KÜLTÜR SANAT
Denizli Büyükşehir’in 23 Nisan etkinlikleri miniklerle başladı 13 Nisan 2026 Pazartesi - 16:03:05 Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri, Bale ve ZumbaKids yıl sonu gösterisiyle başladı. Renkli ve coşku dolu anlara sahne olan gecede minik yetenekler performanslarıyla izleyenlerden büyük alkış aldı. Başkan Çavuşoğlu, gösteri boyunca çocukların heyecanına ortak oldu. Denizli Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 106. yıl dönümü ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında hazırladığı etkinlik takvimine, Bale ve ZumbaKids yıl sonu gösterisiyle start verdi. 26 Nisan’a kadar sürecek kutlamalar; konserler, tiyatro gösterimleri ve çocuk şenlikleriyle kent genelinde devam edecek. Sahne miniklerin, gurur Denizli’nin Denizli Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, eşi Nilgün Çavuşoğlu, Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanı Ayşe Sarıkaya, Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Veysel Danacıoğlu ile çok sayıda davetli katıldı. Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanlığı bünyesinde açılan spor kurslarında eğitim alan çocukların sahnelediği Bale ve ZumbaKids gösterisi, izleyicilerden büyük beğeni topladı. Rengarenk kostümleri ve yüksek enerjileriyle sahne alan minikler, salonu dolduran yüzlerce vatandaşa görsel bir şölen sundu. Bale zarafeti ile Zumba’nın ritmini buluşturan performanslar, 23 Nisan coşkusunu zirveye taşıdı. Başkan Çavuşoğlu: "Çocuklarımızın sanatla büyümesi önceliğimiz" Programda konuşan Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, etkinliğe katkı sunan herkese teşekkür ederek, 23 Nisan’ın kent genelinde dolu dolu kutlanacağını vurguladı. Başkan Çavuşoğlu, "Milli egemenliğimizin simgesi olan 23 Nisan’ı, çocuklarımıza yakışır bir coşkuyla kutlamak için yola çıktık. Bugün sahnede izlediğimiz performans, çocuklarımıza fırsat verildiğinde neleri başarabileceklerinin en somut göstergesidir. Eğitmenlerimize, çocuklarını sanatla buluşturan ailelerimize ve sahnede büyük bir özgüvenle yer alan tüm evlatlarımıza teşekkür ediyorum. Denizli, çocuklarımızın gülümsemesiyle daha da güzelleşecek" dedi.
13 Nisan 2026 Pazartesi - 15:36 Bodrum’da lezzet rüzgarı: "Wiyanawanda Fest 3’üncü kez kapılarını açıyor" Muğla’nın Bodrum ilçesinde, Azka Otel ev sahipliğinde bu yıl üçüncü kez düzenlenecek olan Wiyanawanda FEST Bodrum, gastronomi ve müziği buluşturan özel bir etkinlikle "Yaza Merhaba" diyecek. Denize sıfır konumuyla dikkat çeken Azka Otel’in yemyeşil bahçelerinde gerçekleştirilecek festivalde, gastronomi dünyasının önde gelen üreticileri ile lezzet tutkunları bir araya gelecek. Etkinlikte, farklı tatların buluştuğu stantlarda ziyaretçilere geniş bir tadım deneyimi sunulacak. 18 Nisan Cumartesi günü düzenlenecek festivalde yaklaşık 50 lezzet standı yer alacak. Katılımcılar, gün boyu sürecek etkinlikte hem gastronomi hem de müzik eşliğinde keyifli anlar yaşayacak. "Türkiye’nin en büyük etkinliklerinden biri oldu" Etkinliğin kurucularından Berna Kızılhan, festivalin her geçen yıl büyüdüğünü belirterek, "Nisan ayında üçüncüsünü gerçekleştireceğimiz Wiyanawanda FEST Bodrum, geçtiğimiz yıl 1.350 lezzet takipçisini ağırlayarak kendi alanında Türkiye’nin en büyük etkinliklerinden biri oldu. Azka Otel sahibi Bülent Kaya ile Bodrum’un gastronomi alanındaki gelişimine katkı sağladığımız için çok mutluyuz. Etkinliğimiz sadece Bodrum’da yaşayanlara değil, Türkiye’nin dört bir yanından gelen gastronomi tutkunlarına da ev sahipliği yapıyor; aynı zamanda Azka Otel’in atmosferinde unutulmaz bir hafta sonu deneyimi sunuyor" dedi. Festivalin, hem Bodrum turizmine hem de gastronomi sektörüne önemli katkı sağlaması bekleniyor.
