GENEL - 20 Kasım 2018 Salı 15:20

MASKİ Genel Kurulu gerçekleştirildi

A
A
A
MASKİ Genel Kurulu gerçekleştirildi

Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü olağan genel kurulu gerçekleştirildi.

Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü olağan genel kurulu gerçekleştirildi.


Manisa Büyükşehir Belediyesi ve MASKİ Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Ergün, MASKİ Genel Müdürlüğü’nün 2018 yılı 2’nci Olağan Genel Kurulu ikinci birleşimi gerçekleştirildi. Kurulda konuşan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı ve MASKİ Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Ergün, kurumun giderlerini sıraladı. Su abonelerinden alınan 3 TL’lik hat bakım ve işletim bedelini diğer illerdeki ücretlerle karşılaştıran Ergün, su fiyatlandırmaları konusunda da Manisa’nın diğer Büyükşehir Belediyelerindeki arasındaki yerini nedenleriyle birlikte halkla paylaştı.


Hat bakım ve işletim bedelinin kaldırılmasını öngören 17’nci gündem maddesine MHP grubu tarafından şerh konuldu. Maddeye düşülen şerhin sebebiyle ilgili açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediye Meclisi MHP Grup Başkan Vekili Mehmet Güzgülü, "AK Parti grubu komisyon kararında önergenin arkasında durmuştu, biz de MHP grubu olarak bir şerh düşmüştük. Bilindiği gibi, 2017 yılında Manisa’da suya zam yapılmamıştır. 2018 yılı içinde, gruplarla yapılan görüşmelerde suya zam yapılmamasına, fakat 18 büyükşehirde alınan hat bakım ve işletim ücretinin Manisa’da da alınmasına ve bunun 3 TL olarak uygulanmasına bu meclis karar vermiştir. Manisa’da suyun genellikle sondajla çıkarıldığı düşünülürse, maliyetteki en önemli unsur elektriktir. 2018 yılı başından bugüne kadar elektriğe yüzde 74 zam gelmiştir. Maliyet arttıran diğer zamlardan bahsetmesek de, bu zamlar da yine MASKİ’nin belini bükmekte ve Manisa’ya yapılacak yatırımların önünü kesmektedir. Bu ücrete göre, bütçe ve performans planları yapıldığı ve bu planların oybirliğiyle meclisten geçtiği düşünülürse, bu önerinin bütçe denkliğini bozacağı da bilinmelidir. Meclis bütçeyi onayladıktan sonra, gelir azaltıcı karar alıp bütçe denkliğini bozamaz. Mahalli İdareler Kanunu’nun 62. Maddesi çerçevesinde doğacak zarardan ilgili meclis üyeleri sorumludur. Kısaca MHP grubu olarak biz, başta İstanbul, Ankara, Bursa gibi 18 büyükşehirde farklı fiyatlarla uygulanan hat bakım ücretlerinin kalkması hakkındaki önerinin AKP’nin siyasi şov yapmak amacıyla kullanıldığını ve uygulanamaz olduğunu düşünüyor ve reddediyoruz” dedi.


Bunun üzerine Başkan Ergün, konuya detaylı bir açıklama getirerek, “Şimdi açıklayacaklarım sadece bu madde değil, kartlı sayaç uygulamasıyla ve 2019 ücret tarifesiyle de ilgili maddeleri de kapsamaktadır. Satır başları ile neyin ne olduğunu açık ve net bir şekilde vatandaşımızla paylaşma ihtiyacı içerisindeyim. Biz burada, sizin siyasi parti adı altındaki düşüncelerinize saygı duyuyoruz. Bunlar tabi ki meclisteki çoğunluğa dayanan kararlardır. Sonuçta burada alınacak karara da ben de dahil herkesin saygı duyması gerekir. Karar, değerlendirme ve sonuca da yine vatandaşımız varacaktır” diye konuştu.



