ÇEVRE - 19 Kasım 2017 Pazar 12:12

Manisa’da altyapı çalışmaları hız kazandı

A
A
A
Manisa’da altyapı çalışmaları hız kazandı

Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü tarafından Kula’nın Seyit Ali Mahallesi’ndeki Sabuncu Kuyu ve Sazlık mevkilerinde yer alan 2 kilometrelik isale hattını yenileme çalışmalarına başladı.

Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü tarafından Kula’nın Seyit Ali Mahallesi’ndeki Sabuncu Kuyu ve Sazlık mevkilerinde yer alan 2 kilometrelik isale hattını yenileme çalışmalarına başladı. Öte yandan Gördes İlçesi’ne bağlı Köseler Mahallesi’nde yeni sondaj açılırken Soma ilçesine bağlı Akçaavlu Mahallesi’nde de kanalizasyon hatlarının yapım çalışmaları başlandı.


MASKİ Genel Müdürlüğü, il genelinde kullanım ömrünü tamamlayan altyapıları yenileme çalışmalarına ara vermeden devam ediyor. MASKİ ekipleri tarafından Kula’nın Seyit Ali Mahallesi’ndeki Sabuncu Kuyu ve Sazlık mevkilerinde eskiyen ve sık sık arızalara neden olan 2 kilometrelik isale hattını yenileme çalışmalarına başladı. İsale hattının yenileme çalışmaları tamamlandığında mahalle sakinleri daha sağlıklı ve kesintisiz içme suyuna kavuşmuş olacak.


Ayrıca MASKİ ekipleri, Gördes İlçesine bağlı Köseler Mahallesi’ndeki mevcut içme suyu sondajında yaşanan su azalması nedeni ile yeni bir sondaj çalışmasına başladı. Delgi çalışmalarının devam ettiği sondajda 107 metrelik derinliğine ulaşıldı. MASKİ ayrıca mahallede bulunan içme suyu deposunda bakım-onarım ve revize çalışmalarını hayata geçiriyor. MASKİ tarafından devam eden sondaj yenileme çalışmaları tamamlandığında mahalle sakinleri daha kaliteli ve daha sağlıklı içme suyuna kavuşacaklar. MASKİ ekiplerinin hummalı bir şekilde mahallerinde çalışma başlattığını söyleyen Köseler Mahalle Muhtarı Halim Yıldız, “ Suyumuz mahallemize yetersiz hale gelmişti. Bu durumu MASKİ’ye bildirdik ve yeni bir sondaj çalışmasına başladı. Yeni sondajımızın delgi çalışması devam ediyor. MASKİ, bu süre içerisinde mahallemize tankerlerle su takviyesi yaparak mahallemizi mağdur etmedi. Aynı zamanda içme suyu depolarımızda yenileniyor. MASKİ mahallemizde dört koldan çalışıyor. Çalışmalarından dolayı Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün ve MASKİ Genel Müdürü Yaşar Coşkun’a çok teşekkür ederiz” diye konuştu.


Öte yandan MASKİ Genel Müdürlüğü, mahalleleri sağlıklı altyapı ağları ile donatmaya devam ediyor. Yatırım ve İnşaat Dairesi Başkanlığı bünyesinde yürütülen çalışmalar kapsamında, Soma ilçesine bağlı Akçaavlu Mahallesi’nde 3 bin 200 metrelik içme suyu hattı döşeme çalışması tamamlandı. İçme suyu şebekesinin ardından ekipler, 4 bin 200 metrelik kanalizasyon hattı döşeme işine başladı. Çalışmaların tamamlanması ile birlikte Akçaavlulu vatandaşlar uzun yıllar kullanacakları sağlıklı altyapıya kavuşacak. MASKİ Genel Müdürlüğü, Akçaavlu’daki altyapı çalışmasını noktalamasının ardından mahallenin üstyapısı da modernize edilecek. Mahallede 17 bin metrekare kilit parke taş döşemesi gerçekleştirilecek.


