ASAYİŞ - 25 Temmuz 2016 Pazartesi 16:22

Manisa’da darbe soruşturması

A
A
A
Manisa’da darbe soruşturması

Manisa Valiliği, darbe girişimi sonrası yapılan soruşturma kapsamında bugün itibariyle 31 kamu görevlisinin tutuklandığını, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu kararıyla görevden uzaklaştırılan 30 yargı mensubundan da 22’sinin tutuklandığını açıkladı. Görevden uzaklaştırılan ve sözleşmesi feshedilen personel sayısının ise bin 81 olduğu bildirildi.
Manisa Valiliği, 15 Temmuz’daki darbe girişiminin ardından haklarında adli ve idari işlem yapılan kamu görevlilerinin sayıları hakkında bilgi verdi. Yapılan açıklamada, "FETÖ/PDY tarafından 15 Temmuz 2016 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve hükümetine, ülkemizin birlik ve bütünlüğüne, anayasal demokratik hukuk düzenine kalkışma teşebbüsü devletimiz, hükümetimiz, kolluk güçlerimiz ve aziz milletimizin cansiperane karşı duruşu ile püskürtülmüş ve kamu düzeni yeniden tesis edilmiştir. Ülkemizin ve milletimizin varlığına kasteden bu yapıyla ilişkisi olduğu şüphesiyle haklarında adli ve idari soruşturma başlatılan toplamda ilimizde şu ana kadar 7’si Müftülük, 2’si Diyanet Eğitim Merkezi Müdürlüğü, 134’ü İl Emniyet Müdürlüğü, 14’ü SGK İl Müdürlüğü, 25’i Vergi Dairesi Başkanlığı, 2’si Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, 718’i İl Milli Eğitim Müdürlüğü, 1’i Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, 103’ü Celal Bayar Üniversitesi, 10’u Jandarma ve diğer Silahlı Kuvvetler personeli, 5’i İçişleri Bakanlığı, 12’si Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, 2’si Manisa Kredi ve Yurtlar Kurumu İl Müdürlüğü, 5’i Vergi Denetim Kurulu Manisa Küçük ve Orta Ölçekli Mükellefler Grup Başkanlığı’ndan olmak üzere bin 40 kamu görevlisi ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu kararıyla 30 hakim ve savcı hakkında ilgili mevzuat doğrultusunda görevden uzaklaştırma tedbiri uygulanmıştır. Ayrıca Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’na bağlı 11 görevlinin sözleşmesi feshedilmiştir" denildi.
Adli soruşturmaların devam ettiği kaydedilen açıklamada, "Bahsi geçen kamu görevlilerinden devam etmekte olan adli soruşturmalar neticesinde şu anda 28 kamu görevlisi gözaltında olup, 31 kamu görevlisi tutuklanmıştır. Ayrıca, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu kararıyla görevden uzaklaştırılan 30 yargı mensubundan da 22’si tutuklanmıştır. Şu ana kadar ilimiz genelinde 28 okul, 34 yurt, etüt merkezi ve muhtelif kurs, 19 dernek ve 1 (bir) sendika kapatılmış, 11 derneğin 2 ay süreyle faaliyeti durdurulmuş, kamu personeli ve yakınlarına ait bin 84 pasaport iptal edilmiştir" ifadelerine yer verildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sivas (Düzeltme) 58 yıldır gerçek kimliğini arıyor Sivas’ta yaşayan 58 yaşındaki Raziye Şimşek, doğduğu günden bu yana gerçek kimliğine kavuşamadı. Hikâyesiyle filmlere konu olacak olayın aydınlatılması için Şimşek’in biyolojik babasının mezarı açılarak DNA örneği alındı. Sivas kent merkezinde yaşayan Raziye Şimşek, 1 yaşında annesini kaybettikten sonra yaşadığı dramatik hayat hikâyesiyle duyanları derinden etkiliyor. Şimşek, annesinin vefatının ardından babası tarafından 1 yaşındayken yurda verildi. İddiaya göre, o dönemdeki yurt müdürü Şimşek’i kaydettirmeden resmi olmayan şekilde bir aileye verdi. Bu aile de sahte kayıtlarla Şimşek’i öz çocuklarıymış gibi nüfusa kaydettirdi. Şimşek, evlendikten sonra evlat edinen aile tarafından reddedilerek evlatlıktan düşürüldü. Evlat edinen ailenin çıkarttığı kimlik kartı numarası ve kendisinin çıkarttığı kimlik kartı numarası bulunan Şimşek, bu nedenle devlet kurumlarına gittiğinde birçok sorunla karşılaşıyor. Yaklaşık 3 yıldır bu durumun çözümü için mücadele eden Şimşek, “Ben bir yaşımdayken annem vefat etti. Bana bakan olmadığı için beni yurdun kapısının önüne bırakıyorlar. O dönemin yurt müdürü beni el altından yurda kaydetmeksizin beni büyüten aileye veriyor. Onlar da sahte kayıtla beni kendilerinin üzerine geçiriyorlar. 