GENEL - 07 Kasım 2018 Çarşamba 16:40

Ev hanımları halı dokuyarak ev ekonomisine katkı veriyor

A
A
A
Ev hanımları halı dokuyarak ev ekonomisine katkı veriyor

Yeşilyurt Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren Gündüzbey Yeşilkonak’taki Halı Dokuma kursuna katılan ev hanımları halı dokuyarak ev ekonomisine katkı veriyor.

Yeşilyurt Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren Gündüzbey Yeşilkonak’taki Halı Dokuma kursuna katılan ev hanımları halı dokuyarak ev ekonomisine katkı veriyor.


Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Yeşilyurt Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren Gündüzbey Yeşilkonak’ta ki Halı Dokuma kursunda yapımı tamamlanan halının iplerini makasla kesti.


Sosyal belediyecilik çalışmalarıyla yöreye özgü halı dokumacılığı başta olmak üzere unutulmaya yüz tutan el emeği göz eserlerin tanıtılması ve gelecek kuşaklara aktarılmasına önem verdiklerini belirten Çınar, ev hanımlarının halı dokumayı öğrenerek meslek edinmeleri ve ekonomik gelir elde etmelerinin yanında yerel ve kültürel miras olan halı dokumacılığını yaşatmak adına sergiledikleri gayretli çalışmaların takdire şayan olduğunu söyledi.


Kökleri binlerce yıllık geçmişe dayanan kadim medeniyetimizin önemli değeri olarak kabul edilen halı dokumacılığının Gündüzbey Yeşilkonak Hizmet Binasında bulunan halı dokuma atölyesinde hünerli ellerde can bulduğunu ifade eden Çınar, “Halk Eğitim Merkezimizin destekleriyle açtığımız halı dokuma kurslarımızdaki amacımız bölgemizde büyük önem ve değere sahip olan, yöremize özgü el emeği göz nuru halı dokumacılığını günümüzden gelecek kuşaklara aktarmaktır. Meslek öğrenen bayanlarımızın kendilerini ifade edebilecekleri, sosyalleşebilecekleri, verimli zaman geçirebilecekleri ve aynı zamanda cüzi dahi olsa gelir elde edebilecekleri verimli bir kurs ortamını hayata geçirdik. Kurslarımıza yoğun ilgi gösteren bayanlarımız bir yandan kadim medeniyetimizin önemli parçası halı dokumacılığının yaşatılmasına katkıda bulunurken, aynı zamanda da aile bütçelerine katkıda bulunma imkanına sahip oluyorlar. Kursiyerlerimiz el emeği göz nuru halıları ilmek ilmek dokuyarak bitiriyorlar ve işin sonunda da emeklerinin karşılığını alıyorlar. Bizi de bugün buraya çağırdılar ve bitirdikleri halının son ipini kesmemizi istediler. İnsan emek verdiğinde sonunda karşılığını alıyor, bu halıyı bitiren kursiyerimizi tebrik ediyor, hocalarımıza teşekkür ediyorum. Sabır, dikkat ve kabiliyet gerektiren el işçiliği sektörüne hak ettiği değeri veriyoruz. Bayanlarımızın sadece evde oturmalarından ziyade meslek sahibi olarak hem ülke hem de ev ekonomisine katkı sunacak alanlarda aktifleşmelerine önem veriyoruz. Bir yandan kültürel miraslarımızın yaşatılmasını sağlayacak hizmetlerde bulunurken diğer taraftan da meslek sahibi olan bayanlarımıza yeni istihdam alanları oluşturmaktayız, bu durumda ülkemizin ve kentimizin ekonomik gelişimine önemli kazanımlar sağlayacaktır. Ortaya çıkan eşsiz eserlerin gerek iç piyasa gerekse de dış piyasada hak ettiği değeri görmesi için de elimizden geleni yapıp, bayanlarımızın ülke ekonomisine katkı sağlama istek ve çabalarını karşılıksız bırakmayacağız” ifadelerini kullandı.