“Eski köye yeni adet getirmedik”


İllerde alınan bakım bedellerinden örnekler vererek vatandaşları bilgilendiren Ergün, “Öncelikle, 2017 yılında MASKİ Genel Kurulu’nda suya zam uygulanmamıştır. 2018 yılına baktığımızda, burada da suda herhangi bir ücret artışı olmamıştır. Sadece, şuanda gündem maddesi olan 3 TL hat bakım ve işletim bedeli ücreti, oy çokluğuyla meclisten çıkmış ve 2018 yılbaşından beri uygulanmaktadır. 2016 yılına döndüğümüzde, kartlı sayaç kullanımını teşvik etmek amacıyla, mevcut su tarifesi üzerinden yüzde 10 indirim uygulamasına gidilmiştir. Vatandaşlarımızın, halen bu indirimden faydalanmakta olduğunu da ayrıca belirtmek isterim. Biz eski köye yeni adet getirmiyoruz. Hat bakım bedeli denilen bu ücret, diğer 18 büyükşehir belediyesince de yıllardan beri alınmaktadır. Mesela bu ücret Ankara’da 5 TL’dir. İstanbul’da 7 Lira 31 kuruş alınmaktadır. Trabzon’da 2 lira 35 kuruş, Adana’da 4,09 TL, Antep’te 2 Lira, Samsun’da 1 TL, Ordu’da 3,72, Kocaeli’de 3,47, Erzurum’da ise bu rakam 2,99 TL’dir” ifadelerini kullandı.



MASKİ’nin gider kalemlerini sıraladı


MASKİ’nin giderleri hakkında bilgi veren Başkan Ergün, “İlk ve en önemli kalem enerji giderleridir. 2018 yılbaşından beri elektriğe yüzde 73.53 zam gelmiş. MASKİ’nin yıllık 45 milyon, yani ayda 4 milyon civarında elektrik gideri vardı. Son 3 aydır 7 buçuk milyon civarı ödüyoruz. 2019’un içinde hiç zam gelmezse, bu rakam 75 milyon TL olarak öngörülmüş. İkinci olarak ise, akaryakıt giderleri var. MASKİ bünyesinde, il genelinde şuan 456 tane araç hizmet veriyor. Bunların içinde vidanjör, kepçe, kamyon, traktör, motor, bakım onarım araçları var ve hepsi altyapı hizmetlerinde kullanılıyor. Mazot, 3,88’den 5.38’e çıkmış. Yani yüzde 39 zam almış. Benzin 4.39’dan, 5.89’a gelmiş. Yüzde 34 zam almış. Aylık mazot gideri yıllık 7 buçuk milyon civarı iken, 2019’da 12 milyon TL olarak hesaplanmış. Bu da ayda 1 milyon TL yakıt demektir. Diğer bir kalem ise personel giderleridir. 2017 sonuçlarına göre, MASKİ’nin yıllık 89 milyon TL personel gideri mevcut. Önümüzdeki ay asgari ücret zammı söz konusu. Acaba yüzde kaç zam verilecek? 2019’daki personel gideri, bütçeye şuan tahmini olarak 105 milyon TL olarak konmuş durumda. Mal ve malzeme temin giderleri de ayrı bir gider kalemidir. MASKİ’nn 17 ilçede sahada hizmet verdiği malzemelerin tamamını kastediyorum. Plastik ve çelik borulardan vanalara, kanal ve beton bacalarına kadar hepsi dahil. Son 6 ayda bunlara yüzde 50 civarı zam geldi. Beton ve demir fiyatlarının nereden nereye geldiğini hepimiz görüyoruz. 2019’da ne artış geleceğini de henüz bilmiyoruz” dedi.