18, 19 yaşına gelip evlendiğimde beni üzerlerinden düşürüyorlar. Bunun zorluğunu hep yaşıyorum. Benim ablalarım bütün aile fertlerim beni kabul ediyor ama daha büyük aile bireylerimiz olmadığı için Hâkim Bey DNA testine karar verdi. 2,5 yıldır çok büyük zorluklarla uğraşıyorum. Hem maddi hem de manevi sıkıntılar yaşıyorum. Sürekli mahkemelere gidip geliyorum. Yaşadığım şeyleri tekrar tekrar yaşıyorum” dedi. Adına iki farklı kimlik numarası olduğunu ifade eden Şimşek, “Geçmiş yakamı bırakmıyor ki rahat edeyim. 1965 yılından bu yana bu hayatı yaşıyorum. Şuanda benim adıma iki farklı TC kimlik numarası var. Birisi onların üzerine diğeri de benim şuan kullandığım TC kimlik kartı numarası. Devlet kurumlarına gittiğim zaman problem oluyor. Hastanelere falan gittiğimde eşimin üzerine muayene olduğum için pek sorun yaşamadım ama yine de ben bu durumdan da rahatsız oluyorum. Her zaman elim yüreğimde. İnşallah son mahkeme olur, bu konudan dolayı hem maddi hem manevi çok yoruldum. 58 yaşındayım 25 yıl olmuştu ben unutalı. Ama ben 2,5 yıldır bu durumu mahkeme kapısında tekrar tekrar yaşıyorum, geçmiş yakamı bırakmıyor” şeklinde konuştu.
Trabzon Türk balıkçı tekneleri okyanusları mesken tuttu Türkiye’de bin 600 kadar endüstriyel balıkçı teknesi bulunurken bu tekneler yurt içi ve yurt dışı sularda avcılık yapıyor. Ülkemizde denizlerde 15 Nisan’da başlayan av yasağının ardından bazı balıkçı tekneleri ağırlıklı olarak Atlas ve Hint Okyanusu’na yönelerek avcılık yapıyor. Türkiye, Afrika ülkeleri başta olmak üzere 12 ülkeyle balıkçılık konusunda antlaşması yaparken, 15 ülke ile de antlaşma yapmak üzere müzakereler sürüyor. Türkiye’den yapılan uluslararası anlaşmalar kapsamında Türk balıkçı gemileri ağırlıklı olarak Atlas Okyanusu’nun Batı Afrika sahilleri olmak üzere Fas, Moritanya, Fildişi Sahili, Somali gibi ülkelerin sularında tıpkı Karadeniz, Ege, Marmara ve Akdeniz’de olduğu gibi farklı balık çeşitlerini avlıyor. Uluslararası sularda avlanan gemilerin çoğunluğunu Doğu Karadeniz’den giden balıkçı gemileri oluştururken, Türkiye şu ana kadar Afrika ülkeleri başta olmak üzere 12 ülkeyle balıkçılık konusunda antlaşması yaptı. 15 ülke ile anlaşma yapmak üzere müzakereler devam ediyor. Türkiye karasuları dışında onlarca balıkçı teknesi, 2 binin üzerindeki tayfası ile avlanma yaparken, son yıllarda ülkemizde gerek iklimsel değişiklik gerekse çevresel faktörlerden dolayı su ürünleri avcılığı üretiminde yaşanan dalgalanmalar endüstriyel balıkçılık yapan balıkçı teknelerinin zor duruma düşmesine neden oluyor. Hem balıkçıların avlanma miktarını nispi olarak artırmak hem yeni ürün alanları bulmak için son yıllarda Türkiye su ürünleri üretiminin olduğu ülkelerle beraber ikili balıkçılık antlaşmaları yaparak bu doğrultuda Atlas ve Hint Okyanusu’nun yolunu tuttu.
Kayseri ERÜ, THE 2024 Asya Üniversiteleri sıralamasında ilk 500’de Dünyanın en itibarlı üniversite derecelendirme organizasyonlarından birisi olan Times Higher Education (THE) 2024 Asya Üniversiteleri Sıralaması açıklandı. Açıklanan sıralamaya göre Erciyes Üniversitesi (ERÜ) en iyi 401-500 üniversite aralığında sıralanarak önemli bir başarı elde etti. THE 2024 Asya Üniversiteleri Sıralaması açıklandı. 2023 yılına ait kurumsal veriler dikkate alınarak gerçekleştirilen THE Asya 2024 sıralamasında Türkiye’den 75 üniversite sıralamaya girdi. Açıklanan sonuçlara göre, ERÜ en iyi 401-500 üniversite aralığında sıralanarak önemli bir başarı göstererek, devlet üniversiteleri arasında ise 13. sırada yer aldı. THE Sıralama Sistemi Asya üniversitelerini, dünya üniversiteleri sıralamasında kullandığı Öğretim, Araştırma Ortamı, Araştırma Kalitesi, Endüstri ve Uluslararası Görünürlük olmak üzere 5 ana başlıkta 18 göstergeye göre derecelendirmekte olup, toplam puan belirlenirken Araştırma Kalitesi yüzde 30, Araştırma Ortamı yüzde 28, Öğretim yüzde 24.5, Endüstri yüzde 10 ve Uluslararası Görünürlük ise yüzde 7.5 oranında ağırlığa sahip bulunmaktadır. Erciyes Üniversitesi’nin kuruluşundan itibaren her zaman kendinden söz ettiren ve her zaman üst derecelerde yer alan bir Üniversite olduğuna dikkat çeken ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun, bu önemli başarıya katkı sağlayan tüm ERÜ mensuplarına teşekkür etti.