ÇEVRE - 14 Temmuz 2025 Pazartesi 09:19

Kütahya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden yangın uyarısı

A
A
A
Kütahya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden yangın uyarısı

Kütahya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, yaklaşan aşırı sıcaklıklar nedeniyle vatandaşları orman yangınlarına karşı dikkatli olmaya çağırdı.


Meteorolojik verilere göre önümüzdeki günlerde sıcaklıkların olağanüstü seviyelere çıkacağı belirtilirken, bu durumun orman yangını riskini en üst düzeye taşıdığı vurgulandı.Orman yangınlarının büyük kısmının insan kaynaklı ihmallerden kaynaklandığına dikkat çeken yetkililer, vatandaşlara şu uyarılarda bulundu; "Anız yakmayalım, ormanlık alanlarda ateş yakmayalım, izmarit atmayalım. Atıkları çöplere atalım.


Biçerdöver ve balya makineleri çalıştırırken mutlaka su tankeri ve yangın söndürme cihazı bulunduralım, en ufak bir duman gördüğümüzde bile 112 Acil Çağrı Merkezi’ni arayalım."


Açıklamada, "Bir ihmal, bir dikkatsizlik; binlerce ağacı, içinde yaşayan sayısız canlıyı yok edebilir. Hem ormanlık hem kırsal alanlarda yangın riski oluşturan davranışlardan kaçınmak, geleceğimizi korumaktır" denildi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Küslerin barıştığı bayramlaşma halkası geleneği yaşatıldı Denizli’nin Tavas ilçesine bağlı Yeni Mahalle’de küslerin barışması ve herkesin birbirine sarılması için her bayram sabahı sürdürülen ‘bayramlaşma halkası’ geleneği bu yıl olumsuz hava koşuları nedeniyle caminin içerisinde oluşturuldu. Tavas’a bağlı Yeni Mahalle’de yılla önce köyün ileri gelenleri tarafından kırgınlıkların unutulması ve küslüklerin sona erdirilmesi için başlatılan ‘Bayramlaşma Halkası’ geleneği bu yılda yaşatıldı. Her yıl Taşbaşı Camisinin avlusunda yaşatılan gelenek, bu yıl soğuk ve yağışlı hava nedeniyle caminin içinde gerçekleştirildi. Caminin dışında bayramlaşmak için halka oluşturan cemaat, 7’den 77’ye tüm erkeklerin katıldığı bayramlaşma zincirini bu sene cami içinde kurdu. Yıllardır devam eden bayramlaşma geleneği sayesinde, herkes birbiriyle tokalaşıp sarıldığı için kimse küs veya kırgın kalmadı. Birlik ve beraberlik için bir fırsat olarak gördükleri geleneği yaşatmaya devam ettiklerini ifade eden Yeni Mahalle eski muhtarlarından Hacı Ahmet Şen, "Mahallemizde yıllardır yaşattığımız bir bayramlaşma halkası geleneğimiz var. Bayram namazını kıldıktan sonra hocalarımız sürekli ikazda bulunur ve caminin avlusunda oluşturduğumuz halkada mahallenin 7’den 77’ye tüm erkekleri hep birlikte bayramlaşırdı. Fakat bu yıl havanın çok soğuk olması nedeniyle bayramlaşma halkamızı camimizin içerisinde oluşturduk. Bu bizim yıllardır hem gelenek göreneğimiz hem de küslerin barışması için bir fırsatımız. Adam aynı safta namaz kılıyor ama küs. Bayramlaşmak için birbirlerine el uzattıklarında, bu sayede barışmalarına vesile olunuyor. Bu gelenek göreneği ayakta tutmak için biz bayramlaşma halkasını oluşturmaya devam ediyoruz" dedi. Bayramların toplumsal dayanışma içi önemli bir fırsat olduğunun altını çizen cam cemaatinden Mehmet İnce ise "Geleneksel olarak her bayramda caminin avlusunda hep birlikte bayramlaşıyoruz. Komşularımız ve cami cemaatimiz bayram sabahı burada buluşuyor. Hiçbir şekilde küskünlüklerin devam etmesini istemiyoruz. Herkes birbiriyle sarılsın, dostluk, kardeşlik ve beraberlik olsun diye bu geleneğimizi sürdürüyoruz" şeklinde konuştu.