı gerçekleştirildi. Dijital sanat ve fotoğraf çalışmalarının yer aldığı sergi, akademisyenler ve öğrenciler tarafından yoğun ilgi gördü. Serginin açılışına Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Doğru, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kenan Demirci, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Kutsal topraklarda çekilen fotoğrafların ve dijital çalışmaların yer aldığı sergide, ziyaretçilere manevi atmosferi dijital sanat aracılığıyla yansıtan eserler sunuldu. Frat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, İletişim Fakültesi öğretim üyesi Ferda Başgün’ün kutsal topraklarda çektiği fotoğrafları dijital çalışmalarla birleştirerek anlamlı bir sergi hazırladığını belirterek, bu tür sanatsal etkinliklerin önemli olduğunu ifade etti. Sergiyi hazırlayan İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ferda Başgün ise kutsal topraklara yaptığı yolculuk sırasında hazırladığı çalışmaları sergilemekten büyük mutluluk duyduğunu belirterek, serginin açılışına katılan Rektör Prof. Dr. Fahrettin Göktaş’a ve katılımcılara teşekkür etti. Sergisinin Cuma günü Rektörlük Kampüsü’nde bulunan Murad Camii avlusunda da sanatseverlerin ziyaretine açılacağı bildirildi.
11 Mart 2026 Çarşamba - 15:46 Niğde’de "Sanatın Diliyle Değerlerimiz" sergisi açıldı Niğde’de Peygamber Efendimizin doğumunun 1500. yılı dolayısıyla "Sanatın Diliyle Değerlerimiz" adlı sergi açıldı. Niğde Halk Eğitimi Merkezi tarafından hazırlanan "Sanatın Diliyle Değerlerimiz" adlı sergi sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Sergide ebru, tezhip ve hüsn-i hat sanatlarıyla hazırlanan toplam 65 eser ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Ebru atölyesinde "sabır", tezhip atölyesinde "adalet", hüsn-i hat çalışmalarında ise "tevazu" temaları işlenerek, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin "erdem-değer-eylem" anlayışı sanat yoluyla ifade edildi. Niğde Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Orhan Çetin yaptığı konuşmada, Peygamber Efendimizin doğumunun 1500. yılı nedeniyle düzenlenen serginin önemli bir anlam taşıdığını belirterek, "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin erdem, değer ve eylem anlayışı çerçevesinde sabır, tevazu ve adalet gibi değerleri hayatımızın her alanına yansıtmak ve Peygamber Efendimizin güzel ahlakını toplum hayatında canlı tutmak hepimizin ortak sorumluluğudur" dedi. Çetin, merkez olarak hayat boyu öğrenme anlayışıyla her yaştan vatandaşa yönelik kültürel, sanatsal ve mesleki kurslar düzenlediklerini ifade ederek, geleneksel sanatların yaşatılması ve değerlerin yeni nesillere aktarılması için çalışmaların sürdüğünü vurguladı. İl Milli Eğitim Müdürü Elif Özbek ise serginin hazırlanmasında emeği geçen öğretmenlere, kursiyerlere ve katkı sağlayan herkese teşekkür ederek, serginin hayırlı olmasını temenni etti. Açılışa Niğde Valisi Nedim Akmeşe’nin eşi Hacer Akmeşe, Niğde Vali Yardımcısı Baha Büyükkaymakçı, Niğde Jandarma Alay Komutanı Gürol Okyar, Niğde Belediye Başkan Yardımcısı Muharrem Çiftçibaşı, İl Milli Eğitim Müdürü Elif Özbek, şube müdürleri ve çok sayıda sanatsever katıldı.