13 Nisan 2026 Pazartesi - 14:48 "Lordlar Apartmanı" okurla buluştu Anadolu’nun derin hafızasından süzülen hikâyeleriyle tanınan yazar Sümer Tek, yeni eseri "Lordlar Apartmanı" ile edebiyat dünyasında güçlü bir yankı uyandırıyor. Mİ Yayınları etiketiyle yayımlanan kitap, yalnızca bir hikâye kitabı olmanın ötesinde, bir evladın babasına, köklerine ve geçmişine uzanan duygusal bir yolculuk niteliği taşıyor. Babası Talip Pınar’a ithaf edilen eser, daha ilk sayfalarından itibaren okuru derin bir iç hesaplaşmanın içine çekiyor. "Sessizlik sensizlikle yarıştı" sözleriyle başlayan kitap, kaybın, özlemin ve hatıraların insan ruhunda bıraktığı izleri çarpıcı bir şekilde gözler önüne seriyor. 17 hikâyede Anadolu’nun kalbi atıyor Toplam 17 hikâyeden oluşan eser, farklı coğrafyalardan ve hayat kesitlerinden besleniyor. Kayseri’nin köylerinden Ankara’nın sokaklarına, bozkırın yalnızlığından insanın iç dünyasına uzanan bu anlatılar, okuyucuya tanıdık ama derin bir yolculuk vadediyor. Kitabın ilk hikâyelerinden biri olan "Alev", bir babanın sevinciyle başlayan ancak aile, gelenek ve kimlik üzerine düşündüren bir anlatıya dönüşürken, "Divane" ve "Karyola" gibi hikâyeler, insan ruhunun kırılgan yanlarını çarpıcı metaforlarla ele alıyor. Bir Apartmandan fazlası: Bir soyun hafızası Eserin adını taşıyan "Lordlar Apartmanı", sadece bir mekânı değil, bir sülalenin hatırasını ve kimliğini temsil ediyor. Yazarın kendi ifadesiyle bu kitap, "bir sülalenin adını yaşatma çabası" olarak da öne çıkıyor. Her hikâye, bu büyük bütünün farklı bir parçasını oluşturuyor. Okuru sarsan bir duygusal derinlik Sümer Tek’in dili; sade ama derin, akıcı ama sarsıcı. Hikâyelerde sıkça karşılaşılan ölüm, hasret, aile bağları ve insanın iç dünyası gibi temalar, okurun kendi hayatına da ayna tutuyor. Özellikle taşra hayatının detaylı betimlemeleri, karakterlerin iç dünyasına yapılan güçlü geçişlerle birleşerek eseri yalnızca okunur değil, hissedilir kılıyor. Edebiyat dünyasında güçlü bir ses Daha önce çeşitli dergilerde yayımlanan hikâyeleriyle dikkat çeken Sümer Tek, bu kitabıyla anlatı gücünü daha geniş bir okur kitlesine ulaştırmayı başarıyor. "Lordlar Apartmanı", hem bireysel bir hafıza yolculuğu hem de Anadolu’nun kolektif hikâyesi olarak raflardaki yerini alıyor.
