YEREL HABERLER - 19 Nisan 2017 Çarşamba 10:20

Kütahya’da 13 köye damızlık manda boğası dağıtıldı

A
A
A
Kütahya’da 13 köye damızlık manda boğası dağıtıldı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan "Halk Elinde Anadolu Mandasının Islahı Ülkesel Projesi" kapsamında Kütahya’da 13 köye damızlık manda boğası düzenlenen törenle teslim edildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan "Halk Elinde Anadolu Mandasının Islahı Ülkesel Projesi" kapsamında Kütahya’da 13 köye damızlık manda boğası düzenlenen törenle teslim edildi.


Kütahya İl Özel İdaresi Kaynaklı Manda Boğası Teslim Töreni Canlı Hayvan Pazarı Sosyal Tesisinde gerçekleştirildi.


Törene, Vali Ahmet Hamdi Nayir, Tavşanlı Kaymakamı Yüksel Kara, Belediye Başkan Yardımcısı Ali İhsan Ertaş, İl Genel Meclisi Başkanı Musa Yılmaz, İl Özel İdaresi Genel Sekreter vekili Murat Koyak, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ender Muhammed Gümüş, Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Girgin, muhtarlar ve köylüler katıldı.


Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Girgin emeği geçenlere teşekkür ederek, “2013 yılında 30 mandayla başladığımız bu yolda çok şükür ki proje kapsamında bin 60, Kütahya genelinde 3 bin 245 adet manda boğasına ulaştık. Türkiye’de manda başına en fazla desteği Kütahya alıyor. Bugün de 13 köye birer adet boğa teslim edilecek” diye konuştu.


120 bin TL kaynakla 13 adet manda boğası alındığını aktaran İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ender Muhammed Gümüş, “İlimiz 3 bin 240 baş manda varlığıyla Türkiye’de 16. sırada. Ayrıca İlimiz Bakanlığımız tarafından yürütülen "Halk Elinde Anadolu Mandası Islahı Projesi" uygulayan 19 İlden birisidir. Bu proje kapsamında 2016 yılı için 353 üreticimize toplamda 911 bin 850 TL destekleme ödemesi yapılmıştır. Proje 2012 yılında başlamış ve 5 yıllık bir projedir. Projenin devamlılığının sağlanması ve ırk ıslahının daha verimli olarak yürütülebilmesi için kaliteli manda boğalarının olması gerektiği tespit edilmiş, hali hazırda yetiştiricilerimizin ellerindeki boğaların yetersiz oluşu ve kan değişim ihtiyacından dolayı İl Özel İdare Müdürlüğünden bir talebimiz olmuştur. İl Özel İdare Projeleri kapsamında hazırlanan "Manda Boğası Projesi" için, İl Özel İdare Müdürlüğünce projede kullanılmak üzere 70 bin TL bütçe ayrılmıştı. Tavşanlı Kaymakamlığı ile yapılan görüşmeler ve Tavşanlı Kaymakamımızın da desteği neticesinde bütçe 120 bin TL’ye çıkarılmıştır. Manda boğalarının seçimi yapılmış ve 13 baş manda boğasının dağıtımı gerçekleştirilecektir. İlimiz Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği ile yapılan protokol gereği bu manda boğalarımız Halk Elinde Anadolu Mandası Projesi uygulanan köylerde muhtarlarımıza teslim edilecek, kış aylarındaki bakımı Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği tarafından, takibi ise İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yapılacaktır. Manda boğaları 2,5-3 yılda bir köyler arasında rotasyona tabi tutulacaktır. Bu projede önemli olan noktalar, üreticinin kendi hayvanları üzerinde ırklara yönelik verimlilik kayıtlarını tutması, bir sonraki nesil için verimli olduğunu tespit ettiği ırkı çoğaltmak yani doğru damızlık seçimidir ki bu da üreticinin verimini, dolayısıyla gelirini de artıracaktır” dedi.



"Üreticilerimizin yanındayız"



Hizmetlerin artarak devam edeceğini belirten İl Genel Meclisi Başkanı Musa Yılmaz, “Biz İl Özel İdaresi, İl Genel Meclisi olarak kırsalın bütün altyapı, üstyapı ve sosyal ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyoruz ama bölgemizin, özellikle de ilimizin bir tarım ve hayvancılık kenti de olduğunu biliyoruz. Irkı kaybolmakta olan manda boğası hayvanımızı canlı tutalım ve gelecek nesillere emanet edelim diye geçen yıl gündeme gelmişti. Meclis üyesi arkadaşlarımız bunu komisyonlarda çalıştı biz de konuya olumlu destek verdik. Bunu bu sene pilot uygulama gibi 13 boğayla en fazla mandanın bulunduğu köylerimize verelim sonrasında doğacak ihtiyaçlara göre her türlü yardıma hazırız dedik. Biz köylerimize son dönemde çok ciddi yatırımlar yapıyoruz. Burada önemli olan hizmeti almak değil, bu hizmetleri ve yapılanları korumak, bunlara sahip çıkmak çok önemli. İl Özel İdaresi ve İl Genel Meclisi olarak biz her zaman yanınızdayız. Gelebilecek meşru, akılcı ekonomik destekleri yapmaya her zaman hazırız” diye konuştu.


