YEREL HABERLER - 23 Kasım 2015 Pazartesi 13:03

Öğrencilere 'sınav Kaygısının Nasıl Yenileceği' Anlatıldı

A
A
A
Öğrencilere 'sınav Kaygısının Nasıl Yenileceği' Anlatıldı

Kütahya Şule Mete Tetik İmam Hatip Ortaokulu’nda, TEOG Sınavı’na girecek 8. sınıf öğrencilerine yönelik seminer düzenlendi.
Öğretmenevi’nde kahvaltı sonrası düzenlenen konferansa konuşmacı olarak Psikiyatrist Dr. Ömer Yacı katıldığı seminerde öğrencilere sinavla ilgili bilgiler sunuldu.
Yacı, konferansta, "Bilinçte sınavla ilgili korku-heyecan hiç yoktur. Ama bilinçaltındaki düşünceler ’iyi yapmalıyım, bu sınav çok önemli’ nedeniyle alt beyin, tehlikenin farkındadır ve sınavda otonom sinir sistemi yoluyla kaygıyı yatıştırır. Bedeli, bolca dikkat hatasıdır, çünkü üst beyne erişim kısıtlanmıştır. Dış koşullara bağlı olduğunda, sınavda başarısızlık, gencin kendini değersiz hissetmesine yol açabilir. Kaygıyı gidermek için gerek ailenin gerekse gencin kendine hata yapma izni vermesi ve sonuca değil, emeğe değer vermesi gerekir. Sınav gününü sıradanlaştırmak da çok önemlidir. Yakınlardan gelen başarı telefonları kaygıyı artırabilir. Sınava kaygılı olmayan bir yakını ile gitmesi uygun olacaktır.Genç, deneme sınavlarından aldığı puanı TEOG’da alamıyorsa az çalıştığını iddia etmek yerine, sınav kaygısı olup olmadığını belirlemek gerekir. Gizli ya da açık sınav kaygısı, psikometrik testlerle kolayca belirlenebilir. Orta-ağır düzeyde bir sınav kaygısı varsa mutlaka bir uzmandan yardım alınmalı.Sınav sabahı, en geç 07.30 gibi kalkın ve sınavda yanınızda götüreceklerinizi bir kez daha kontrol edin. Sabah kahvaltınızı iyi yapmaya çalışın. Sınav sabahı kesinlikle yememeniz ve içmemeniz gerekenler ayran, yoğurt, kola, gazlı içecekler, sosis, sucuk, pastırma ve yağda kızarmış ağır yiyeceklerdir. En geç 08.30’da okulunuzda bulunun. Sınavdan önce çok sıvı tüketmeyin ki sınav esnasında tuvalet ihtiyacınız olmasın. Sınıfınıza geçmeden önce de tuvalet ihtiyacınızı mutlaka giderin. Cevap kağıdınızın size ait olup olmadığına bakın. Cevap kağıdınızda bir yanlışlık var ise hemen sınav görevlisine haber verin. Optik formunuzu imzalamayı unutmayın ve kitapçık türünüzü doğru işaretlediğinizden emin olun. Soru kitapçığınıza adınızı soyadınızı mutlaka yazın. Gözetmeninizin uyarılarını dikkatle dinleyin. Kendinize Güvenin. Sınava başlamadan önce aşırı stres ve panik yapmayın. Dönem boyunca düzenli çalıştığınızı, yeterli sayıda ve farklı soru tiplerinde soru çözdüğünüzü hatırlayın. Sınav esnasında soruları tam ve dikkatli şekilde okuyun. Doğru cevabı bulduğunuzu düşünseniz bile tüm şıkları okuyun" dedi.
Şule Mete Tetik İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Vehbi Keler, konferans sonrası öğrence velileri, öğrenciler ve Dr. Ömer Yacı’ya teşekkür etti. (EFE)
Bunlar Da İlginizi Çekebilir