KÜLTÜR SANAT - 19 Kasım 2022 Cumartesi 15:01

Kaşkaloğlu Otel ve Gastronomi Merkezi açıldı

A
A
A
Kaşkaloğlu Otel ve Gastronomi Merkezi açıldı

Malatya’nın Arapgir ilçesinde yöresel yemeklerin tanıtılacağı ’Gastronomi Merkezi’ olarak kullanılacak Kaşkaloğlu Otel ve Gastronomi Merkezi hizmet vermeye başladı.

Malatya’nın Arapgir ilçesinde yöresel yemeklerin tanıtılacağı ’Gastronomi Merkezi’ olarak kullanılacak Kaşkaloğlu Otel ve Gastronomi Merkezi hizmet vermeye başladı.


Arapgir’de Doğu Anadolu Projesi (DAP) destekli Berenge Mahallesi’nde yapımı tamamlanan ’Gastronomi Merkezi’ olarak kullanılacak Kaşkaloğlu Otel ve Gastronomi Merkezi hizmet vermeye başladı.


Toplamda 13 dönümlük bir alan üzerine inşa edilen 35 yataklı, 70 metre karelik kahvaltı salonu, 400 metre kare kapalı alandaki restoran binası ile çeşitli etkinliklerin yapılabileceği 2 bin metre kare alan ve bir adet amfiye sahip merkezde, gastronomi alanında bilimsel toplantılara da ev sahipliği yapılacak.


Merkezin Arapgir’in tarihi, kültürel değerlerinin korunması, onarılması ve iyi bir fonksiyon yüklenerek sürekli hale getirilmesinin en büyük misyonları arasında yer aldığını belirten Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, “ Yukarı Fırat gastronomi merkezi Kaşkaloğlu Millet Hanı ve Serge İlham Merkezinin Arapgir Belediyesi adına işletmelere açılmış olması bizim en büyük gurur kaynağımızdır. Arapgir, uzun yıllardır turizme, gastronomiye, kültüre, doğaya insana, bölge kültürüne yatırım yapıyor. Yukarı Fırat’ın merkezinde tüm Fırat’ı birleştirecek kültürel birlikteliği ve yaşamı önemseyen işletmeler kurmaya hazırlanmıştı. Bunların hepsi faaliyete geçti. Kaşkaloğlu Otel ve Gastronomi Merkezi 13 dönüm alan içerisinde inşa edilmiş. Mini Arapgir diyebileceğimiz botanik bir parkı her türlü etkinliklere açık bir ortam. Büyük kaynaklar harcandı ve Arapgir bu merkezde toplanmış oldu. Müzelere ilaveten bu merkez Arapgir’in geleceğe olan en büyük yatırımıdır. Önü perenge kanyonuna bakan, Karadeniz, Akdeniz bölünmüş çevre yoluna bakan bir alanda inşa edilmiş, temiz havası, suyu, ürünleriyle bu merkez bütün insanlığı, ağırlayacak, uğurlayacak, konuşturacak, lezzetleriyle doyuracak bir merkez. Burada Yukarı Fırat bölgesinde oluşmuş 120 yemeği ile 3 bin yıl harmanlanarak gelmiş mutfağımızın lezzete dönüşmüş bütün markalarını üretmeye çalışıyoruz” dedi.


Gastronomi merkezinin ilçeye kazandırılmasında emeği geçenlere teşekkür eden Cömertoğlu, “ 21 tane coğrafi işaret belgesi almak için hazırladığımız gastronomiye ait çeşitliliğimiz var. Tandır kebabı başta olmak üzere, dolamamız, kızartmamız, akıtma biciğimiz, mahluta çorbamız şuan tescil edilmiş durumda. Köhnü üzümü ve mor reyhanımız Türkiye’de karşılık bulan katma değere dönüşmüş bir ürün yelpazesi. Burada da bütün bunlara ilaveten doğadaki zengin, aromatik içeriğe sahip bütün lezzetleri mutfak kültürümüzde geleneğe dönüşmüş binlerce yıl diye tarif edilen her türlü töreye uygun sunumu bu merkezde toplanmış oldu. Bu merkezi bize kazandırırken destek olan Kalkınma Bakanlığı DAP idaresine, Kültür Bakanlığı ilgililerine ve belediyemize, mülkü idaremize çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.


