YEREL HABERLER - 27 Mayıs 2017 Cumartesi 17:11

Ramazan’da sahura kalkın uyarısı

A
A
A
Ramazan’da sahura kalkın uyarısı

Turgut Özal Tıp Fakültesi Beslenme ve Diyet Bölümünden Diyetisyen Sabahat Çelebi, "Sağlığın korunması açısından mutlaka sahura kalkmak gerekiyor" dedi.

Turgut Özal Tıp Fakültesi Beslenme ve Diyet Bölümünden Diyetisyen Sabahat Çelebi, "Sağlığın korunması açısından mutlaka sahura kalkmak gerekiyor" dedi.


Diyetisyen Sabahat Çelebi, yaptığı açıklamada, Ramazan ayında beslenmenin çok önemli olduğunu belirtti. Çelebi, "Düzenin değişmesi günlerin uzun olması bir de Ramazan ayının yaz dönemine denk gelmesi nedeniyle açlık süreleri uzuyor ve buna bağlı olarak iftarda mideye aşırı yüklenme oluyor" şeklinde konuştu.


Özellikle açlığa bağlı olarak kan şekeri düşüklüğünün yaşandığına dikkat çeken Çelebi, "Beslenme düzenindeki değişiklik nedeniyle kilo artışları yaşanıyor. Bazı hastalarda kabızlık ve reflü görülebiliyor. Bu tür sorunların yaşanmaması için yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmek gerekiyor" ifadelerini kullandı. Çelebi, normalde üç olan öğün yemeklerinin Ramazan ayında iftar ve sahur olmak üzere ikiye düştüğünü dile getirerek, "17-18 saat gibi uzun bir açlıktan sonra sofraya çok aç oturuyoruz ve istiyoruz ki her yemekten yiyelim. Önce yapmamız gereken bir bardak su, az tuzlu bir iki zeytin ve arkasından bir adet hurmayla başlayıp çorbayla devam etmemiz gerekir. Çünkü çorba içtiğimizde midemiz rahat edecektir. Daha sonra 10-15 dakika bekleyip sonra zeytinyağlı veya etli sebze yemekleri, yoğurt, salata, baklagiller yemekleri, tam buğday ekmeği ve bulgur pilavıyla devam etmemiz gerekir" ifadelerini kullandı.


"Sahurda bizi tok tutan yiyecekler tüketmeliyiz"


Oruç tutanların mutlaka sahur yapmaları gerektiğine değinen Çelebi, "Çoğu insan sahura kalkmamayı tercih ediyor, bu yanlıştır. Sağlığın korunması açısından mutlaka sahura kalkmak gerekiyor. Sahurda da bizi tok tutan yiyecekler tüketmeliyiz. Protein ağırlıklı yiyecekler tüketmeliyiz. Bunlar süt, yoğurt, peynir gibi kahvaltı ya da çorba ve zeytinyağlı sebze yemeklerinden oluşan bir öğün tercih edilmelidir. Bazı kişiler gün içinde çabuk acıkabiliyor. Onlarda kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi lifli yiyecekler tüketebilirler" şeklinde konuştu.


Çelebi, Ramazan ayında sıvı tüketimine dikkat edilmesi gerektiği önerisinde bulunarak, "Günlük ortalama iki ya da iki buçuk litre su tüketilmesi gerekiyor. Bu ramazan ayında da değişmiyor. Yine aynı şekilde iftar ve sahur arasında bu su oranını almamız gerekiyor. Su dışında da yediğimiz yiyeceklerin hazmını kolaylaştırmak için papatya çayı, rezene, ıhlamur, ayran, kefir, taze sıkılmış meyve suları, komposto, soda içilebilir. Bunlar aynı zamanda metabolizmanın çalışmasına da yardımcı olur" şeklinde konuştu.


