SAĞLIK - 13 Nisan 2026 Pazartesi 15:55

Diyalizde su israfına çözüm aramak için buluştular

A
A
A
Diyalizde su israfına çözüm aramak için buluştular

Manisa’da düzenlenen Sürdürülebilir Nefroloji Sempozyumu’nda, diyaliz tedavisinde ortaya çıkan su israfı ve çevreye etkileri gündeme taşındı. Uzmanlar, milyonlarca ton suyun geri kazanılabileceğine dikkat çekti.


Manisa’da, çevre ve sağlık alanını buluşturan önemli bir bilimsel etkinlik gerçekleştirildi. Çevreci Yeşil Diyaliz Derneği tarafından, Yunusemre Belediyesi Dış İlişkiler Müdürlüğü’nün destekleriyle düzenlenen 6. Sürdürülebilir Nefroloji Sempozyumu, alanında uzman isimleri bir araya getirdi.


Sempozyumda, nefroloji alanında sürdürülebilirlik teması kapsamında çevre dostu sağlık uygulamaları çok yönlü olarak ele alındı. Sağlık profesyonelleri, akademisyenler ve sektör temsilcilerinin yoğun katılım gösterdiği programda, özellikle su kaynaklarının korunması ve çevresel etkilerin azaltılması ön plana çıktı.


Sempozyumun açılışında konuşan Çevreci Yeşil Diyaliz Derneği Başkanı Soner Duman, dünya nüfusunun üçte birinin temiz içme suyuna erişemediğini belirterek, suyun korunmasının hayati önem taşıdığına dikkat çekti. Duman, sürdürülebilir bir gelecek için sivil toplum kuruluşları, kamu kurumları, üniversiteler ve yerel yönetimlerin iş birliği içinde hareket etmesi gerektiğini vurguladı.


Yunusemre Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Efe Yakkan ise çevre duyarlılığı ile sağlık hizmetlerinin birlikte ele alınmasının önemine değinerek, sürdürülebilir yaklaşımların geleceğin sağlık politikalarında belirleyici olacağını ifade etti.


İki ana oturumdan oluşan sempozyumda, ilk oturumda sürdürülebilirliğin tarihçesi, çevreci diyaliz uygulamaları, karbon ayak izi ve su verimliliği gibi konular ele alındı. İkinci oturumda ise diyaliz uygulamalarında verimlilik, periton diyalizinde çevre dostu yöntemler ve organ naklinde sürdürülebilirlik başlıkları değerlendirildi.


Diyaliz süreçlerinde su kullanımı sempozyumun en dikkat çeken başlıklarından biri oldu. Hemodiyaliz tedavisinde bir hastanın tek bir seansta yaklaşık 150 litre su tükettiği, bu suyun elde edilmesi sürecinde ise yaklaşık 300 litre suyun arıtma sistemlerinde atık olarak kaybedildiği ifade edildi. Türkiye genelinde yaklaşık 70 bin diyaliz hastası bulunduğu göz önüne alındığında, yılda yaklaşık 2,5 milyon ton kullanılabilir suyun kanalizasyona karıştığına dikkat çekildi.


Uzmanlar, bu kaybın önlenmesi için yağmur suyu hasadı, gri su geri dönüşümü ve daha verimli arıtma teknolojilerinin kullanılması gerektiğini belirtti. Kurumlar arası iş birliğinin önemine vurgu yapılan sempozyumda, sürdürülebilir nefroloji uygulamalarının gelecekte daha da yaygınlaşmasının hedeflendiği ifade edildi.



Diyalizde su israfına çözüm aramak için buluştular

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Arazi anlaşmazlığı cinayetine 3 tutuklama Adana’nın Kozan ilçesinde arazi anlaşmazlığı nedeniyle iki grup arasında çıkan ve 1 kişinin hayatını kaybettiği, 2 kişinin yaralandığı silahlı kavgaya ilişkin gözaltına alınan 6 şüpheliden 3’ü tutuklandı. Edinilen bilgilere göre olay, 26 Mayıs’ta Kurban Bayramı arifesinde ilçedeki kurban pazarında meydana geldi. İddiaya göre, yaklaşık 4 yıl önce arazi anlaşmazlığı nedeniyle aralarında husumet bulunan iki aile arasında tartışma çıktı. Pompalı tüfek ve silahların kullanıldığı kavgada başından vurulan Sinan Köten ağır yaralanırken M.K. ve K.K. ise vücutlarının çeşitli yerlerinden yaralandı. Çevredekilerin ihbarı üzerine bölgeye sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Sağlık ekipleri tarafından Adana Şehir Hastanesi’ne kaldırılan Sinan Köten kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Kozan Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde, Kozan İlçe Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro Amirliği ekipleri tarafından yürütülen çalışmalarda olay yerinde 6 şüpheli gözaltına alındı. Olayda kullanıldığı değerlendirilen silahlar da ele geçirildi. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden İ.T., M.T. ve E.T. tutuklandı. Şüpheli E.G. adli kontrol şartıyla, F.T. ile Y.T. ise savcılık ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. Yaralanan M.K. ile K.K.’nin hastanedeki tedavilerinin sürdüğü öğrenildi.