GENEL - 24 Şubat 2018 Cumartesi 18:38

Manisa’da ‘insansız kara aracı’ için ilk adım

A
A
A
Manisa’da ‘insansız kara aracı’ için ilk adım

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Afrin’de kullandığı yerli ve milli silahların terörist unsular üzerindeki etkisi ile beraber Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "insansız tankları da üretir hale gelmemiz lazım ve bunu yapacağız" sözleriyle gündeme getirdiği insansız kara araçlarının tasarlanıp üretilmesine ilişkin bir girişim de Manisa Celal Bayar Üniversitesi ile BMC firması işbirliğinden geldi.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Afrin’de kullandığı yerli ve milli silahların terörist unsular üzerindeki etkisi ile beraber Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "insansız tankları da üretir hale gelmemiz lazım ve bunu yapacağız" sözleriyle gündeme getirdiği insansız kara araçlarının tasarlanıp üretilmesine ilişkin bir girişim de Manisa Celal Bayar Üniversitesi ile BMC firması işbirliğinden geldi.


Zafer Kalkınma Ajansı ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (MCBÜ TTO) iş birliğiyle hazırlanan 16,5 milyon TL bütçeli "Manisa Savunma Sanayi Teknoloji Geliştirme Kümesi (MASTEK) Güdümlü Projesi" başlangıç ve mutabakat toplantısı MCBÜ Rektörlüğü Seminer Salonu’nda yapıldı. Toplantıda söz alan MCBÜ Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Aktaş, Manisa olarak savunma sanayisi için önemli bir adım attıklarını kaydetti. Aktaş, savunma ve uzay üssü sanayisi konusunda gelişmiş teknolojik ürünler geliştireceklerini söyledi.


Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Veli Oğuz ise proje kapsamında sektörün önemli temsilcileriyle görüştüklerini ifade ederek, üretilecek olan ürünler hakkında bilgi verdiklerini kaydetti. Oğuz, bölgede Manisa merkezli sanayi kümesi oluşturmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi. Ülkede son zamanlarda yerli ve milli savunma teknoloji ürünlerinin üretilmesi için seferberlik başlatıldığını ifade eden Oğuz, projenin bu seferliğe destek olacağını vurguladı.


Türkiye’de 2000’li yıllardan itibaren savunma sanayisinde önemli adımların atıldığını kaydeden Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Çelebi, devletin güçlü olmasının birinci şartının ordu olduğunu belirtti. 2002 yılında savunma sanayisine yönelik 60 projede yerli ve milli oranının yüzde 20’lerde olduğunun altını çizen Çelebi, 2017’deki 600 projede ise bu oranın yüzde 65’lere yükseldiğine dikkat çekti.


Teknoloji satın alan değil üreten ülke haline gelinmesi gerektiğini belirten Rektör Çelebi, "Ordumuzun, savunma araç ve gereçlerimizin tamamen yerli ve milli sanayiyle sağlanması gerekir. Bu Afrin Harekatı’nda başarılı olmamızda kendi araç ve gereçlere sahip olmamızı gördük. Cumhurbaşkanımız insansız tank yapma hedefini ortaya koyuyor. Önce inanmak lazım. Önce hayal etmek lazım. Bu projemiz savunma sanayisindeki yerli ve milli çalışmalara destek olacak" dedi.



‘Askeri İnsansız Kara Aracı’ yapma girişimi


Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Manisa ve ülke için önemli bir adımın atıldığını, adımın Türkiye’de bir ilk olduğunu söyledi. Güvençer, BMC firması yetkilisinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla MCBÜ Teknokent işbirliğiyle ‘Askeri İnsansız Kara Aracı’ yapma girişimine başladıklarını ifade ettiğini söyledi. Güvençer, güzel müjdesi için BMC yetkililerine teşekkür etti. Daha sonra Zafer Kalkınma Ajansı Program Yönetimi Birimi Başkanı Erce Şengül, projenin detayları hakkında bilgi verdi. Konuşmaların ardından Vali Güvençer, Rektör Çelebi, Teknokent Genel Müdürü Aktaş ve Genel Sekreter Vekili Oğuz, proje protokolünü imzaladı.