Medyada yer alan su indirim haberleriyle ilgili konuşan Başkan Ergün, “Şimdi bakıyoruz, İstanbul’da veya Ankara’da ayda bir suya indirim şovu yapılıyor. İnsanları kandırmayın. Halkımızı kandırmayın. Şuanda Ankara’da 10 metreküp üzerinden suyun maliyeti Eylül ayı itibarı ile 90 TL. Yani 10 metreküp su kullanan vatandaş ayda 90 lira 10 kuruş ödüyor. Her ay da TÜFE’ye göre bu fiyatlara zam yapılıyor. İstanbul’da 10 metreküplük su, 74 lira 14 kuruş. Yüzde 10 indirseler ne olur? 2 ayda o açığı zaten kapatıyorlar. Bugün bu maddelere ret oyu vererek işi siyasi şova çevirmek isteyenler, bunları da iyi bilsin” diye konuştu.


Diğer büyükşehir belediyelerinde uygulanan su tarifelerinden de örnekler veren Cengiz Ergün, “Şuanda diğer büyükşehirlerdeki su fiyatlarının ne olduğunu vatandaşımız da kısaca birkaç örnekle anlatmak isterim. Aydın’da 10 metreküplük su 58 lira 66 kuruşa satılıyor. Trabzon’da 56.87 TL’ye satılıyor ki bunlar Eylül fiyatlarıdır. İzmir 55.15 TL, Muğla 51 TL, Antep 50.78 TL, Samsun 50.42 TL’dir. Hepsinin fiyatları tek tek burada mevcut. Manisa’da 3 senedir su kaça satılıyor? Ve 2019’da da değişmeyecek. Şuan mekanik sayaçta 10 metreküpün karşılığı, KDV dahil, 47 lira 46 kuruş. Kartlı sayaç kullanan ise, yüzde 10 indirimle vatandaş 43,35 TL ödüyor” diye konuştu.


Bu illerdeki fiyat farklılıklarının nedenlerine de değinen Ergün, “Az önce saydığım çoğu büyükşehirde su kaynağı olarak cazibeli su ve barajlar kullanılıyor. Bizim en büyük sıkıntımız Manisa’da maalesef suyu yerin altından sondajlarla çıkarıyor olmamız. Bugün 2 bine yakın sondajımız var. Bunların hepsi elektrikle çalışıyor. En büyük giderlerimiz de bundan kaynaklanıyor. Manisa Belediyesi döneminde DSİ ile yapılan anlaşma gereği, şuan Akhisar’da çalışmaları devam eden o barajdan 55 km isale hattıyla su çekildiğinde inşallah biz de bundan faydalanacağız. Keşke bir an önce bitirilse de, buradan da su gelse” dedi.


Başkan Ergün, il genelindeki atıksu arıtma tesisleri ile ilgili olarak, Büyükşehir Belediyesi’nden önce yerine getirilmesi gereken denetimlerin neden yapılmadığını da sordu. MASKİ’nin bu alandaki hizmetlerini de aktaran Ergün, konuyla ilgili olarak “Büyükşehir Belediyesi olmadan önce, Manisa’da 13 atıksu arıtma tesisi vardı ve bu tesislerin büyük çoğunluğu çalışmıyordu. Bu tesisler o dönemde neden kontrol edilmiyordu? Akhisar, Saruhanlı son dönemde bitti ve çalışıyordu. Karaoğlanlı’daki tesis, 3 kilometre isale hattı döşenmediği için çalışamıyordu. Göreve geldik, hattı döşedik ve biz çalıştırdık. İşletmeye maliyetinin yüksek olmasında dolayı bu arıtma tesisleri çalışmıyordu. MASKİ, 20 milyonun üzerinde bu tesislerin çalıştırılması için büyük yatırım yaptı. Bu tesisler 2 buçuk senedir çalışıyor. Geleceğimiz için, çocuklarımız için, sağlığımız için çalışıyor. Kirletilmiş sularla sulanan tarımsal alanlarda yetişen ürünler hastalıklara sebep oluyor. Geçen yıl 46 milyon TL yatırımla Turgutlu’yu açtık. Merkez Atıksu Arıtma Tesisimizi 68 Milyon bedelle inşa ederek su alımına geçen hafta başladık. Alaşehir’in temeli atıldı. Soma çalışıyor. Bu tesislerin işletim maliyeti, yıllık 23 milyon gibi bir rakama tekabül ediyor. Bu atıksu arıtma tesisleri, MASKİ tarafından yapılan en önemli yatırımlardan biri. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, şimdi belki bir açık buluruz diye her ay tesislerden örnek alıyor. Tabi ki alacaklar, denetleyecekler, bu ayrı bir mesele. Ama yıllarca yapılmayan işlerin şimdi böylesine takibi, e biraz da siyasi oluyor haliyle” ifadelerini kullandı.