11 Mart 2026 Çarşamba - 15:37 En güzel halk oyununu oynamak için ter döktüler Kırşehir’de düzenlenen Halk Oyunları İl Temsilciliği yarışmaları ilgiyle izlendi. Kırşehir’deki Kındam Spor Salonu’nda gerçekleştirilen müsabakalarda farklı kategorilerde toplam 8 ekip yarıştı. Yarışmalarda 4 okul minikler, 1 okul yıldızlar, 2 okul gençler kategorisinde sahne alırken, 1 ekip ise kulüpler kategorisinde mücadele etti. Halk oyunları müsabakalarına ilk kez katılan okulların öğrenci ve öğretmenleri büyük heyecan yaşadı. Yarışmalar öncesinde konuşan Halk Oyunları İl Temsilcisi Fazıl Batı, öğrenciler kadar kendisinin de heyecanlı olduğunu belirtti. Batı, en az iki aylık çalışma sonucunda hazırlıkların tamamlandığını ifade etti. Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi Beden Eğitimi Öğretmeni Döne Benzer ise ekip olarak ilk kez il yarışmalarında yer aldıklarını söyleyerek, "Öğrencilerimiz mutlu ve isteyerek yarışmalara katıldılar. Bizler de uzun bir aradan sonra ilk kez resmi bir müsabaka heyecanı duyduk." dedi. Yarışmalarda ilk kez yöresel kıyafet giyerek seyirci karşısına çıkan öğrenci Vahide Aydoğmuş, Kırşehir’de kültürün çok güzel olduğunu ve bu nedenle mutlu olduğunu ifade ederken, öğrencilerden Evin Arman ise iki aydır aralıksız çalıştıklarını ve güzel bir sonuç elde etmek istediklerini söyledi. Açılış seremonisinin ardından ekipler birincilik için sahnede performans sergiledi.
Samsun, 9. Somut Olmayan Kültürel Miras Kış Okulu’na ev sahipliği yaptı
19 Ocak 2026 Pazartesi - 18:18 Samsun, 9. Somut Olmayan Kültürel Miras Kış Okulu’na ev sahipliği yaptı UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi kapsamında düzenlenen 9. Somut Olmayan Kültürel Miras Kış Okulu, "Yerel Yönetimler ve Somut Olmayan Kültürel Miras Müzeleri" temasıyla Samsun’da gerçekleştirildi. Alanında uzman akademisyenlerin yer aldığı etkinlik, zengin içeriğiyle dikkat çekti. Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen 9. Somut Olmayan Kültürel Miras Kış Okulu, geniş bir kurumlar arası iş birliğiyle gerçekleştirildi. Etkinlik, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun Üniversitesi, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA), Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Somut Olmayan Kültürel Miras Derneği ve UNESCO iş birliğiyle hayata geçirildi. UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. M. Öcal Oğuz ve akademisyenleri, Büyükşehir Belediyesi bürokratları ve protokol üyelerinin katıldığı bu yılki kış okulunun ana teması "Yerel Yönetimler ve Somut Olmayan Kültürel Miras Müzeleri" olarak belirlendi. Program kapsamında yerel yönetimlerin somut olmayan kültürel mirasın korunması ve yaşatılmasındaki rolü ele alındı. Etkinlik, UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Kızılırmak Deltası Yönetim Merkezi’nde gerçekleştirildi. Düzenlenen kış okulu seminerleri boyunca akademisyenler ve uzmanlar tarafından somut olmayan kültürel mirasın korunması, yaşatılması ve yerel yönetimlerin bu süreçteki rolü çok yönlü olarak ele alındı. Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen kış okulu, akademik ve teorik paylaşımların yanı sıra uygulamalı ve kültürel etkinliklerle de zenginleştirildi. Program kapsamında ebru sanatı, ıhlamur baskı gibi uygulamalar katılımcılarla buluşturulurken, yöresel lezzetlerin ikram edildiği etkinlikler ve geleneksel gösteriler ilgi gördü.