Toplantı sonrası BMC Yönetim Kurulu Üyesi Taha Yasin Öztürk, insansız kara aracıyla ilgili gazetecilere açıklamada bulundu. Öztürk, "İnsansız tanka gidebilmek için önce ufağını yapmanız lazım. Daha büyük yapmadan önce ufak yapıp, prototipi yapıp test etmeniz lazım. Biz de Celal Bayar Üniversitesinin elinde böyle bir imkan varsa onu değerlendirmek açısından yapmaya, ortaklaşa yapmaya talibiz. Kendileri de bunu uygun görürse zaten beraber bu işi yapar ve devam ederiz inşallah" dedi.


Tanıtım toplantısına, Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Manisa Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Çiçekli, MCBÜ Rektörü Prof. Dr. Kemal Çelebi, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Erhan Can, İl Emniyet Müdürü Fevzi Bilgiç, Turgutlu Belediye Başkanı Turgay Şirin, BMC Yönetim Kurulu Üyesi Taha Yasin Öztürk ve çok sayıda davetli katıldı.



Proje


Projenin ilk etabında savunma sanayisinin baş aktörleri olan ASELSAN, TAI, ROKETSAN gibi firmalar için özellikle kilit teknoloji içeren ürünlerin geliştirilmesi sağlanacak ve bunlara alt yüklenicilik hizmeti verilecek. Proje kurgusuna göre tasarım, kilit teknoloji ve kalite-kontrol süreçleri MCBÜ TTO bünyesinde kurulacak olan Manisa Tasarım ve Birleştirme Teknolojileri Merkezinde (TABTEM) olacak, ara parçaların/malzemelerin üretilmesi ise Manisa, Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak’tan kümeye dahil olacak firmalara yaptırılacak. Proje kapsamında ve Ajans tarafından yapılacak diğer destekleyici faaliyetlerle birlikte TR33 Bölgesi’nde savunma sanayisine yönelik hizmet sunabilecek firmaların tespit edilmesi ile vakum kaynak teknolojisi kullanma kabiliyetinin geliştirilmesi sağlanacak.


Kamu kurum ve kuruluşları ile Manisa Celal Bayar Üniversitesinin ortak olarak yer aldığı projede iştirakçi olarak Akhisar OSB, Salihli OSB, Soma OSB ve Turgutlu OSB; Manisa TSO, Afyonkarahisar TSO, Kütahya TSO ve Uşak TSO; Manisa Kalıp ve Makina İmalatçıları Birliği (MAKİM), Turgutlu Metal Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TURMESAD) ile 5 eksen CNC firması bulunuyor. Proje kapsamında kısa vadede başta ASELSAN olmak üzere savunma sanayisi ana yüklenici firmalarına ürün ve hizmet sunabilir hale gelinecek. İlk etapta, faz dizili radar soğutma sistemleri, askeri standartlara uygun özel ısı değiştiriciler, elektronik ürün kasaları, savunma sanayi HVAC Sistemleri üretimi ve soğuk plaka (ColdPlate) tasarımı ve üretimi konularına yoğunlaşılacak.