Başkan Ergün oturumu sonlandırmadan önce, Manisa’da diğer ilçe belediyelerinde yapılan zam oranlarına da dikkat çekti. Ergün, “Yunusemre Belediyesi meclis kararlarında yüzde 25 ile yüzde 1150 arasında zam yapmış. Soma Belediyesi, kendi tariflerine yüzde 25 ile yüzde 41.18 arası zam yapmış. Gördes Belediyesi tariflerine 33 ile 84.32 arası zam yapmış. Gölmarmara Belediyesi yüzde 18.88 ile yüzde 100 arası zam yapmış. Bu belediyeler bu zamları yapmıştır. Çünkü karşılanması gereken giderleri vardır. Bunlar sadece birkaç örnektir. Biz zam yapmıyoruz” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Başkan Büyükkılıç’tan arıcılığa son 3 yılda 7 milyon TL’lik destek Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, tarımın ve hayvancılığın merkezi olma yolunda ilerleyen Kayseri’de üreticilerin yanında yer alırken, son 3 yılda arıcılık ile uğraşan üreticiye 7 milyon TL’lik yatırım yaptı. Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç’ın talimatlarıyla tarım ve hayvancılık konusunda tohumdan koyuna, arıcılıktan AR-GE çalışmalarına kadar pek çok konuda gerek proje gerekse destekler aracılığıyla tarım ve hayvancılığın gelişmesine katkı sağlıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “İlimizde zenginleştirilmiş bitki çeşitliliği ile arıcılık ve yenilikçi arı ürünleri yaygınlaştırıldı. Kayseri Mesleki Eğitim ve Kültür A.Ş. (KAYMEK) arı ve arı ürünleri üretimine ilgi duyan vatandaşlara profesyonel eğitim vererek sertifikalı arıcılar yetiştirmek amacıyla ‘Arıcılık Kursu’ verildi. İhtisas kurs merkezlerinde alınan bilgilerin teoriye dökülmesi ve vatandaşlarımızdan gelen yoğun talep üzerine, vatandaşlarımızın ev ekonomilerine katkı sağlamak amacıyla Hobim Arıcılık Projesi, Büyükşehir Belediyemizin destekleriyle hayata geçirilmiştir” diye konuştu. Kentte, arıcılığın önemli ekonomik faaliyetler arasında yer aldığını hatırlatan Başkan Büyükkılıç, “Kayseri ili çiçek çeşitliliği yönünden zengin iller arasındadır. Mevcut çiçek potansiyeli arıcılık için sağlam bir temel oluşturmakta ve Kayseri’mizi avantajlı konuma getirmektedir” dedi. Büyükkılıç, bölgede arıcılık faaliyetlerinin yürütülmesi doğrultusunda arıcılığın ekolojik dengeye sağlayacağı fayda ile projenin, çevreci bir tutum izlemiş olacağını ve tozlaşmaya katkısından dolayı bitkisel üretimde de olumlu artışlar meydana geleceğini hatırlattı. Arıların özellikle çevresel boyutta belirgin faydalarının olduğunu açıklayan çok sayıda literatür bulunduğunu söyleyen Başkan Büyükkılıç, “Arıların biyolojik çeşitliliğin artmasında ve korunmasında hatta birçok bitkinin neslinin devam ettirilmesi konusunda önemli rol oynadığı bilindiğinden projenin çevreye sağladığı yararlar tartışmasız olarak ortaya çıkmaktadır” ifadelerini kullandı. 3 Yılda Toplam 2 Bin 220 Adet Arılı Kovan Alındı Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, son 3 yılda arıcılık ile uğraşan üreticiye 7 milyon TL’lik yatırım yaptıklarını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü: “2022 yılında 420 adet arı kolonisi desteği sağlanmış olup toplam 430 bin TL, 2023 yılında ise 800 adet arılı kovan desteği sağlanmış olup toplam 2 milyon 260 bin TL harcanmıştır. 