60 ülkeden 120 kültür elçisi Gaziantep’i keşfe geldi
19 Ocak 2026 Pazartesi - 16:44 60 ülkeden 120 kültür elçisi Gaziantep’i keşfe geldi Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, 60 farklı ülkeden eğitim almak amacıyla Türkiye’ye gelen 120 kültür elçisi öğrenci ile bir araya geldi. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Milli Eğitim Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı iş birliğinde yürütülen ortak proje kapsamında Gaziantep’te kültür gezisi yapan öğrencilerle buluştu. Farklı kültürlerden gelen bu öğrenciler, yürütülen proje sayesinde Türkiye’nin tarihi ve kültürel şehirlerini yakından tanıma imkanı buluyor. Bu anlamda Gaziantep’i ziyaret eden öğrenciler, şehrin tarihi, kültürel ve medeniyet birikimini yerinde görme fırsatı elde ediyor. Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Gaziantep, sahip olduğu kültürel zenginlik, tarihi yapılar ve gastronomi mirasıyla kültür gezileri açısından Türkiye’nin önemli şehirleri arasında yer alıyor. Bu yönüyle Gaziantep, ulusal ve uluslararası düzeyde gerçekleştirilen kültür gezilerinde sıkça tercih edilen şehirlerden biri olma niteliği taşıyor. "Gaziantep 12 bin yıllık bir emanet" Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep’in tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan kadim bir şehir olduğunu belirterek, "Gaziantep 12 bin yıllık bir emanet. Hititlerden Roma’ya, Selçuklu’dan Osmanlı’ya kadar pek çok medeniyetin izini taşıyan bu şehir, birlikte yaşama kültürünün en güzel örneklerinden biridir" dedi. Uluslararası öğrencileri Gaziantep’te ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Şahin, "Farklı ülkelerden, farklı kültürlerden gelen gençlerimizi bu şehrin meclisinde görmek bizler için büyük mutluluk. Gaziantep, tarih boyunca göç edenin kendini güvende hissettiği, insanı merkeze alan bir şehir olmuştur" ifadelerini kullandı. Gaziantep’in bir "ensar şehir" olduğuna dikkat çeken Şahin, "Nerede doğarsa doğsun, kim olursa olsun insanı esas alan bir medeniyet anlayışımız var. Bugün bu şehirde farklı milletlerden öğrencilerin bir arada olması bu anlayışın en güzel yansımasıdır" diye konuştu. Gençlere de seslenen Şahin, eğitimin ve okumanın önemine vurgu yaparak, "Sizler geleceğin yöneticileri olacaksınız. Adaletli, merhametli ve donanımlı bireyler olarak yetişmeniz çok kıymetli. Gaziantep’i tanımanız, bu kültürü yerinde görmeniz geleceğe bakışınızı güçlendirecek" şeklinde konuştu. Öğrencilerden Gaziantep’e övgü dolu sözler Gaziantep’i ziyaret etmekten duydukları memnuniyeti dile getiren uluslararası öğrenciler, şehirde gördükleri ilgi ve misafirperverlik için teşekkür etti. Farklı ülkelerden Türkiye’ye gelen öğrenciler, Gaziantep’in tarihi mekanlarını ve müzelerini ziyaret etmenin kendileri için unutulmaz bir deneyim olduğunu ifade etti. Öğrenciler, kültür gezisi kapsamında kentin müzelerini ziyaret ettiklerini, Gaziantep mutfağını yakından tanıma fırsatı bulduklarını ve şehirde kendilerini evlerinde gibi hissettiklerini belirtti. Türkiye’de eğitim görmekten memnun olduklarını dile getiren öğrenciler, sunulan imkanlar ve misafirperverlik dolayısıyla Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti. Bazı öğrenciler ise Türkiye’yi ikinci vatanları olarak gördüklerini, farklı kültürlerden gelen gençlerin bir arada eğitim almasının kendileri için büyük bir kazanım olduğunu vurguladı. Programın sonunda hatıra fotoğrafı çektirildi.
Kartal’da çocukların tatil sevinci: "Yarıyıl Şenliği" renkli etkinliklerle başladı