Oluşturulacak iş modeline uygun şekilde elde edilen gelirler yine farklı kilit teknolojilerin temini için kullanılacak ve bu sayede MASTEK kümesi orta-uzun vadede daha farklı ürün ve hizmetlerle savunma sanayisi sektöründe önemli bir aktör haline gelebilecek. Savunma sektöründeki teknoloji ve know-how kazanımı diğer imalat sanayisi sektörlerine de olumlu olarak yansıyacak ve o sektörlerde kullanılan teknolojinin de gelişmesine ön ayak olacak. Bu yönüyle MASTEK projesi sadece savunma sektörü açısından değil özellikle imalat sanayisinde bölgesel rekabet gücünün de gelişmesine vesile olacak. Toplam bütçesi 16.5 milyon TL olan projeye Ajans 14 milyon 850 bin TL destek sağlayacak. Ayrıca Manisa Celal Bayar Üniversitesi ile Zafer Kalkınma Ajansının yürüttüğü, Aralık ayında başlangıç ve mutabakat toplantısının yapıldığı "Akıllı Ürün ve Üretim Sistemleri Araştırma ve Eğitim Merkezi" (MCBÜ-AKÜM) projesi kapsamındaki çalışmalar da tüm hızıyla devam ediyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Vali Aslan öğrencilerle ormanda temizlik yaptı Orman yangınları ile etkin mücadele etmek ve iklim değişikliğinden ormanları korumak için başlatılan Orman Benim Projesi çerçevesinde Düzce Valisi Selçuk Aslan, öğrencilerle temizlik yaptı. İklim değişikliklerinin neden olduğu çevre olayları ve orman yangınlarının önüne geçebilmek için piknikçilerin ormanlarda bıraktıkları çöpleri Vali Selçuk Aslan ve öğrenciler birlikte temizledi. “Orman Benim” projesi çerçevesinde gerçekleşen etkinlikte Kent Ormanı mesire alanına gelen Vali Aslan, protokol üyeleri, Orman Şefliği, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü çalışanları ile öğrenciler kolları sıvadı. Öğrencilerle birlikte orman içinde atılan çöpler tek tek toplandı. Vali Aslan iklim değişimlerinin ormanlara ciddi zararlar verdiğini belirterek, “Tarım ve Orman Bakanlığı koordinesinde Orman Benim çalışması için bir araya geldik. Bu proje ile küresel iklim değişikliği, küresel ısınma olgusu her geçen gün dünyamızda daha fazla hissedilir durumda. Bu gerçeklik maalesef son dönemde ormanlarımızda daha fazla yangın olayı meydana geldiğini hep beraber müşahede etmekteyiz. Orman Benim Kampanyamız ile pek çok konuda olduğu gibi ormanlarımızın da olumsuz her türlü etkiden korunması açısından önleyici bilincin geliştirilmesi bir farkındalık oluşturulması konusunda bugün bir aradayız. Ne yapmak istiyoruz? Ormanlarımızın içinde ya da kıyısında bulunan yolların çevresinde bulunan otlar yanmaya müsait çöpler gibi ormanlarımız açısından potansiyel risk oluşturan materyalleri toparlıyoruz. Biz bugünkü yaptığımız çalışma ile insanlarımızın önleyici bilinci test etmeye çalışıyoruz. İnsanlarımızda doğanın niçin korunması gerektiğini bu cennet coğrafyanın bugün üzerinde bizler yaşıyor olsak ta torunlarımıza emanet olduğunu, sürdürülebirliğini insanların zihinlerine, vicdanlarına yerleştirmek açısından bir farkındalık çalışması gerçekleştiriyoruz. Doğa bugün bizim, yarın evlatlarımızın daha uzak yarınlarda torunlarımızın. Orman Benim diyoruz. Ormanlarımızı koruma noktasında her türlü özveriyi göstereceğiz” dedi.
Hatay Depremzede öğrenciler, geliştirdikleri projeyle Amerika’dan birincilikle döndüler Hatay’ın Payas ilçesinde yaşayan lise öğrencileri, Amerika’da düzenlenen robotik kodlama yarışmasında 600 takım arasında birinciliği elde ettiler. Kahramanmaraş merkezli depremlerde Hatay’da binlerce bina yerle bir olmuş, vatandaşların hayatların olumsuz etkilenmişti. Asrın felaketinin yaralarının sarıldığı Payas ilçesinde depremzede öğrencilerin kendilerini geliştirdikleri STEM merkezinde eğitim gören öğrenciler, geliştir de ki robotik kodlama projesiyle Amerika Birleşik