SAĞLIK - 01 Eylül 2021 Çarşamba 10:23

Yapışkan Andız Otu kanser hastalarının aradığı bitki oldu

A
A
A
Yapışkan Andız Otu kanser hastalarının aradığı bitki oldu

Manisa ve çevresinde yetişen, kentin dağlarından bin bir emekle toplanılan Yapışkan Andız Otu, özellikle kanser hastalarının aradığı bir bitki haline geldi.

Manisa ve çevresinde yetişen, kentin dağlarından bin bir emekle toplanılan Yapışkan Andız Otu, özellikle kanser hastalarının aradığı bir bitki haline geldi. Kanser hastalarına bu otu tavsiye eden Akhisarlı Lokman Hekim İsmail Yıldırım, “Andız Otu’nu tavsiye ediyoruz; ancak bize gelen hastalarımıza önce hastaneye gitmelerini öneriyoruz. Her iki tedaviyi alan hastalar daha hızlı iyileşiyor” dedi.


Manisa ve özellikle Akhisar çevresinde yetişen Yapışkan Andız Otu, son dönemde oldukça aranılan bir bitki haline geldi. Kanser hastaları tarafından tercih edilen ve dağlardan büyük emeklerle toplanılan bu otun faydalı olduğu ifade edilirken, talep nedeniyle Yapışkan Andız Otu zaman zaman bulunamıyor.



Hastalara tıbbi tedavi aldıktan sonra kür hazırlanıyor


Akhisarlı Lokman Hekim İsmail Yıldırım, bu otu hastalara tavsiye ettiklerini söyledi. Kendilerine gelen hastalara önce hastaneye gitmesini önerdiklerini ifade eden Yıldırım, tıbbi tedaviden sonra takviye edici gıda olarak bitkisel olan Yapışkan Andız Otu ve kür hazırladıklarını ifade etti. Yıldırım, “Andız Otu’nu kanser hastalarına tavsiye ediyoruz. Her iki tedaviyi alan hastalar daha hızlı iyileşiyor” şeklinde konuştu.



