GENEL - 13 Kasım 2018 Salı 12:41

Yılın genç araştırmacısına Bilimsel Yayın Ödülü

A
A
A
Yılın genç araştırmacısına Bilimsel Yayın Ödülü

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Suat Tekin, TFBD Genç Araştırmacı Bilimsel Yayın Ödülü’nü almaya hak kazanddı.


01-04 Kasım 2018 tarihlerinde Antalya’da düzenlenen “44. Ulusal Fizyoloji Kongresi’nde Türk Fizyolojik Bilimler Derneği (TFBD) tarafından her yıl düzenli olarak verilen TFBD Genç Araştırmacı Bilimsel Yayın Ödülü İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Suat Tekin’e verildi. Türk Fizyolojik Bilimler Derneği (TFBD) tarından düzenlenen Genç Araştırmacı Bilim Ödülü’nün başvuru şartlarına değinen Dr. Tekin bu süreci şöyle aktardı:


“2018 yılı başvuru tarihine kadar çıkmış olan tüm yayınlarımız, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) projelerimizi, Bilimsel Araştırma Projelerimizi (BAP), bildirilerimizi, sözlü sunumlarımızı içeren bir akademik faaliyet hazırlıyoruz. Bu faaliyetler ile Türk Fizyolojik Bilimler Derneği Bilim Kurulu Başkanlığı’na başvuruda bulunuyoruz. Başvuru için öğretim üyesi olmak gerekmiyor, asistan da olabilirsiniz veya dernek üyesi olup asistan olmadan da müracaat edebilirsiniz. Buradaki en önemli kriter 35 yaşının altında olmak. Bu dosyaları hazırladıktan sonra Türk Fizyolojik Bilimler Derneği çatısı altında bulunan 13 farklı bilim kurulu var ve her bilim kurulunun birde başkanı. 13 farklı kurul üyesi tarafından, akademik çalışmalar objektif ve denetlenebilir kriterlere göre dış panelist mantığında değerlendirme yapılıyor. Değerlendirme sonucunu ise derneğin bilim kurulu başkanına bildiriyorlar. Genel teamül şu şekilde; her yıl yapılan Fizyoloji Kongresi’nde kongrenin son günü, kapanışta, ödül sahibine taktim ediliyor. Türkiye’de 35 yaş altı tüm araştırmacıların başvurusuna açık olan bu yarışa, yapmış olduğunuz tüm akademik çalışmaları kapsayan dosyanızla katılıyorsunuz.”


Ayrıca Dr. Tekin “Ödüle kendi yazdığım bir araştırma kitabı, uluslararası hakemli dergilerde yayınlanmış 37 makale, ulusal hakemli dergilerde yayımlanmış 6 makale, uluslararası konferanslarda sunulmuş 117 bildiri, ulusal konferanslarda sunulmuş 54 ulusal bildiri, çok sayıda atıf, 21 bilimsel araştırma projesi bunlardan 6 tanesi TÜBİTAK projesi ve bu 6 TÜBİTAK projesinin de 2 tanesi yürütücü, geriye kalan 4’ünde araştırmacı olarak görev almıştım. Tüm bunların dışında TÜBİTAK 2229 ve 2237/A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Destekleme Programları kapsamında 7 etkinlikte koordinatör ve eğitmen, 6 etkinlikte de eğitmen olmak üzere toplamda 13 farklı etkinlikte görev almıştım” şeklinde konuştu.


Her yıl bu ödülü sadece bir kişinin alabildiğini belirten Dr. Tekin, ödülün Tıp Fizyoloji camiası açısından prestijli bir ödül olduğunu vurguladı. Ödülün kendine kattığı mutluluktan bahseden Tekin “Camiada fizyoloji anlamında sahip olduğunuz bilimsel çalışmalarınızın önem gördüğünün ödülle taçlandırılması, yapacağımız diğer çalışmalar için büyük bir motivasyon kaynağı oluyor. Mensubu olmaktan gurur duyduğum üniversiteme bu ödülle dönmüş olmak benim için büyük bir onur kaynağı” diye konuştu.