2024 yılında ise geçtiğimiz günlerde dağıtımını yaptığımız, toplam 3 milyon 700 bin TL maliyetle 1.000 adet kovan desteği sağlandı. 3 yılda toplam 2 bin 220 adet arılı kovan alınmış olup, güncel rakamlarla 7 milyon TL’lik yatırım gerçekleştirilmiştir. Belediyemizin geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da arıcılık faaliyetlerine destekleri devam etmektedir. Belediyemizin hibe destekleri ile arı üreticiliği yapma konusunda isteklileri arıcılığa teşvik etmeyi, hem bölge halkının donanımlı birer çiftçi olmasını hem de bölgenin istihdamına katkı sağlamasını hedefliyoruz.”
Denizli Bahçeli Dede hayrı 18. yılında da hemşehrileri buluşturdu Denizli’nin Buldan ilçesinde 18 yıldır aralıksız sürdürülerek geleneksel hale dönüştürülen Bahçeli Dede hayrı, bu yılda yüzlerce vatandaşı bir araya getirdi. Denizli’nin Buldan ilçesi Girne Mahallesinde 18 yıldır gerçekleşen hayır geleneği bu yılda yapıldı. Geleneksel hayır yemeğine Buldan Kaymakamı Turan Erdoğan, Buldan Belediye Başkanı Mehmet Ali Orpak, İlçe Jandarma Komutanı Bekir Cinkara’da katıldı. Bahçeli Dede kabristanında düzenlenen hayra yoğun katılım oldu. Her yıl düzenlenen etkinlikte mahalle sakinlerinin kabristan bölgesinde hazırladıkları yemekler hayır amacıyla gelenlere ikram ediliyor. Mahalle sakinleri ve hayırsever vatandaşların birlikte imece usulü ile tertip ettiği geleneği bu yılda yapmaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getiren Girne Mahalle Muhtarı Kadir Başoğlu “Bu yıl on sekizincisini gerçekleştirdiğimiz hayrımız oldukça coşkulu oldu. Amacımız hem Bahçeli Dede’yi ve buradaki ölmüşlerimizin kabristanını ziyaret ederek dualarımızı etmek, hem de bu vesileyle yaşadığımız kışın ardından bir bahar pikniğinde vatandaşlarımızla bir arada olmaktır. Bolluk, bereket ve memleketimizin selameti için dualarımızı yaptık. Allah birliğimizi, beraberliğimizi daim kılsın. Emeği geçen mahalle halkıma ve bizlere katkılarını esirgemeyen hayırseverlerimize teşekkür ediyorum. Allah okunan duaları ve yapılan hayrımızı kabul etsin” dedi.
Erzincan Erzincan’da 100 bin üzeri kolonide 1 milyon kilogram bal üretiliyor Munzur Dağları’ndaki zengin çiçek florasından dolayı arıcıların tercih ettiği Erzincan’da, 100 bin üzeri kolonide yıllık 1 milyon kilogram bal üretiliyor. Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce “20 Mayıs Dünya Arı Günü” dolayısıyla bir mesaj yayımlandı. Mesajda, “Dünya Arı Günü; Aralarında ülkemizin de bulunduğu, 115 ülkenin ortak sunuculuğunda, 20 Mayıs tarihinin ‘Dünya Arı Günü’ ilan edilmesine yönelik karar tasarısı, 20 Aralık 2017 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda oybirliğiyle kabul edilmiştir. Erzincan mevcut iklim ve bitki örtüsü sayesinde arıcılık faaliyetleri için önemli bir merkez. İlimizde 100 bin üzeri kolonide 1 milyon kg aşkın bal üretilmekte ve Erzincan balı etiketiyle tüm yurtta talep görmektedir. Refahiye ilçemizde