EKONOMİ - 16 Nisan 2021 Cuma 15:27

Manisa arıcılıkta marka haline gelecek

A
A
A
Manisa arıcılıkta marka haline gelecek

Manisa Büyükşehir Belediyesi ile S.

Manisa Büyükşehir Belediyesi ile S.S. Manisa Bal Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi arasında ’Manisalı Arıcılar Ana Arılarını ve Arı Sütünü Üretiyor Projesi’ işbirliği protokolü imzalandı. Protokol töreninde konuşan Genel Sekreter Aytaç Yalçınkaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün arıcılıkta Manisa’yı marka haline getirme hedefinin olduğunu belirtirken, Kooperatif Başkanı Ali Binici ise "Bu proje bizim hayalimizdi" ifadelerini kullandı.


Kırsal kalkınmanın sağlanması noktasında çalışmalarını aralıksız sürdüren Manisa Büyükşehir Belediyesi, üreticileri desteklemeye devam ediyor. Bu kapsamda Manisa Büyükşehir Belediyesi ile S.S. Manisa Bal Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi işbirliğiyle yeni bir proje daha hayata geçiriliyor. ’Manisalı Arıcılar Ana Arılarını ve Arı Sütünü Üretiyor Projesi’ ile arıcıların hazır ana arı alarak kullanmak yerine kendi ana arılarını yetiştirmesini uygulamalı olarak öğretmek, ticari ana arı işletmeleri tesis edilerek ülkemizdeki ana arı ihtiyacına katkı vermek, Ege Bölgesi yerel arı ekotiplerinin korunması ve yaygınlaşmasını sağlayarak bölgeye hastalık ve parazit gelişini en aza indirmek hedefleniyor. Ayrıca arı sütü eğitimi Arı sütü üretimi eğitimi ile arıcıların arı sütü de üreterek ek arı ürünleri ile gelirlerinin arttırılması amaçlanmakta olup, 20 kursiyer ana arı üreticisi ve 20 kursiyer arı sütü üretimi olmak üzere 40 arıcıya eğitim verilecek. Bu eğitim programı 5 yıl boyunca ilimizin muhtelif ilçelerinde verilmeye devam edilecek. Proje kapsamında 150 adet Langstroth tipi polen tuzaklı ahşap arı kovanı, 500 adet ana arı çiftleştirme kovanı, 10 adet damızlık ana arı ve ana arı, arı sütü üretiminde kullanılacak muhtelif arıcılık malzemeleri desteği yapılacak.



"Üreticilerimizi desteklemeye devam edeceğiz"


’Manisalı Arıcılar Ana Arılarını ve Arı Sütünü Üretiyor Projesi’ ile ilgili olarak işbirliği protokolü de imzalandı. Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Aytaç Yalçınkaya ile S.S. Manisa Bal Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ali Binici arasında imzalanan işbirliği protokol töreninde Genel Sekreter Yardımcısı Ertuğrul Yıldırım, Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Yılmaz Usta ve Kooperatif Başkan Yardımcısı Nuri Açıkgöz yer aldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün kooperatifçiliği desteklemek adına yapmış olduğu çalışmalardan bir tanesinin de bal üreticilerinin kooperatiflerine destek vermek olduğunu söyleyen Genel Sekreter Aytaç Yalçınkaya, "Bugüne kadar ana arı konusunda destekler sağladık. Birlikte ortak çalışmalar yaptık. Bugün itibariyle konuyu biraz daha öteye taşıyıp daha verimli hale getirebilmek adına ana arı üretimi konusunda ortak bir çalışma yapmak üzere kooperatifimizle bir aradayız. İnşallah bundan sonraki süreçte de diğer kooperatiflerimizle, üreticilerimizle sürekli bir arada olmaya, onları desteklemeye devam edeceğiz" dedi.