Doğadan ilham alan yarışma
12 Kasım 2025 Çarşamba - 13:40 Doğadan ilham alan yarışma Niğde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde, doğa sevgisini ve çevre bilincini güçlendirmek amacıyla "Kestanenin Hikâyesi, Yeşil Vatan’ın Sesi" temalı hikâye yarışması düzenleniyor. Cumhurbaşkanlığı tarafından ilan edilen 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü kapsamında gerçekleştirilecek yarışma, öğrencilerin hem çevre duyarlılığını artırmayı hem de edebiyat aracılığıyla kendilerini geliştirmelerini hedefliyor. 500 yıllık kestane ağacından ilham alındı Yarışmanın ilham kaynağını, Bor İlçesi Balcı Köyü Koyungöleği mevkiinde yer alan ve yaklaşık 500 yıllık geçmişiyle dikkat çeken Anadolu Kestanesi oluşturuyor. Halk arasında büyük öneme sahip olan bu ağaç, Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonunun 24 Kasım 2016 tarihli kararıyla, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 7 Aralık 2016 tarihinde "Anıt Ağaç" olarak tescillendi. Yarışma ile ilgili bilgi veren Niğde İl Kültür ve Turizm Müdürü Elif Belkıs Baştürk; "Niğde’de tescillenerek koruma altına alınan Kestane Anıt Ağacı’ndan ilham alınarak "Yeşil Vatan" anlayışı doğrultusunda doğa sevgisi ve çevre bilincini geliştirmek, öğrencilerin özgün hikayeler yazmalarını sağlamak istedik. Aynı zamanda doğal ve kültürel mirasın korunması konusunda farkındalık oluşturulmasını hedefliyoruz" dedi. atılımcılar, 500 yıllık Kestane Anıt Ağacı etrafında kurgulanacak, doğa sevgisi ve çevre bilincini yansıtan özgün hikayeler yazacak. Her öğrenci yarışmaya yalnızca bir hikayeyle katılabilecek. Hikayelerin özgün olması ve yapay zeka desteğiyle oluşturulmaması şartı da aranacak. Yarışma kapsamında 29 Aralık’a kadar hikayeler teslim edilecek, değerlendirme süreci ise 9 Ocak’ta tamamlanacak. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün resmi internet siteleri ve sosyal medya hesaplarından duyurulacak olan sonuçların ardından ise 12 Ocak 2026’da ödül töreni düzenlenecek. Dereceye girenlere ödüller ve tiyatro sürprizi Hikayeler, 5 ve 6. sınıf öğrencileri ile 7 ve 8. sınıf öğrencileri kendi düzeylerinde olmak üzere ayrı ayrı değerlendirilecek. Türkçe ve Edebiyat öğretmenleri, yazarlar ve İl Kültür Müdürlüğü uzmanlarından oluşan komisyon; eserlerde özgünlük, Türkçenin doğru ve etkili kullanımı, çevre ve doğa sevgisinin yansıtılması ile anlatımın akıcılığına dikkat edecek. Yarışmada dereceye giren öğrencilere birincilik ödülü olarak elektrikli scooter, ikincilik ödülü olarak akıllı kol saati, üçüncülük ödülü olarak ise kablosuz kulak içi kulaklık verilecek. Ayrıca dereceye giren tüm öğrencilere başarı belgesi takdim edilecek ve aileleriyle birlikte bir yıl boyunca Niğde İl Kültür Merkezi’nde düzenlenecek tiyatro etkinliklerine ücretsiz katılım hakkı tanınacak.
Osmangazi’de çocuklar hayallerini kağıda döküyor
12 Kasım 2025 Çarşamba - 11:34 Osmangazi’de çocuklar hayallerini kağıda döküyor Osmangazi Belediyesi’nin düzenlediği Küçük Yazarlar Atölyesi’nde çocuklar, oyunlar eşliğinde öğrenerek, hayal güçlerindeki dünyayı kağıda döküyor. Çocukların geleceğine ışık tutan projeleriyle öne çıkan Osmangazi Belediyesi, Küçük Yazarlar Atölyesi’ni sürdürmeye devam ediyor. Yazarlık Atölyesi Eğitmeni Pelin Yılmaz eşliğinde her hafta Emek Yetenek Evi’nde bir araya gelen minikler, farklı konularda hayal güçlerini kullanarak kendi hikayelerini oluşturuyor. İlk hafta hikaye oluşturmanın ilk adımlarını, ikinci hafta ise mekan unsurunu öğrenme fırsatı yakalayan çocuklar, oyunlarla hikayelerini zenginleştirirken ortaya renkli dünyalar çıkarıyor. "Ana Faktör Çocukların Hayal Güçlerini Harekete Geçirmek" Atölyenin 4 haftalık bir süreci kapsadığını belirten Eğitmen Pelin Yılmaz, çocukların hayallerini ortaya çıkardıklarına işaret etti. Miniklerin tamamen kendilerinin ürettiği bir hikayeyi kaleme aldıklarını ifade eden Yılmaz, "Her hafta çocuklar kendi hikayelerini sıfırdan ortaya koyuyor. Bu süreçte bir yandan karakterlerini oluşturuyor, bir yandan da mekanlarını hayal ediyorlar. Hikayeleri tamamen kendi dünyalarından doğuyor; bazen bir oyunla, bazen de basit bir soruyla yola çıkıyorlar. Her hafta yeni şeyler öğrenip biraz daha gelişiyorlar" dedi. Atölye Eğitmeni Pelin Yılmaz, etkinliklerdeki amaçlarını ise "Ana faktör çocukların hayal güçlerini harekete geçirmek; okumayı, yazmayı ve sanatı sevdirmek" şeklinde açıkladı.
