TEKNOLOJİ - 29 Eylül 2023 Cuma 10:20

Yapay zeka ile hazırlanan klip büyük ilgi gördü

A
A
A
Yapay zeka ile hazırlanan klip büyük ilgi gördü

Türkiye’de ilk kez alaturka-arabesk formunda bestelenen bir eser için yapay zeka teknolojisi ile klip hazırlandı. İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Müzik Öğretmenliği Programı öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Ayhan tarafından hazırlanan klip büyük ilgi gördü.


İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Müzik Öğretmenliği Programı öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Ayhan sözü ve müziği kendisine ait olan “Saklısın” isimli alaturka-arabesk formunda bestelediği eserine stüdyo kayıtlarının tamamlanmasının ardından yapay zekayı kullanarak klip hazırladı.


Türkiye’de ilk kez alaturka-arabesk formunda bestelenen bir eser için yapay zeka teknolojisi ile kullanılırken, klip sosyal medya platformlarından büyük ilgi gördü.


Yapay zeka teknolojilerinin son günlerde hayatın bir çok yerinde karşımıza çıktığını belirten Ayhan bu anlamda müzik sanatında önemli bir alan olan klip çekimlerinde de bu teknolojiyi kullanabilmenin önemini vurgu yaparak, yeni projelerde de yapay zekayı kullanmayı planladıklarını söyledi.



“Alaturka tarzında ilk olan bir proje”


Alaturka tarzında bir ilk olan projeye dair değerlendirmelerde bulunan İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Müzik Öğretmenliği Programı öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Ayhan, “Geçtiğimiz yıllarda alaturka tarzında beslediğim bir esere klip çekme fikrimiz oluştu. Daha sonra günümüzde aktif olarak kullanılan yapay zekayı klipte kullanabilir miyiz diye düşündüm ve uygulamaya karar verdim. İngilizce kodlarla çalışan yapay zeka sisteminde istediğimiz görüntüleri İngilizce komutlarla yapay zeka teknolojisine anlattığımızda bu kodları uygun olarak bizlere görüntü verebilmekteydi. Ön araştırmaları tamamladıktan sonra klipin sözlerine yönelik kodları oluşturmaya başladım ve bu kodları İngilizceye çevirerek yapay zekaya frekans frekans kodladığımda 4’er ve 8’er saniyelik bize videolar üretti ve bu videolarla alaturka tarzında ilk olacak bir projeye imza atmış olduk. Ülkemizdeki bazı ünlü sanatçıların kliplerinde yapay zekanın kullanıldığını görmüştük bu anlamda yeni bestelenmiş eserim olan “Saklısın’a” yapay zeka teknolojisini kullanarak bir klip hazırlattık ve büyük bir beğeni ile karşılandı. Bu alamda yapay zekanın hayatımıza güzel bir dokunuşuna daha denk gelmiş olduk” diye konuştu.



Yapay zeka ile hazırlanan klip büyük ilgi gördü

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Cumhurbaşkanı Erdoğan Slovenya Cumhurbaşkanı Natasa Pirc Musar ile görüştü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 5. Antalya Diplomasi Forumu (#ADF2026) için Türkiye’de bulunan Slovenya Cumhurbaşkanı Natasa Pirc Musar ile bir görüşme gerçekleştirdi. Liderler, Türkiye-Slovenya ikili ilişkileri ile bölgesel ve küresel gelişmeleri ele aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, Türkiye ile Slovenya ilişkilerinin her geçen gün daha da güçlendiğini, özellikle ticaret, ekonomi ve altyapı alanlarında iş birliğini artırmak için gayret gösterildiğini belirtti. Erdoğan, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyelik hedefini stratejik önemde gördüğünü, Birlik’ten cesaretli ve vizyoner yaklaşım beklendiğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin yakın coğrafyasındaki istikrarsızlık ve savaş ortamında, NATO müttefikleri olarak savunma sanayii alanında iş birliğinin arttırılmasının önem arz ettiğini, NATO’nun Ankara Zirvesi’nde bu konuda yeni kararlar alınmasını beklediklerini, Slovenyalı yetkililerin 5 Mayıs’tan itibaren İstanbul’da yapılacak SAHA savunma fuarına katılmalarının faydalı olacağını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Slovenya’nın Filistin Devleti’ni tanımasının, İsrail’e silah ambargosu uygulamasının ve BM’de Filistin lehine karar tasarılarına öncülük etmesinin takdirle karşılandığını ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Balkanlar’da istikrarı desteklemeye yönelik tesis ettiği Balkan Barış Platformu’na Slovenya’nın da katılımını arzu ettiğini belirtti.
Kocaeli Kız öğrenciler için mesleki deneyim projesinde yeni aşama Kocaeli’de başlatılan projeyle kuruluşlarda kalan lise çağındaki kız öğrenciler; tarım, gıda ve hayvan sağlığı alanlarını sahada deneyimleyerek meslek seçimine hazırlanacak. Kocaeli’de Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı kuruluşlarda kalmakta olan lise çağındaki kız öğrencilerin mesleki gelişimine katkı sunacak önemli proje tanıtıldı. İzmit Kaymakamlığı ile İzmit Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü koordinasyonunda, Kocaeli Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü iş birliğiyle yürütülen; "Geleceğe Dokunuş: Tarım, Gıda ve Hayvan Sağlığında Kız Öğrencilerle Mesleki Deneyim Projesi"nin tanıtımının ardından uygulama sürecine geçilmesi planlanıyor. Meslekleri yerinde öğrenecekler Proje kapsamında öğrenciler; tarım, gıda ve hayvan sağlığı alanlarında yalnızca teorik bilgi almakla kalmayacak, aynı zamanda saha ziyaretleri, laboratuvar uygulamaları ve işletme incelemeleriyle meslekleri yerinde tanıma fırsatı bulacak. Bu süreçte gençlerin, mesleklerin günlük işleyişini gözlemleyerek deneyim kazanması hedefleniyor. Projenin temel amacı, öğrencilerin eğitim ve kariyer planlamasında daha bilinçli kararlar almasını sağlamak. Alanında uzman kişilerle bir araya gelecek öğrencilerin, ilgi duydukları meslekleri yakından tanıyarak kendi geleceklerine yön vermesi amaçlanıyor. Projenin tanıtım toplantısına İzmit Kaymakamı Yusuf Ziya Çelikkaya, Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Ramazan Yakar, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Kamil Tüylüoğlu ile İzmit Tarım ve Orman İlçe Müdürü İsmail Çetin katıldı.