üretilen ve adıyla da anılan Refahiye Balı Coğrafi İşaret Tescil Belgesine sahip önemli ürünlerimizden biridir.” ifadelerine yer verildi. “Erzincan’da 130 bin kovanda bal üretimi yapılıyor” Munzur Dağları’ndaki zengin çiçek florasından dolayı arıcıların tercih ettiği Erzincan’da, 130 bin kovanda üretim yapılıyor. İlkbaharda arıların nektarlardan faydalanmaya başladığını belirten arıcı Hüsamettin Topal, “Hava sıcaklıkların artmasıyla birlikte arılar nektardan yeterli miktarda faydalanabilecek. Ümitliyiz, arıcı ümidini hiçbir zaman kaybetmiyor. İnşallah arıcılarımız için verimli bir yıl olur" dedi. Florası ve zengin bitki örtüsü dolayısıyla bölgede kaliteli bal üretimi gerçekleştirildiğini belirten Topal, şunları kaydetti: "Erzincan’ımız Türkiye’de florası ve bitki örtüsü açısından en zengin iller arasında yer almaktadır. Bundan dolayı balımızın kalitesi de aroması da çok farklıdır. Erzincan balı, İstanbul ve Ankara’ya götürüldüğünde normal bal fiyatının bir iki lira üzerinden satılırdı. Bu yıl sağanak yağışların biraz fazla olmasından dolayı arı bitkiye ve dolayısıyla nektara ulaşamadı. İnşallah havaların ısınmasıyla beraber bal veren bitkiler daha fazla çiçek açar" Kentte yaklaşık bin ton civarında bal üretimi gerçekleştirildiğini anlatan Hüsamettin Topal, bu yıl da aynı hedefi yakalamak istediklerini belirtti.
Kütahya Türkiye’de Engelli Erişilebilirlik ödülü alan iki parktan biri Emet’te Makamında özel çocukları ağırlayan Emet Belediye Başkanı Mustafa Koca, Türkiye’de erişilebilirlik ödülü alan en büyük iki engelli parkından biri olan Cevizdere engelsiz yaşam parkını 2015 yılında hizmete açtıklarını ifade etti. Cevizdere Şehitleri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Özel Eğitim Sınıfı özel öğrencileri Ali Çağlar, İsmail Eren Kaymak ve Mustafa Algül, öğretmenleri ile beraber Belediye Başkanı Mustafa Koca’yı makamında ziyaret ederek çiçek takdim ederken, Başkan Koca’da çocuklara çeşitli hediyeler verdi. Emet’te başta engelli vatandaşlar olmak üzere toplumun her kesiminin sosyal yaşam alanlarını genişletmek için bu dönemde de yeni projelere imza atacaklarını söyleyen Başkan Koca,” İlçemiz Termalkent ve 2. TOKİ konutları mevkiinde 2 bin 600 metrekare alanda yaparak 2015 yılında hizmete açtığımız o dönem Kütahya geneli en büyük park özelliği kazanan Cevizdere Engelsiz yaşam parkımız, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızca erişilebilirlik ödülü alan Türkiye’deki iki parktan birisi oldu. Daha sonra parkımıza önceki meclisimizce, rahmetli Sakatlar Derneği Bakanımız Mustafa Mutlu’nun ismi verildi. Bu bizleri de mutlu etti. Zira rahmetli Mutlu kardeşimiz Emet’te engelli vatandaşlarımız için hayatı boyunca mücadele etti. Her zaman ifade ettiğim gibi benim memleketimde yaşayan her yaştan vatandaşım, engelli hemşerim dışarıda gördükleri hizmetleri yaşadığı ilçede de görmesi için çalışıyoruz. Bundan sonrada bu tür projeler ile toplumumuzun her kesiminden vatandaşımızın sosyal yaşam alanlarını artırarak projelere imza atmaya devam edeceğiz “dedi.