SAĞLIK - 28 Mart 2025 Cuma 18:37

Ramazan Bayramı’nda sağlıklı beslenme önerileri

A
A
A
Ramazan Bayramı’nda sağlıklı beslenme önerileri

Kütahya’da diyetisyen Sümeyye Korkmaz, Ramazan Bayramı’nda sağlıklı beslenme konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Kahvaltının günün en önemli öğünlerinden biri olduğunu belirten Korkmaz, kahvaltıda yumurta, peynir, zeytin ve yeşilliklerin mutlaka yer alması gerektiğini söyledi. Kolesterol hastalarının daha az yağlı beyaz peynirleri tercih etmesinin faydalı olacağını vurguladı.


Su tüketiminin önemine dikkat çeken Korkmaz, suyun yemek esnasında değil, gün içinde ara ve ana öğünler arasında tüketilmesinin sindirimi kolaylaştıracağını ifade etti. Günlük su tüketiminin kilo başına 35-40 mililitre olması gerektiğini belirtti. Ayrıca, uzun vadede mideye aşırı yüklenmemek için yağlı yiyecekler yerine daha az yağlı, bitkisel yağ içeren besinlerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.


Öğle yemeklerinde daha az yağlı sebze yemeklerinin ve kuru baklagillerin tercih edilmesini öneren Korkmaz, et grubunun da dengeli bir şekilde tüketilmesi gerektiğini belirtti. Bunun yanı sıra, sarma ve baklava gibi besinlerin ölçülü şekilde tüketilebileceğini ifade etti. Örneğin, ekmek grubu yerine 6-7 adet sarma tercih edilebileceğini veya iki dilim baklava ile dengeli bir öğün oluşturulabileceğini söyledi.


Özellikle şeker hastalarının baklava gibi şerbetli tatlılardan kaçınması gerektiğini vurgulayan Korkmaz, kan şekeri normal olan bireylerin ise porsiyon kontrolüne dikkat ederek bu tatlıları tüketebileceğini belirtti. Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıların besin değeri açısından daha sağlıklı bir alternatif olduğunu ifade etti. Günlük tatlı tüketiminin iki porsiyonu geçmemesi gerektiğini söyledi.


Aşırı tuzlu ve şekerli gıdaların tüketilmesi durumunda vücudun su tutmasını önlemek için su tüketiminin artırılması gerektiğini belirten Korkmaz, çay ve kahve tüketiminin su alımıyla dengelenmesi gerektiğini dile getirdi. İçilen her fincan çay veya kahveye karşılık en az bir bardak su içilmesinin önemli olduğunu söyledi.


Hareketin sindirimi kolaylaştırdığını ve yağ yakımını desteklediğini belirten Korkmaz, bayram ziyaretlerinde asansör yerine merdiven kullanılmasını ve mümkün olduğunca yürüyerek ziyaretlerin gerçekleştirilmesini önerdi. Evde yapılabilecek egzersizlerin de faydalı olacağını vurgulayan Korkmaz, ortalama 40-45 dakika süren egzersizlerin yağ yakımını başlatmada etkili olacağını belirtti.


Diyetisyen Sümeyye Korkmaz, sağlıklı bir bayram geçirmek için dengeli beslenme, su tüketimi ve düzenli hareketin önemine dikkat çekerek, porsiyon kontrolü yaparak bayramın keyfinin sağlıkla çıkarılabileceğini söyledi.