“kadınlarımızın büyük bir gayret, çaba ve özveriyle dokudukları halılarımızın her bir karesinde kadim medeniyetimizin derinliklerinde yatan bütün izleri görebilmekteyiz” sözleriyle konuşmasına devam eden Çınar, “Yeşilkonak, Gençlik Merkezleri ve Kadın ve Yaşam Spor Merkezimizde açtığımız meslek edindirme kurslarına katılan girişimci ruhuna sahip bayanlarımızın hünerli ellerinden çıkan eşsiz ürünlerin geniş kesimlere aktarılmasını destekleyerek Yeşilyurt’un sosyal ve kültürel yönden gelişimini gözler önüne seriyoruz. Halılarımız ve el sanatlarımız bizim kültürel mirasımızdır. Kadınlarımızın ve genç kızlarımızın bu mirasın nasıl dokunduğunu öğrenmesi ve gelecek nesillere aktarması da son derece önemlidir. Kültürümüzün yaşatılması ve kadınlarımızın burada huzurlu bir ortamda evlerine ek bir gelir götürmeleri açısından kursların çok değerli olduğuna inanıyoruz. Halı dokuma başta olmak üzere el sanatlarının ilçede bir sektör haline gelmesi, iç ve dış turizmde hak ettiği değere kavuşması içinde üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirip, Yeşilyurt’un bu tür gizli kalmış cevherlerini gün yüzüne çıkartmaya devam edeceğiz” diye konuştu.


Halı dokuma kursunda görevli öğretmenlerden yapılan çalışmalar hakkında bilgiler alan Çınar, Kuran-ı Kerim Kursu ile Biçki-Dikiş Kurslarını da ziyaret ederek, bayanlarla sohbet etti.