"Az sütlü tatlılar ve meyve tüketilmeli"


Ramazan ayında hamur tatlılarının çok tüketilmemesi gerektiğini belirten Çelebi, "Bunların yerine sütlaç, güllaç, muhallebi tarzı şekeri az sütlü tatlılar ya da meyve tercih edilmesi gerekir. Ayrıca dondurmada tüketilebilir" diye konuştu.


Çelebi, şeker, karaciğer yetmezliği, böbrek hastaları ve kronik hastalığı olanların ya da özel bir durumu olan kişilerin oruç tutmamaları tavsiyesinde bulundu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul ON Dijital Bankacılık, Hepsiburada müşterilerine online alışveriş kredisi sunuyor Dijital bankacılık platformu ON Dijital Bankacılık, e-ticaret platformu Hepsiburada iş birliği ile online alışveriş kredisi sunduğunu duyurdu. Dijital bankacılık platformu ON Dijital Bankacılık, Hepsiburada ile iş birliğine giderek tüketicilere online alışveriş kredisi hizmetiyle destek oluyor. Yapılan açıklamaya göre, e-ticaret platformu müşterilerine özel olarak sunulan online alışveriş kredisi, hızlı ve kolay başvuru süreçleri ile online alışverişte kolaylık sağlıyor. E-ticaret platformu alışverişlerinde taksit seçeneklerinden faydalanmak isteyen mevcut ON’lular ya da yeni ON’lu olacak müşteriler, kredi ile ürün satın alma imkanına sahip oluyorlar. Online alışveriş kredisi ile e-ticaret platformu müşterileri kredi kartına taksit imkanı olmayan ürünlerde de taksitle alışveriş yapma avantajından faydalanıyor. “Kolay ve hızlı online kredimiz ile alışveriş deneyimini yükselteceğiz” ON Dijital Bankacılık platformunun büyüme başarısını sürdürmek hedefiyle yeni iş birliklerini hayata geçirdiklerini belirten Burgan Bank Dijital Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Halil Özcan, “Kolay ve rahat bankacılık anlayışına yeni bir soluk getiren ON Dijital Bankacılık markamızla geçtiğimiz yıl elde ettiğimiz başarıların devamını getirmek için yeni iş birliklerine imza atmaya devam ediyoruz. Yeni iş birliğimizin; hem Hepsiburada müşterilerinin online alışveriş deneyimini kolay ve hızlı hale getireceğine hem de markamızın daha geniş kitlelere ulaşmasına katkı sağlayacağına inanıyoruz. Bu iş ortaklığı ile Türkiye’nin önde gelen ve güvenilir online alışveriş platformu olan Hepsiburada müşterilerinin online alışverişte kredi kartı limitlerine takılmadan istedikleri ürünü hızlıca satın alabilmelerine destek olacağımız için çok mutluyuz. Ayrıca, iş birliğimizin hayata geçmesinden hemen sonra yaptığımız kampanyamız ile rekabetçi bir oran sunarak oldukça başarılı bir kampanya dönemi geçirdik. Avantajlı faiz oranlarımızla tüketicilere elektronikte yeni bir ödeme yöntemi olarak Alışveriş Kredisi ile taksitlendirme fırsatı sunmaya devam edeceğiz” dedi. Müşterilerine en geniş vadelendirme ve ödeme çözümü alternatiflerini sunmayı hedeflediklerini belirten Hepsipay Finansal Teknoloji ve Ödeme Çözümleri Grup Direktörü Soner Beyhan, “Hepsipay olarak, müşterilerimizin ihtiyaçlarından yola çıkarak oluşturduğumuz çözümlerle, onların alım gücünü artıran, güvenli, hızlı ve pürüzsüz ödeme ve vadelendirme yapabilmelerini sağlayan çözümleri sunuyoruz. ON Dijital Bankacılık platformu ile yaptığımız bu iş birliği de bu bakış açısıyla hayata geçirdiğimiz bir çözüm olarak öne çıkıyor. Platform ile iş birliğimiz, müşterilerimize cazip ödeme seçenekleri sunma yaklaşımımıza katkı sağlayacak. Türkiye’nin en çok tavsiye edilen e-ticaret platformu olarak müşterilerimizin alım gücünü destekleyen çözümler sunarak onların alışveriş deneyimlerini zenginleştirmekten büyük mutluluk duyuyoruz” şeklinde konuştu.
