EKONOMİ - 06 Ekim 2017 Cuma 17:41

Karaağaçlı Bilgi Evi meslek sahibi yapıyor

A
A
A
Karaağaçlı Bilgi Evi meslek sahibi yapıyor

Şehzadeler Belediyesi Karaağaçlı Bilgi Evi bünyesinde, Halk Eğitim Merkezi işbirliği ile açtığı Manisa Bezi Dokuma Kursu, Manisalı kadınlar tarafından yoğun ilgi görüyor.

Şehzadeler Belediyesi Karaağaçlı Bilgi Evi bünyesinde, Halk Eğitim Merkezi işbirliği ile açtığı Manisa Bezi Dokuma Kursu, Manisalı kadınlar tarafından yoğun ilgi görüyor.


Şehzadeler Belediyesinin Karaağaçlı Mahallesinde faaliyete geçirdiği Karaağaçlı Bilgi Evinde açılan kurslar, özellikle civar mahallelerde bulunan kadınların ilgi odağı oldu. Birçok el sanatları branşında kurslar açtıklarını ifade eden Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, “Şehzadeler Belediyesi olarak vatandaşlarımıza farklı alanlarda meslek edindirme kursları açmaya devam ediyoruz. Bu bağlamda Karaağaçlı Mahallemizde açmış olduğumuz Karaağaçlı Bilgi Evimizde bugüne kadar açılan kurslara katılan yaklaşık 200 kadın, kurslarda öğrendikleri el sanatları sayesinde evlerinin bütçesine katkıda bulunuyorlar. Özellikle halk eğitim merkezimiz ile birlikte açmış olduğumuz Manisa Bezi dokuma kurslarımız kadınlar tarafından yoğun ilgi görüyor. Manisa Bezi dokumasını öğrenen bayanlar aynı zamanda dokumuş oldukları kumaşlar sayesinde evlerine ek bir gelir sağlamış oluyorlar. Karaağaçlı Bilgi Evimizde bugüne kadar ahşap boyama, kadın giyim dikimi, pike dikimi, Manisa Bezi dokuma, bez ayağı dokuma kurslarımızı açtık. Kurslarımızda bu güne kadar 200 kursiyerimiz eğitim almıştır. Önümüzdeki haftalarda açılacak Manisa Bezi dokuma kursumuz için hazırlıklarımızı tamamladık. Özellikle tüm Karaağaçlı ve civar Mahallelerimizde ki halkımızı kurslarımıza bekliyoruz” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Dede Korkut hikayeleri Türklerde kadının konumunu ortaya koyuyor Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Türk Kültüründe Dede Korkut Kitabı” adlı konferansında Dede Korkut hikayelerindeki kadının konum ve önemine değindi. Prof. Dr. Şenesen, Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi’nde (ÇÜTAM) verdiği konferansta, Dede Korkut Hikayelerinde genel olarak Oğuzların birtakım mücadelelerinin yer aldığını ifade ederek, “Bu mücadelelerin ikisi Oğuzların kendi aralarında yaptıkları mücadelelerdir. Bunlardan birinde Dirse Han ve oğlu Boğaç Han arasında geçer. Bir başka mücadele ise İç Oğuz ve Taş Oğuz karşılaşır” dedi. Prof. Dr. Şenesen, şunları kaydetti: “Dede Korkut Hikayelerinde sağlam temellere oturtulmuş bir sosyal yapıyla karşılaşırız. Eski kültür hayatımızı ile ilgili zengin bilgiye bu hikayelerde rastlıyoruz. Hikayelerde toplumun başında hanlar hanı diye gösterilen Begil oğlu Emren Hikayesinde padişah olarak ifade edilen Bayındır Han vardır. Bayındır Han’ın hikayelerindeki rolü beylere akın izin vermek, divanı toplamak, yılda bir defa büyük bir ziyafet vermektir. Hikayelerde kahraman olarak görünmez.” Dede Korkut Hikayelerinde hemen hemen tüm hikayelerde kadının önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Ç.Ü. Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Kadın bir güzellik sembolü olmanın yanında sosyal hayat içinde erkeğin yanında onun eşi ve ortağı olarak yer alır. Kadın sosyal hayat içinde düşüncesi alınan, eş seçiminde özgür, vefa duygusu gelişmiş, anne, iffet sahibi, saygı duyulan biridir. Bu özelliklerinin yanı sıra ata biner, kılıç kullanır, ok atar ve erkeklerle yarışır” şeklinde konuştu. Konferans sonunda Prof. Dr. Refiye Şenesen’e teşekkür belgesi verilirken hatıra fotoğrafı çekimi de gerçekleştirildi.