19 Ocak 2026 Pazartesi - 16:21 Kartal’da çocukların tatil sevinci: "Yarıyıl Şenliği" renkli etkinliklerle başladı Kartal Belediyesi, yarıyıl tatiline giren minikleri bu yıl da yalnız bırakmadı. İlçenin dört bir yanındaki kültür merkezlerini çocuklar için dev birer eğlence ve sanat alanına dönüştüren belediye, 17 Ocak-2 Şubat 2026 tarihleri arasında sürecek zengin bir etkinlik programını hayata geçirdi. Çocukların tatil süresince hem öğrenmesini hem de keyifli vakit geçirmesini hedefleyen "Yarıyıl Şenliği", şimdiden minik sanatseverlerin büyük ilgisini çekiyor. Kartal Belediyesi’nin geleneksel hale getirdiği yarıyıl etkinlikleri kapsamında, bu yıl da çocuklar için özenle seçilmiş tiyatro oyunları, sinema gösterimleri ve çeşitli atölye programları düzenleniyor. Kültür merkezlerinin kapılarını ardına kadar açan Kartal Belediyesi, çocukları masalsı yolculuklara çıkarırken onların hayal dünyalarını geliştirmeyi ve sanatla erken yaşta buluşturmayı amaçlıyor. Yaş gruplarına ve ilgi alanlarına göre planlanan gösterimler, sabah saatlerinden itibaren gün boyu devam ederken, ailelerin çocuklarıyla birlikte nitelikli zaman geçirmelerine de imkân sunuyor. "Her çocuk sanatla büyüsün, her çocuk gülsün" Yarıyıl Şenliği’ne ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, çocukların sosyal ve kültürel gelişimine verilen öneme dikkat çekerek şunları söyledi: "Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın, yoğun bir eğitim döneminin ardından hem dinlenebilecekleri hem de kendilerini geliştirebilecekleri bir tatil geçirmelerini önemsiyoruz. Yarıyıl Şenliği ile çocuklarımızı sanatla, atölye etkinlikleriyle buluştururken, onların keyifli ve güvenli bir ortamda vakit geçirmelerini sağlıyoruz. Kartal’da her çocuk sanatla büyüsün, her çocuk gülsün istiyoruz. Tüm evlatlarımızı kültür merkezlerimizdeki bu renkli şölene davet ediyorum." Her gün farklı etkinlik, renkli bir tatil Yaklaşık iki hafta sürecek Yarıyıl Şenliği boyunca, her gün farklı içeriklerle çocuklara yönelik etkinlikler düzenleniyor. Eğlenceli olduğu kadar öğretici programlardan oluşan şenlik, çocukların sosyal ve kültürel gelişimlerine katkı sunmayı amaçlıyor. Kartallı ailelerin yoğun ilgi gösterdiği etkinliklerle birlikte kültür merkezleri, çocukların neşesiyle dolup taşıyor. Kartallı aileler, Kartal Belediyesi’nin resmi internet sitesi üzerinden 2 Şubat tarihine kadar devam edecek olan Çocuk Şenliği’nin programına erişebilecek.
Asırlık cami ilgi bekliyor
19 Ocak 2026 Pazartesi - 14:37 Asırlık cami ilgi bekliyor Samsun’un Çarşamba ilçesi Turgutlu Mahallesi’nde mezarlık alanı içerisinde bulunan ve yaklaşık 200 yıllık olduğu belirtilen ahşap cami, uzun süredir bakımsızlık nedeniyle çürümeye terk edildi. Tarihi yapının her geçen gün yıprandığını belirten mahalle sakinleri, caminin tamamen yok olmadan restore edilmesini istiyor. Çarşamba’ya bağlı Turgutlu Mahallesi Mezarlığı içerisinde yer alan caminin yapılış tarihi net olarak bilinmezken, mahalle halkı yapının yaklaşık 200 yıllık geçmişe sahip olduğunu ifade ediyor. Uzun yıllardır herhangi bir bakım ve onarım görmeyen caminin ahşap bölümlerinde ciddi deformasyonlar oluştuğu gözlemleniyor. Mahalle sakinleri, 2018 yılında caminin onarılması için Anıtlar Kurulu’na tadilat talebinde bulunduklarını ancak bu girişimden olumlu sonuç alamadıklarını dile getirdi. İlgisizlik nedeniyle kullanılamaz hale gelen cami, zamanla harabeye döndü. Mahalle sakinlerinden 75 yaşındaki Yunus Türk, caminin geçmişte önemli bir ibadet merkezi olduğunu belirterek, "Bu cami çok eskidir. Biz çocukken bile burada namaz kılardık. Abdest alır, ibadetimizi yapardık. O dönem caminin çevresinde çok eski ağaçlar vardı. Sonradan hepsi kesildi, yeni camiler yapıldı. Böyle olunca burası sahipsiz kaldı. Oysa güzel bir şekilde tamir edilirse yine kullanılır" dedi. Geçmişte çevrede bulunan 5 köy tarafından ortak olarak kullanılan caminin, bölgede yeni camilerin yapılmasının ardından kullanım dışı kaldığı öğrenildi. Çürümeye terk edilen tarihi yapı, bugün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Tarihi ve kültürel miras niteliği taşıyan caminin bu durumunun kendilerini üzdüğünü ifade eden mahalle halkı, yetkililere çağrıda bulunarak caminin bir an önce restore edilmesini ve yeniden ibadete açılmasını talep etti.