Konuşmaların ardından kuralar çekildi ve manda boğaları köy muhtarlarına teslim edildi. (EFE)

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Başkan Tetik: “Hıdrellez Bayramımız kutlu olsun” Baharın getirdiği bereketin tüm dünyada daim olmasını ve hiçbir ülkenin yoklukla mücadele etmek zorunda kalmamasını dileyen Nazilli Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tetik, Hıdrellez Bayramı dolayısı ile kutlama mesajı yayımladı. Tetik, mesajında dünyanın döngüsü ve devamlılığı için büyük önem arz eden, baharın sembolü, ekinlerin ve çiçeklerin gelişinin müjdeleyicisi Hıdırellez’in ülkede sevinç ve coşkuyla kutlanmakta olduğunu belirtti. Hızır ile İlyas Peygamber’in yeryüzünde buluştukları inancının da yaşatıldığını hatırlatan Belediye Başkanı Tetik, mesajının devamında “Halk inancına göre, Hızır ile İlyas peygamberler her yıl sadece bir kez Hıdrellezde buluşabiliyorlarmış. Hızır peygamberin karada, darda kalan kişilere yardımda bulunduğuna, onlara kılavuzluk ettiğine, aynı zamanda bolluk ve bereket getirdiğine, İlyas peygamberin de suların koruyucusu olduğuna inanıla gelmiş. Bununla birlikte 5-6 Mayıs tarihi de baharın başlangıcı olarak değerlendirilmiş. Zengin kültürümüzün bir parçası olan bu gün, geçmişle geleceğimiz arasında köprü vazifesi görmüş, kültürümüzü oluşturan örf, adet ve geleneklerimizin nesilden nesile aktarılarak günümüze kadar ulaşmasını sağlamıştır. Bolluk ve bereketin arttığı, bizlere baharı müjdeleyen Hıdırellez Bayramımızı en içten duygular ile kutlarken, tüm dua ve dileklerinizin kabul olmasını dilerim” ifadelerine yer verdi.
Bursa Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne gastronomi ödülü Bursa Büyükşehir Belediyesi, şehrin sahip olduğu zengin mutfak kültürünü turizme kazandırmak amacıyla yaptığı çalışmalar dolayısıyla Gastro Bursa Dergisi tarafından ödüle layık görüldü. Osmanlı saray mutfağının doğduğu şehir olan ve günümüz gastronomi lezzetlerinin önemli duraklarından olan Bursa’nın tescilli lezzetlerini dünyaya duyurmak amacıyla önemli çalışmalara imza atan Bursa Büyükşehir Belediyesi, sektörün bileşenlerine desteklerini de sürdürüyor. Gastro Bursa Dergisi tarafından düzenlenen ‘Dergiye Değer Katanlar’ töreninde, Bursa Büyükşehir Belediyesi de ödüle layık görüldü. Şehir yöneticileri, kamu kurumlarının yöneticileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, gastronomi turizmi bileşenleri ve sosyal medya fenomenlerinin katıldığı geceye, Büyükşehir Belediyesi adına Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız katıldı. Genel Sekreter Yardımcısı Yıldız, ödülünü Gastro Bursa Dergisi Genel Yayın Yönetmeni İhsan Önder Uçar’ın elinden aldı. “Marmara’da ilk sıradayız” Bursa’nın, Türkiye’nin köklü tarihini ve kültürel zenginliğini en iyi şekilde temsil eden şehirlerden biri olduğunu söyleyen Mehmet Yıldız, “Şehrimizin lezzetli yemekleri, tarih boyunca yaşanan göçler ve kültürel etkileşimlerle birleşerek benzersiz bir çeşitliliğe dönüşmüştür. Bursa kebabı, İnegöl köfte, Mustafakemalpaşa tatlısı, pideli köfte, cevizli lokum, tahinli pide, cendere baklavası, Bağdat hurma tatlısı ve kestane şekeri Bursa ile anılan lezzetlerden bazıları. Şehrimizde coğrafi işaretle tescil edilmiş 30 farklı kategoride ürün ve yemek bulunması, Bursa’mızın tarım ve gıda alanındaki zenginliğini ve kalitesini de gözler önüne sermektedir. Bir lokmanın içinde binlerce yılın hikâyesi gizlidir. Sahip olduğumuz coğrafi işaret sayısıyla Marmara Bölgesi’nde ilk sırada yer alıyoruz. Şehrin marka değerini yukarılara taşıyan çalışmalarımızı Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak devam ettireceğiz. Bursa’yı dünyanın önemli gastronomi merkezlerinden birisi hâline getirmek istiyoruz” dedi. Gastro Bursa Dergisi Genel Yayın Yönetmeni ve Araştırmacı-Yazar İhsan Önder Uçar ise, gastronomi turizmiyle ilgili bütün birleşenleri bir araya getirmek ve Bursa’daki gastronomi turizminin sıkıntılarının konuşulması amacıyla dergiyi kaleme aldıklarını ifade etti. Bursa mutfağının çok zengin olduğunu dile getiren Uçar, dergiyle Bursa gastronomisine ve gastronomi turizmine değer katmak istediklerini belirtti.