YEREL HABERLER - 26 Mayıs 2017 Cuma 17:35

Spil Dağı turizme kazandırılacak

A
A
A
Spil Dağı turizme kazandırılacak

Manisa’da Spil Dağı’nın doğa, tarih, sağlık ve spor turizm olanaklarının verimli kullanılarak turizme kazandırılması amacıyla hayata geçirilen “Şehzadeler Spil ile Yükseliyor” projesinin kapanış toplantısı gerçekleştirildi.

Manisa’da Spil Dağı’nın doğa, tarih, sağlık ve spor turizm olanaklarının verimli kullanılarak turizme kazandırılması amacıyla hayata geçirilen “Şehzadeler Spil ile Yükseliyor” projesinin kapanış toplantısı gerçekleştirildi.


Şehzadeler Kaymakamlığı’nca Şehzadeler ilçesindeki ve Spil Dağı Milli Parkındaki turizm potansiyelini geliştirmek amacıyla hazırlanan “Şehzadeler Spil ile Yükseliyor” Projesi kapanış toplantısı yapıldı. Şehzadeler Belediyesi Spil Dağı Milli Park Müdürlüğü, Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Müdürlüğü tarafından yürütülen projeye Zafer Kalkınma Ajansı tarafından 60 bin TL’lik hibeyle destek sağlanıyor. Projeyle birlikte Spil Dağı’nda doğa, tarih, sağlık ve spor turizm olanaklarının ortaya çıkarılması ile kamu idareleri, belediye ve özel teşebbüslerin yatırım planlarına kılavuzluk etmesi hedefleniyor.


İzmir ve Manisa illeri arasında yer alan bin 517 metre rakımlı Spil Dağı karstik oluşumları, bilimsel araştırmalarla belirlenen 78 adet endemik bitki türü yer alıyor. Endemik bitki türleri arasında yer alan Manisa lalelerine ev sahipliği yapan Spil Dağına özellikle kanser hastalarının temiz havasından dolayı yoğun ilgi gösteriyor. Ayrıca Spil Dağı Ayvacık Köyü ve köye yakın Sülüklü Göl’ü ve mitolojik Tantalos Kaya Mezarı, Yarık Kaya, Kybele Kaya Anıtı ve Pelops Tahtı gibi birçok değeri içerisinde barındırıyor. Proje kapsamında yapılan çalışmaları anlatan Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Spil’in Gediz’e bakan kısmında 1,5 aylık bir çalışma yaptıklarını söyledi. Yapılan incelemelerde tarihi eserlerin yerlerde yattığına dikkat çeken Çorumluoğlu, kaçak kazı çalışmalarının yapıldığının altını çizdi. Ayvacık Köyü’nde oksijen ve temiz hava ortamında şifalı bitkileri ve doğal yaşam hayatı kullanarak kanseri yenen insanların olduğunu belirten Kaymakam Çorumluoğlu, bazı Hollandalıların buraya gelerek yaşamlarını sürdürdüğünü söyledi. Spil Dağı Milli Park Müdürlüğü’nün Spil’e önemli yatırımları kazandırdığını ifade eden Çorumluoğlu, “Spil’de son zamanlarda ciddi para harcandı. 2 tane otel inşaatı devam ediyor, teleferik çalışması sürüyor. Bunlar önemli yatırımlar ama önemli olan buraya gelen insanlara alternatif turizm alanları sunmaktır. Bu alanları sunarsanız o zaman turist gelir. Bizde bu projeyle Milli Parklar Müdürlüğünün yaptığı yatırımlarla entegre olacak alanları ortayı çıkarmaya çalışıyoruz” dedi.


Turizmde kısa dönemde büyük başarıların beklenmemesi gerektiğinin altını çizen Çorumluoğlu, “Turizmde kısa dönemde büyük başarılar elde edilmek isteniyor. Bu büyük hatadır. Kısa dönemde değil uzun dönemde başarılar elde edilmelidir. Turizmi paraya nasıl dönüştürebiliriz onun arayışında içindeyiz. Bu projemiz Şehzadeler ilçemize, ülkemize ve turizme büyük katkılar sağlayacaktır. Ama yapmamız gereken daha çok iş var. Oteller, teleferik tamamlandığı zaman Şehzadeler’de turizm gelişecektir. Projemize destek olan herkese teşekkür ediyoruz” diye konuştu.


