GENEL - 22 Nisan 2017 Cumartesi 22:02

GRTC’nin ’devletin yeniden inşası’ adını taşıyan çalışmasının lansmanı yapıldı

A
A
A
GRTC’nin ’devletin yeniden inşası’ adını taşıyan çalışmasının lansmanı yapıldı

Küresel Araştırma Düşünce Merkezi, (GRTC) ’devletin yeniden inşası’ adını taşıyan çalışmasının lansmanını, Bağlarbaşı Kültür Merkezinde gerçekleştirdi.

Küresel Araştırma Düşünce Merkezi, (GRTC) ’devletin yeniden inşası’ adını taşıyan çalışmasının lansmanını, Bağlarbaşı Kültür Merkezinde gerçekleştirdi.


GRTC, 16 Nisan tarihinde referanduma sunulan anayasal değişiklik metninin analizini yapmaya ve sözü geçen tadilatın kamu yönetimi, Türk idari yapısı, yargı mekanizması, ekonomik ilişkiler, STK ve sivil toplumun inşası, ulusal güvenlik politikaları ve dış politikanın yeniden tanzimine dair tespit ettiği öneri ve beklentileri kamuoyuyla paylaştı.


Yoğun bir ilgiye Karşılanan lansman programında devletin ve kurumların yeniden inşası hususunda sivil toplum kuruluşlarının farkındalık oluşturması ve yeni bir siyasal bilinç ihdas etmesi gibi önceliklerin bulunduğu belirtildi.


GRTC Genel Başkanı Mustagfa Önsay, programda öne çıkan öneri ve beklentiler şöyle açıkladı: "Yeni sistemle birlikte Cumhurbaşkanlığı Merkez Teşkilatı Siyasi ve İdari Teşkilat olmak üzere iki ana yapı içinde ele alındı.Siyasi teşkilat içinde üç adet cumhurbaşkanlığı yardımcılığının ihdas edilmesi önerildi. Ayrıca Kamu Düzeni Bakanlığı, Sivil Toplum Bakanlığı gibi iki yeni bakanlığın eklenmesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Çevre Şehircilik ve Yerel Yönetimler Bakanlığı’na dönüştürülmesi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın Aile, Kadın ve Sosyal Politikalar Bakanlığı adı altında yeniden yapılandırılması, Ekonomi yönetiminin tek bakanlık altında toplanması ve son olarak Gençlik ve Spor Bakanlığının Gençlik ve Spor olmak üzere iki ayrı bakanlığa ayrılması tavsiye edildi.İdari teşkilat içinde ise Cumhurbaşkanlığı Müsteşarlığı’nın kurulması önerildi. Bu bağlamda Cumhurbaşkanlığı Müsteşarlığı’nın kamu yönetiminin izlenmesi, iyileştirilmesi ve yeniden yapılandırılması gibi teknik ve idari konularda çalıştırılması tavsiye edildi. Üst düzey kamu görevliliği kavramının devlet memurluğundan ayrılarak yeni bir konseptle tanımlanması, yeni bir memur kanununun hazırlanması tavsiye edildi. Milli İstihbarat hizmetlerinin yeni sisteme uygun olacak biçimde yeniden yapılandırılması tavsiye edildi. Yargı alanında yeni dönemde hukuk devleti ilkesi gereği yürütmenin kendi sınırları içinde görevini yerine getirmesi, yargının da yerindelik denetimi yapmadan kendini yürütmenin yerine koyarak karar oluşturmaması önerildi. Yeni dönemde ekonominin istihdam, yatırım, ticaret, finansman ve küresel piyasaları izleyebilen esnek, etkin ve verimli biçimde hem teşkilat, hem hukuk, hem de işlevsellik bakımından uygun hale getirilmesi tavsiye edildi. Çoğulcu ve katılımcı bir demokrasinin yeniden kurulabilmesi için yeni bir siyasi partiler kanununun ve seçim sisteminin geliştirilmesi tavsiye edildi.Etkin, verimli ve güçlendirilmiş bir yerel yönetimlerin merkezi yönetimle uyum içinde çalışmasını sağlayacak öneriler geliştirildi.Dış politikada hızlı ve etkin reflekslerde bulunabilmek için dış politika bürokrasisi yerel ve milli unsurlardan oluşturulmalıdır. Dış politikada parçalı karar alma sürecinden vazgeçilerek MİT, Genelkurmay ve Milli Savunma Bakanlığı ortak bir mekanizma oluşturarak karar alabilmelidir. Kimlik siyaseti ve romantik diplomasi yerine reel ve jeopolitik gerçekliğe dayalı ve toplumun hissiyatına bigane olmayan dış politika tercihine bırakmalıdır."


AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk’ün açılış konuşmasını yaptığı lansmanda, rapor tanıtımını GRTC Başkanı Mustafa Önsay yaparken, GRTC İdare Kurulu üyesi Prof. Dr. Hüsamettin İnaç’ın moderatörlüğünde Yrd. Doç. Dr Cantürk Caner, Rıza Saka, Ender Faruk Uzunoğlu ve Öğr. Gör. Yüksel Okşak’ın sunumlarıyla lansman tamamlandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Zeytin Çiçeği Festivali, renkli görüntülerle başladı Muğla’nın Bodrum ilçesinde bu yıl ikincisi düzenlenen Zeytin Çiçeği Festivali, üreticilerin yöresel yiyecekler ve el işi ürünlerini sergilediği stantlar ile renkli görüntülere sahne oldu. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Bodrum İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından, Çiftlik ve Kızılağaç Mahalle Muhtarlığı iş birliği ve Bodrum Belediyesi’nin destekleriyle düzenlenen festivale, Bodrum Kaymakamı Mustafa Çit, Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci, Bodrum İlçe Tarım Müdürü Durmuş Çakır, Kızılağaç Mahallesi Muhtarı Mehmet Karaca, Çiftlik Mahalle Muhtarı Hasan Kocaman, Bodrumlu vatandaşlar, yerli ve yabancı turistler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından açılış konuşmalarında, Bodrum Kaymakamı Mustafa Çit, zeytinin tarihine ve önemine dikkat çekerek, “Zeytin ağacı daimidir, devamlı yaşayacaktır. Bizler hep gelip geçiciyiz ama zeytin ağacı hep var olacaktır” dedi. “Zeytinlerimizin kıymetini bileceğiz” Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci ise Bodrum’un, kültürün, turizmin, doğanın ve tarihin iç içe harmanlandığı çok şanslı bir coğrafya olduğunu ifade ederek konuşmasında"Bu bölgede bize öğretilen kültürü yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak için her türlü festivali, organizasyonu ve etkinliği yapmaya devam ediyoruz. Bölgemizde zeytinin sosyokültürel bir önemi olmasının yanı sıra ekonomik değeri de var. Bu ekonomik değerin kıymetini bilerek zeytinlerimizi, zeytin bahçelerimizi ve tarlalarımızı yaşatacağız. Üreticimize verdiğimiz değeri katbekat artırarak devam edeceğiz. Yerel üreticilerle tüketicileri doğrudan buluşturup onları bu güzel festivallerde bir araya getireceğiz" ifadelerine yer verdi. Açılış konuşmalarının ardından öğrencilerin halk oyunu gösterisi ve çeşitli yarışmalarla devam eden festivalde, protokol üyeleri stantları tek tek gezerek ürünleri incelediler ve alışveriş yaptılar. Zeytin Çiçeği Festivali, 19 Mayıs Pazar akşamına kadar Bodrum Belediyesi Yalı Kafe’de devam edecek.
Muğla Öğrencilerden Tarım Okulu ziyareti Bodrum Belediyesi tarafından 2019 yılında projelendirilerek hayata geçirilen Bodrum Belediyesi Etrim Garaova Tarım Park, öğrencilerden yoğun talep görüyor. Bodrum’da yapılan doğal üretim faaliyetlerini incelemek üzere öğrencilere kapılarını açan Bodrum Belediyesi Etrim Garaova Tarım Park’ı, bir haftada Bodrum Yarımadasında eğitim gören 540 öğrenci ziyaret etti. 13-17 Mayıs tarihleri arasında ilçedeki 5 okulun öğrencileri, Etrim Garaova Tarım Park’ı gezdi. Merkezde öğrenciler, İsmail Hakkı Tonguç Tarım Okulu ve Müzesini de gezerek tarım malzemeleri hakkında bilgiler aldı. Öğrencileri misafir eden Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü yetkilileri, öğrencilere lavanta yetiştiriciliği, arıcılık, bölgenin geçmiş yıllarda tarımdaki yeri ve önemi, köylülerin tarım okuluna bağışlamış oldukları tarımsal malzemeler ve müzedeki faaliyetler hakkında bilgiler verdi. Tarım Okulu ve Müzesini gezerek bilgi alan öğrenciler, doğal üretim faaliyetlerini de inceleme fırsatı buldu. Ziyaretler, lavanta bahçesi ve yörük çadırı gezisi ile son buldu. Bodrum’un tarımsal tarihine tanıklık edilebilecek olan Tarım Okulu ve Müzesi, vatandaşların ve gezi gruplarının ziyaretine açık. Okul ziyaretlerinin güvenli ve sistemli yürütülmesi için Tarımsal Hizmetler Müdürlüğüne resmi yazı ile talep bildirimi yapılması gerekiyor. Garaova Tarım Park’ta gerçekleştirilen faaliyetler sosyal medya hesaplarından takip edilebilir. İsmail Hakkı Tonguç Tarım Okulu ve Müzesi hafta içi her gün 09.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açık.