"Arıcılıkta Manisa’yı marka haline getirmek istiyoruz"


Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün arı üretimine verilen desteklerle arıcılıkta Manisa’yı marka haline getirme hedefinin olduğunu belirten Aytaç Yalçınkaya, "Bunda da Manisa Bal Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi olarak sizlerle işbirliği yapmaktan onur ve gurur duyuyoruz. Tüm arı üreticilerine verimli bir sezon geçirmelerini diliyoruz. Kaliteli ana arı üretimi sağlayarak da sizlere bu konuda destek olmak için ve tüm arı yetiştiricilerine ana arı konusunda eğitim vermek için bu protokolü imzalayacağız. Umarım daha verimli, kırsala daha yayılmış bir bal üretimi ve kooperatifçilik anlamında da bir arada olduğunuz bir yapıyı, Büyükşehir Belediyesi’nin de Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı’nın destekleriyle daha eğitim anlamında, insanlara kaliteli üretimi nasıl yaptıracağımızı öğreteceğimiz bir düzen kurmuş oluruz diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.



"Bu proje bizim hayalimizdi"


S.S. Manisa Bal Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ali Binici de, "Bu proje bizim hayalimizdi. Uzun süreden beri böyle bir hayal içerisindeydik. Sadece kendimizi düşünmüyoruz. Memleketimizde istihdam sıkıntımız var. Genç arıcılara örnek olalım, onları yetiştirelim istiyoruz. Yapılacak çok iş var. Bunların içinde en önemlisi ana arının iyi olması lazım. Bölgemiz de bu işi yapmak için uygun. Bizim hedefimiz sadece bal değil. İyi bir ana arı olduğu zaman bir sürü ek ürünler var. İnşallah Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği içerisinde biz bunu bir adım daha ileriye götürürüz ve ilimizde daha faydalı oluruz. Bu proje Türkiye’de bir ilk olacak. Umarım memleketimize faydalı bir iş yapmış oluruz. Bu noktada emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Yağmurlu havalarda ıslanmak istemeyen depremzede Meriç’in sesini duyan sağlıkçı Havva’dan afetzede aileye sıcak yuva Hatay’da depremin ilk günlerinde enkaz altındaki vatandaşları yaşatmak amacıyla görev alan sağlıkçı Havva Aydanur Ertuğrul, yağmurlu havada bir daha ıslanmak istemeyen 9 yaşındaki Meriç Altunay ve ailesini sıcak yuvasına kavuşturmayı başardı. Kahramanmaraş merkezli depremlerde Hatay yerle bir olmuş, 25 bine yakın insan vefat etmişti. Afetin ilk saatlerinden itibaren Türkiye’nin dört bir yanından kurtarma ekipleri ve sağlık çalışanları bölgeye yardıma koşmuştu. Antalya İl Sağlık Müdürlüğü’nde görevli 38 yaşındaki Acil Tıp Teknisyeni Havva Aydanur Ertuğrul, asrın felaketinin ilk saatlerinden itibaren bölgedeki afetzede vatandaşları hayata tutundurmak için mücadele etti. Sağlık personeli Ertuğrul, depremin yaralarını sarmak için kurucusu olduğu Ülkem Kitap Okuyor Derneği aracılığıyla afet bölgesine 21 çadır okul açtı ve 7 bin 700’den fazla öğrenciye 100 binden fazla kitap ulaştırdı. ATT Ertuğrul, depreme Antakya ilçesi Karaali Mahallesi’nde yakalanan 9 yaşındaki Meriç Altunay ve ailesinin isteği üzerine afetzede aileye yuva yapabilmek için çalışma başlattı. Dernek aracılığıyla Altunay ailesine ev yaptırmayı başaran Ertuğrul, 2 odası ve 1 salonu olan evi Altunay ailesine teslim etti. "Yeterli maddi destek sağladığında yıl sonuna kadar 12 ev yapmayı istiyoruz" Ülkem Okuyor Derneği olarak 2’nci evi teslim ettiklerini ifade eden Ertuğrul, "Depremin 37’nci gününde çadır okul açmıştık. Bugün ev yaptığımız öğrencimiz de o çadır okula gelen ilk öğrencilerimizden biriydi. Talent ve Meriç okulu açtığımızda koşa koşa gelmişti. Bu enkazlar bir gün kalkıp Hatay normale dönecek dememize neden oldular. Biz 2 aydır ev yapıyoruz. Öğrencilerimiz ve depremzede çocuklarımızın yaşam koşullarını düzeltmeye dert edindik. Çadırda ve barakada yaşayan öğrencilerimize ev yaparak hak ettikleri yaşamları sürmelerini istiyoruz. Bu depremden en çok çocuklar etkilendi. 