Devletleri’nin Houston eyaletinde düzenlenen ve dünyanın dört bir yanından gelen 600 takımın yarıştığı FRC (First Robotics Competition) Dünya Şampiyonası’nda katıldılar. Depremzede öğrenciler, yarışmada başarı göstererek jüri özel ödülü olan Judges Award’ı almaya hak kazandılar. Tüm olumsuzluklara rağmen birincilik elde eden öğrenciler, başarılarıyla bölge halkına umut oldular. Depremin ardından yaşanan süreçte konteynerde ve çadırda çalışmalarını yürüttüklerini belirten Payas Stem Koordinatörü Cem Kağar, ”2016 yılında Payas Belediyesi Başkanımız Bekir Altan’ın ve Milli Eğitim Müdürlüğümüzün desteğiyle şu an içerisinde bulunduğumuz stem merkezini kurduk. Buradaki çalışmalarımıza devam etmekteyiz. 2017 yılından beri FIRST Robotics Competition FRC turnuvalarına ve yarışmalarına sparc 5665 takımı olarak katılıyoruz. Geçen yıl New York’ta aldığımız Impact Award ödülü sayesinde bu sene dünya şampiyonasına katılma hakkı elde etmiştik. Tabii ki şimdi burada bir çırpıda anlatıyoruz, ama bu süreç öyle basit ve kolay bir süreç değil, uzun yılların getirmiş olduğu birikimle, öğrencilerimize burada çok ciddi eğitimler veriyoruz. Biz Payas Stem yapay zeka Merkezi öğrencilerimizle beraber Sparc 5665 takımı olarak bölgemizde özellikle deprem sürecinde çok yoğun stem çalışmaları yürüttük. Daha sonra bunların tamamını toplanıp birlikte Amerika’daki dünya şampiyonasına katıldık, tabii ki dünya şampiyonası muhteşem bir deneyim. Dünyanın hemen hemen bütün ülkelerinden takımlar var ve 600 üzerinde takımla orada yarışıyorsunuz çok kısıtlı ödül var takım olarak yaptığımız bu özellikle stem alanındaki çalışmalardan dolayı orada jüri özel ödülünü almaya hak kazandık” İfadelerini kullandı. Payas Stem Öğrencisi Beyza Kurt (15), ilk kez yurt dışına çıktığını ve böyle bir deneyim yaşadığını belirterek “Yarışmada 49 ülkeden insanlar katılmıştı, çok farklı kültürler gördük ve takımca hani bir çaba halindeydik jüri birincilik ödülünde kazanmış olduk. İlk defa Amerika’ya gidiyorum hatta ilk defa yurt dışına çıkıyorum. Amerika çok farklı bir yerdi özellikle bizim bulunduğumuz yarışmada da çok farklı insanlar vardı. Çok farklı ülkelerden insanlar vardı ama herkes çok güler yüzlüydü, herkes çok tatlıydı yani hiç yabancılık çekmemiştim” İfadelerine yer verdi. Bölgesel olarak düzenlenen yarışmada ödül alarak Amerika’da düzenlenen yarışmaya katılmaya hak kazındıklarını belirten Payas Stem Öğrencisi Buğrahan Kutlu (17), “Bu şampiyonaya her takım istediği gibi giremiyor bu yarışmadan önceki Regional yani bölgesel yarışmalarda prestijli bir ödül almanız gerekiyor. İlk önce bu yarışmaya girmek için, biz de sparc 5665 takımı olarak 2023 bu ödülümüzü alarak 2024 Houston’da yarışmaya hak kazandık” ifadelerini kullandı. Amerika’da düzenlenen yarışmaya katılmanın kendisi için hayal olduğunu belirten Payas Stem Öğrencisi Ceylin Naz Yalçınkaya (16), “Amerika birkaç yıl önce sadece benim için bir hayaldi stem merkezimiz sayesinde Amerika’ya gidip müthiş bir dünya şampiyonasına katılma şansı bulduk. Şampiyonanın ortamını solumak o ortamda bulunmak ortamda yarışmak bile bizim için büyük bir perspektif değişikliği oldu. Cem hocamıza, Teslime hocamıza ve Birol hocamıza çok teşekkür ediyorum” İfadelerini kullandı. Çalışmalarıyla birinciliği hak ettiklerini belirten Payas Stem Öğrencisi Kayhan Övünç Uysal (17), “Elimizden geleni yaptık ve takımca çalışmamız, birlik ve beraberliğimizle jüri özel ödülünü kazandığımızı düşünüyorum. Her yerden insanlar vardı kültüre de etkileşim çok iyiydi, çok güzel bir deneyim oldu. Müdürümüz Cem Kağar’a, Teslime Kağar hocamıza, Belediye Başkanımız Bekir Altan ’ada çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.