Açılan kurslara katılarak geleneksel el sanatlarımızın yaşatılmasına destek vermekle birlikte meslek sahibi olma yolunda büyük mesafeler kat eden bayanlar, sağlanan imkanlardan dolayı Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar’a teşekkürlerini sundu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana "Deprem Sonrası Geleceği Kerpiçle İnşa Etmek" konulu sempozyum yapıldı Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, “Depreme dirençli Adana ve Türkiye için yaşananları unutmadan, bilimin ışığında çalışmalıyız" dedi. Adana Valiliği, Adana Büyükşehir Belediyesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Müdürlüğü, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Mersin Üniversitesi, Mersin Toros Üniversitesi ve Adana Ticaret Odası desteğiyle "Deprem Sonrası Geleceği Kerpiç İle İnşa Etmek Sempozyumu" düzenlendi. Adana Ticaret Odası Meclis Salonu’nda yapılan Sempozyuma katılan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, ülkenin en önemli gündeminin depreme dirençli kentler oluşturmak olması gerektiğini belirtti ve bunun için yapılması gereken her şeyin acilen hayata geçirilmesinin önemine işaret etti. Karalar şunları söyledi: “Toplum olarak afet yaşandığında o noktaya odaklanıyoruz ama bir müddet sonra bunu unutuyoruz. Türkiye’nin dünyadaki en riskli deprem bölgelerinden biri olduğu gerçeğiyle hareket edip tedbirlerimizi almalıyız.” Sempozyumun; Türkiye’nin en önemli gereksinimlerinden olan enerji kullanımını azaltan kerpiçle ilgili olmasını da önemsediğini kaydeden Başkan Zeydan Karalar, “TMMOB’ne bağlı odalar, bir karşılık beklemeden, ülkenin problemleriyle ilgili proje üreten ve bunları anlatan kuruluşlar. Onların eleştirel yaklaşımına bakıp engellemeye çalışmak, ükemizde bilimin gelişmesinin önüne geçmek anlamına gelir” dedi. Türkiye’yi depreme dayanıklı hale getirmenin şart olduğunu vurgulayan Başkan Zeydan Karalar, ancak böylece hem insan kayıplarının, yaşanan acıların ve ekonomik yıkımın önlenebileceğini söyledi. 6 Şubat depremlerinin ardından gerçekleşen hasar sonucu Adana’da 7 binin üzerinde binanın, yıkılmasını gerektirecek denli hasar aldığını hatırlatan Başkan Zeydan Karalar; Adana’nın depreme dirençli bir şehir olması için Afet Koordinasyon Merkezi’ni hayata geçireceklerini, mikro bölgeleme çalışmaları yaptıklarını, tüm bunları ikinci dönemde uygulayarak, kentin depreme daha dirençli hale gelmesi için katkı sağlamaya devam edeceklerini bildirdi. Karalar, konuşmasını; sempozyumu gerçekleştirenlere ve katılımcılara teşekkür ederek tamamladı. Sempozyumda; kerpiç, yığma ve karma tekniklerle inşa edilmiş yapılar ile deprem ilişkisinin disiplinlerarası bir perspektiften ve çok yönlü olarak ele alınması ve toprağın yapı malzemesi olarak irdelenmesi konuları üzerinde duruldu. Sempozyumun ana başlıkları, Kültürel Miras ve Kerpiç, Modern Toprak Yapılar ve Yapısal Davranışlar oldu.
Mersin Mersin’de belediye ekipleri yağış dolayısıyla teyakkuza geçti Mersin Büyükşehir Belediyesi, Meteoroloji Müdürlüğü tarafından yapılan şiddetli rüzgar ve fırtına uyarısı sonrası şehir hayatının normal seyretmesi için alarma geçti. Kent genelinde yaşanabilecek olumsuz durumlara karşı MESKİ, İtfaiye, Park ve Bahçeler, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı bünyesindeki ekipler, gerekli uygun araç ve ekipmanla sahaya inerek olaylara anında müdahale etti. Mersin genelinde birçok noktada görev yapan ekipler, fırtına ve rüzgarın etkili olduğu lokasyonlarda mazgalların tıkanmaması için süpürge araçları ile çevre temizliği yaparken, olası bir ağaç devrilmesi ve çatıların uçma riskine karşılık teyakkuzda bekledi. ‘Alo 185’ veya ‘Teksin’ uygulaması üzerinden gelen ihbarları da değerlendiren ekipler, hava koşullarının neden olduğu zor durumlara karşı önlem alırken, sorunların büyümesine de engel oldu. “Kentte olumsuz bir durum yaşanmaması adına 7/24 teyakkuzdayız” Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Temizlik Şefi Danyal Güngör, Meteoroloji Müdürlüğünün hafta sonu için kent genelinde yapmış olduğu uyarıları dikkate alarak harekete geçtiklerini belirtti. Güngör, “Büyükşehir Belediyesi olarak Akdeniz, Toroslar, Yenişehir ve Mezitli bölgelerimizde 110 personelimiz ve 11 adet 8 metreküp vakumlu yol süpürme araçlarımızla olası bir yağmur durumunda mazgalların tıkanmaması için ana caddelerde yer alan tüm mazgalları süpürge araçlarımızla temizleyerek mücadele ediyoruz. Ekiplerimiz de sahada süprüntü atıklarının tamamını topluyor. Vatandaşlarımız, olası bir kirlilik veya olumsuzluk gördüklerinde ’Teksin’ üzerinden bizlere ihbar bırakıyor. Biz de en kısa sürede olaylara müdahale ediyoruz” dedi. Kentte olumsuz bir durum yaşanmaması adına 7/24 teyakkuzda olduklarını ifade eden Güngör, “Vatandaşlarımız, herhangi bir olumsuz durumla karşılaştıklarında ‘Alo 185’ ve ‘Teksin’ uygulaması üzerinden bize ulaşmaları halinde en kısa sürede gerekli müdahalelerde bulunuyoruz” diye konuştu.