MASKİ Genel Müdürlüğü, 154 Mahalle Projesi ile Soma’nın Heciz Mahallesi’nde yürüttüğü kanalizasyon ve içme suyu hattı yenileme çalışmalarını tamamlamasının ardından başlattığı kilit parke taş döşeme çalışmasını da noktaladı. MASKİ Yatırım ve İnşaat Dairesi Başkanlığı tarafından Soma’nın Heciz Mahallesi’nde toplamda 3 kilometre uzunluğunda kanalizasyon ve içme suyu hattı döşendi. Sağlıklı bir altyapı sisteminin ardından mahallede 8 bin metrekarelik kilit parke taş döşeme çalışması da tamamlandı. Kısa süre içerisinde noktalanan çalışmalar sayesinde Heciz, yıllardır beklediği hizmetlere kavuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kırıkkale Kuraklığa karşı yeni tedbir, barajlarda tasarruf dönemi: 35 milyon metreküp su tutuldu Türkiye’de son aylardaki yağışların azlığı sebebiyle kuraklık riskine karşı alınan yeni tedbirler arasında barajlarda su tasarrufu dönemine girildiği belirtildi. Kırıkkale İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda Vali Mehmet Makas’a bilgiler aktaran DSİ 5. Bölge Müdürü İbrahim Yaroğlu, barajdaki suyu tribün yerine dipsavaktan bıraktıklarını belirterek, bu sayede 35 milyon metreküp su tasarrufu ettiklerini söyledi. Kırıkkale İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Vali Mehmet Makas başkanlığında gerçekleştirildi. 2024 yılı için planlanan projelerle ilgili kurum müdürlerinden bilgi alan Vali Makas, Kırıkkale’ye hizmet için var olduklarını söyledi. Vali Makas, "Oturduğumuz koltuklar aziz milletimize ait koltuklar. Dolayısıyla işimizi takip edeceğiz. Bunun siyasi kimliği olsun, atanmış bürokrat arkadaşımız olsun, lütfen sadece norm hukuk kapsamında kalmayın, takibini yapın. Kurumlarınızın işini ’ben yazıştım’ şeklinde bakmayın, takip edin" dedi. Koordinasyon toplantısına katılan DSİ 5. Bölge Müdürü İbrahim Yaroğlu da içme ve tarım arazilerinde kullanılan su hakkında Vali Makas’a bilgiler aktardı. Yaroğlu, yaptığı açıklamada, barajlardan 35 milyon metreküp su tasarrufu yaptıklarını belirtti. İçme suyu noktasında sıkıntının olmadığını ifade eden Yaroğlu, tarım arazilerinde yapılan sulamada ise disiplinli gittiklerini kaydetti. "Disiplini elden bırakırsak suyumuz yetmeyecek" 15 Mayıs’tan önce Hirfanlı Barajı’ndan suyu bırakmayacaklarını anlatan Yaroğlu, "Sulamada şöyle sıkıntımız olmayacak; Biz biraz disiplinli gidiyoruz. Her gelen talebe hemen olumlu cevap vermiyoruz. Burada bazı yerlerde kısıtlı sulama yapacağız. 15 Mayıs’tan önce Hirfanlı Barajı’ndan suyu bırakmayacağız. Bu tarihi, yağış durumuna göre ne kadar öteleyebilirsek de öteleyeceğiz. Dolayısıyla burada disiplini elden bırakırsak suyumuz yetmeyecek" diye konuştu. "35 milyon metreküp suyu tasarruf ettik" Bölge Müdürü Yaroğlu, "Buradaki barajlarımız sadece Kırıkkale topraklarını sulamıyor. Çorum ve Sinop’a kadar bu vadiyi, Kızılırmak havzasını suluyor. Daha önceden tribünlerden enerji üretip bırakılan su saniyede 50 metreküptü bu sene ilk defa dipsavaktan 15 metreküp su bıraktık ve 35 milyon metreküp suyu tasarruf ettik" şeklinde konuştu. "Disiplini de bozmazsak sulamada sıkıntı yaşamayacağız" Su tasarrufu konusunda disiplinli olunması gerektiğini savunan Yaroğlu, "Dolayısıyla burada da disiplinli gitmemiz lazım sulama noktasında. Bu sene yağış durumuna göre bu disiplini de bozmazsak sulamada da sıkıntı yaşamayacağız. Türkiye olarak su zengini de değiliz, su fakiri de değiliz. Türkiye’nin kategorisi su stresi çeken ülkeyiz. Bakanlığımızın da öncülüğünde ’suda tasarruf’ diye. Böyle gidersek nüfus ve sanayimizde artıyor. 2030’dan sonra gerekli önlemler alınmazsa su fakiri olabiliriz" değerlendirmesini yaptı.