Erzurum Büyükşehir Belediyesi Dil ve Edebiyat Konağı’na yoğun ilgi
12 Kasım 2025 Çarşamba - 11:09 Erzurum Büyükşehir Belediyesi Dil ve Edebiyat Konağı’na yoğun ilgi Erzurum Büyükşehir Belediyesi o günkü adıyla Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı’na, yeni adıyla Kent Estetiği Daire Başkanlığı’na bağlı olarak 27 Ağustos’ta açılışı yapılan "EBB Dil ve Edebiyat Konağı"nda kısa sürede birbirinden değerli etkinlikler yapılmaya başlandı. Osmanlı dönemi edebî metinlerin Latinize edildiği "Türk Elifba Temrinleri", şiir yazanlar ve okumayı sevenleri bir araya getiren "Şiir Mahfili", etkin okuma ve tenkitli edebiyat çalışmasını destekleyen "Eleştirel Okuma ve Hikâye Yazarlığı", Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin Türk kültür hayatına yeni yazarlar kazandırmayı amaçlayan "Erzurum Yazarlık Mektebi", cumartesi buluşmaları olarak da anılıp birbirinden kıymetli kültür adamlarının konuk olduğu "Kültür ve Medeniyet Sohbetleri", birbirinden farklı günlerde, birbirinden farklı kitapseverlerin "okuma grupları, kitap analizleri" gibi birçok programla EBB Dil ve Edebiyat Konağı yoğun ilgi görüyor. Ayrıca Erzurum’dan ve şehir dışından gelen öğrenciler ve misafirler de hem "Edebiyat Sokağı"nı hem "EBB Dil ve Edebiyat Konağı"nı ziyaret ederken konak içerisinde Erzurumlu edebiyatçıların görselleriyle ve eserleriyle karşılaşarak Erzurum’un edebiyat birikimini tanıma fırsatını buluyorlar. Erzurum Kalesi’nin kuzey tarafında, Kurşunlu Cami’nin doğusunda bulunan EBB Dil ve Edebiyat Konağı’ndaki hizmetlerin verimli olması, disipline edilmesi ve programlanması amacıyla Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği ile yapılan hizmet protokolü kapsamında konaktaki programlara katılan veya katılmayan; şiirle, hikâyeyle, farklı yazı türleriyle ilgisi olan herkes için Türk edebiyatının önemli dergilerinden "Dil ve Edebiyat" dergisine de eser verebilmektedirler. Konağı gezenler ve programlara katılanlar Türkiye’deki diğer şehirlere de örnek olan EBB Dil ve Edebiyat Konağı’nı Erzurum’a kazandıran Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’e teşekkür ediyorlar. Erzurum Büyükşehir Belediyesi Kent Estetiği Daire Başkanı Mustafa Aygün Erzurum’un Anadolu ile Kafkasya arasında geçiş güzergâhında olduğunu hatırlatarak şehrin çok zengin kültürel mirasa sahip olduğunu, bu zengin mirası yaşatmak için tarihi yapıların önemli bir kısmını Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’in ortaya koyduğu hedef doğrultusunda şehrin kültür ve sanat dünyasına kazandırdıklarını, tarihî yapılar restore edildikçe şehre yeni kültürel mekânlar kazandırmaya devam edeceklerini söyledi.