Giritligil Hotel’de düzenlenen kapanış törenine Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Vali Yardımcısı Hüseyin Karameşe, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürü Kerim Gençoğlu, Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, Şehzadeler İlçe Milli Eğitim Müdürü Ebubekir Ermiş, Doğa Koruma ve Milli Parklar Manisa İl Şube Müdürü Uğur Bayil ve turizmciler katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kars Karslı vatandaştan duyarlı davranış Ermeni-Türk harbinde Kars’ta 1920 yılında şehit düşen Yüzbaşı Faik Bey’in mezarına duyarlı vatandaş tarafından önce bayrak dikildi, ardında da mezarın bulunduğu bölge temizlendi. Tarihi Benli Ahmet İstasyonu’nda dört tarafı duvarla çevrili olan Yüzbaşı Faik Bey’in mezarının anıt mezar haline getirilmesini isteyen vatandaşlar, mezarlıkta 5 ayrı mezarın bulunduğuna dikkat çekerek mezarın olduğu bölgenin koruma altına alınması gerektiğini veya buraya anıt mezar yapılmasını istedi. Kars’ın en işlek caddelerinden birisi olan Faikbey Caddesi’ne ismi verilen Yüzbaşı Faik Bey’in mezarının tarihi istasyonda bulunduğunu ifade eden vatandaşlar, "Kars ve civarının Ermenilerden geri alınması için yapılan harekat esnasında 12. Tümen, 36. Alay 1’inci tabur komutanı yüzbaşı Faik bey 14 Ekim 1920 tarihinde Ermeni-Türk harbinde, Berne (Koyunyurdu) Köyü’nün doğusundaki tepede birliğin başında olduğu sırada çarpışmalarda şehit düştü. Ben de her sene geliyorum. Otlarını temizliyoruz, bayrağını taktık. Her yıl bu ayalarda gelip buranın bakım ve onarımı yapıyorum" dedi. Duyarlı vatandaş daha sonra Yüzbaşı Faik Bey’in bulunduğu mezarın etrafını temizledi, mezarın üzerinde bulunan ağaç parçalarını ve istenmeyen otlarını topladı, mezarlığın içerisindeki bayrağı değiştirdi. Şehitlere dua eden vatandaş daha sonra bölgeden ayrıldı.
Antalya Eşinden para istedi, ’param yok’ cevabını alınca hayatı değişti, kendi işinin patronu oldu Kocası harçlık vermeyince kendi dükkanını açan kadın, 36 yıldır mesleğini icra ediyor. Antalya’nın Serik ilçesinde yaşayan Fahriye Altınkaynak, 36 yıldır hayali olan olan terzilik mesleğini sürdürüyor. Altınkaynak, terziliğe hobi olarak başladı. Eşinden bir ihtiyacı için bir miktar para istediğinde “Param yok” cevabını alan Altınkaynak, kendi iş yerini açtı. Evindeki el makinesi ve kumaşlarla birlikte dikiş, giyim üzerine açtığı küçük bir dükkanla geçimini sağlamaya başlayan Fahriye Altınkaynak (62), “Herkes bana, "Başaramazsın, yapamazsın, tek başına bir bayansın” dedi. Ben de yapabilirim dedim” dedi. Terzilik mesleğiyle çocuklarını okuttu İş yeri açtığı zaman müşteri gelmesi için konfeksiyonlara broşür ve kartvizit dağıttığını anlatan Fahriye Altınkaynak, mesleğinin çocukluk hayali olduğunu aktardı. Eşinin işine karşı gösterdiği tüm direnişlere rağmen, 36 yıllık zaman zarfında 3 çocuğunun üniversite öğrenimini tamamladığını açıklayan Altınkaynak, meslekte nasıl başarıya ulaştığını şu sözlerle ifade etti: "Mesleğim, çocukluk hayalim. Bu işe önce evde başladım. Fakat evde olmuyordu, eve gelen çocuklarıyla geliyordu, çalışma imkanım olmuyordu. Sonra çok acil bir para ihtiyacım oldu. Eşimden para istedim, ’Param yok’ dedi. Eşimin bana öyle demesi çok üzdü. Oturup düşündüm ve bir iş yeri açmaya karar verdim. Hemen araştırmaya başladım ve dikiş, giyim üzerine bir dükkan kiraladım ama hiçbir şeyim yoktu, sadece küçük bir el makinem vardı. Herkes bana, ’Başaramazsın, yapamazsın, tek başına bir bayansın’ dedi. Ben de ’Neden, ben de yapabilirim’ dedim. Evimdeki makinemi iş yerime getirdim. Broşürler, kartvizitler bastırdım. Bütün konfeksiyonları dolaşarak dağıttım. ’Yapılacak tadilat işlerinize talibim’ dedim. Evdeki kumaşlarımı getirdim, dükkanıma yerleştirdim, badana yaptım. Eşim şiddetle karşı çıktı, ’Yapamazsın, uğraşamazsın, otur evde yemeğini yap’ dedi. Ama ben kararlıydım. Çok ağır bir kelime kullandı. Eğer hayat müşterekse ve ben çalışmıyorsam, almakla mükelleftir kendisi. Almıyorsa, ben de bir şeyler yapma ihtiyacı hissettim. Kimseye muhtaç olmak istemedim. O kadar zor ki birilerine muhtaç olmak. Azmettim ve yavaş yavaş müşterilerim gelmeye başladı. Sonra eşimden ayrıldım." Kadınların hayatta her zaman üretken olması gerektiğini anlatan Altınkaynak, “Elimden geldiği kadar helalinden olsun diye gece gündüz, gece yarılarına kadar çalıştım. 3 çocuğum ve 8 torunum var. Oğullarım ve kızım üniversiteyi bitirdi ve hepsinin mesleği var. Torunlarımla mutluyum ve en güzeli bir işim var. Bir kadın, üretken ve karınca gibi olmalı. İlla ki, iş yeri açması gerekmiyor. Evde, tarlada, fabrika başka bir iş yerinde çalışsın ama üretsin. Kadınlar, kimseye muhtaç olmamalı, dimdik ayakta kalmalı” diye konuştu.