Ramazan Bayramı’nda sağlıklı beslenme önerileri

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Karaman KMÜ’de hemşirelik bölümü öğrencilerine forma giyme töreni düzenlendi Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü tarafından "2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı Forma Giyme Töreni" düzenlendi. Şehit Ömer Halisdemir Konferans Salonu’nda gerçekleşen törene, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Gavgalı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Baykan, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Nejla Şahiner Canbulat, üniversite personeli, öğrenciler ve aileleri katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program, üniversitenin tanıtım filminin izlenmesi ve müzik dinletisi ile devam etti. Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayşe Sonay Türkmen, hemşirelik mesleğine atılan ilk adımı kutlamak için bir araya geldiklerini belirterek, "Hemşirelik, yaşamın başlangıcından ölümüne kadar insan hayatının farklı evrelerinde rol ve sorumluluk alan, insanın olduğu her yerde ve her zaman var olan en köklü mesleklerden biridir. Hemşirelik oldukça zor çalışma şartlarına sahip olsa da dünya genelinde en çok güvenilen meslekler arasındadır. Hemşire olmak isteyenlerin özverili, sabırlı bir yaklaşım göstermesi, öğrenmeye ve değişime açık olması önemlidir" dedi. "Giydiğiniz forma, insan hayatına duyulan saygının, mesleğe olan sadakatin ve ahlaki değerlere bağlılığın bir ifadesidir" Rektör Prof. Dr. Mehmet Gavgalı ise "Bugün burada gerçekleşen tören, yalnızca bir formanın giyilmesinden ibaret değildir. Bu özel gün, sizlerin sağlık hizmetlerinin onurlu ve sorumluluk gerektiren dünyasına attığınız ilk adımı simgeliyor. Artık sadece bilgi ve beceriyle değil; aynı zamanda şefkat, vicdan ve etik anlayışla yürütülecek bir mesleki yolculuğa başlıyorsunuz. Giydiğiniz forma; insan hayatına duyulan saygının, mesleğe olan sadakatin ve ahlaki değerlere bağlılığın bir ifadesidir" dedi. Rektör Gavgalı öğrencilere seslendiği konuşmasına şöyle devam etti: "Sevgili öğrenciler, bugün giydiğiniz formalar sahip çıkmanız gereken değerleri ve mesleki duruşu temsil etmektedir. İnsan hayatına dokunacağınız bu meslekte, her adımınızda etik değerleriniz rehberiniz; şefkat ve merhametiniz gücünüz olsun. Mesleki bilgi ve becerileri edinmek için var gücünüzle çaba göstereceğinize yürekten inanıyorum. Unutmayın ki, bilgi önemlidir ama bir kalbe dokunabilmek daha da anlamlıdır. Zorlu bir yolculuk olan hemşirelik eğitimi sürecinde bilimden, araştırmadan, gözlemden geri durmayın. Mesleki açıdan örnek alacağınız değerli hocalarınız ve meslek büyüklerinizin rehberliğinde donanımlı bir meslek üyesi olabilmek için birbirinizle yarışmaktan da geri durmayın." Program, konuşmaların ardından forma giyme töreni ile sona erdi.
Bursa İnegöl AVM’de geleneksel sanatlarda ilham dolu bir deneyim İnegöl AVM, ziyaretçilerine kültürel deneyim yaşatmayı sürdürüyor. ‘Gelenekten Geleceğe Projesi’ kapsamında, Uludağ Üniversitesi İznik Meslek Yüksekokulu iş birliğiyle düzenlenen etkinliklerde, Öğr. Gör. Şahin Selim Yazıcı 2-3 Mayıs tarihlerinde ziyaretçilerle bir araya gelecek. Katılımcılar, alanından uzman isimlerden dinleyerek ve deneyimleyerek kültürel mirasın dokusuna yakından tanıklık edecek. Fiba CP’nin yatırımcısı ve yöneticisi olduğu İnegöl AVM, ziyaretçilerini kültür ve sanat yolcuğuna çıkarıyor. Geleneksel el sanatlarını gelecek nesillere aktarmayı amaçlayan ‘Gelenekten Geleceğe Projesi’ kapsamında, Uludağ Üniversitesi İznik Meslek Yüksekokulu iş birliğiyle özel bir etkinlik serisi düzenleniyor. 2-3 Mayıs tarihlerinde saat 15.00’da gerçekleşecek etkinliklerde, çini ve seramik sanatının usta ismi Öğr. Gör. Şahin Selim Yazıcı, sanatseverlerle buluşacak. Programın ilk gününde düzenlenecek Çini ve Seramik Sanatı Semineri ile katılımcılar, bu farklı el sanatlarının tarihçesinden üretim tekniklerine kadar pek çok bilgiye ulaşacak. İkinci gün ise, sanatı deneyimlemek isteyenler için unutulmaz bir fırsat sunuluyor. Çamur Şekillendirme Workshop’u ile 100 katılımcı doğrudan uygulamalı eğitimle çamura hayat verecek. Kültürel mirasın farklı dokusuna yakından tanıklık etmek isteyen ziyaretçiler hem öğrenip hem de kendi eserlerini oluşturma şansı yakalayacak. Geçmişin değerlerini geleceğe taşıyan sürdürülebilir bir kültür yolculuğu sunuyor ‘Gelenekten Geleceğe’ projesi, yalnızca sanat atölyeleri düzenlemekle sınırlı kalmıyor; toplumsal hafızayı canlandırmayı, kültürel sürdürülebilirliği desteklemeyi ve ekonomik kalkınmaya katkıda bulunmayı da hedefliyor. Bugünün olduğu kadar geleceğin sanatseverlerine de hitap etmeyi amaçlayan bu uzun soluklu proje, unutulmaya yüz tutmuş meslekleri yeniden canlandırıyor. Geleneksel el sanatları alanında bilinçlendirme ve eğitim faaliyetlerini merkezine alan proje hem toplumsal hafızanın yaşatılmasına hem de kültürel değerlerin yeni nesillere aktarılmasına öncülük edecek bir model sunuyor. ’Gelenekten Geleceğe’ projesiyle geleneksel el sanatları yeniden hayat buluyor Gelenekten Geleceğe projesi; Çömlek, Ebru, Resim ve Çini gibi her ay farklı bir el sanatı dalına odaklanarak toplumsal farkındalık oluşturacak atölyelerle devam edecek. Bu projede, katılımcıların eserleri sadece sergilenmekle kalmayıp, geleneksel sanatları topluma kazandırmak için bir başlangıç noktası olacak.