ÇEVRE - 05 Haziran 2025 Perşembe 12:10

Sultansuyu Barajı’nda deprem sonrası onarım çalışmaları hız kesmeden sürüyor

A
A
A
Sultansuyu Barajı’nda deprem sonrası onarım çalışmaları hız kesmeden sürüyor

Malatya’daki Sultansuyu Barajı’nda, 6 Şubat depremlerinde oluşan hasarların giderilmesi amacıyla başlatılan rehabilitasyon çalışmaları aralıksız devam ediyor. DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, 2025 sulama sezonunda çiftçilerin su sorunu yaşamayacağını açıkladı.


Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalarla, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Malatya Sultansuyu Barajı’nda gövde dolgusunun yeniden imalatı tüm hızıyla sürüyor. "Asrın felaketi" olarak nitelenen depremler sonrası başlatılan projede barajın sulama kapasitesinin korunması hedefleniyor.


Söz konusu onarımların çiftçilere herhangi bir mağduriyet yaşatmadan sürdürüldüğünü belirten DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, "2023 ve 2024 yıllarında sulama sezonları sorunsuz tamamlandı. Aynı zamanda 41 adet yeraltı su kuyusu açılarak 514 litre/saniye su kapasitesi hazır hale getirildi. Böylece 2025 yılı sulama sezonu için de herhangi bir risk söz konusu değildir" ifadelerini kullandı.


1994 yılında işletmeye alınan Malatya Sultansuyu Barajı, S2 (Sol Sahil) ve S3 (Sağ Sahil) sulamalarıyla birlikte toplam 106 bin 890 dekar tarım arazisinin su ihtiyacını karşılıyor. DSİ, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla bölgedeki tarımsal üretimin kesintisiz devam etmesini hedefliyor.



Sultansuyu Barajı’nda deprem sonrası onarım çalışmaları hız kesmeden sürüyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bolu TEM Otoyolu’nun Bolu geçişi Ankara istikametinde 3 tırın yolu kapatması sonucu ulaşım durdu TEM Otoyolu’nun Bolu geçişinde, Ankara istikametinde 3 tırın yolu kapatması sonucu ulaşım bir süre durdu. Karayolları ekiplerinin ters yönden ulaşarak yaptığı müdahale ile trafik akışı kısmen sağlanırken, bölgede uzun araç kuyrukları oluştu. TEM Otoyolu’nun ve D-100 karayolunun Bolu geçişinde yoğun kar yağışı devam ediyor. Kış lastiği veya zincir takmadan yola çıkan araçlar ulaşımın aksamasına neden oldu. TEM otoyolunun Ankara istikametinde Çaydurt bölgesinde 3 şeridi, 3 tırın tedbirsizliği sonucu kapandı. Tırların yolu kapatmasıyla birlikte Ankara istikametinde ulaşım tamamen kesildi ve bölgede kilometrelerce araç kuyruğu oluştu. Ekipler ters şeritten müdahale etti Konuyla ilgili olarak Karayolları Genel Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamada, "Anadolu Otoyolu’nun Ankara yönünde, Çaydurt Otoyol Dinlenme Tesisi’nin yaklaşık 1 kilometre gerisinde saat 23.15’te, 3 şeridin tamamında, 3 adet tırın tedbirsizliği sonucu yolu kapatması nedeniyle ulaşım geçici olarak kesintiye uğramıştır. Karayolları ekiplerince ters yönden müdahale edilerek otoyolda trafik akışı kısmen sağlanmış olup, ulaşımın normale dönmesi için çalışmalara devam edilmektedir" denildi. Bolu geçişinde zor anlar Otoyolun Bolu geçişinde yoğunluk ve kış şartları nedeniyle trafik zaman zaman durma noktasına geldi. Güzergah üzerinde yolda kalan tırlar ve otomobiller nedeniyle ulaşımda aksamalar yaşanırken, sürücüler zor anlar yaşadı. Öte yandan D-100 karayolunda da ulaşımda güçlükler yaşandı. Yolda kalan bir tır, Karayolları ekiplerine ait greyderin halatla çekmesi sonucu bulunduğu yerden kurtarıldı. Ekiplerin, TEM Otoyolu’nda ulaşımı normale döndürmek ve yolda kalan araçları kurtarmak için başlattığı çalışmalar aralıksız sürüyor.