Talas’ta edebiyat dünyası, Esat Ayata’yı anlattı
19 Ocak 2026 Pazartesi - 13:56 Talas’ta edebiyat dünyası, Esat Ayata’yı anlattı Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, Kayseri’de kitap denince akla gelen ilk isimlerden biri olan Akabe Kitabevi sahibi Esat Ayata onuruna anlamlı bir gece düzenledi. ’Kitapla Geçen Bir Ömür’ temasıyla gerçekleştirilen program, edebiyat dünyasını ve kitapseverleri bir araya getirdi. Programda konuşan Başkan Mustafa Yalçın; Esat Ayata ile yıllara dayanan dostluğuna vurgu yaparak, kitapla kurduğu derin bağın Kayseri kültürüne kattığı değeri samimi sözlerle anlattı. Başkan Yalçın konuşmasında şu ifadeleri kullandı; "Esat ağabeyle biz beraber büyüdük. Ortaokuldan sonra tanıştık, o günden bugüne dostluğumuz devam ediyor. Sağ olsun bizim kahrımızı çekiyor. Ama şuna hâlâ akıl erdiremedim; dört sandalyede kırk kişiyi nasıl ağırlıyorsun diye her gelişimde sorarım. Hangi kitabı sorsanız, sanki o gece okumuş gibi hem konusunu anlatır hem de ‘şunu da mutlaka oku’ derdi. Aldığı bu ödül kendisi adına değil, Kayseri adına alınmış bir ödüldür. Kendisini gönülden tebrik ediyorum." Talas Kaymakamı İlyas Memiş de programda yaptığı konuşmada, Kayseri’nin tarih boyunca ilim ve kültür merkezi olduğuna dikkat çekti. Böyle isimlerin hatırlanmasının toplumsal hafıza açısından önemine değinen Memiş, şunları söyledi; "Böylesine anlamlı bir program için Sayın Başkanımıza teşekkür ediyorum. Kayseri, Selçuklu’dan Osmanlı’ya ilmin, medreselerin, âlimlerin ve şairlerin yetiştiği çok önemli bir merkez. Bu kültürel kimliğin yaşamasına katkı sunan Esat Bey gibi kıymetli şahsiyetlerin hatırlanması vefa duygusunun bir gereğidir. Burada görev yapalı 7 ay oldu; böyle güzel bir il ve ilçede görev yapmaktan büyük mutluluk duyuyorum." Programda Dursun Çiçek, Mehmet Çetinkaya, Umut Türkmenoğlu, Prof. Dr. Faruk Karaaslan ve Prof. Dr. Celalettin Çetin, moderatör Mehmet Torun yönetiminde Esat Ayata’yı anlattı. Konuşmalarda Ayata’nın kitap sevgisi, yayıncılığa katkıları ve genç kuşaklara bıraktığı kültürel miras vurgulandı. Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından 2025 Yayıncılık Özel Ödülü ve Kitabevi Emek Ödülüne layık görülen Esat Ayata’ya, program sonunda Başkan Mustafa Yalçın ve Kaymakam İlyas Memiş tarafından plaket takdim edildi. Kitapseverlerin ve edebiyat çevrelerinin yoğun ilgi gösterdiği onur gecesi, Talas Belediyesi 7/24 Kütüphane ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Bandırma Vapuru, karadan yürütülerek Tütün İskelesi’ne taşınacak
19 Ocak 2026 Pazartesi - 13:48 Bandırma Vapuru, karadan yürütülerek Tütün İskelesi’ne taşınacak Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yolculuğunun simgelerinden Bandırma Vapuru, Atatürk’ün Samsun’a ayak bastığı Tütün İskelesi’ne taşınacak. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, Bandırma Vapuru Müzesi’nin 19 Mayıs 2026’ya kadar karadan yürütülerek yeni yerine yerleştirileceğini açıkladı. Samsun Valiliği meydanı, Kurtuluş Yolu ve Panorama Müzesi bölgesinde yürütülen "Açık Hava İstiklal Meydanı Müzesi Projesi" çalışmalarının aralıksız devam ettiğini belirten Başkan Doğan, Samsun’un Milli Mücadele’de üstlendiği tarihi role yakışır bir merkez oluşturmayı hedeflediklerini söyledi. Samsun’un Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da kente çıkışıyla Milli Mücadele’nin meşalesinin yakıldığı şehir olduğunu vurgulayan Doğan, "Atatürk’ün Samsun’a çıktığı Bandırma Vapuru, hâlihazırda Doğupark’ta bulunuyor ve yılda yaklaşık 500 bin ziyaretçi ağırlıyor. Ancak bu ziyaretçilerin