Gaziantep’in tarihi mekanlarında adım atacak yer kalmadı
12 Kasım 2025 Çarşamba - 10:32 Gaziantep’in tarihi mekanlarında adım atacak yer kalmadı Tarihi mekanları ve gastronomisiyle turistlerin vazgeçilmez rotası arasında yer alan Gaziantep’te ara tatil nedeniyle turizm yoğunluğu yaşanıyor. Ara tatilin başlamasıyla birlikte turistlerden yoğun ilgi gören Gaziantep’in tarihi mekanları, çarşıları ve müzeleri ziyaretçi akınına uğradı. Dünyanın en eski 10 şehri arasında bulunan, tarihi camileri, hanları, bedesten ve çarşılarının yanı sıra müzeleriyle ziyaretçilerine unutulmaz bir gezi yaşatan Gaziantep 9 günlük ara tatilde de turistlerden ilgi görüyor. Tatilciler dinlenmek ve yeni yerler keşfetmek amacıyla farklı destinasyonlara yönelirken, Gaziantep’te büyük ilgi gören illerden biri oldu. Ara tatilde özellikle yerli turistlerin ve öğrencilerin ilgi odağı haline gelen Gaziantep, ziyaretçi akınına uğruyor. Çeşitli illerden gelen tatilciler ve turistler, tarihi mekanlarda ve çarşılarda vakit geçirip tatilin keyfini çıkarıyor. Tarihi Gaziantep Kalesi ve çevresi ile Bakırcılar Çarşısı, Almacı Pazarı, Zincirli Bedesten ve müzeler gibi çok sayıda tarihi, turistik ve kültürel mekanları ziyaret eden turistler, Gaziantep’e hayran kalıyor. Tatilin ilk gününden itibaren gösterilen büyük ilgi nedeniyle adeta ziyaretçi akınına uğrayan ve tarihi mekanlarında adım atacak yer kalmayan Gaziantep’i gezen turistler, kentin Antep fıstığı, baklava ve katmer gibi lezzetlerini tatmak için ise lokanta, restoran ve yöresel ürünler satan iş yerlerinin yolunu tuttu. Havanın da güzel olmasını fırsat bilen yerli turistler, güzel vakit geçirmek üzere tatillerini Gaziantep’te geçirmeyi tercih ettiklerini dile getirdi. Türkiye’nin en önemli turizm merkezleri arasında yer alan Gaziantep’e hayran kaldıklarını dile getiren turistler, Gaziantep’in mutlaka görülmesi, gezilmesi ve lezzetlerinin tadına bakılması gerektiğini ifade etti. Tur rehberi Hatice Taşpınar, Güneydoğu Anadolu Bölgesi turuna çıkan yerli turistlerin ve öğrencilerin Gaziantep’i görmeden ve gezmeden memleketlerine dönmediğini belirterek, "İki gece üç günlük bir turdayız. Programımıza Diyarbakır’dan başladık. Diyarbakır, Midyat, Mardin, Şanlıurfa Göbeklitepe ve artık son olarak Gaziantep’teyiz. Tarihi çarşıların ne kadar kalabalık olduğunu hepimiz görüyoruz. Ara tatilin vermiş olduğu bir yoğunluk var. Rehber arkadaşlarımız ve turizm acenteleri için biraz zor bir durum ama esnaf için gerçekten çok güzel bir durum var. Hem bölgenin kalkınması hem de insanların yöreyi tanıması için çok güzel bir ortam oluşuyor" dedi. Ara tatil nedeniyle Gaziantep’te ciddi bir yoğunluğun olduğunu belirten acente yetkilisi Kaan Sağlam ise "Ara tatilden dolayı inanılmaz bir yoğunluk var ve bu yoğunluk buradaki esnafın çok işine geliyor. Özellikle Güneydoğu Anadolu bölgesi çok rağbet görüyor ve bizler de turizmci olarak bu durumdan memnunuz. Çünkü her hafta 3-4 otobüs tur getiriyoruz. Getirdiğimiz insanlar da gerçekten memnun kalıyor" şeklinde konuştu. Ara tatil nedeniyle ailece Tokat’tan Gaziantep’e gezmeye geldiklerini belirten Ümmü Gülsüm Aydın da, "Gaziantep’in hem yöresel lezzetlerini hem meşhur yemeklerini yemeye geldik hem de çarşılarını gezmek istedik. Gezimiz bayağı güzel geçti. Gaziantep’i çok beğendik. İnşallah yine gelmek nasip olur" diye konuştu.