Sakarya SUBÜ’den şehrin ekonomik gelişimine ışık tutacak proje SUBÜ Sapanca MYO’nun Sakarya ekonomisine katkı sağlayan işletmeleri geniş bir perspektiften incelemeyi hedefleyen ‘İş’te Sakarya’ başlıklı bilimsel araştırma projesinde çekimler başladı. Proje genç girişimcilere ilham verici örnekler sunmayı ve şehir hafızası oluşturmayı amaçlıyor. Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Sapanca Meslek Yüksekokulu Medya ve İletişim Programı akademisyen ve öğrencileri tarafından yürütülen Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü ile ‘İş’te Sakarya’ başlıklı projede çekimler başladı. Sakarya ekonomisine katkı sağlayan işletmeleri geniş bir perspektiften incelemeyi hedefleyen proje ile bölgenin ekonomik gelişimine yön veren yerel işletmelerin girişimcilik hikâyeleri dijital olarak kayıt altına alınacak. Kent hafızası oluşturulacak Sakarya’nın ekonomik yönünü araştırarak elde edilen verilerin bölgenin ekonomik tarihini daha iyi anlamak için kullanılacağını belirten Proje Koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi İsmail Koç, “Proje ekibi olarak Sakarya’da faaliyet gösteren köklü işletmelerin kuruluş hikâyelerini, aile işletmelerinde kuşaklar arası yönetimi, devlet teşviklerinin etkisini, ekonomik katkıları ve inovasyon projelerini analiz edeceğiz. ‘İş’te Sakarya’ projesi ile şehrin ekonomik gelişimine tanıklık etmeyi ve Sakarya’daki girişimcilik hikâyelerini dijital ortamda belgeleyerek kent hafızasını oluşturmayı, şehir ekonomisine ve genç girişimcilere ilham kaynağı olmayı hedefliyoruz. Sapanca Meslek Yüksekokulu bu proje sayesinde üniversite-sanayi iş birliğine olan bağlılığını göstererek sektörle olan ilişkilerin geliştirilmesine önemli katkılar sağlayacak; üniversite ile sanayi arasındaki bu etkileşim, projenin hem akademik hem de endüstriyel alanda yeni iş birliklerine kapı açmasını mümkün kılacaktır” diye konuştu. Projede ilk çekim gerçekleşti ‘İş’te Sakarya’ projesinde ilk olarak Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren bir süt ürünleri şirketinin üçüncü kuşak temsilcisi Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Güneş ile video röportaj çekimleri yapıldı. Firma hakkında bilgi veren Güneş, “65 yıllık üretim tecrübemiz ile bugün 2,1 milyar TL’lik ciroya, 400 kişilik istihdama ve 5 bin süt üreticisine geri bağlantı etkisine ulaşmış durumdayız. Böylelikle Türkiye’de süt ve süt ürünleri işleyen üreticiler arasında önemli bir konumdayız” şeklinde konuştu. Proje ekibi Sapanca MYO Müdür Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi İsmail Koç’un koordinatörlüğünü yürüttüğü projenin ekibinde Dış Ticaret Bölümü Başkanı Doç. Dr. Füsun Çelebi Boz, Doç. Dr. Aydın Bağdat ve Medya İletişim Programı Başkanı Öğretim Görevlisi Servet Sezgin yer alıyor. Sapanca MYO Medya İletişim Programı öğrencileri de projede aktif olarak görev alarak uygulama becerisi kazanıyor. Proje ekibi, daha önce ‘Sapanca’nın Çınarları’ adlı projeyi de hayata geçirmişti. Bu proje ile Sapanca’nın 54 yaşlı bireyinin hayat hikayeleri belgesel haline getirilerek, onların deneyimlerini ve değerleri gelecek nesillere aktarılmıştı.