büyük bir kısmı şehir merkezine uğramadan kentten ayrılıyor. Bu nedenle şehir merkezini yeniden cazibe merkezi haline getirmek istiyoruz. Bandırma Vapuru’nu da bu amaçla 19 Mayıs 2026’ya kadar Tütün İskelesi’ne taşıyacağız. Samsun ayrıca, ‘İstiklal Şehri’ ünvanına sahip bir kent. Kurtuluş mücadelesine verdiği katkılar nedeniyle 1924 yılında verilen İstiklal Madalyası da Samsun’a getirildi ve bugün sergilenir hale geldi" dedi. "Gemi, karadan getirilip denize yerleştirilecek" Gemi müzenin karadan taşınarak Tütün İskelesi’ne yerleştirileceğini açıklayan Doğan, "Bandırma Vapuru’nun taşınması için İstanbul’dan bir firmayla görüştük. Gemi müze karadan taşınacak, geçiş noktaları ve tüm detaylar planlandı. Bir tarafı Bafra’ya, bir tarafı Çarşamba’ya bakacak şekilde denize paralel olarak yerleştirilecek" diye konuştu. "Açık Hava İstiklal Meydanı Müzesi oluşacak" Projenin tamamlanmasıyla birlikte bölgede 60 dönümlük bir açık hava müzesinin oluşacağını ifade eden Doğan, "Vapurun taşınmasının ardından Samsun’un en büyük meydanı tamamlanmış olacak. Yanındaki binayı Gazi madalyamızın sergilendiği bir alan hâline getiriyoruz. Ayrıca Selanik’teki Atatürk Evi’nin birebir örneğini de buraya kazandıracağız. Turist karşılama bürosu ve kruvaziyer limanı karşılama alanıyla birlikte burası büyük bir kompleks hâline gelecek. 60 dönümlük Açık Hava İstiklal Meydanı Müzesi’ni Samsun’a kazandırmış olacağız" şeklinde konuştu. Atatürk’ün 1919 yılında Samsun’a gelişinde kullandığı Bandırma Vapuru’nun birebir replikası olan Samsun Büyükşehir Belediyesi Bandırma Gemi Müzesi, 18 Mayıs 2003 tarihinde dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ziyarete açılmıştı.
Hamamdı, müze oldu
19 Ocak 2026 Pazartesi - 13:08 Hamamdı, müze oldu Diyarbakır’ın Çermik ilçesinde bulunan Beyler Hamamı, hamam olarak işlevini kaybettikten sonra müzeye dönüştürülerek , Çermik halkına kültür alanında hizmet vermeye başladı. Osmanlı dönemindeki beyler için 16. yüzyılda yaptırılan Saray Hamamı, günümüze kadar varlığını korumayı başardı. 1979 yılına kadar odun yakılarak ısıtılan hamam suyu, 1983 yılında dönemin kaymakamı tarafından, 3 kilometre uzaktaki kaplıca bölgesinden borularla su getirilerek varlığını devam ettirdi. Taşımayla getirilen su, sıcaklığını kaybettiğinden dolayı halkın şikayeti üzerine, dönemin Belediye Başkanı tarafından hamam kapatıldı. Kapatılan tarihi Beyler Hamamı, bir sürede kasaplar tarafından hayvan barınağı ve kesimhane olarak kullanıldı. Tarihi yapının metruk bir yapıya dönüşmesine dayanamayan emekli astsubay Mustafa karabulut’un girişimleriyle yapı Diyarbakır Valiliği tarafından restore edilerek 2016 yılından itibaren, Çermik Belediyesi Kültür Evi olarak hizmet vermeye başladı. Osmanlı Beyler Sarayı Çermik Belediyesi Kültür Evi olarak tarih tutkunları tarafından ziyaret ediliyor. Tarihi bir müzeyi andıran Kültür Evinde geçmişte kullanılan bir çok nostaljik alet yer alıyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan müze görevlisi Mustafa Karabulut, ’’Terkedilmiş bu yapının yok olmasına bir tarih tutkunu olarak dayanamadım. Kaymakamlık ve valilik nezdinde girişimlerde bulunarak bu yapıyı Çermik Belediyesi bünyesinde turizme kazandırmayı başardık. Bu tür tarihi yapıların birer ata yadigarı kültürel varlıklar olarak görüyorum. Bu yapıları sonraki nesillere aktarmak insanlık görevidir’’ dedi. Çermik Belediyesi tarafından ücretsiz olarak sunulan kültürel hizmet, hafta içi her gün 08.00-17.00 saatleri arasında hafta sonları ise 12.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.