15 aydır baktıklarında enkaz görüyorlar. Çadırda yaşıyorlar. Deprem üzerine oyunlar kuruyorlar. O yüzden buradaki çocukların daha iyi yaşam koşullarından yaşamaları için emek veriyoruz. ‘Ülkem Okuyor Derneği’ olarak ev yapmaya devam edeceğiz. Haftaya 4 ve 5’inci evlerimizin temelini atacağız. Durmadan yorulmadan Hatay’daki son çocuğun yüzünü güldürene kadar güldürmeye devam edeceğiz. Yeterli maddi destek sağladığında yılsonuna kadar 12 ev yapmayı istiyoruz” dedi. "Yeni evim için çok heyecanlıyım ve çok mutluyum" Yeni evlerine kavuşan anne Esmeray Altunay, "Depremde evimiz yıkıldı. Çok kötü bir durumdaydık. Havva abla çocuklara mont ve ayakkabı getirmişti. Okula çağırdı. Oğlum Meriç’in doğum günüydü. O esnada Havva ablayı tanıdım. Eşimle beraber çadırdan suları dışarı atmaya çalışıyorduk. Ellerimiz, ayaklarımız ve çocuklar berbat bir haldeydi. Çocuklar sırılsıklamdı. Çocukların ayaklarında ne ayakkabı ne de çorap vardı. Yeni evim için çok heyecanlıyım. Çok mutluyum" ifadelerini kullandı.
Elazığ Başkan Şerifoğulları, Kent Müzesi’ni inceledi Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, Elazığ’ın kültür ve turizmine yeni bir değer olarak hayata geçirilecek olan Kent Müzesi’nin sona gelinen çalışmalarında incelemelerde bulundu. Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, ‘Müzeler Şehri Elazığ Projesi’ kapsamında hayata geçirdiği Harput Musiki Müzesi, Basın Müzesi ve Hoca Hasan Hamam Müzesi’nin ardından Kent Müzesi’ni de kente kazandırmaya hazırlanıyor. 1896 yılında dönemin Elazığ Valisi Enis Paşa tarafından Çarşı Mahallesi’nde inşa edilen ve geçmişte hükümet konağı olarak hizmet veren, Osmanlı döneminin izlerini taşıyan tarihi bina, çalışmaların ardından kent belleğinin kayıt altına alındığı, toplumsal hafızayı canlı tutacak Kent Müzesi olarak faaliyet gösterecek. Kent Müzesi bünyesinde, şehrin tarihi dönemleri, coğrafi, sosyal ve ekonomik yapısı, unutulmaya yüz tutmuş meslekler bölümü ile geleneksel yaşam kültürü bölümleri yer alacak. Başkan Şerifoğulları, müzede devam eden çalışmaları inceledi. Yetkililerden bilgi alan Başkan Şerifoğulları; “Aziz Şehrimiz Elazığ’ımızın kültür ve turizmine katkı sağlama adına Müzeler Şehri Elazığ projemiz doğrultusunda Harput Musiki Müzesi, Basın Müzesi ve Hoca Hasan Hamam Müzesi’ni kentimize kazandırmanın onurunu ve gururunu yaşamıştık. Şehrimizin kadim kültür ve medeniyetini, övündüğümüz tarihini geleceğe taşımanın bilinciyle, geleceğimizi inşa etme hedeflerimize adım adım ilerliyoruz. Bu kapsamda Elazığ’ın tarihi ve kültürel değerlerinin geleceğe aktarılması, yaşatılması, ve korunması için kent belleğinin nesilden nesile aktarabileceği Kent Müzemize ilişkin çalışmalarımızın sonuna gelmiş bulunmaktayız. Şehir merkezimizde hayata geçireceğimiz bu Kent Müzemiz, hem kıymetli hemşehrilerimize, hem de farklı illerden şehrimizi ziyaret edecek olan vatandaşlarımıza kentimizin geçmişine dair önemli bir deneyim yaşatacaktır. Kent Müzemizi de geleceğimize kazandırmış olmanın gururunu hep birlikte yaşayacağız” dedi.