Aldığı ödülle hem kendi adını hem de üniversitenin adını Ulusal ve Uluslararası Bilimsel Toplantılarda anılmasının mutluluğu içerisinde olduğunu söyleyen Tekin, İnönü Üniversitesini ve Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı’nı hem ulusal hem de uluslararası arenada temsil etmeye devam edeceğini belirtti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya 50 yıl sonra tapularına kavuştular Antalya’nın Gazipaşa ilçesine bağlı Aydın Mahallesi’nde 50 yıldır çözülemeyen mülkiyet davası karara bağlandı. 86 bin 822 metrekare alanı ilgilendiren dava sonucunda mahalle sakinleri tapularını almaya hak kazandı. Gazipaşa’nın Aydın Mahallesi Gökçein Caddesi’nde 86 bin 822 metrekare alanın tapuya tescili için açılan kadastro davası 50 yıl sonra karara bağlandı. Gökçein Caddesi’nde 1962 yılından bu yana hazine ile vatandaş arasında devam eden mülkiyet sorunu 1970’lerde yargıya taşındı. Aralarında Aydın Mahallesi Muhtarı Erhan Taşdemir’in de bulunduğu 100 ailenin müdahil olduğu davanın karar duruşması bugün gerçekleştirildi. Mahalle sakinlerinin avukatı Kadir Şeyda’nın da katıldığı dava, karara bağlanarak mahalle sakinleri tapularını almaya hak kazandı. Muhtar Taşdemir ve mahalle sakinleri, alınan kararın mutluluğunu birlikte yaşadılar. “Mahallemizin tapuları verildi” 50 yıldır çözülemeyen mahkemenin sonunda karara bağlanmasından duydukları mutluluğu dile getiren mahalle sakinleri; “Mahallemizin Gökçein Caddesi’nde 1962 yılından bu yana hazine ile mahalle sakinleri olarak aramızda devam eden mülkiyet sorunu, 1970’lerde yargıya taşındı. Bu süreçte birçok hâkim değişmiş ve farklı tarihlerde çok sayıda avukat davaya dâhil olmuş, çeşitli kurumlardan resmi belgeler toplanıp, tapu tatbikatları yapılmasına rağmen ertelenmekteydi. Söz konusu dava dosyasındaki 86 bin 822 metrekare tapunun içerisinde bulunan 66 parselde ortalama en az 50 yıldır, 100 ailenin ikamet ettiği ve müdahil olduğu dava nihayet karara bağlanarak tapularımız verildi” şeklinde konuştular.
Bursa Gençler uçmak için buluştu Nilüfer Belediyesi’nin bu yıl 3’üncüsünü gerçekleştirdiği ‘Üni Uçuş Günleri’ sona erdi. Çeşitli aktivitelerin de yapıldığı 3 günlük programa 18 üniversitenin havacılık toplulukları ve uçuş okulları ile toplam 600 kişi katıldı. Nilüfer Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğü ile Uludağ Üniversitesi Havacılık Topluluğu Öğrencileri işbirliğinde bu yıl ‘3. Üni Uçuş Günleri’ yapıldı. 17 Mayıs 2024 Cuma günü başlayan festival tadındaki etkinlikler, büyük ilgi gördü. Bu yılki programa uçuş okullarının yanı sıra 18 üniversiteden havacılık toplulukları da dahil olmak üzere toplam 600 kişi katıldı. Katılımcılar, 2 gece çadır kurarak alanda konakladı. Dolu dolu geçen programlarda kostümlü yarışma uçuşları, serbest uçuşlar oldukça ilgi gördü. Özellikle kostümlü uçuşlar gökyüzünde renkli görüntüler oluşturdu. Türk Bayraklı uçuş da katılımcılar tarafından ilgiyle izlendi. Etkinlikler kapsamında ateş başı sinema, voleybol turnuvası, yoga, badminton, okçuluk, pickleball ve mini oyunlar yapıldı. Nilespit hizmeti de verildi. Fadıllı Doğa Sporları ve Havacılık Merkezi’ndeki 3 gün süren programın sonunda da yarışmalarda derece elde edenlere ödül töreni yapıldı. Programın sonunda gençler, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nda böyle bir etkinlik gerçekleştirmenin mutluluğunu ve keyfini yaşadı.
Bursa Yeşil altın fideleri toprakla buluştu Türkiye’nin biber üretiminin yüzde 40’ını karşılayan Bursa Yenişehir’de çiftçiler, altın diye tabir biberin fide dikimine başladı. Tarımı ve özellikle ’Yeşil Altın’ diye bilinen biberiyle tanınan Yenişehir’de çiftçiler tarlaya inerek, binlerce dönüm araziyi bereketlendirmek için dikimlere başladı. Yenişehir Köprühisar köyünde, biber dikim heyecanı yaşandığını belirten Çiftçi İbrahim Ediz, "Her ürünü büyük emeklerle üretiyoruz. 1 hafta sürecek dikim sürecinin ardından fidelere can suyu vereceğiz. Daha sonra ürün almak için 2 aylık yoğun bir çalışma sürecine gireceğiz. Nasip olursa 2 ayın sonunda topladığımız ürünleri pazarlayacağız. Her bir ürünü, el emeği ve göz nuru ile yetiştirip sofralara taşıyoruz" dedi. En büyük sorunlarının işçi sorunu olduğunu belirten Ediz, "Zaten var olan işçi sorunu, ürünlerin hasat zamanında daha da büyüyor. Bu sorundan dolayı çiftçilerimiz, ürünlerini ortakçıya vermek zorunda kalıyorlar. Çiftçi arkadaşlarımızın daha planlı ekim ve dikim yapmaları gerekiyor. Yoksa kendi tarlasında işçi durumuna düşebiliyorlar" şeklinde konuştu. Yenişehir tarım ürünlerinin genellikle ihracata gönderildiği ifade eden İbrahim Ediz, daha sonra şunları kaydetti; "Yenişehir’de üretilen ürünlerin çoğu Avrupa’ya ihraç ediliyor. Bu nedenle çiftçilerimiz daha bilinçli tarıma imza atıyor. Tüm ürünlerimiz doğal ve gönül rahatlığıyla tüketilecek ürünler."