- 13 Nisan 2022 Çarşamba 00:08

Kütahya’da Enderun usulü teravih namazı

A
A
A
Kütahya’da Enderun usulü teravih namazı

Osmanlı döneminde daha çok sultanların katıldığı camilerde icra edilen Enderun usulü teravih namazı, Kütahya Ulu Camii’nde kılındı.

Osmanlı döneminde daha çok sultanların katıldığı camilerde icra edilen Enderun usulü teravih namazı, Kütahya Ulu Camii’nde kılındı.



Makamlarla ve ilahilerle zenginleştirilen Enderun usulü teravih namazını Çavdarhisar İlçe Müftüsü Erkan Aksu kıldırdı.


Her 4 rekatta müezzinler tarafından farklı makamlarda ilahiler okundu, imam ise o makamlara uyarak namazı kıldırdı.


Kütahya İl Müftüsü Hüseyin Demirtaş, Bilecik İl Müftüsü Ali Erhun, Bozüyük İlçe Müftüsü Muammer Ölmez, Kütahya Evliya Çelebi Kur’an Eğitim Merkezi Müdürü Fatih Karazeybek, Kütahya İl Müftü Yardımcıları Mustafa Karaman ve Tahsin Ekim ile bin 500’e yakın bay ve bayan vatandaş katıldı.



Namaz sonrası vatandaşlar, Enderun usulü teravih namazı kılmanın mutluluğunu yaşadı.


Kütahya İl Müftüsü Hüseyin Demirtaş, yaptığı açıklamada, "Enderun usulü teravih, adını Türk musikisinin değişik makamlarında eda edilmesi ve bu makamlarda bestelenen ilahiler ile süslenerek kılınması anlamına geliyor. Bir Osmanlı geleneği olan Enderun usulü teravih, klasik Türk musikisinin en önemli ismi olan Itrî tarafından tertip edildiği şekliyle, salatu selam ve salat-ı Ümmiyeler eşliğinde can buluyor. Enderun teravihi günümüzde de coşku içerisinde kılınmaya devam ediliyor" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adıyaman Turuş Kaya Mezarlarında kazı ve temizleme çalışmaları başladı Adıyaman’da Roma ve Bizanslılar tarafından kullanılan binlerce yıllık Turuş Kaya Mezarlarının turizme kazandırılması için kazı ve temizleme çalışmaları başladı. Adıyaman-Şanlıurfa Karayolu üzerinde Kuyulu köyü sınırlarında bulunan Turuş Kaya Mezarları’da son üç yılda yapılan temizleme ve kazı çalışmalarında 60 mezar ortaya çıkartıldı. Bu yıl Nisan ayında başlayan kazı çalışmalarında şuana kadar 2 kaya mezar ortaya çıkartılırken, mezarlar yeniden temizleniyor. İlk kazıların 1999 yılında yapıldığı Turuş Kaya Mezarlarının temizleme ve kazı çalışmaları 2021 yılına kadar ara verilmişti. Kommagene Canlandırma Projesi ile 2021 yılında yeniden başlayan çalışmalarda şuana kadar 10 dönümlük alan temizlendi. Mezarlarının içerisindeki taş ve toprak yığınları temizleniyor. Yağmur sularının mezarlara girmesini engellemek için üstte drenaj sistemi yapılıyor. Kazı ve temizleme çalışmalarının Eylül ayına kadar sürmesi bekleniyor. Adıyaman’ın önemli tarihi yapılarından birisi olan Turuş Kaya mezarlarının her birisinde değişik mimari ve farklı kabartmalar, bezemeler, bukranyumlar bulunuyor. Yaklaşık 2 yıllık kaya mezarların Roma ve Bizans döneminde kullanıldığı biliniyor. Kazı ve temizleme çalışmalarının başladığını söyleyen Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, “Turuş Kaya Mezarlarında bu yıl kazıya başladık. 1999 yılında başlayan ve ara verilen kazılar 2021 yılında başladı. 3 yıl aralıksız devam eden kazılarda yaklaşık 10 dönüm bir alan temizliği yapıldı. Temizliğin yanında mezar odalarını ortaya çıkartıyoruz. Önceki dönemde 60 adet kaya mezarı çıkartmıştık, bu yıl ise şuana kadar 2 adet kaya mezarını ortaya çıkarttık” diye konuştu.