Ünlü Şef Ali Açıkgül ise, “Arapgir Gastronomi merkezimizde, Malatya kültüründe olan unutulmuş yemeklerimizi, buraya gelen yerli ve yabancı turistlere öğretmek daha sonra onlara tattırmak ve hep birlikte bu kültürü kayıt altına almak. Buradaki esnafa eğitim verip kendi yöremizde olan yemeklerin modern sunumlarla, doğal sunumlarla gelen misafirlere sunmak. Bir diğer aşamada buradaki yükseköğretimdeki genç öğrencilerimize bir meslek edindirmek ve bunlara bir gelecek kapısı açmak. Unutulmuş olan tatlarımızı bir kayıt altına alıp gelen misafirlerimize tanıtmak” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Çameli’nin titrek kavak ormanları bulutların arasında görsel şölen sunuyor Denizli’nin Çameli ilçesi, zengin florası ve yüksek endemik tür çeşitliliğiyle dikkat çekiyor. İlçenin önemli doğal alanlarından biri olan titrek kavak ormanları ise özellikle ziyaretçilerine görsel bir şölen sunuyor. Sarı, kızıl, turuncu ve yeşilin tonlarıyla oluşan renk cümbüşü havadan görüntülendi. Denizli’nin Çameli ilçesi, zengin florası ve yüksek endemik tür çeşitliliğiyle dikkat çekiyor. Yaklaşık 750 ile 2 bin 300 metre rakımda yer alan ilçe; vadileri, meraları ve yüksek dağlarıyla çok sayıda bitki türüne ev sahipliği yapıyor. Çameli florasında 200’a yakın endemik bitki türünün bulunması, bölgenin coğrafi yapısının sağladığı doğal zenginlikten kaynaklanıyor. İlçenin önemli doğal alanlarından biri olan titrek kavak ormanları ise özellikle sonbahar ve kış aylarında ziyaretçilerine görsel bir şölen sunuyor. Sarıdan kahverengiye uzanan tonların hâkim olduğu bölgede yüksek ağaçların oluşturduğu renk cümbüşü doğaseverler tarafından yoğun ilgi görüyor. Türkiye’de bu denli yoğunlukta görülen titrek kavak topluluklarına nadiren rastlandığını belirten uzmanlar, Çameli’nin bu açıdan önemli bir ekolojik değere sahip olduğuna dikkat çekiyor. Bölge hem biyolojik çeşitlilik hem de doğal güzellik açısından eşsiz bir zenginlik sunuyor. "Bu orman Çameli orman sınırları içerisindedir ve titizlikle korunmaktadır" Titrek kavak ağaçlarının titizlikle korunduğunu ifade eden Endemik Bitkiler Araştırmacısı Rıfat Özdemir, "Bu gördüğünüz titrek kavak ormanları sonbahar ve kış aylarında renk cümbüşü oluşturuyor. Bütün renkleri hemen hemen görürsünüz. Türkiye’deki dağılımı oldukça seyrektir. Bu saha, Çameli orman sınırları içerisindedir ve titizlikle korunmaktadır. Çameli ilçemiz flora açısından çok zengindir" dedi. "Yapılan çalışmalar sonucunda 200’ün üzerinde endemik tür bitki tespit edildi" Çameli’de 200’ün üzerinde endemik tür bitki tespit edildiğini ve çalışmaların devam edeceğini belirten Çameli Belediye Başkanı Cengiz Arslan ise, "Çameli ilçemiz endemik türler bakımından en zengin bölgelerden bir tanesi. Özellikle Gargın Yaylası bölge dediğimiz rakamı 2 binin üzerinde olan bir bölgemiz var. Bu bölgemizde şu anda Hasan Hocamızla beraber yapmış olduğumuz çalışmalarla 200’ün üzerinde endemik tür bitki tespitini yaptık. İnşallah yakın bir zamanda da bunların kitap basımını açıklamasını yapmış olacağız. Şu anda özellikle Fethiye-Çameli arasında Akta bölgesi dediğimiz bölgede bir Akkavak orman bölgemiz var. Gerçekten doğanın bir harikası, güzel bir şekilde orada yetişmiş çoğalmış bu ormanımız özellikle sonbahar ve kış aylarında trekking yapmak isteyen yürüyüş yapmak isteyen gruplar için çok güzel bir görsel şölen sunuyor" ifadelerini kullandı. "Vatandaşlarımızı bu güzel doğa harikasını görmeye Çameli’ye davet ediyoruz" Vatandaşları bu güzel doğa harikasını görmeye Çameli’ye davet eden Başkan Cengiz Arslan, "Orman İşletme ile beraber bu bölgenin korunması ile ilgili yerel yönetimler belirli olarak elimizden gelen çabayı sarf ediyoruz. İnşallah buranın doğa turizmine kazandırılması ile ilgili de güzel düşüncemiz projemiz var. Bu bölge bizim yürüyüş rotalarımız alanında en güzel rotalarımız bir tanesi. Bütün bizi izleyen vatandaşlarımızı bu güzel doğa harikasını görmeye Çameli’ye davet ediyoruz" dedi.
Düzce Fındıkta verim ve kalite artırılıyor DÜZCE(İHA) – Düzce’de Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından fındık budama eğitimleri, merkez ve ilçelerde devam ediyor. Düzce’de fındıkta verim ve kaliteyi artırmaya yönelik çalışmalar aralıksız devam ediyor. Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen Fındık Budama Eğitimleri, merkez ve 7 ilçede, 90 köy ve mahallede toplam bin 200 üreticiye ulaşması hedefleniyor. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, fındığın Düzce için stratejik bir ürün olduğunu vurgulayarak şu ifadeleri kullandı: "İlimizde yaklaşık 75 bin hektar tarım arazisi bulunmakta olup, bunun yüzde 85’i, yani yaklaşık 63 bin hektarı fındık alanlarından oluşmaktadır. Fındık, Düzce’nin ana ürünüdür. Bu nedenle verim ve kaliteyi artırmaya yönelik eğitim çalışmalarımıza büyük önem veriyoruz. Merkez ve 7 ilçemizde yürüttüğümüz budama eğitimleriyle bir budama seferberliği başlattık ve bugüne kadar yaklaşık 1.000 üreticimize eğitim verdik. Amacımız, üreticilerimizin daha kaliteli ve daha yüksek verim elde etmesini sağlamak ve bu yolla gelirlerini artırmaktır." Fındığın dünya markası bir ürün olduğunu da belirten Uzun, Düzce’den yıllık yaklaşık 20 bin ton fındık ihracatı gerçekleştirildiğini ifade ederek, "Üreticilerimizin bol ve bereketli bir üretim sezonu geçirmesini istiyoruz. İl Müdürlüğü olarak teknik ekibimizle birlikte fındık verimini artırmaya yönelik çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz" dedi. Eğitim programları kapsamında üreticilere doğru budama teknikleri uygulamalı olarak anlatılarak, fındık bahçelerinde verim ve kalite artışının sağlanması hedefleniyor.