YEREL HABERLER - 22 Ekim 2016 Cumartesi 10:50

Kütahya İl Müftü Vekili Veysel Kükrek: Aşure bizi birleştiriyor

A
A
A
Kütahya İl Müftü Vekili Veysel Kükrek: Aşure bizi birleştiriyor

Kütahya İl Müftü Vekili Veysel Kükrek, aşurenin toplumu birleştirdiğini kaydetti.
Hacı Bektaş-i Veli Kültür Derneği Kütahya Şubesi tarafından düzenlenen ‘Aşure Günü’ etkinliğinde konuşan Kükrek, birlik ve beraberliğin en güzel aşure üzerinden anlatılacağına dikkat çekti.
Kükrek, “Toplumların, milletlerin zor zamanları oluyor. Bu zor zamanlarda bir din büyüğü, bazen bir imam, bazen bir dede toplumun önüne çıkarak birlik beraberlik çağrısı yapıyor ve bu şekilde hayra, güzelliğe davet ediyorlar. Türkiye’nin her yerinde aşure törenleri düzenleniyor. Bu aşure sadece Alevi değil aynı zamanda bir Sünni kültürü. Aşure, toplumu birleştirmesi, kanalize etmesi bakımından birliğimize, dirliğimize büyük ferahlık veriyor” şeklinde konuştu. (EFE)
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adıyaman Turuş Kaya Mezarlarında kazı ve temizleme çalışmaları başladı Adıyaman’da Roma ve Bizanslılar tarafından kullanılan binlerce yıllık Turuş Kaya Mezarlarının turizme kazandırılması için kazı ve temizleme çalışmaları başladı. Adıyaman-Şanlıurfa Karayolu üzerinde Kuyulu köyü sınırlarında bulunan Turuş Kaya Mezarları’da son üç yılda yapılan temizleme ve kazı çalışmalarında 60 mezar ortaya çıkartıldı. Bu yıl Nisan ayında başlayan kazı çalışmalarında şuana kadar 2 kaya mezar ortaya çıkartılırken, mezarlar yeniden temizleniyor. İlk kazıların 1999 yılında yapıldığı Turuş Kaya Mezarlarının temizleme ve kazı çalışmaları 2021 yılına kadar ara verilmişti. Kommagene Canlandırma Projesi ile 2021 yılında yeniden başlayan çalışmalarda şuana kadar 10 dönümlük alan temizlendi. Mezarlarının içerisindeki taş ve toprak yığınları temizleniyor. Yağmur sularının mezarlara girmesini engellemek için üstte drenaj sistemi yapılıyor. Kazı ve temizleme çalışmalarının Eylül ayına kadar sürmesi bekleniyor. Adıyaman’ın önemli tarihi yapılarından birisi olan Turuş Kaya mezarlarının her birisinde değişik mimari ve farklı kabartmalar, bezemeler, bukranyumlar bulunuyor. Yaklaşık 2 yıllık kaya mezarların Roma ve Bizans döneminde kullanıldığı biliniyor. Kazı ve temizleme çalışmalarının başladığını söyleyen Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, “Turuş Kaya Mezarlarında bu yıl kazıya başladık. 1999 yılında başlayan ve ara verilen kazılar 2021 yılında başladı. 3 yıl aralıksız devam eden kazılarda yaklaşık 10 dönüm bir alan temizliği yapıldı. Temizliğin yanında mezar odalarını ortaya çıkartıyoruz. Önceki dönemde 60 adet kaya mezarı çıkartmıştık, bu yıl ise şuana kadar 2 adet kaya mezarını ortaya çıkarttık” diye konuştu.