"Çıkan sonuç inanılmazdı" dedi ve örnekler paylaştı


Kendisine başvuran hastalardan örnekler paylaşan İsmail Yıldırım, Andız Otu ve hazırlanan kür ile vatandaşların iyileşmesinin hızlandığını savundu. Yıldırım, "Sakarya Karasu’da 52 yaşındaki iş adamı Ömer Çatalbaş, şiddetli göğüs ağrısı şikayeti ile hastaneye gitmiş. Doktorlar, yapılan tetkikler sonrası kendisine akciğer kanseri teşhisi koymuşlar. Birkaç kez tedavi gördükten sonra hasta bana geldi, raporlarını inceledim. Bende kendisine içerisinde Yapışkan Andız Otu da bulunan bitkisel kür hazırlayıp verdim. Hastaya bu kürü 6 ay kullanmasını söyledim. 6 ay sonunda Ömer Çatalbaş ile yaptığım görüşme sonucunda yeniden hastaneye gitmesini ve yeni tahlil yaptırmasını istedim. Çıkan sonuç inanılmazdı. Çatalbaş’ın akciğerindeki tümör tamamen yok olmuştu. Bu durum karşısında doktorlar bile şaşkınlıklarını gizleyememişler. Andız Otu’nun birçok üniversitede araştırılan bitkiler arasında olduğunu biliyoruz. Araştırma sonunda inanıyorum ki Andız Otu kanser tedavisinde kullanılacak” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Büyükşehir, mahallelinin ’bank’ talebini geri çevirmedi Aydın’ın Yenipazar ilçesine bağlı Karacaören Mahallesi’nde, Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından cami cemaati ve öğrencilerin kullanımına yönelik banklar yerleştirildi. Aydın’ın Yenipazar ilçesine bağlı Karacaören Mahallesi’nde, mahalledeki kamu alanlarında kullanılmak üzere talep edilen banklar hizmete sunuldu. Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan çalışma kapsamında, cami çevresi ve okul alanlarına banklar yerleştirildi. Mahalle Muhtarı Mustafa Kıroğlan, geçtiğimiz haftalarda düzenlenen muhtarlar toplantısında mahalledeki kamu alanlarında bank ihtiyacı bulunduğunu Aydın Büyükşehir Belediyesi yetkililerine ilettiklerini belirtti. Yapılan değerlendirme sonrasında talebin kısa sürede karşılandığını ifade etti. Yerleştirilen bankların, cami cemaatinin namaz öncesi ve sonrasında, öğrencilerin ise teneffüslerde dinlenebilmeleri amacıyla kullanılacağı bildiren Muhtar Kıroğlan; "Geçtiğimiz haftalarda yapılan muhtarlar toplantısında Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne mahallede bulunan kamu alanlarında kullanılmak üzere bank ihtiyacı talebimizi dile getirmiştik. Kısa süre içerisinde talebimizi ilgili geri dönüş sağlandı. Artık cami cemaatimiz namaz öncesi ve sonrasında, öğrencilerimiz de ders aralarındaki teneffüslerde rahatça zaman geçirebilecek. Kısa süre içerisinde talebimizin değerlendirilmesini ve ihtiyacımızın karşılanması için çalışma yapılmasını sağlayan başta Aydın Büyükşehir Belediye Başkanımız Özlem Çerçioğlu olmak üzere tüm belediye çalışanlarımıza çok teşekkür ediyoruz" dedi.
İstanbul Yedikule Hisarı’ndaki Hazine Kulesi restore ediliyor İstanbul’un sembol yapılarından Yedikule Hisarı’ndaki Hazine Kulesi’nde restorasyon çalışmaları başlatıldı. İstanbul’un önemli tarihî yapılarından Yedikule Hisarı’nda sürdürülen restorasyon çalışmalarında yeni bir aşamaya geçildi. Fatih Belediyesi’nce yürütülen çalışmalar kapsamında, Osmanlı döneminde devlet hazinesinin ve ganimetlerin muhafaza edildiği Hazine Kulesi’nde kapsamlı restorasyon süreci başlatıldı. Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan, çalışmalara ilişkin yaptığı açıklamada, Yedikule Hisarı’nın yalnızca İstanbul’un değil, dünyanın en eski açık hava müzelerinden biri olduğuna dikkat çekti. Osmanlı hazinesinin korunduğu kule yeniden ayağa kalkıyor Hazine Kulesi’nin tarihi işlevine vurgu yapan Başkan Turan, şu değerlendirmelerde bulundu: "Ülkemizin ve dünyanın en eski açık hava müzelerinden biri olan, İstanbul’un sembol yapılarından Yedikule Hisarı’nda başlattığımız restorasyon çalışmalarımıza büyük bir titizlikle devam ediyoruz. Osmanlı Devleti zamanında devlet ganimetlerinin muhafaza edildiği Hazine Kulesi’nde de restorasyon sürecini başlatmış bulunuyoruz." Bilim Kurulu ile yerinde inceleme ve istişare Restorasyon sürecinin bilimsel esaslara göre yürütüldüğünü belirten Turan, alanında uzman Bilim Kurulu üyeleriyle birlikte Hazine Kulesi’nde yerinde incelemelerde bulunduklarını ifade ederek. "Alanında uzman Bilim Kurulu üyelerimizle birlikte kulede detaylı incelemeler yaptık. Restorasyon sürecini, yapının özgün kimliğini ve tarihî dokusunu koruyacak şekilde istişare ederek sürdürüyoruz" dedi. "Bilimi ve ortak aklı esas alıyoruz" Tarihi mirasın korunmasında bilimsel yaklaşımın önemine işaret eden Başkan Turan, restorasyon çalışmalarının temel ilkesini şu sözlerle özetledi: "İstanbul’un değerlerini bilimi ve ortak aklı merkeze alarak korumaya devam edeceğiz. Hazine Kulesi gibi tarihî önemi yüksek yapıları, gelecek nesillere doğru ve güçlü bir miras olarak aktarmak en büyük sorumluluğumuz." Restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından Hazine Kulesi’nin, Yedikule Hisarı’nın bütüncül koruma ve ziyaret sürecine katkı sunacak şekilde yeniden işlevlendirilmesi planlanıyor.
Edirne Bulgaristan levası tabelalardan kalktı Yeni yıla kısa bir süre kala yaşanan gelişmeler Edirne’de de etkisini göstermeye başladı. Bulgaristan ile yoğun sınır ticaretinin yaşandığı kentte, döviz bürolarındaki fiyat bilgilendirme tabelalarından Bulgar levası kuru kaldırıldı. Her ne kadar tabelalarda yer almasa da, döviz bürolarının leva bozdurma işlemlerini sürdürdüğü öğrenildi. Edinilen bilgilere göre, leva bozdurmak isteyen vatandaşlar için alım fiyatlarının 20 ile 24 TL arasında değiştiği ifade ediliyor. Bulgaristan euroya geçiyor Bulgaristan, 1 Ocak 2026 itibarıyla euroya geçerek Euro Bölgesi’nin 21’inci üyesi olacak. Bu adımla birlikte, 1881 yılından bu yana kullanılan ulusal para birimi leva, yaklaşık 145 yıl sonra tedavülden kalkacak. Böylece Bulgaristan tarihinde ikinci kez resmi para birimi değişmiş olacak. 1997 yılından bu yana para kurulu sistemi uygulayan Bulgaristan’da leva, önce Alman markına, ardından euroya sabitlenmişti. Euroya geçişle birlikte uygulanacak sabit kur 1 euro = 1,95583 Bulgar levası olarak belirlendi. Bu oran, Alman markının euroya dönüşmesiyle birlikte 1999 yılından bu yana fiilen uygulanıyordu. TCMB’den resmi düzenleme Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2 Ocak 2026’dan itibaren alım satıma konu olan dövizler listesinden Bulgar levasını çıkardı. Söz konusu karar, 20 Aralık tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Resmi Gazete’de yayımlanan düzenleme, Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2008-32/34 sayılı tebliğine ilişkin TCMB genelgesinde yapılan değişiklikleri kapsıyor. Alınan kararla birlikte, TCMB nezdinde Bulgar levası üzerinden gerçekleştirilen alım-satım işlemleri 2026 yılının başından itibaren sona erecek. Bulgaristan’ın euroya geçmesiyle birlikte söz konusu işlemler bundan sonra euro üzerinden yapılacak.